Dragi kolege radioamateri, nas kolega Julije me zamolio da vam prenesem njegov komentar jer nema mogucnost ovdje ga sam napisati.
Piše Julije 9A5ABX
Dragi kolege.
Ja sam radio-amater preko 25 godina. Kodeks mi je poznat. Točno je da je stanica proširena, takva je od 1991.g. i kupljena rabljena. Rabila se na plovilu. Bila je i na mom plovilu. Nije korištena godinama nakon prodaje plovila te je tek nedavno stavljena u funkciju nakon popravka kvara i nekoliko godina nekorištenja. Isto tako, imam položeni ispit i za pomorskog radio-telefonistu. Razumljivo mi je da neki spominju propise i zakone, ali kad je ljudski život u pitanju (ovdje ih je bilo čak 10) nisam se dvojio trebam li se javiti ili ne. Čekao sam čak i neko vrijeme oko 2 minute hoće li im netko odgovoriti na poziv i kada sam vidio da im nitko ne odgovara, javio sam se. Dobro znam propise, i kolege koje spominju proširenje stanice su u pravu. Isto tako moja moralna dužnost i odgovornost kao radio-amatera je da pomognem ljudima u nevolji i pogibeljnoj situaciji. Bilo je veliko grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i olujnim vjetrom i skoro nikakvom vidljivosti, a plovilo je bilo bez pogona i kormila te se nalazilo blizu obale i posada je bila dezorijentirana jer su rekli da se nalaze “usred nečega” upravo zato nije bilo vremena, već je trebalo djelovati hitno. Situacija je izgledala opasno, još kad sam čuo u pozadini viku i zapomaganje ženskog glasa nisam gubio vrijeme na kontaktiranje 112 i objašnjavanje o čemu se radi, istog trena sam prenio poruku opasnosti (mayday relay) Orp Dubrovnik Radio sa kordinatima plovila i stavio im se na raspolaganje. ORP DR me nakon nekoliko minuta pozvao da im pomognem u prijenosu poruke, na način da uzmem njihov broj mob posade kako bi ih mogli kontaktirati iz središnjice za spašavanje u Rijeci, te da ih priupitam koliko se osoba nalazi na brodu, jer oni nisu znali te informacije. Naravno da sam ih poslušao i uspio dobiti tražene podatke od plovila u opasnosti, nakon čega ih je kontaktirala središnjica u Rijeci putem mobitela. Ukoliko savez smatra da trebam snositi kakve posljedice ili sankcije spreman sam na to, i pod cijenu gubitka licence za radio-amatera. Iskreno, gubitak licence mi je manje bitan od mogućeg gubitka ljudskih života. Smatram da sam postupio ispravno i moralno kao pravi radio-amater. Sjetite se, za vrijeme domovinskog rata, bilo je na televiziji, kako smo kao radio amateri korišteni za blokiranje i ometanje signala radio veza JNA u vojarnama. I oni su isto radili izvan RF spektra, a sve u cilju spašavanja života.
73 svima i Lp 9A5ABX