• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Vertikalka i zaštitno gromobransko uzemljenje

Autor 9A2JK, 04. Veljača 2012, 07:30:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TA

Čitam i ne vjerujem...

Najpozitivnija misao koja mi dolazi je: Dabogda vam svima zgrada u električnom požaru izgorila kad vam je svejedno da vas tepe struja...

Ak je zgrada, ima pričuvu i pod najhitnije, a to znači danas pod snijegom, u popravak.

Kad ubije neko dijete, onda se svi budete gledali i kukali, a kriva bu EU?

Poseban pozdrav onima koji su dozvolu i ispit RA potpisali...

I dalje ne vjerujem...

U potpisu onaj koji nije poginuo od strujnog udara 2006.g, nego još i danas osjeća posljedice.
I mogući osnivač stranke Fidovku u svaki dom.
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A2VX

Da se ja malo uključim!

Vodimo računa da imamo tri vrste uzemljenja koja nas radioamatere zanima.
Radno, ZAŠTITNO i gromobransko.
Radno uzemljenje često dolazi u razmatranje kod onih radioamatera koji rade s kilovatima pa im trebaju tri faze,,, itd, Pod tim se najčešće podrazumijeva zvjezdište ili nula odnosno točnije povratna žica prema trafostanici.
Zaštitno uzemljenje bi trebala imati svaka zgrada i sada dolazimo do Fidove sklopke koja mora promatrati diferenciju struje između nule i zaštitnog uzemljenja.
Gromobransko uzemljenje je za Iliju Gromovnika i ono ne smije biti blizu nikakvim žicama:telefonskim, antenskim, naponskim... niti radnom niti zaštitnom uzemljenju.
Kako se štititi? i zaštititi?
Pretpostavimo da je elektrodistribucija napravila dobro radno uzemljenje. Njegova dužina je velike i može doći do indukcije pogotovo ako su izvedbe zračnim kablovima ili vodičima.
Gdje nema dobrog radnog uzenljenja, ona često spaja radno i zaštitno uzemljenje na istu točki i evo ti problema. Po Primorju toga ima na pretek jer je loša vodljivos pa tako poboljšavaju svoje uzemljenje. Kada izgore kućanski uređaji, onda oni "nisu" odgovorni nego mi.
E sada ono glavno: Gromobransko uzemljenje ne smije ići niti na nekoliko metara od ovoga. Napon koraka ne smije biti preko 50V, a ako uzmete da grom može imati nekoliko MV kakav bi to korak morao biti?.
Antene se moraju štititi zaštitnim uzemljenjem jer uređaji imaju mnogo metala (kutija), pa je najbolje ako možemo napraviti vlastito uzemljenje i instrumentom ispitati njegovu vodljivost. Inače BJEŽI od toga ili radi u rukavicama.
Kako riješiti udar groma ili prenapona u antenu. Martin je dao odgovor a ja ću potcrtati.
Moraš imati iskrište i antenu odspojiti od uređaja kada ne radiš, tj uzemljiti. E sada da li ću ići raditi kadsa je nevrijeme?
Postoje razni prenaponski elementi ili u obliku iskrišta ili plinski odvodnici koji rade na X volti, ali oni samo dodatno smanjuju opasnost. Ne pružaju 100% zaštitu.

Vlastito iskustvo još iz 80tih godina uči me da niti najbolji doktori elektrotehnike iz tadašnjih svih krajeva  nisu mogli riješiti probleme gromova, prenapona i iskrenja zbog atmosferskog pražnjena.  Posljedice kvarova sam uspio smanjiti jedino dogradnjom signalnih diodica 100mA u seriju prema štićenim uređajima, i plinskim iskrištima 50V. Ostalo je vezano prema policama osiguravajućih kuća HI!
Napominjem da su učestale milijunske štete prije toga svedene na štete od stotinajk DM tadašnjih.
Znam da sam bio dosadan s ovim postom, ali prisilili ste me da se javim. Pa ipak mi je to struka!

9A3VV

Citat: 9A2VX  u 05. Veljača 2012, 17:46:18
Da se ja malo uključim!

