• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A5EX, 15. Siječanj 2010, 14:01:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A4OE

Opet se nepotrebno skrce problem na regionalne centre i medjunarodno povezivanje, to je napravljeno i tako je kako je. To je jedina konkretna stvar u ovih 10-15 godina postojanja neceg sto se zove HRSVKS.
Mene kao pojedinca ne zanima kako to funkcionira (hipotetski) od 9A0ZG pa nadalje, ali me interesira put do 9A0ZG tko je ta osoba koja predstavlja hrsvks i koordinira rad pojedinaca sa terena i prosledjuje podatke zupanijskim centrima. Tu je potpuna nepoznanica.
Moze se postaviti i pitanje dali zupanijski centri 112 uopce znaju da postoji tamo nekakva komunikacijska potpora radioamatera s obzirom na sve dosadasnje njihove vjezbe? Praksa dosadasnjih vjezbi kaze da oni uopce ne predvidjaju sudjelovanje radioamatera pa tako ni HRSVKS u samom tijeku vjezbi. Govorim o zupanijama, gradovima i opcinama. Na drzavnoj razini (ustvari medjunarodnog karaktera) bilo je nesto cini mi se u Splitu prije par godina.

Mozda su to oni pozivni znakovi sto se pojavljuju na onim kartama?

Da dodam na predhodni post.
Ovo sto 5ex pise je tocno povezivanje sa jakim institucijama gdje se moze iskopati nesto sredstava je u ovakvoj situaciji neminovno posto je vojska izgubila potpuni interes za radioamatere.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5EX

Ok Damir 9a4oe, konačno pravo pitanje.

Prije kratkog vremena je održana inicijativa s20/su2o koja daje odgovor na tvoje pitanje. Navedene frekvencije su središnje frekvencije ili kanali za prihvat informacija za potrebe kriznih situacija ( komunkacijske potpore DUZS) koje će biti organizirane u ŽC112. Dakle samo u slučajevima katastrofa i viježbi. Dakle u ŽC112 će biti postavljen PPS KV,VHF,UHF. Njime će upravljati radioamateri, koji će trebati biti educirani, dakle aktivni djelovi HRSVKS.
Osobe koje organiziraju radioamatere i vježbe su koordinatori regija, Osije, Zagreb,Rijeka, Split. Osobe su javno objavljene na stranicama HRS. Glavni koordinator HRSVKS ima zadaću upravo organizirai ovo što ti spominješ, i to radim na više načina.

Dakle netko je malo prije ismijavao ovu "inicijativu s20/su20" zapravo ne znajući o čemu se radi. Dakle Damire 9a4oe sada znaš da će središnja frekvencija za slučaj kriznih situacija prema cantrima 112 biti na 2m s20, a na 70cm su20. To vrijedi na samo za Bjelovar nego za cijeli teritorij RH. Razumio ?

73

9A3TY

Očigledno sam pretjerao s pitanjima pa praktički nisam dobio odgovor ni na jedno pitanje, stoga ću pokušati ponovno malo po malo (kažu da nije sramota pitati kad nešto ne znaš) .

1. Gdje mogu pronaći službeni dokument koji definira ciljeve i zadatke HRSVKS
2. Gdje mogu pronaći Plan rada djelovanja radioamatera za slučaj krizne situacije
3. Gdje mogu pronaći tekst ugovora između HZTK/HRS i DUZS

Srdačan pozdrav,

Ivo, 9A3TY

P.S.
EU komunikacijska vježba a nema HRS-a? Valjda je radio GSM  :)
http://www.duzs.hr/news.aspx?newsID=14305&pageID=203

73 de Ivo, 9A3TY

9A5EX

9a3ty, smatram da nećeš nikad ni biti zadovoljan, ovisi što tražiš. Naslučujem kamo to vodi.
1. u HRS-u
2. Plan djelovanja je zajednički rad HZTK i HRS-a za DUZS. Plan sadrži podatke adrese i imena radioamatera koje ja neću javno objaviti
niti to moram ( zaštita osobnih podataka). Plan je u potpunosti dostupan koordinatorima i njime se koriste.
3. Ugovor  je napravila HZTK-a - DUZS, dakle HZTK- a je intelektualni vlasnik.

Ne mislim u cijelosti objavljivati te dokumente ovjde na forumu jer smatram da  nije mjesto za to. Zbog mogućih posljedica za to , prepuštam nekom drugom. Ukoliko te zanima taj dokument ukljući se u rad HRSVKS pa čitaj koliko ti je volja ili objavljuj na vlastitu odogovornost.

