• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Bouvet 3Y0J

Autor 9A3XV, 05. Travanj 2021, 09:10:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4DU

Citat: 9A7YY  u 17. Veljača 2023, 10:26:29
Citat: 9A2JK  u 17. Veljača 2023, 09:43:13
Meni se to ne čini važnim.

Međunarodna pomorska organizacija danas zahtijeva da svaki brod mase iznad 30 tona treba imati ugrađen AIS, kao i svaki putnički brod. Osim za razmjenu podataka, ovaj sustav vrlo dobro služi i za izbjegavanje sudara.

Meni da dodje kadet a pogotovo Oficir i da mi kaze da AIS sluzi vrlo dobro sluzi za izbjegavanje brodova ja bi ga poslao doma i pito gdje je on to dobio matrikulu.

9A4QV

Što se tiče AIS-a, na kraju priče on se i koristi za to što je Gracin naveo. Jer budimo iskreni, što bi rekao jedan moj stari captain: ma zabole me ku..c šta vozi i kad stiže, bitno mi je da se ne zapizdi u mene. Jer danas idiotima koji stoje na most u straži a ne razumiju 10 riječi engleskoga ne treba vjerovati. Oni možda i misle dobro ali neznaju to artikulirati. Zato se bolje pouzdati ono što vidiš na ekranu sa radarom, arpom  aisom itd.

No, vratimo se mi ovim klaunima kojih mi je iskreno žao. Evo čitam, posipaju se pepelom. Kažu da ft-8 nije radio dobro jer im je sat bio off 14 sekundi pa su zvali u svakakvim periodima. Nisu imali uređaj za sinkronizaciju! Pa jbt, imaš u džepu icom-sat100 koji koristis za komunikaciju preko iridiuma i na njemu je gps prijamnik.

Kako i sami kažu, vraćaju se sa pomiješanim emocijama, čitaju i oni što ljudi pišu gdje je više negativnih nego pozitivnih komentara.

Skupa školica...
Bez menadžera koji zna hendlati ovakve projekte teško je to izvedivo...

9A5N

Koji luzeri!
Od 12 članova tima, 4 su u 3Y0J logu na Clublogu.
Radili su sami sebe ili su ostali kod kuće!?!?
Mogli su te "veze" kasnije ubaciti na LoTW daleko od očiju javnosti.

Citat:Nisu imali uređaj za sinkronizaciju!
Kažu da su Imali GPS prijemnike, instaliran potreban software na laptopima i da su sve isprobali.
Prijemnici izgleda nisu bili u torbama od laptopa nego u tko zna kojoj bačvi pa ih nisu mogli pronaći.
Laptopi su također imali instaliran software za remote pristup!

Citat:Inače, po objavljenim fotografijama i videima, oni su imali jako lijepo vrijeme za ovaj dio Južnog Atlantika prema svim pomorskim standardima.
Čim se on šeće po otoku a da nije vezan a na brodu ima kratke rukave, to je kamilica od vremena.
Stalno "safety first", "difficult conditions" itd.
Da sam se ja kao "salonski planinar" uputio na Himalaju, kao što su se oni kao "salonski aktivatori" uputili na Bouvet, prića bi bila ista.
Pravio bih od sebe heroja jer sam se, za mene, "uvijetima opasnim po život" četveronoške uspio popeti na neko Himalajsko brdašce kao što se oni prave heroji jer su, za njih, "uvjetima opasnim poživot" kao tuljani ispivali na otok.
Zato ja aktiviram IOCA (505 otoka) jer to zanam a ne SOTA (0 vrhova) jer to neznam.

Najbolje da više ništa ne objavljuju, da se "pokriju ušima" i što prije nestanu s društvene scene kao naj neuspješnija ekspedicija na Bouvet.
Mišljenje nebi promijenio i da jesam u 3Y0J logu.
73 de Neno 8)

9A3XV

Ne bi o ekspediciji jel vaka il naka. Ne razmem se ni u more, ni u ekspedicije (ipak sam ja samo panonski mornar), no razmem se u konteste i logiku rada kontestera. Naime mi kontesteri kad nešto krivo primimo, pogrešno upišemo u log i ne želimo da neki redak ostane odemo jedan redak gore i upišemo svoj znak preko onog pogrešnog - nema se tu vremnena za desne klikove i edite i delitove i sl. To poslije popravimo.

Tako bi se ja, uz dužno poštovanje, suzdržao od epiteta koji im se dijele i da su sami sebe radili. Jednostavno uplodali su integralni log (bez masiranja) na Clublog i eto.

73
Sale, 9A3XV

9A4QV

Čisto da pokažem da se može, kad je projekat dobro vođen, organiziran i ima sposobnog menadžera:

https://athonet.com/athonet-and-spacex-enable-antartica-exploration/?utm_source=linkedin&utm_medium=post&utm_campaign=athonet-antartica

Ali ne, lakše je grebati se da korisnici Tweetaju Musku da im upali Starlink na Bouvetu i od toga ne bude ništa.