Vodimo računa da imamo tri vrste uzemljenja koja nas radioamatere zanima.
Radno, ZAŠTITNO i gromobransko.
...
Znam da sam bio dosadan s ovim postom, ali prisilili ste me da se javim. Pa ipak mi je to struka!
Radno uzemljenje - nemam kilovate, nemam ni trofazno napajanje nego monofazni priključak na Elektrinu mrežu, postoji vodič za uzemljenje koji završava na vodovodnoj cijevi, u pitanju je stara istarska kamena kućica iz nekih davnih vremena...
Zaštitno uzemljenje - nemam FiD sklopku, prijašnji je vlasnik nije stavio a Elektra mu je uredno priključila struju i uredno ispostavlja račune. Da, stavili su mi svojedobno, kada je to bilo IN, limitator (j... ih on!).
Gromobransko uzemljenje - tu sam sam nešto radio a koliko je to sve skupa pouzdano pojma nemam. Do sada nije isprobano, HI. Uzdam se, iskreno govoreći, u dva dalekovoda koji prolaze nedaleko moje kuće, jedan od 10 i jedan od 35 kV. Valjda će Ilija ipak radije izabrati jednog od njih nego moju vertikalku (hex je niži od vrha vertikalke). Dakle. ono što ja radim kada počne grmjeti je jedino moguće - otkačim koaks sa izlaza antenskog preklopnika kojeg postavim u položaj uzemljeno, odnosno kratko spojim antene pa neka se one dogovaraju što će i kako će ako dobiju šus ;D, pogasim uređaje i isključim iz utičnice razvodni kabl. Pa sad, ako štogod i sijevne u antenu, otići će antena (ili obje) a to se može nadoknaditi. Kameni će zid teško zapaliti.

Nisi ti Zvonimire bio dosadan, naprotiv, tebe smo čekali ;) Dado me isprepadao silnim kletvama... Dado, i ja sam nekada radio sa strujom, naime završio sam srednju elektrotehničku školu ali sam se u struci kratko zadržao, no u rudniku u kojem sam radio u jami imao sam prilike vidjeti što znači ignoriranje temeljnih pravila sigurnosti kod rada sa električnim uređajima koji su, btw, na 500 V, a ne na 220/380 V! I osobno sam iskusio udar 500 V. I vidio sam posljedice neopreznog rada u trafostanici na 35 kV rastavljaču... Međutim, kako sam ja prije 40 godina otišao iz te branše, sve ono s čime se nisam često susretao je ishlapjelo... :( Zato i mene jako zanima što i kako napraviti da mogu mirnije spavati pa bih bio zahvalan Zvonimiru ili bilo kome stručnom da o ovom problemu napiše nešto više uz praktične savjete što i kako uraditi, ovdje ili u časopisu. Mene osobno zanima kako izvesti gromobransku zaštitu na kamenitom terenu.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A5BDP

9A3VV

Ali mene zanima što kažu NAŠI propisi? Mislim da nam je svima puno važnije kako se uskladiti s NAŠIM propisima.
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A5BDP

Najbitnije je da nitko i ništa ne strada pri udaru groma, a po čijem će se to propisu izvesti..druga je to priča...

9A6JOY

".... kad u zoru sunca sjaj iznad Biokova se javi..."

9A2VX

OK Damire. Uhvatio si me malo na lijevoj nozi. Tvoj QTH ne bi smio imati baš toliko kamena ako Ti je adresa na qrz.com ok, koliko poznajem taj dio Istre. Jesi li prema Savudriji ili prema Novigradu?. Mislim da ću ti sutra dati bolje info direkt na mail. Za sada pozz.  Zvone

9A2VX

Vertikalna antena je, po mnogim mišljenjima najveći privlačni element za atmosfersko pražnjenje, jer je najviša točka pa k tome još i vodljiva. Zbog toga se treba voditi računa o gromobranskom uzemljenju kod tih antena. Antenski stupovi su također izloženi, ali podrazumijeva se da ćete taj stup kod postavljenja uzemljiti. Radijali ne mogu biti uzemljenje iz mnogih razloga. Oni su dio antene i funkcioniraju kao elementi koji usmjeruju zračenje.
To međutim ne znači da će antena biti najizloženija tim pražnjenjima. Poznati događaj da grom udari u čovjeka koji kosi travu, a uz njega kuća dvokatnica. Ili u blizini crkveni toranj, a grom izbije pola začelja na kućici 50 m udaljenosti i 20 m nižoj... Još jednom napominjem da pojedine distribucije različito tumače rješenje gromobranskog uzemljenja. Netko je spomenuo Točku izjednačenja potencijala, ali to vrijedi samo kod zaštitnog uzemljenja, ili onog našeg klasičnog sa žuto-zelenim žicama. Tu nemojte dovoditi vezu s gromobranom. Pa dovest ćete prenapon u kuću, umjesto da ga odvedete čim dalje od vas i ukućana.

Inače netko je pitao koji otpor prema Zakonu?.
Evo jednog našeg pravilnika, pa ga potražite na internetu:
Pravilnik o tehničkim propisima gromobrana
Ovisi o specifičnoj vodljivosti tla. Dakle, Damire, kramp u ruke i dovedi gromobram do prvog vinograda.
E sada ovako. Preporuka je da otpor ne prelazi 20 oma ako je specifični otpor zemlje veći od 250 oma/cm, a poželjan je do 3 oma. Ako ne možemo nikako osigurati dovoljno mali otpor, maksimalna dozvoljena vrijednost je 8% od specifične vodljivosti zemlje. Kako to osigurati za vrijeme suše? Možda počne padati najprije kiša pa onda gromovi HI!  Preporuka kao za zgrade veće od dvadeset metara: Bar dva gromobranska odvoda, pa se otpori smanjuju... Pozz

9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A9L

E kad je vec diskusija u toku da i ja priupitam. Moja antena je na stupu 19 m, stup je oko 130 m vislje od Crkve i na visini od 195 m. Najvisa je tocka na kilometar ukrug. I kad grmi i sjeva meni se ne dogadja nista  a u Crkvu je vec 3 puta u jednoj godini udario.  Moze li mi netko to objasniti. Da ne zasboravim.....stup NIJE uzemljen.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2JK

Odličan primjer Leone, koji samo potvrđuje da:

1. Svaka antena mora biti uzemljena na gromobransko uzemljenje putem
najmanje impedancije,
2. Ako imaš više stupova, svaki stup mora biti uzemljen na svoje gromobransko
uzemljenje (inače slaba korist od svakog pojedinačnog uzemljenja),
3. Uzemljenja moraju biti međusobno povezna (opet i uvijek putem najmanje
impedancije),
4. Ako kuća ima gromobransko uzemljenje, uzemljenja stupa (stupova) i
kuće moraju biti međusobno spojena,
5.   ...

Osim samoga stupa, oklop koaksijalnog kabela treba biti spojen na gromobransko
uzemljenje na samom stupu, a ako je stup udaljen od kuće i na samom ''ulazu u
kuću''. Treba težiti da sva uzemljenja (uključujući i oklop koaksa) budu spojena u
točku za izjednačavanje potencijala (papagaj ponavlja: putem najmanje impedancije).

I konačno Leone, odgovor na tvoje pitanje: ''... Moze li mi netko to objasniti. ...''
kratko i jasno glasi: NE MOŽE! osim ako kao odgovor ne prihvatiš ono što sam naveo
pod 1. do 4. jer su to iskustva iz života koja su se pokazala kao učinkovito rješenje.
(Zapravo mogli bi u beskraj raspravljati, ali u konačnici bi opet došli do sličnih odgovora
koje sam već spomenuo).

I kad smo u temi, da li stvarno mislite da će vas odspajanje antene od uređaja
poštedjeti štete koja može nastati indirektnim (induciranim) udarom ??
Ja mislim da NE! Zapravo tvrdim da postoji VEĆA mogućnost štete ako je antena
odspojena, nego ako je spojena. To zato jer kod odspojene antene postoji mogućnost
preskoka iskre na lakše zapaljive predmete (papir, drvo ...) nego kad je antena spojena
u uređaj. To naravno vrijedi za situacije kada nemate nikakvo gromobransko uzemljenje
(česti slučaj kod nas radioamatera). Ako imate uzemljenje onda možete odspajati antenu
(zaštite nikad dosta).