73

9A3WP

Citat: 9A3WP  u 26. Veljača 2011, 00:12:59
Da se malo odmorite evo jedan zanimljiv članak u časopisu BUG, ožujak 2011.
http://www.bug.hr/mreza/tekst/aktualnosti-sto-kad-vlast-blokira-internet/95351.aspx

politika, politika, prazne priče...
zanimljivo da moja razmišljanja nitko nije komentirao ?
naravno ne zato što su moja nego mi se čini da su nešto novo
u nizu od 30-tak stranica zastupanja samo svojih "sklonosti"...
u svakom slučaju "kol'ko para tol'ko muzike?"
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A2GA

Citat: 9A3WP  u 27. Veljača 2011, 18:23:12
http://www.bug.hr/mreza/tekst/aktualnosti-sto-kad-vlast-blokira-internet/95351.aspx

zanimljivo da moja razmišljanja nitko nije komentirao ?
naravno ne zato što su moja nego mi se čini da su nešto novo
u nizu od 30-tak stranica zastupanja samo svojih "sklonosti"...
u svakom slučaju "kol'ko para tol'ko muzike?"

Gorane pozdrav, tvoja razmišljanja su ispravna.

Prvo (nisu prazne priče):

Današnji sustav javne komunikacije (znači  i poslovne i sigurnosne komunikacije) kroz aplikativna rješenja je ovisan u potpunosti o fiksnoj i mobilnoj telefonskoj i internet komunikaciji počevši od:

javne telefonije, mediji, internet bankarstva i financija, e-zdravstva, ...

Jednostavan "kontrolirani" ispad sustava donosi nesagledive posljedice kojih je malo ljudi uopće svjesno.

"Kontrolirani" ispadi su postali predmet "risk point of information security management" i time se u razvijenom svijetu bave i vladine i nevladine organizacije.

Mi ovdje govorimo o HRSVKS koji stupa na djelo kada se desi nekontrolirani ispad sustava komunikacije.

U članku kojega je objavio BUG promovira se radioamaterizam. Nisam još kupio isti.
Da li su u istom broju HRS i HRSVKS iskoristili mogućnost da svojim prilozima u BUG-u promoviraju svoj rad ?

Što se tiče sredstava iz fondova EU, natječaj je raspisan:

http://www.duzs.hr/news.aspx?newsID=14302&pageID=213

Pitanje je kako će se HZTK i HRS u to uklopiti, a još veće pitanje tko će iz HRS-a to odraditi.

Drugo (nije politika nego činjenice):

Na službenim stranicama www.duzs.hr je još 2007. godine objavljeno:

http://www.duzs.hr/news.aspx?NewsID=1776&PageID=203
...
Stručni radni sastanak predstavnika DUZS i Hrvatske zajednice tehničke kulture
14. ožujak 2007 DUZS

Na sastanku su nazočili:

- gosp. Đuro Poldrugač, ravnatelj DUZS,
- gosp. Stjepan Huzjak, pomoćnik ravnatelja i Zapovjednik Civilne zaštite RH,
- gosp. Željko Sutlar, zamjenik Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH,
- mr.sc.Pavao Britvić, pomoćnik ravnatelja i Glavni nadzornik sustava 112,
- gosp. Damir Čemerin, Tajnik kabineta ravnatelja
- gosp. Alen Hajster, voditelj Odsjeka za koordinaciju u Kabinetu ravnatelja
- gđa. Iva Perković, viši stručnisavjetnik za Civilnu zaštitu

- prof.dr.sc Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture
- gđa. Marija Dujmović, tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture
- gosp. Vlado Severinac

Na sastanku predstavnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje i predstavnika Hrvatske zajednice tehničke kulture  usvojeni su zajednički prijedlozi zaključaka koji su od interesa za razvoj sustava zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj.

Mi kao HRS nismo bili direktno zastupljeni. HZTK je dogovarala u naše ime. G. Vlado Severinac zastupa sam sebe (kraj njegova imena nije navedeno koga zastupa - ne radi se o tiskarskoj grešci). Da li je to propust ili to govori o tome koliko je HRS "jak" unutar HZTK ?
  :o

Nakon izvjesnog vremena stupa na snagu sporazum (ugovor) HRS-HZTK-DUZS.

Kao što sam i prije već napomenuo, svi daljnji komentari su nepotrebni.

Što se mene tiče, ja na ovu temu više ne pišem.

73 de Boris 9A2GA
9A2GA is a member of 9A1WFF

9A7PJT

A zasto  to mora bit  na  s20-su20    ? !
Zasto  neke  druge  sluzbe  nedaju  svoj  dio banda  ?

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A3TY

Citat: 9A5EX  u 27. Veljača 2011, 18:01:29
Naslučujem kamo to vodi.

