• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Vertikalka i zaštitno gromobransko uzemljenje

Autor 9A2JK, 04. Veljača 2012, 07:30:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A9C

POZDRAV
imam vertikalku za 7 mhz
postavljena na zemlji sa 4 radijala podignuti u zrak oko 10 cm
sve što se pojavi od ekspedicija radim..plus linear 1000w
nemam nikakvo uzemljenje
vertikalka odmaknuta od kuće oko 50 metara
koaksijalni kabel..kad neradim uvjek isključen
73....9a9c

9A3VV

Citat: 9A2JK  u 09. Veljača 2012, 12:24:30
Nisam siguran da je Zvone napisao da zaštitno (strujno) i gromobransko uzemljenje
ne smiju biti međusobno spojeni.
...
Ja jesam:
Citat: 9A3VV  u 08. Veljača 2012, 21:40:09
Citat: 9A2VX  u 05. Veljača 2012, 17:46:18
...
Vodimo računa da imamo tri vrste uzemljenja koja nas radioamatere zanima.
Radno, ZAŠTITNO i gromobransko.
Radno uzemljenje često dolazi u razmatranje kod onih radioamatera koji rade s kilovatima pa im trebaju tri faze,,, itd, Pod tim se najčešće podrazumijeva zvjezdište ili nula odnosno točnije povratna žica prema trafostanici.
Zaštitno uzemljenje bi trebala imati svaka zgrada i sada dolazimo do Fidove sklopke koja mora promatrati diferenciju struje između nule i zaštitnog uzemljenja.
Gromobransko uzemljenje je za Iliju Gromovnika i ono ne smije biti blizu nikakvim žicama:telefonskim, antenskim, naponskim... niti radnom niti zaštitnom uzemljenju.
...
Pošto mu je to struka i očigledno je i po stručnoj izobrazbi i po radnom iskustvu na polju elektrotehnike daleko odmakao od mene ne vidim razloga ne vjerovati mu. Radno i zaštitno uzemljenje u krajnjoj liniji završavaju izvan objekta - u zemlji ili u zračnom vodu kako je to Zvone također napisao da Elektra zna izvesti na nepogodnom tlu, pa bi se onda, po nekoj logici, mogli možda podvesti pod pojam unutarnjeg i vanjskog.

Možeš ti fućkat na propise do mile volje Martine, onaj tko službeno postupa po odredbama nekog zakonskog i/ili podzakonskog akta (Zakona, Pravilnika i slično) nije pozvan ocjenjivati propis nego ga je dužan striktno provoditi pa ne mora, pače ne smije, uvažiti tvoje fućkanje, naprotiv može ti zbog toga, ako te nađe u koliziji s aktom po kojem postupa, sukladno kaznenim odredbama za kršenje propisa i podebljati sankciju. Pa ti fućkaj...

Đuro, slažem se s tobom sto posto glede isključivanja koaksa. Ziher je ziher...
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2VX

Super Đuro I ja bih tako da se ne sjetim što ako susjedu naleti kokoš, pa me tuži da je ona stradala od strujnog uudara, pa ti dodje ekipa za pčevid, pa zapisnici, pravilnici itd itd. Dok nema u blizini nikoga nitko te za ništa i ne pita.
Pozz Đuro iz Ri. Čujemo se za nekoliko dana, nadam se dobrom vremenu i dobrim propagacijama  Zvone

9A2JK

Damire, propise i pravilnike je izmislio čovjek i može ih mijenjati.
Prirodne zakone čovjek je otkrio, nije izmislio, niti ih može mijenjati.

Budući da baš voliš propise, evo jedan link iz kojega se jasno i slikovito vidi što
ITU Telecommunication Standardization Sector (Međunarodna unija za
telekomunikacije, odjel za standarde) predlaže u vezi spajanja zaštitnih
uzemljenja. Dokument je u PDF formatu, svega dvije stranice.

http://www.itu.int/ITU-T/mitigation/docs/Case%20study%202.1-E.pdf

73
Martin 9A202JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5ALL

I dolazimo do zaključka da je pravilnik pisan mimo svake logike. A taj je isti kontradiktoran u slučaju nulovanja i spajanja nule i zemlje u trafostanici.

9A3VV

Citat: 9A2JK  u 09. Veljača 2012, 17:39:19
...
Budući da baš voliš propise...
...
To ti hoćeš biti ironičan? Ja sam samo rekao što se može dogoditi ako se na takav način odnosiš/odnosimo prema važećim propisima. A ja ću se gledati uklopiti u našu postojeću regulativu ako je ikako moguće, ne zanimaju me iskustva ni Amerikanaca ni ITU-a, ja živim tu i za mene vrijede lokalni propisi. Volio ih ja ili ne volio, bili oni glupavi ili ne bili, dok su na snazi... U tome je poanta Martine.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A5ALL

@9A3VV
Sve 5, ali ne misliš da je malo nedgovorno slijepo slijediti propis za koji znaš da ne drži vodu? Nije tvoje pravo i obaveza zaštiti objekt i ljude?
Propis je takav kakav je, ali ga je kao takvog nemoguće ispravno primijeniti na naše slučajeve (antene, stupovi, kablovi).

9A2JK

Damire, poanta je u zaštiti života i imovine!

U kojem to propisu piše da nije pod zemljom dozvoljeno spajanje gromobranskog
i zaštitnog električnog uzemljenja? (Molim nemojmo brkati nadzemne gromobranske
instalacije). Osim toga i u priručnicima za elektrotehničare (na hrvatskom jeziku),
piše nešto o ''izjednačavanju potencijala''.

Tko je ugrožen ako je gromobransko i zaštitno uzemljenje međusobno spojeno
u točku za izjednačavanje potencijala?

