• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Bouvet 3Y0J

Autor 9A3XV, 05. Travanj 2021, 09:10:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2NO

Ne Martine, nije bilo isto.

3Y0Z je imao daleko lošije vrijeme i rikavelu jednog motora.
3Y0J - dobro vrijeme (za Bouvet) ali nisu mogli na otok s gumenjacima... a jedrilica (sailboat) je bila beskorisna.

Drugo: QSL karte - sve su besplatne, jednoga dana... ako ju dočekaš. Molm te nemoj nemoj pričati o kartama preko biroa.
Ti jednostavno uživaš kontrirati zdravoj logici. Sve je dobro, ali ja sam uvijek za protiv. Kao fiškal.

LP

9A2JK

Citat: 9A2NO  u 28. Ožujak 2023, 19:54:22
Ti jednostavno uživaš kontrirati zdravoj logici. Sve je dobro, ali ja sam uvijek za protiv. Kao fiškal.
Ovdje nismo tema ja niti ti, niti za ili protiv. Tema je 3Y0J i činjenice oko te ekspedicije. Kako je bilo na Bouvetu, 
kako su se pripremali, iskrcavali i vračali na brod je samo po sebi zanimljivo i poučno.

Citat: 9A2NO  u 28. Ožujak 2023, 19:54:22
3Y0Z je imao daleko lošije vrijeme i rikavelu jednog motora.
3Y0J - dobro vrijeme (za Bouvet) ali nisu mogli na otok s gumenjacima... a jedrilica (sailboat) je bila beskorisna.
Sad ti je valjda jasnije zašto je 3Y0J ekipa izabrala brod specijalno napravljen za plovidbu po Arktiku 
i Antarktiku. Osim toga, S/V ''Marama'' ima gaz od samo 2,5 m, što znači da može doći bliže obali tj. 
korisnija je od velikog broda.

Mogli su unajmiti i nosač aviona, ali, što se broda tiče, ni nosač aviona ne bi puno pomogao za iskrcaj 
na otok. Jedino, možda, vojni, veliki helikopteri s dobrom helikopterskom ekipom kakvu imaju na nosačima 
i sličnim brodovima.

WX? Odakle ti ideja da je 3Y0J imao bolje meteo prilike od 3Y0Z? Kakvo su vrijeme imali znaju najbolje 
oni koji su tamo bili. Nema nikakvih razloga ne vjerovati im, a razne ''vremenske prognoze za Bouvet'' 
ništ' ne vrijede!

QSL karta preko biroa i potvrda na LoTW za sve će biti besplatna za oko godinu dana.
70-ih godina prošlog stoljeća, kad bi kartu dobili za godinu dana, skakali bi do plafona od sreće kako je 
brzo stigla. Ako pak netko želi instant potvrdu, plati.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

Pozdrav,

Iako sam rekao da se ne mislim više javljati po ovoj temi, jer sam rekao sve što sam imao za reći, evo, bio je razlog za izuzetak - LA7GIA tweet:

[Ken - LA7GIA
@LA7GIA
·
before 1 h

3Y0J Bouvet refund $50,000 to the DX community. $40,000 to NCDXF and $10,000 to other major clubs who sponsored us. This is money we could have put in our own pockets, but which will be redirected to the clubs to enable the support of other DXpeditions!

Naravno da nisu sve prikupljeno vratili, dosta su i potrošili, ali su i dosta toga odradili.

Tek toliko, informacija za forumske polarne istraživače i pomorce ledolomce koji bi to uradili bolje. I informacija za one koji brinu za financije i prevarene donore (među kojima, oni naravno nisu).
Da parafraziram Pattona, "or lead, or follow, or go to hell" - prevedeno na radioamaterski ekspedicijski jezik, "ili ih vodi, ili ih odradi, ili odj...".

73, Zvonko

9A2JK

NCDXF je izdao posebno izdanje svoga biltena posvećeno 3Y0J ekspediciji. Bilten se može slobodno preuzeti OVDJE.

Zanimljiva je slika na kojoj se vidi val koji ''oplakuje'' plažu na koju su se iskrcavali. Primijetite zeleni konop kojim su
navlačili gumenjak i opremu.

73
Martin 9A2JK

9A2M

Ništa novo što već nismo vidjeli.

Eto, ta hrpica djedica iz NCDXF nije uspjela odraditi 3Y0J a uplatili su 100 000 USD. Vraćeno im je 40 000 USD.

Pa su sad našli novu zanimaciju, neku dvojicu isto djedica sa astronomski skupom jahtom, koji plove po pacifiku i po egzotičnim otocima postavljaju kutije preko kojih te djedice iz svojih kuća u americi rade remote.

Stavio sam link videa u temu IOCA.

Nažalost radioamaterizam se sveo na čistu komercijalu...

Btw, pojavila se još jedna kompanija, pandan RHR-u, naravno isto u americi. E oni u ponudi imaju i PJ5G. Mislio sam ovaj CQ WPX CW odraditi preko njih, ali evo baš danas je site rasprodan   >:(

73 de 9A2M, Hrvoje

9A5N

Citat:Zanimljiva je slika na kojoj se vidi val koji ''oplakuje'' plažu na koju su se iskrcavali. Primijetite zeleni konop kojim su
navlačili gumenjak i opremu.

