• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

O forumu i moderiranju

Autor 9A2JK, 19. Lipanj 2011, 20:30:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Progutao sam udicu i mamac zajedno. Srećom da sam teški som, tako da je pukao najlon,
a ja sam otplivao u slobodu.  ;D
Dakle, Kokijev 9A2JG obrisani post je u Košu i to na linku:
http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_jfusion&Itemid=787&jfile=index.php&topic=6269.msg46616#msg46616
Zašto je završio kao da je autor 9A8DU ja ne znam.
Post je obrisan jer nema nikakve veze sa temom rasprave. Sadržaj je obična kleveta i
o njoj ne želim raspravljati na forumu nego tamo ''gde se škrilaki skidaju''.
Podsjećam da samo registrirani članovi mogu vidjeti Koš, a sadržaj Koša se prazni
krajem mjeseca.

Ispričavam se 9A5TO i 9A7YY što sam morao obrisati i vaše postove. To je zato jer sam
morao obrisati 9A2JG postove, pa onda vaši također nemaju smisla.

Obrisan je i Dragin 9A8DU post zato jer napisano također spada u klevetu i nepotrebno
ponavljanje jednog te istog.
Drago možeš misliti što god želiš o meni, ali to nije argument u raspravi.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A7IOM

Eto jučer sam postao i rekao da ne želim trakavica na forumu a sada evo nova tura. Zašto? Jeli ljeto krivo za ovo ili naš ego. Ne znam. Ma ljudi dokle ovo. Tebe Martine znam sa foruma a Dragu i preko banda bilo UKV ili KV. Ja imam običaj da na jedno čujem a na drugo ispustim i ne reagiram. Neće meni spasti kruna sa glave ako netko nešto rekne kontra mene. Nije rat. Smanjite tenzije nije dobro za živce. Evo stiže i Jarun pa nastavite tamo u miru i bez natezanja čija je jača. Neka plati turu tko je bolji ili tko nema novih argumenata.
I na kraju da budem u duhu autora koji citira Mihanovića ja ću reć ovo "Stavte pamet na komediju"  M. Držić- ostajte mi zdravi i pametni, arena je za gladijatore a forum za ćakule.
73 de 9A7IOM

9A6JRZ

Pravila imamo, ali su valjda predugačka za čitati.

Mislim da su pravila na hrvhf forumu puno jasnija i puno mi se više sviđaju. S obzirom da je ovo glavni portal i forum HRS-a pravila bi trebala biti i stroža nego na hrvhf forumu.
Da ne radim copy/paste cijelog pravilnika s hrvhf foruma, istaknuti ću neke dijelove Postovi i topici koji su po procjeni administratora i urednika neprihvatljivi za hrvhf.net forum, biti će uklanjani, a članovima koji ih često šalju biti će uskraćen pristup.

Ovaj forum definitivno treba pročešljati i sve neprimjereno obrisati (bez slanja u koš).

Korisnička imena (nicknames/usernames), potpisi (signatures) i avatari (osobne slike) ne smiju sadržavati nikakve političke parole, reklame, citate ili simbole, kao i uvrede na nacionalnoj, rasnoj, vjerskoj, seksualnoj niti bilo kojoj drugoj osnovi. Ovom točkom pravila riješili su puno toga, npr. ovaj forum se koristi za reklamiranje privatnih firmi što nije moguće kod hrvhf portala.

Kad se sve posloži, a do toga će doći kada bude više moderatora, možda će se neke kolege htjeti upustiti u neke konstruktivne rasprave, otvarati nove radioamaterske teme i itd. (a bojim se da toga skoro neće biti)
73 de 9a6jrz

9A2JK

@9A7IOM – Zašto rasprave u Internetskim forumima ''oslobađaju'' ono najgore u nama,
ja ne znam. Ostavimo to sociolozima i drugim stručnjacima, ali to je jednostavno tako.
Ja imam više od pola stoljeća za leđima i znam da u razgovoru oči u oči, nikad nećemo
reći jedan drugome ono što se kaže ovdje na forumu. To je jednostavno tako i zato
treba moderator. Međutim, ružne riječi su u posljednje vrijeme postale prava rijetkost
na ovom forumu i dobro je da je tako.