Koji prirodni zakon je prekršen?

Valjda smo se i na ovom forumu složili da različita uzemljenja znače različite potencijale,
što znači da će između točaka različitih potencijala teći struja koja ugrožava živote i imovinu.
Ovu činjenicu ne može izmijeniti nikakav propis!

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6JOY

Imao sam priliku, pošto se često penjem po krovovima i hotelima, na mjestima gdije su instalirani od Vipa , T-coma ... antene i njihovi odašilači.
- sve je vezano za gromobransko uzemljenje.. komplet stupovi na kojima su smiještene antene za mobitele , i na kraju svi kablovi koji ulaze u obijekat vezani su na neki nosač i uzemljeni opet na gromobran.. s žicom cc 50mm2..
Ako obratima pažnju te antene su najviša točka neke zgrade ili već čega gdije se nalaze.
Tako da je moja vertikalka 5/8 za 6m bila montirana na stup koji je bio spojen na gromobran.. (ps sve dok je nije bura skršila 200 km/h).
- jeli to pametno, neznam..
73
Mate
".... kad u zoru sunca sjaj iznad Biokova se javi..."

9A6R

Ako je dobro za mobitele nije i za RA ;)
Znaš da smo mi veći profiji od njih ;D

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2QP

Pa sva ali sva uzemljenja pa tako i zastitna i gromobranska se moraju spajati skupa inace bi moglo doci do te famozne razlike potencijala. I ljudi moji nije gromobransko uzemljenje zato da grom lupi u njega a ne u objekt nego da ne udari. Pa grom odn munja nikad ali nikad ne udara u gromobran jer je gromobran i oblak iz kojeg munja udara na istom potencijalu zato se i postavljaju gromobrani na objekte da munja ne lupa u te objekte. Resetkasti stup ako nije pocinčan njegovi segmenti se moraju po vertikali povezivati jedan na drugi zicanim ili trakastim vodicima.
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A5ALL

Citat: 9A2QP  u 11. Veljača 2012, 17:37:52
I ljudi moji nije gromobransko uzemljenje zato da grom lupi u njega a ne u objekt nego da ne udari. Pa grom odn munja nikad ali nikad ne udara u gromobran jer je gromobran i oblak iz kojeg munja udara na istom potencijalu zato se i postavljaju gromobrani na objekte da munja ne lupa u te objekte.

Bez uvrede, ali potpuno si u krivu.
Kad bi gromobran (tj. zemlja) i oblak bili na istom potencijalu, to bi bilo fantastično. Razlika potencijala između objekta kojeg gromobran štiti i gromobrana (tj. zemlje) je zanemariva u odnosu na razliku potencijala oblaka i zemlje (>1MV).
Konačno, grom udara i u zemlju (a u igri je i Stevo Čenejac  :) )

Primarna zadaća gromobrana je da kroz sebe provede struju udara (30kA i više) i time zaštiti objekt. I da, udara UVIJEK u gromobran (vidio na svoje oči, back to the future je nula  ;D), ukoliko je ispravan i hvataljka mu je najviša točka, odnosno, čini najmanju liniju otpora.
I upravo zato je ispravnost gromobrana vrlo bitna; Ukoliko je recimo otpor uzemljenja prevelik, ili sama gromobranska traka očetećena, te se kod prolaska struje stvori preveliki pad napona, dolazi do preskakanja na objekt.

Postoje varijante hvataljki koje izazivaju pražnjeje prije nego se postigne max. struja i time se izbjegavaju jači udari, kao i ionizatori, ali sve se na kraju svodi na jedno: Kad dođe do udara, treba ga sprovesti u zemlju, a mimo štičenog objekta.

Spomenimo na kraju i činjenicu da zbog velikih mehaničkih naprezanja uslijed prolaska struje gromobran mora biti dobro biti pričvršećen uz objekt, a obično na visini do 1,5m ima zaštitni lim da nebi netko dobio po glavi :)

9A3LI

Nekad davno kad sam išel u školu tam su nas učili da Munja uvjek udara u mjesto
gdje je naveća razlika potencijala po kvadratu površine.
Dakle, ako je igla jako visoko, puca u iglu 100%
naravno, ako je sa druge strane igla spojena sa zemljom, tj. drugim potencijalom.
I još su nas učili da je uloga gromobrana ne samo da primi udar već da "prazni oblak"
i spriječi da do samog udara ne dođe.
Za one koji su bili u blizini visokih uzemljenih objekata, to su ona šuštanja koja se
čuju iz "nepoznatih smjerova" a znak su da je vrjeme za taktičko povlačenje.
:)

9A5ALL

Citat: 9A3LI  u 12. Veljača 2012, 15:25:16
Dakle, ako je igla jako visoko, puca u iglu 100%
Amen :)

I još su nas učili da je uloga gromobrana ne samo da primi udar već da "prazni oblak"
i spriječi da do samog udara ne dođe.
Tako je, samo to se ne odnosi na standardne iglaste hvataljke, nego na one, kak da ih nazovem, razgranate zvijezdaste.

Za one koji su bili u blizini visokih uzemljenih objekata, to su ona šuštanja koja se
čuju iz "nepoznatih smjerova" a znak su da je vrjeme za taktičko povlačenje.

BTDT :)
Nevjerojatan osjećaj, ono, neznaš kaj se bude dogodilo ali znaš da se slijedi nekaj jako loše :)

9A1IW

Ja stvarno ne znam zasto svi vi toliko fantazirate, pa spojite svoje antene na gradski zemljovod i sve ce biti rijeseno. Cemu raditi posebnu infrastrukturu, kad je postojeca vec tu!  ;D ;D ;D
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris