• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Bouvet 3Y0J

Autor 9A3XV, 05. Travanj 2021, 09:10:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2M

Citat: 9A1UN  u 13. Veljača 2023, 19:00:56
Zanimljivi negativni komentari od ekipe koja je more vidila samo na kartolini ili eventaulno onih 7 dana u osmon misecu

73 UN

Davore ne 7 nego 180 dana a nekad i duže  ;D

9A5N

Hrvoje,
Iznio sam svoje mišljenje na temelju dostupnih informacija (slika) odnosno, kako bih ja organizirao rad da sam na njihovom mjestu.
Remote rad strašno smanjuje količinu oprema koju je trebalo iskrcati na otok i cjelokupnu logistiku.
Jer se remote rad priznaje za DXCC? Priznaje!
Samo u IOCA pravilima piše da, za priznavanje aktivacije, na otoku mora biti sva oprema i operator, hi.

Kako i što rade znaju samo oni koji su tamo.

Postoji samo jedna dostupna slika, snimljena s jedrilice, na kojoj se na otoku vide šator i stup.
Slika unutrašnjosti šatora (PPS-a) nema kao i slika operatera u radu.
Slika na kojima se vide antene koje koriste isto nema.
Svih ostalih, za nas uglavnom nebitnih, slika ima koliko hoćeš.
Nemogu vjerovati da nitko od članova ekspedicije nije zadužen za snimanje i fotografiranje i da na Facebook nisu mogli staviti neke "konkrete" slike.
Ne zanima me kako im izleda kuharica i kakvu su pizzu jeli.

S obzirom da koriste lokalnu mrežu, ne treba im TeamViewer.
Osim toga, netko od onih koji su išli dotakati gorivo, mogao je svaki put FT8 logove skinuti na stick!
Tko zna što će biti s mojom FT8 vezom :( .

Martine,
Zašto ne vjeruješ da su radili remote odnosno, da su mogli raditi remote!?
Po mom mišljenju nema nikakvog razloga da se svi logovi nisu mogli dizati na Clublog češće.
Tako ih barem oni koji nisu 100% sigurni dali su logu nebi ponovno zvali.

Zvonko,
Za CW ili SSB vezu očito nisam imao dovoljno sreće i najvažnije, dovoljo "vitamina".
73 de Neno 8)

9A2M

Evo i još ove dvije fotke. Ali zbilja je čudno da nema puno više slika i videa gdje se vidi ono što se na svakoj ekspediciji najviše slika i snima.
Uređaji, antene, operatori u pileupu...

9A2M

Evo upravo objavljene još četiri a ima i video ;D

Tko ima FB neka pogleda: https://www.facebook.com/kenneth.opskar

9A4QV

Komentirati ću fotografije.
Dakle, svako za svoju lovicu radi što ga je volja i troši je na način kako želi, pa je to OK.

Tehnički gledano, ekspedicija od mil dolara a nemaš stol ni stolicu je smijeh. Pa svaki SOTA igrač je bolje opremljen i ima barem mat (prostirku) za ugodniji rad.
Ne znam kako su mislili odraditi 200K QSO bez stola i stolice, to je već sado-mazo kategorija..

Uspjeh, pa i polupismenome je jasno da ako si si sam zadao cilj od 200K QSO i nisi odradio niti 10% da je to fijasko, bez obzira na razloge.
Planiranje je katastrofa. Misliti da ćeš moći pod takvim uvjetima 7 tona opreme transportirati na proplanak i isto toliko odnijeti sa njega je utopija.

Ali ima tu i pozitivnih strana, vjerojatno su se toliko izvaljali u tom ketchu od Marame da će cijeli život zapamtiti, pogotovo oni koji su ostali na sidru ispred otoka.
Tko na takvom putovanju nije prebolio see sick ni neće više u budućnosti.

Kako to Američani kažu, a bunch of clowns.....

Lp,

9A6WW

Pozdrav Adame i ostali,

Citat:Uspjeh, pa i polupismenome je jasno da ako si si sam zadao cilj od 200K QSO i nisi odradio niti 10% da je to fijasko, bez obzira na razloge.

Pričamo o radio-amaterstvu, pa može biti i o "bunch of clowns" kao što kažeš, a ne profesionlalnoj firmi eksperata u kojoj smo kupili dionice pa sad očekujemo rezultate, u protivnom slijede otkazi i mijenjamo CEO na skupštini dioničara.