Mnogo veći problem je potpuno pogrešno shvaćanje foruma tj. nepoštivanje teme rasprave
i zato treba moderator (da bi obrisao postove koji ne spadaju u temu!). Za ilustraciju,
ako ja u jutro na 80 ili 160 m radim DX-eve, onda definitivno nije pristojno da me netko iz 9A
pita kako sam, kako idu DX-ovi ili kakvu antenu imam. Zapravo to je jako nepristojno, da ne
kažem bezobrazno. Isto tako nije pristojno pisati u nečijoj temi nešto što nema nikakve veze
sa temom. Potpuno nevažno što je to samo običan pozdrav, lijepe želje i sl. Jednostavno, ako
nešto nije tema razgovora, onda to nije teme razgovora.

Neki ovaj forum shvaćaju kao mjesto za tjeranje ''šege'', čakule i zafrkanciju. Forum definitivno
nije za tjeranje ''šege'', čakule i zafrkanciju.
Uostalom to smo već imali, ne tako davno i složili
smo se (većina se složila!) da takav forum ne želimo.

Ako pak mislite da bi trebali imati jednu forumsku kategoriju za čakule i zafrkanciju, mislim da je
to moguće, ako se tako dogovorimo. Međutim konkretnih prijedloga je malo.

I konačno, ako ove godine dođem na Jarun, definitivno ne želim forumsku raspravu nastaviti
na Jarunu. Zbog toga sigurno ne dolazim na hamfeste. Možemo pričati o forumu općenito, to
svakako da, ali ne o nekoj konkretnoj forumskoj temi u cilju da bi jedan drugome pojasnili što
je tko htio reći.

73
Martin 9A2JK

P.S. Na žalost, ove godine neću moći doći na Jarun.

9A4ZZ

Pogledajte  S50LEA forum , mislim da nam mogu biti primjer dobrog radio amaterskog foruma.

9a4zz,Mladen.

9A2JG

Sterilan, kao i HRS-ov, samo to neće niko da napiše.
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A2JK

Citat: 9a4zz  u 18. Kolovoz 2011, 13:24:46
Pogledajte  S50LEA forum , mislim da nam mogu biti primjer dobrog radio amaterskog foruma.

9a4zz,Mladen.

Tako je Mladene, jako dobar primjer. Ja sam danas izbrojio 16 (šesnaest) moderatora
na njihovom forumu. Mogli bi i mi imati više kategorija i moderatora za kategorije.
Siguran sam da bi mnogi pristali biti moderatori za neku konkretnu kategoriju, samo
se mi svi moramo naučiti forumski raspravljati. To nije teško. Prije pisanja posta treba
samo razmisliti da li to što kanim napisati spada u temu. To je cijela ''mudrost''.

73
Martin 9A2JK

9A6XX

meni su najbolji oni forumi gdje čovjek sam sa sobom razmijenjuje razmišljanja po par tisuća puta...   zato se i zove forum.... o odgovornosti napisane riječ i argumentiranosti pisanja bolje da i ne počnemo... ne bi završili...

73,
Hrle - 9A6XX

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 18. Kolovoz 2011, 15:15:23
Tako je Mladene, jako dobar primjer. Ja sam danas izbrojio 16 (šesnaest) moderatora
na njihovom forumu. Mogli bi i mi imati više kategorija i moderatora za kategorije.
Siguran sam da bi mnogi pristali biti moderatori za neku konkretnu kategoriju, samo
se mi svi moramo naučiti forumski raspravljati. To nije teško. Prije pisanja posta treba
samo razmisliti da li to što kanim napisati spada u temu. To je cijela ''mudrost''.

Čemu stati na 16. Neka svatko dobije status moderatora i bit će nam najbolji forum na svijetu.
Uups, zaboravih da 'Forum definitivno nije za tjeranje ''šege'', čakule i zafrkanciju.'
73 de Ivo, 9A3TY

9A8DU

Meni je najbolji ovaj naš forum,jedinstven je po mnogo čemu,evo jedan primjer čim napišem jedan post Martin ga odmah baci u koš,poželio sam Martina osobno upoznat na Jarunu,na moju žalost veli da nebu došel,kak sam razmel zbog gađenja spram forumu ili tako nekaj,neželi biti  na Jarunu zbog mogućeg nastavka forumske rasprave,Martin e viš na Jarunu nema moderiranja bar ne onog tvog,a ja se veselil našem susretu v četri oka....
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A3VV

Ovo je izvadak iz Pravila foruma:

Ur. broj: 527 / 010.
U Zagrebu, 10.11. 2010.