9A2M

Citat: 9A3XV  u 22. Veljača 2023, 14:00:21
Ne bi o ekspediciji jel vaka il naka. Ne razmem se ni u more, ni u ekspedicije (ipak sam ja samo panonski mornar), no razmem se u konteste i logiku rada kontestera. Naime mi kontesteri kad nešto krivo primimo, pogrešno upišemo u log i ne želimo da neki redak ostane odemo jedan redak gore i upišemo svoj znak preko onog pogrešnog - nema se tu vremnena za desne klikove i edite i delitove i sl. To poslije popravimo.

Tako bi se ja, uz dužno poštovanje, suzdržao od epiteta koji im se dijele i da su sami sebe radili. Jednostavno uplodali su integralni log (bez masiranja) na Clublog i eto.

73
Sale, 9A3XV

Sale, sve to za konteste stoji, neki ako su čuli samo npr. prefix K4 a ne sufix, upišu K4XXX. Napisao si da kasnije popravljaš log. OK. Oni nisu prepravljali, uploadali su ga. E tu je razlika.
Log se i dalje može prepraviti iako je uploadan.

Ali ne! Oni smatraju da je to OK, i neće ga prepravljati jer im fali 3Y za DXCC. I budi siguran da je ovo napravljeno namjerno a ne slučajno jer su
isti ti pojedinci to napravili u još nekoliko DXpedicija u kojima su sudjelovali!

Provjeri samo jednog, VE3LYC. Inače jedan od direktora IOTA programa. Isti taj, poništi Domu 3Z9DX ekspediciju zbog "prekomjernog" rada, tj. smatrajući da on nije sposoban raditi 20 sati u komadu i da koristi robota za FT8.
Opet isti taj, uvodi pravilo da se radeći FT8 sa IOTA expedicija mora svake minute stisnuti ENTER na PC-u!

P.S. Dinosauri nisu izumrli, štoviše oni i dalje vode radioamaterski pokret!

9A2JK

Svatko ima pravo na svoje mišljenje, što naravno ne znači da svatko iznosi činjenice.
Ne kažem da bilo tko laže, nego jednostavno piše bez prethodne provjere lako provjerljivih činjenica.

Posljednja uspješna ekspedicija na Bouvet bila je 2008. godine - 3Y0E. Napravljeno je samo 1401 QSO. 
Petrus je morao prije planiranog napustiti otok i to žurno, u kratkom periodu relativno dobrog vremena.
3Y0I – 2019. g. jedva su spasili živu glavu, a da Bouvet nisu vidjeli ni iz daleka. Došli su do oko 100 km i morali su natrag.
https://www.youtube.com/watch?v=Q39AMAhciuk

3Y0Z – 2018. g. došli do otoka, imali su i helikopter (komada 2), ali zbog lošeg vremena odustaju i vračaju se doma.
https://www.youtube.com/watch?v=Nq7degLxJOw

Malo o Bouvetu iz helikoptera
www.youtube.com/watch?v=zirAkuCK8Jw

DXCC pravila

Točka 10
''All contacts must be made using call signs issued to the same station licensee. Contacts made by an operator 
other than the licensee must be made from a station owned and usually operated by the licensee, and must 
be made in accordance with the regulations governing the license grant.''

''Google'' prijevod:
Svi kontakti moraju se ostvariti korištenjem pozivnih znakova izdanih istom korisniku licence postaje. Kontakti 
koje uspostavlja operator koji nije nositelj licence moraju biti uspostavljeni sa postaje u vlasništvu i obično 
kojom upravlja nositelj licence, i moraju se uspostaviti u skladu s propisima koji uređuju dodjelu licence.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2RZ

Pozdrav svima
Moje mišljenje da je najuspešniju  DX'pedition  na otok Bouvet
imao tim 3y5x krajem 1989 godine
https://www.youtube.com/watch?v=fPz_c5BcTUU
73 de 9a2rz ,Zac

9A2M

Citat: 9A2JK  u 23. Veljača 2023, 19:39:08
Svatko ima pravo na svoje mišljenje, što naravno ne znači da svatko iznosi činjenice.
Ne kažem da bilo tko laže, nego jednostavno piše bez prethodne provjere lako provjerljivih činjenica.

Posljednja uspješna ekspedicija na Bouvet bila je 2008. godine - 3Y0E. Napravljeno je samo 1401 QSO. 
Petrus je morao prije planiranog napustiti otok i to žurno, u kratkom periodu relativno dobrog vremena.
3Y0I – 2019. g. jedva su spasili živu glavu, a da Bouvet nisu vidjeli ni iz daleka. Došli su do oko 100 km i morali su natrag.
https://www.youtube.com/watch?v=Q39AMAhciuk

Točno.

3Y0Z – 2018. g. došli do otoka, imali su i helikopter (komada 2), ali zbog lošeg vremena odustaju i vračaju se doma.
https://www.youtube.com/watch?v=Nq7degLxJOw

Djelomično točno. Odustali su jer brodu je otkazao jedan motor. Kapetan je odlučio ne riskirati i donio je odluku o povratku broda u matičnu luku u Buenos Aires. Koliko je meni poznato, sa položenom samo B kategorijom za voditelja brodice, kapetanova odluka je konačna. On odgovara i za ljude i za posadu i za brod.