Ono što me najviše čudi, jeste da nije bilo pretjerane reakcije na "ekspediciju" 3Y0I koji su navodno kupili brod (ne jedrilicu, nego ozbiljni brod), i krenuli iz Capetown na Bouvet, do kojeg nikad nisu došli, a moguće niti nisu namjeravali... okrenuli se natrag u sigurnost JAR iz "sigurnonosnih razloga života posade" prije nego što su vidjeli Bouvet.  Naravno, zero QSO i potrošena ista lova ako ne i veća. 

I Neno je u pravu, da su možda članovi bili mlađahniji i fizički spremniji, i rezultat bi bio (možda) bolji. Nitko ne brani drugoj nekoj ekipi da pokuša ponovo, i sigurno bit će takvih.

Naravno, nisam ja njihov advokat. Npr., osobno mi se ne sviđa što OQRS direct via M0OXO naćuju 15$ a via buro 3$. Navodno kompletni upload log-a nakon 12mj... barem to, bolje od prema nekon drugim razvikanim dx-erima koji su skuplji i nema free QSL od sada do vječnosti. Ja mislim da se veze, ma koliko god koštale, ne bi smjele naplaćivati.

U svakom slučaju, ekipa takva kakva jeste se:

- došla jedrilicom do otoka
- iskrcala na otok
- radila s njega
- nisu favorizirali samo ft8 nego su radili i klasične modove (možda je tu problem?)
- odradila za vrijeme koje je bila tamo pristojan broj veza s 2 stanice

Usput, vidim u objavljenom logu da su QRP stanice s "drot" antenama iz mojeg QTH odradile ekspediciju (CW/SSB!) , znači, nije bilo tako teško uz malo strpljenja, sreće i vještine se moglo. I

Ako netko misli da može bolje, široko mu more i Antartik...

73 Zvonko

9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4NA

9A2M

Citat: 9A6WW  u 15. Veljača 2023, 13:54:17

Usput, vidim u objavljenom logu da su QRP stanice s "drot" antenama iz mojeg QTH odradile ekspediciju (CW/SSB!) , znači, nije bilo tako teško uz malo strpljenja, sreće i vještine se moglo.

73 Zvonko

Jesi li siguran da su radili sa svojim setupom? I ako jesu, to je sve nikakvo postignuće. Pravi, ali baš pravi DX-eri su oni što nemaju ni stanicu ni antenu a nalaze se u logu  ;D.

9A2JK

Da, svatko za svoju lovicu ima pravo raditi što ga je volja.
Prije kritike, treba se samo malo bolje informirati kako su se pripremali za Bouvet, koliko dugo i gdje. 
Sve su to iskusni operateri, kao npr. Cezar VE3LYC, aktivator IOTA otoka na Aljasci i sjevernim dijelovima 
Kanade, što dokazuje da zna što je hladnoća i hladno more. Isto tako, valjda norvežani znaju što je 
hladnoća i hladno more ?

Za prekrcaj sa gumenjakom, ekipa se je pripremala u Norveškoj i za to su bili spremni.

Kakvo je, u ljetnim mjesecima, stanje na Bouvetu mogli su dobiti samo od nadležnih institucija u 
Norveškoj, a ni one (institucije) baš nemaju najnovijih saznanja jer godinama tamo nitko nije bio. 
Posljedica toga je da je ekipu dočekalo puno drugačije stanje od očekivanog, pa su se morali 
prilagoditi. I prilagodili su se.

Što bi bilo da nisu javno objavili svoje ambiciozne želje i planove, nego da su skromno najavili 
da idu na 3Y/B i da će raditi koliko i kako budu mogli? Kakove bi onda bile kritike? 

Plaćanje QSL-ki? Politiku razmjene QSL-ki objavili su ima godinu dana. Mislim da je sasvim OK. 
QSL direktno 5 USD, a ako se malo strpiš onda QSL preko biroa ***nula*** novaca. 
(Nekada, kad bi kartu preko biroa dobili za dvije godine, od sreće smo skakali do plafona.
Isto tako, LoTW potvrde (za ***nula*** novaca), će biti ''kad pošalju sve karte preko biroa''. 
Ali, ako se netko hoće špinčiti (posebno po društvenim mrežama) da ima potvrđeno 3Y0J 
onda je 15 ''malih zelenih'' stvarno povoljna cijena (za špinčenje).  ;)

73
Martin 9A2JK

9A2M

Citat: 9A2JK  u 15. Veljača 2023, 16:18:02

Kakvo je, u ljetnim mjesecima, stanje na Bouvetu mogli su dobiti samo od nadležnih institucija u 
Norveškoj, a ni one (institucije) baš nemaju najnovijih saznanja jer godinama tamo nitko nije bio. 
Posljedica toga je da je ekipu dočekalo puno drugačije stanje od očekivanog, pa su se morali 
prilagoditi. I prilagodili su se.