Temeljem Statuta Hrvatskoga radioamaterskog saveza od 13. rujna 2008. godine, Izvršni odbor usvojio je 27. listopada  2010. godine

Pravila ponašanja na forumu
Hrvatskoga radioamaterskog saveza

Svi registrirani korisnici dužni su se pridržavati ovih pravila. Svoje neslaganje možete izraziti pasivnim praćenjem sadržaja foruma. Čin registracije znači prihvaćanje ovih pravila.
...
...
Na forumu će biti dostupna lista s brojem kaznenih bodova svih korisnika, ali bez specifikacije.

Za korisnike koji budu izbačeni s foruma navesti će se spisak po kojemu  će biti razvidno po kojem su osnovu stekli broj bodova za izbacivanje. Lista je trajne naravi.

Na web stranici biti će dostupna lista svih koji skupe kaznene bodove i lista s obrazloženjima.

...
...
U Zagrebu, 10.11. 2010.

Danas je 26. rujna 2011, liste koliko ja znam još nema. Ili neka me netko prosvijetli pa uputi gdje da je tražim... Živo me zanima koliko sam blizu forumskih izlaznih vrata kako bih znao koliko još smijem čačkati mečku ;D

Đekna još nije umrla, a ne zna se ni 'oće li, ni ka' će ;) Valjda će ???

Dijete rođeno na dan donošenja Pravila već ima i nekoliko zuba, nadajmo se da neće pogubiti i sve trajne zube prije objave liste ;D
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2JK

Istrgnuto iz konteksta druge teme, a u vezi anonimnog pristupa našem forumu:

Citat: 9a4oe  u 30. Rujan 2011, 16:30:43
...
Nemogu uvijek svi puhati u isti rog pa tako imati i isto misljenje. Sto bi ljudi citali. Treba zabaviti publiku, a ima je dosta. Bili bi puno vise ovih drugih kad bi se moglo pisati anonimno
...

Ne, nebi! Nebi na ni jednom forumu koji se moderira. Na svim forumima gdje su članovi
anonimni (99,9999 % Internetskih foruma), moderator bi po kratkom postupku banirao
takve članove, a nakon ponavljanja, dobili bi trajnu zabranu pristupa.

Netko bi rekao da bi se mogli ponovno registrirati pod drugim anonimnim imenom.
Kod registracije na svaki forum treba dati e-mail adresu i na svaki forum je dopuštena samo
jedna registracija sa iste e-mail adrese. Može koristiti druga e-mail adresu!? (novu adresu
nije nikakav problem otvoriti). Može, ali nitko ne može otvoriti toliko adresa koliko
moderator može banirati.

Problem moderiranja ovog foruma je upravo u tome što nismo anonimni pa nije lako obrisati
ničiji post iako je to autor apsolutno zaslužio da mi je i rođena sestra ili brat.

Citat: 9a4oe  u 30. Rujan 2011, 16:30:43
...
Nemogu uvijek svi puhati u isti rog pa tako imati i isto misljenje.
...

Apsolutno se slažem! Kad bi bilo tako onda ne bi ni forum trebao postojati. Forum služi za
rasprave tj. sukob mišljenja.
Nešto drugo je način na koji će netko iznositi i braniti svoje mišljenje.

73
Martin 9A2JK

9A8DU

Martine 100% si upravu,nitko nemože napisati toliko bezazlenih postova a da ih ti nemožeš pomest u smeće,sjeti se koliko si moji bezazleni postova pomeo???
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A1AA

Citat: 9A8DU  u 17. Rujan 2011, 08:26:34
Laka mu Hrvatska gruda....

I ovo je tebi bezazlen (i simpatičan) post?
Nije obrisan iz pieteta prema pokojnom kolegi T94BF.............
73, Ivo 9A1AA

9A8DU

Navika dragi Ivo,"LAPSUS"sigurno nije zlonamjerno.... ali prosto je nevjerojatno za čega se ti hvataš... mahšala
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???