Ima jedna lijepa izreka : "pretpostavka je majka svih za....". Nemoj naslućivati nego se ponašaj u skladu sa svojom funkcijom i radioamaterskim hamspiritom
(točkice sam sam upisao a ne forum da ne bi mislio da sam pisao ružne riječi)

Citat: 9A5EX
1. u HRS-u
2. Plan djelovanja je zajednički rad HZTK i HRS-a za DUZS. Plan sadrži podatke adrese i imena radioamatera koje ja neću javno objaviti
niti to moram ( zaštita osobnih podataka). Plan je u potpunosti dostupan koordinatorima i njime se koriste.
3. Ugovor  je napravila HZTK-a - DUZS, dakle HZTK- a je intelektualni vlasnik.

1. Ok. S obzirom da ti kao koordinator ne želiš dati odgovor očigledno bi trebao uputiti službeni zahtjev HRS-u traženim kanalima (e-mail, pismeno)
No, ispada da HRS radi neke tajne poslove kad se ne želi objaviti o čemu je tu riječ. Kako će onda uopće zainteresirati ljude za aktivnost?
2. Ako je dokument klasificiran određenom oznakom tajnosti - OK. Ako nije znači opet imamo grupašenje.
3. Interesantno da HZTK može potpisati nešto u ime HRS-a tj. preuzeti obveze u ime HRS-a. Onda nije ni čudno što se HRS povlači po sudu iz raznoraznih razloga.
I interesentno da ja kao član HRS-a nemam mogućnost uvida u to koje obveze ima moj savez. Ovo je gore od ugovora o prodaji INE. Da nemam pametnijeg posla baš bih isprobao kako funkcionira Zakon o pravu na pristup informacijama.

Ne mislim u cijelosti objavljivati te dokumente ovjde na forumu jer smatram da  nije mjesto za to. Zbog mogućih posljedica za to , prepuštam nekom drugom.

Ok. Vidim da i dalje vlada totalna netransparentnost i da se sve skriva bolje nego zmija noge. I tako propade još jedna dobra namjera.

Ukoliko te zanima taj dokument ukljući se u rad HRSVKS pa čitaj koliko ti je volja ili objavljuj na vlastitu odogovornost.

Pa valjda bih trebao upoznati što se tamo radi da vidim da li me to zanima i odgovara pa se tek onda uključim !? Ili i tu treba "slijepo vjerovati" ?
Ne brini se. Neću te više ništa pitati. Dovoljno sam saznao da vidim da to nije nešto u što bi se "sijedi, zastarjeli" član HRS-a uključio. Interesantno mi je kako odjednom nije dobrodošlo spomenuti iskustva iz domovinskog rata jer je to zastarjelo kao da tada nismo koristili pactor, računala, automatizirane planove veza, inteligentne sustave slanja poruka, ... kao da primjera kriznih situacija i sudjelovanja radioamatera ima svaki dan pa nema smisla spominjati ovo "prastaro"  R.I.P.

Potpisujem Borisovo Što se mene tiče, ja na ovu temu više ne pišem.

Srdačan pozdrav svima a ne samo njima.

Ivo, 9A3TY

73 de Ivo, 9A3TY

9A2D

Citat: 9A5EX  u 27. Veljača 2011, 14:22:39

Dakle netko je malo prije ismijavao ovu "inicijativu s20/su20" zapravo ne znajući o čemu se radi. Dakle Damire 9a4oe sada znaš da će središnja frekvencija za slučaj kriznih situacija prema cantrima 112 biti na 2m s20, a na 70cm su20. To vrijedi na samo za Bjelovar nego za cijeli teritorij RH. Razumio ?

73

Evo, ja sam "ismijavao" inicijativu S20/SU20, aludirajući na nešto što 9A5EX očito nije razumio. Pa upravo u Domovinskom ratu smo bili na tim frekvencijama povezani sa Centrima za uzbunjivanje, mi u HV-u smo, osim službenih frekvencija, načina i vrsti rada uvijek, ali uvijek imali i sa njima vezu. Isti govori da je to prošlost, a istovremeno radi isto. Smijao sam se "novoj" inicijativi, demonstraciji snage. Zamisli ti, u izvješću napisati, gle, u tom i tom vremenu smo na našem kanalu ostvarili toliko i toliko veza, najdalja je bila toliko i toliko. Ma još im je trebalo dostaviti i QTH lokator da padnu ničice na zemlju i pitaju koliko novaca trebamo.

Da, novce treba zaraditi, s tim se slažem, ali da li ja trebam organizirati članove svog kluba da beru grožđe ili tuđe kukuruze pa da zarade za struju za klub. Pa poslali bi me k vragu i mene i moju inicijativu i rekli bi da imaju dovoljno posla i kod sebe.
Novci se mogu zaraditi, tj. dobiti od viših struktura, samo uz pametan i dugogodišnji rad koji donosi rezultate. Do prije 2-3 godine, dok sam održavao konstruktorske tečajeve i odvodio klince na državna natjecanja, novci su pljuštali s neba. Danas još uvijek postoji nebo, ali novaca nema. Samo nebo nam, izgleda, može pomoći. Zaboravite prošlost i državnu sisu, samo najjači će opstati, ostali će otići na margine i baviti se svojim hobijem, radioamaterizmom, za svoju dušu i za svoj novac i neće ih se ticati nikakav DUSZ-HZTK-HRS i slično.