73
Martin 9A2JK

Jaoooo Martine, stvarno si me nasmijao, hahahahaha.

Ne da se zna kakvo je stanje u bilo kojem godišnjem dobu, nego se zna kakvo je stanje u realnom vremenu u svakoj sekundi. Pa na Bouvetu je meteo postaja! Ona ima i povijesne meteo podatke godinama unazad. Imaš i prognozu vremena.
Ja kad sam napisao da su imali "relativno dobro vrijeme", referirao sam se na podatke o vremenu kakvi su bili tamo za vrijeme njihovog boravka uspoređujući ih sa povijesnim meteo podacima.

https://www.accuweather.com/en/bv/bouvet-island/2258518/weather-forecast/2258518

Drugo, lijepo su napisali da su od nadležnih institucija u Norveškoj imali sve informacije o stanju leda na glečeru. Tamo ČESTO idu meteo ekspedicije a postoje i meteo uređaji koji i to mjere. Njima je otok puno dostupniji jer koriste prave polarne brodove i helikoptere.

I baš zato što su imali upozorenje da je glečer u takvom stanju da postoji rizik i opasnost da bi njegovi komadi mogli padati na plažu odlučili su se za penjanje na 80m vrh koji je iznad glečera.

Gledao sam video materijale sa 3Y0Z ekspedicije iz 2009. Tu se da dosta naučiti. Dečki su pored pravog polarnog broda koji može doći direktno pod otok a ne ko ovaj čamac pola milje dalje, koristili i helikoptere i zodiace.

Tek za vrijeme ove ekpedicije sam čuo prvi puta za te zodiace. Pa to je lutrija prevesti nekoliko osoba živih i zdravih na otok i nazad, a kamoli 7 tona opreme.

3Y0J ekipa = Klasa OPTIMIST, ali žešća  ;D

P.S. Citirat ću jedan dio tvog posta od jučer: "U posljednje dvije godine kako sam web urednik, zvalo me nekoliko amatera s uptiom/tvrdnjom:
''Zašto na web stranici nema mogućnost preuzimanja potvrde o prijedlogu znaka?''. Ja kažem da ima, a on:
''Nema. Ja to ne mogu naći''. Uzalud moje uvjeravanje."

Martine, zašto ti nas ovdje sve skupa praviš ludima, neukima, glupima? I mene je dosta ljudi pitalo za mogućnost preuzimanja PPO. I rekao sam im da e_Servis usluga već dugo ne radi. Zvao sam webmastera Marka, on me uputio na tajnicu, ona me je opet prebacila na webmastera...

To traje godinu i pol dana. Hajde molim te uvjeri me da sam i ja u krivu, da ne znam gdje treba tražiti i da ne znam koristiti e_usluge.

9A2JK

Hrvoje, nisam napisao da se ne zna meteorološka situacija, nego da se ne zna kako izgleda teren, tlo, zemlja. 
Budući da godinama nikoga nije bilo, ekipa je imala stare informacije o izgledu mjesta na kojem su planirali kamp. 
Vrijeme je učinilo svoje i to mjesto više nije isto. Kužiš ili treba nacrtati ? Pazi, tamo ***često ne idu*** meteo 
ekspedicije. Gdje si našao tu informaciju? Na koje to mjesto se spušta helikopter? Pravi polarni brod 
***ne može doći direktno pod otok*** zbog pličine. Baš zato što je more plitko koristili su gumenjak. 
Imaš pravo, iskrcati se na otok je opasno po život, ali ne zbog gumenjaka.

BTW, Bouvet nije glečer.

I zato 3Y0J ekipi svaka čast. Napravili su 20-ak tisuća QSO-a, što uopće nije malo. Bilo bi stvarno super kad bi neka 
druga ekipa ponovila pothvat, da budu tamo dulje, tako da ih odradimo na svim opsezima i vrstama rada, 
ali sve se bojim da se to neće dogoditi u narednih 10-ak godina. Želim da sam u krivu.