73
Martin 9A2JK

9A3VV

Citat: 9A2VX  u 05. Veljača 2012, 22:33:10
OK Damire. Uhvatio si me malo na lijevoj nozi. Tvoj QTH ne bi smio imati baš toliko kamena ako Ti je adresa na qrz.com ok, koliko poznajem taj dio Istre. Jesi li prema Savudriji ili prema Novigradu?. Mislim da ću ti sutra dati bolje info direkt na mail. Za sada pozz.  Zvone
Adresa je OK, to ti je kod Marije na Krasu, na cesti Ž-blablabla, u selu Kmeti, cca 5 km od centra Umaga. Na parceli mi je teren upravo takav kako sam ga opisao, do 15, mjestimično i cijelih 20-ak cm crvene zemlje a onda red kamena ispod kojeg je novi red kamena i tako tko zna dokle, jedva sam, ne krampom nego štemalicom, dogurao do 50 cm dubine. Dobro, vidjet ćemo što ti misliš o tome kako riješiti problem pa ću probati... Nemoj si to uzimati za obvezu.
Citat: 9A5BDP  u 05. Veljača 2012, 19:37:48
Najbitnije je da nitko i ništa ne strada pri udaru groma, a po čijem će se to propisu izvesti..druga je to priča...
Baš će me netko tko mi eventualno dođe u kontrolu pitati gdje sam i što pročitao, turit će mi pod nos važeći Pravilnik pa ako uzemljenje ne bude u skladu s važećim Pravilnikom - zna se...
Citat: 9A9L  u 06. Veljača 2012, 08:40:06
E kad je vec diskusija u toku da i ja priupitam. Moja antena je na stupu 19 m, stup je oko 130 m vislje od Crkve i na visini od 195 m. Najvisa je tocka na kilometar ukrug. I kad grmi i sjeva meni se ne dogadja nista  a u Crkvu je vec 3 puta u jednoj godini udario.  Moze li mi netko to objasniti. Da ne zasboravim.....stup NIJE uzemljen.
Ako ti sv. Ilija Gromovnik ovo pročita...
Citat: 9A2JK  u 06. Veljača 2012, 12:36:19
...
I kad smo u temi, da li stvarno mislite da će vas odspajanje antene od uređaja
poštedjeti štete koja može nastati indirektnim (induciranim) udarom ??
Ja mislim da NE! Zapravo tvrdim da postoji VEĆA mogućnost štete ako je antena
odspojena, nego ako je spojena. To zato jer kod odspojene antene postoji mogućnost
preskoka iskre na lakše zapaljive predmete (papir, drvo ...) nego kad je antena spojena
u uređaj. To naravno vrijedi za situacije kada nemate nikakvo gromobransko uzemljenje
(česti slučaj kod nas radioamatera). Ako imate uzemljenje onda možete odspajati antenu
(zaštite nikad dosta).
...
Čekaj, Martine, ako je uređaj galvanski odvojen i od antene koja ima kakvo-takvo gromobransko uzemljenje i od električne mreže preko koje ide radno uzemljenje (posebno zaštitno uzemljenje uređaja nemam), a upravo to ja radim, onda ga jedino EMP može spaliti a zna se što generira tako jak EMP. Antene su u tom slučaju sve zajedno u kratkom spoju u antenskom preklopniku (Bencher Mod. 376) koji je spojen na to moje kakvo-takvo gromobransko uzemljenje tako da nemaju gdje iskriti.
73 Damir 9A3VV

9A2JK

Damire, tko te pita za uređaj. Čuvaj kuću i glavu!

Dakle, munja je sjevnula kroz zrak sa tko zna sa koje visine. Dio toga
se inducirao na tvoj koaks i putuje dolje. Kad dođe do kraja, gdje će
onda ? ? ?

Ako je oplet kabela uzemljen, onda lijepo ide u zemlju.

Ako nije, nego visi u zraku (česti slučaj) onda su veliki izgledi za ''iskru''
koja će sa kraja kabela skočiti na nešto drugo, a to ''drugo'' može biti
zapaljivo i eto ti ''veselja''. Uređaj nije uništila munja nego vatra!

Ne, ne šalim se. Utješno u svemu je činjenica da Hrvatska nije područje
kugle zemaljske gdje gromovi lupaju kao u drugdje, ali ...

73
Martin 9A2JK

9A3VV

Je, ako kabl slobodno visi u zraku... Nego, pametno je ono rješenje koje se viđa povremeno, ali ne u nas: s vanjske strane objekta (kuće) svi se koaksi uvode u jednu kutiju gdje se u slučaju nevremena svi zajedno odvajaju od uređaja, kratko spoje i uzemlje preko gromobranskog uzemljenja. Onima koji ostavljaju slobodnoviseće koaksijalne kablove preporučam da u blizini drže vatrogasni aparat za nedajbože ;)
73 Damir 9A3VV