I to je neki val!?!?
Otiđi jednom na pješčanu plažu Sakarun na Dugom otoku kad puše Jugo pa ćeš vidjeti što su valovi.
73 de Neno 8)

9A6WW

Koja beskorisna diskusija. Ne vidim u čemu je problem.

- 3y0j su se iskrcali na Bouvet nakon dosta godina (za razliku od nekih drugih)
- napravili su 19000 veza.
  Da li je 19000 veza malo? Daleko od nekih ekspedicijskih rekorda. Možda  i bolje je da je tako, u protivno 3Y0 više ne bi bio rijetkost i izazov.
- svako tko je htio, uz malo sreće i znanja ih je mogao odratiti. Pa i QRP, i to ne samo FT8, nego i CW (neki naši klubski članovi)

Komentari iz ovog topic:

- totalni organizacijski promašaj
- hrpica djedica
- koji luzeri!
- mogli su biti i mlađi
- hrpa klaunova
- najbolje da više ništa ne objavljuju i nestanu
- itd..., itd.... (nije vrijedno dalje pretraživati preostale postove)
- qsl $$$$$$$$$$$$   

OQRS uvjeti su bili objavljeni unaprijed, i kome se ne sviđaju, nek im preskoči QRG.
Moja poruka nekima ovdje: vi sigurno ne zaslužujete da zbog vas netko ode u bilo koju ekspediciju.  Ima sigurno nekih drugih kojima ih je bilo raditi zadovoljstvo.

73 Zvonko

9A4QV

Pozdrav,

Diskusije nisu nikad beskorisne, uvijek se iz njih može nešto saznati, doći do određenih zaključaka kakvi god oni bili.

Da ponovim, svatko za svoj novac i vrijeme može raditi što ga je volja ali takav pristup će ostaviti traga u percepciji hobija kojim se bavimo.

Koliko sam ja uspio vidjeti, većina komentara je negativna što znači da nešto nije bilo u redu. Na višoj razini, projektno gledano vidi se u startu da to neće završiti onako kako je oglašavano, obećavano itd. Dakle projektno, onome tko se bavi takvim stvarima je jasno gdje su zaribali. U dobroj vjeri, reći ću da to nije namjerno.

Sa tehničke razine, kao netko tko je brodom oplovio "cijeli Svijet" pa tako prošao i Mageljanov prolaz u nepovoljnijem periodu od njihovog mogu također reći da ono što je prikazano nisu loši uvjeti za taj dio svijeta. Kako ono kažu nordijci, nema lošeg vremena, ima samo loše opreme.

U svakom slučaju, negativna je percepcija navedene ekspedicije. Istovremeno, odvijale su se neke druge ekspedicuje koje su imale pozitivniji odjek iste ham populacije, po čemu bi zaključio da je ipak konačna ukupna negativna ocjena ove ekspedicije realna.

Lp..

9A2JK

Adame, odakle si prikupio informacije da je većina komentara o ovoj ekspediciji negativna? 
Na svakom forumu i grupi postoji glasna manjina, a ta glasna manjina je uvijek negativna.

Od ukupno cca 700 k USD, 325 k USD dali su sami članovi ekspedicije.
Veliki korporativni sponzori niti jednom riječju se ne žale na ekspediciju. Upravo suprotno.
Od individualnih sponzora, koji su dali od 10 pa do preko 10 k (deset tisuća) USD, ja nigdje 
nisam čuo/pročitao negativna komentar, a više od pola individualnih sponzora uopće nije u logu!

Osim toga na Bouvet je bilo jako, jako malo ekspedicija, čak ako računamo i one koje su 
napravile svega 20 veza (slovima: dvadeset). Ako dobro pamtim, samo jedna ekspedicija je 
napravila više veza od 3Y0J.

3Y0J su imali vrlo ambiciozne planove koje su javno objavljivali, pretpostavljam u cilju da 
privuku što više sponzora. Je li to okidač negativnih komentara, ne znam. Uvjeti na terenu 
su bili takvi da se nisu uspjeli iskrcati svu opremu i ljude, pa je i rezultat bio manji broj veza. 
Ne zaboravi da dvije ekspedicije prije ove nisu uspjele doći ni blizu Bouveta, odnosno, ona 
koja je došla blizu i imala helikoptere nije se ni pokušala (zbog uvjeta) iskrcati na otok. 
Za razliku od tih dvaju neuspješnih ekspedicija, 3Y0J su dobro izabrali brod bez obzira na 
''većinom negativne komentare o vrsti broda kojim su išli''. Potvrda tome je da je putovanje 
odabranim brodom 3Y0J ekipe do Bouveta i natrag išlo bez problema. 

Ako su nam mjerilo komentari na DX Clusteru onda (iber ;D )kvalificirano tvrdim da ne postoji
ekspedicija za koju nema hrpu negativnih komentara. Isto tako ne postoji ekspedicija koja
ne doživljava DQRM.

73

Martin 9A2JK

9A4WY

:)
poslao 3€ u kuverti... piše na webu "no coins"... a ja poslao pa što bude  ;D

Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A2JK

DX-World.net javlja:

The complete 3Y0J log has been uploaded to LoTW 6 months after DXped end!

– FREE OQRS buro cards will be activated VERY soon!
– Direct OQRS and Direct mailed will still be available

Provjereno na LoTW !!
Došla je potvrda za NULA novaca, kao što su obećali.  :D 8)

73
Martin 9A2JK