Ma, bolje da se više ne javljam na ovu temu, biti će pametnije.

73 de 9a2d (Vlado, Daruvar, za one koji ne znaju)

9A3WP

Citat: 9A2GA  u 27. Veljača 2011, 20:20:45
Citat: 9A3WP  u 27. Veljača 2011, 18:23:12
Gorane pozdrav, tvoja razmišljanja su ispravna...
...73 de Boris 9A2GA

Pozdrav Boris, hvala ti na reakciji i korisnim informacijama.

Što se HRSVKS, a i HRS tiče kako stvari stoje očito je da će se ubuduće
sve odvijati baš kao što 9A2D i većina ostalih komentara kaže.
Svatko će se baviti samo s onim što ga zanima i u skladu sa mogućnostima.
Kao što rekoh moja želja općenito je nabaviti HF uređaj, pa između ostaloga
i u smislu moje osobne ALE HF i HRSVKS kompatibilnosti.
Želja mi je složiti i nadograđivati neki svoj osobni HRSVKS komplet kofera.
Sa automobilom sam nažalost također malo "kratak".

Željko imam još jednu ideju ako to možda već i ne postoji.
Ako uopće ima dovoljno zainteresiranih da li unutar HRSVKS formirati
neke radne grupe npr. "ALE HF", "APRS", "VHF/UHF VOICE"...

Ima li netko zainteresiran za ALE VHF ?

Apropos "novih tehnologija" možeš li me povezati sa osobom/osobama
tko je otvorio Facebook, odnosno Twitter račun ?

Može li HRSVKS webmaster povezati Web HRSVKS i Facebook/Twitter, ovako npr.:
http://twitterfeed.com/
?

Moram ispraviti svoj pogrešan navod, ispričavam se:
ČLANAK KOJI SAM NAVEO OBJAVLJEN JE U ČASOPISU MREŽA (BUG je izdavač) !

73 Goran, 9A3WP.
><<<

OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A5EX

Pozdrav Goran 9a3wp.

Dosad je izvršena integracija ALE sa WINLINK ptc3, WINMOR, nešto se radilo i sa PSK-mail.
ALE se koristi i na 2m i na 6m.
Otvorena je mogučnost aktiviranja grupa koje si naveo unutar HRSVKS.
Serđo 9a7ktf, nešto je napravio sa Facebook/Twitter, neznam do kud je došao.
9a6aib radi na D-staru.........
Dakle radi se.
73

9A5EX

Pozdrav 9a7pjt. O tome smo već pisali, zašto smo se odlućili za s20/su20. Drugo pitanje baš nisam razumio....koje službe..?
73

9A7PJT

Citat: 9A5EX  u 28. Veljača 2011, 15:55:13

Pozdrav 9a7pjt. O tome smo već pisali, zašto smo se odlućili za s20/su20. Drugo pitanje baš nisam razumio....koje službe..?
73

A pozdrav  i tebi ,

a  koje  to   mi  sta ste odlucili    , .. . ja  sigurno  nisam   sudjelova  u tome .
Sta se tice sluzbi  mislia   sam  na  dio banda  koji   su  iste "napustile" ( kao policija) ,
a  i znamo da  nema trafika   na 2m. osim  marine  banda.
Onda   znaci ima mjesta.
Zasto  npr.   frek.  nebi bile  164.250 i 464.250  ?

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A4OE

Citat: 9A7PJT  u 28. Veljača 2011, 17:36:54
Nebi bilo na odmet ponovo u skolu za pacice male.

Pitanja ima uvijek samo nema kvalitetnih odgovora.

Koji bi bili ulazni podatci za izradu prirucnika za HRSVKS posto su bilo kakvi materijali nedostupni?
Ono sto je bilo dostupno je uklonjeno.
Na cemu bi se temeljio jedan takav prirucnik?
Kako se registrirati na stranicu HRSVKS, posto nema opcije registracija novih korisnika?
Od kojih radnih grupa se sastoji HRSVKS?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A7PJT

Citat: 9a4oe  u 28. Veljača 2011, 19:14:14
Citat: 9A7PJT  u 28. Veljača 2011, 17:36:54
Nebi bilo na odmet ponovo u skolu za pacice male.

Ajde  da se ne upisujem ponovo  ti  me  prosvitli .
Bio bih ti zahvalan , a  i usteda nije  nezanemariva .

73 PJT