Malo o Bouvetu iz helikoptera
www.youtube.com/watch?v=zirAkuCK8Jw

DXCC pravila

Točka 10
''All contacts must be made using call signs issued to the same station licensee. Contacts made by an operator 
other than the licensee must be made from a station owned and usually operated by the licensee, and must 
be made in accordance with the regulations governing the license grant.''

''Google'' prijevod:
Svi kontakti moraju se ostvariti korištenjem pozivnih znakova izdanih istom korisniku licence postaje. Kontakti 
koje uspostavlja operator koji nije nositelj licence moraju biti uspostavljeni sa postaje u vlasništvu i obično 
kojom upravlja nositelj licence, i moraju se uspostaviti u skladu s propisima koji uređuju dodjelu licence.

Ovo mi nije uopće jasno. Molim te pojašnjenje. Da li ova točka iz ARRL DXCC pravilnika omogućava četvorici učesnika koji su bili članovi 3Y0J expedicije i upisali vezu s njom u svoj log priznavanje 3Y DXCC entiteta?

73
Martin 9A2JK

9A2M

Citat: 9A2RZ  u 24. Veljača 2023, 00:12:39
Pozdrav svima
Moje mišljenje da je najuspešniju  DX'pedition  na otok Bouvet
imao tim 3y5x krajem 1989 godine
https://www.youtube.com/watch?v=fPz_c5BcTUU
73 de 9a2rz ,Zac

To smo već prožvakali u ovom topicu. Mišljenje je jedno statistika drugo. Nisi morao ništa razmišljati. Samo si trebao otići na Club log.
Na Club logu je statistika broja veza svih dosadašnjih expedicija na Bouvet. Tako da ako si mislio na broj veza - u pravu si. Ali najuspješnija može biti i ova zadnja, ako ne uzmemo u obzir samo broj veza nego i uložen trud, napor i opremu s kojim su radili. E onda je ona po tom kriteriju najuspješnija. Ali ako uzmemo kriterij organizacije i uloženih sredstava, onda je 3Y0Z najbolja do sada a 3Y0J najlošija do sada. Sve je relativno, ovisno iz kojeg ugla se gleda.

9A2JK

3Y5X i 3Y0J teško se mogu uspoređivati.

3Y5X nisu imali ograničenja kao 3Y0J.

Prije 33 godine nije postojala meteorološka stanica i 3Y5X su imali dozvolu za iskrcaj na bilo kojem dijelu 
otoka. Iskrcali su se tamo gdje je najpristupačnije, tamo gdje je sada meteorološka stanica.

3Y0J su se smjeli iskrcati samo na suprotnoj strani od meteorološke stanice i nisu smjeli postaviti kamp na plaži.

DXCC pravila u točki 10. kažu da sa moje stanice smije raditi drugi amater. Jednostavno, kaj ne?

73
Martin 9A2JK

9A2RZ

Još malo i na kopnu, čekamo... priče o osvajačima-- ;D

9A2M

Citat: 9A2JK  u 24. Veljača 2023, 09:37:28

DXCC pravila u točki 10. kažu da sa moje stanice smije raditi drugi amater. Jednostavno, kaj ne?

73
Martin 9A2JK

To sam pročitao i jasno mi je. Ali ja sam ti postavio konkretno pitanje na koje mi nisi odgovorio:

"Molim te pojašnjenje. Da li ova točka iz ARRL DXCC pravilnika omogućava četvorici učesnika koji su bili članovi 3Y0J expedicije i upisali vezu s njom u svoj log priznavanje 3Y DXCC entiteta?"

9A2JK

Citat: 9A2M  u 24. Veljača 2023, 12:07:15
"Molim te pojašnjenje. Da li ova točka iz ARRL DXCC pravilnika omogućava četvorici učesnika koji su bili članovi 3Y0J expedicije i upisali vezu s njom u svoj log priznavanje 3Y DXCC entiteta?"
Što je to nejasno? 
Mogli su dopustiti prijatelju radioamateru da ode kod njih doma i s njihove stanice napravi QSO s 3Y0B. 
Cijepamo dlaku na osam dijela.  ::)

73
Martin 9A2JK

9A2M

Dakle evo primjera. Ja odem na Bouvet i svom prijatelju kažem da ode kod mene doma, uključi moju radio stanicu i zove me na moj pozivni znak 9A2M. Ja ga čujem i logiram u 3Y0J log. ARRL DXCC pravila su tu jasna i ona to dopuštaju.

Samo po meni je ovo krajnje ne etično i sebično. Samim time što su sudionici expedicije stalno apelirali da se s njima odradi samo jedna i na taj način ostavi prilika drugima da naprave ATNO.

A oni su sebe radili na po nekoliko slotova!

Zbilja ne znam šta da mislim o takvim ljudima, koji jednima govore jedno a oni rade suprotno od toga.