O drugome, uputno je pogledati YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=oDHu21x6iaI&t=568s
Ako je problem jezik, može se uključiti hrvatski prijevod. Istina da je to ''google prijevod'' ali može se shvatiti.

73
Martin 9A2JK

9A5N

Čim više slika i videa izlazi na internetu, tim se više pokazuje koja je to, kako kaže Adam, "hrpa klaunova".

Oni su s otoka, navodno, radili sjedeći i ležeći na blatnoj ceradi položenoj na zemlju.
"Ma daj me naj".
Kako su mislili napraviti navodnih 6-7 radnih mjesta na otoku a nisu imali jedan kamping stol i dva stolac za ova dva jadnika koji se valjaju po blatu.

Vježbanje uplovljavanja i ispovljavanja s pješčane plaže po valovima trebali su trenirati u Polineziji.
Tamo bi ih domoroci naućili kako oni to rade stoljećima.
Gdje im je drugi gumenjak s veslima s kojim su mogli po ovim valovima lijepo glisirati na plažu!?!?
A ne ovo, "tuljan" stil !

Uopće, otkud im ideja da će svu planiranu opremu iskrcati jednim malim gumenjakom a ti vremešni ljudi odnijeti u rukama na plato!?!?
Da je vrijeme bilo idealno, bez vjetra i mrtvo more s valovima od samo pola metra, opet nebi uspjeli na ovaj način.

Na otoku postoji stalna Norveška istraživačka postaja koja preko satelita stalno šalje vremenske podatke i video sliku s otoka.
https://www.npolar.no/en/norvegia/#toggle-id-1
Postaja može primiti 6 ljudi no ona je sada sigurno zauzeta.
Lijepo je napisano da se transport opreme i ljudi na otok vrši samo helikopterom.
Iz te postaje je, mislim 2000., radio jedan amater duže vrijeme kako to sada radi FT8WW s Crozeta.

Nadam se da će tragikomedija ove ekspedicije potaknuti mlade, vješte i odvaže amatere da to odrade kao treba.
Naravno, koristeći remote rad i FT8 mod na prvom mjestu kako bi dati šansu svima.
Pa kad se sakupi 20-25000 "unique calls" u logovima, krenuti sa SSB/CW i prepusti stvar u ruke BIG GUN-ova.
Ili će na otok otići neki Norveški Thierry  i bez velike pompe i hrpe love bačene u vjetar usrećiti mnoge amatere.

p.s.
Na ovoj ekspediciji se pokazalo koliko amatera nema pojma kako se radi FT8.
Poražavajuće!!
73 de Neno 8)

9A6KX

Citat: 9A2M  u 15. Veljača 2023, 18:52:39
Martine, zašto ti nas ovdje sve skupa praviš ludima, neukima, glupima? I mene je dosta ljudi pitalo za mogućnost preuzimanja PPO. I rekao sam im da e_Servis usluga već dugo ne radi. Zvao sam webmastera Marka, on me uputio na tajnicu, ona me je opet prebacila na webmastera...

To traje godinu i pol dana. Hajde molim te uvjeri me da sam i ja u krivu, da ne znam gdje treba tražiti i da ne znam koristiti e_usluge.

izgleda da neznaš - uredno radi provjera pozivnih oznaka dolje desno, kad klub uplati članarinu moći ću preuzeti PPO, lani sam ga imao za download...

9A2M

Mirko,

Ovdje se vide podaci o uplati članarine za prethodnu godinu. Što kod tebe piše pod godinom? Ništa!

Pa kako si onda lani mogao downloadati? U ovom trenutku na e_Servisu stoji godina uplate članarine za 2022. godinu svima onima koji su je platili. Tek tamo negdje u 5. mjesecu do kada uglavnom svi klubovi uplate HRS-u članarinu za svoje članove biti će promijenjena u 2023.

I sada ja tebe moram demantirati i dokazivati da znam koristiti e_Servis.

A tebe ukopati jer je iz ovog tvog screenshota razvidno da ti uopće nisi platio članarinu i da ne govoriš istinu.

Konstantno me provociraš i čačkaš mečku.

Već sam te jednom zamolio da prestaneš. Ako mi se na forumu hoćeš obratiti direktno a ne diskutirati o nekoj temi za to postoji  PM ili email adresa. A imaš i moj broj mobitela pa me slobodno kontaktiraj kad god hoćeš.

Ovakva javna brukanja ti ne trebaju.