• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Nesimetrična Delta loop za 80m

Autor 9A3FP, 06. Svibanj 2020, 00:50:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3FP

Ovdje opisana nesimetrična Delta loop horizontalna antena pokazala je jako dobre karakteristike u radu pa sam odlučio svoja iskustva podijeliti s potencijalnim graditeljima ove odlične antene. Obzirom da je Delta loop opisana bezbroj puta, ne bih to ponavljao nego bih opisao konkretnu antenu koju sam izradio.
     Posebnost ove antene je u tome što nije simetrična, trokut nije istosraničan, a niti istokračan nego raznostraničan. U literaturi su uglavnom opisivane simetrične Delta loop, ali to kod mene nije bilo izvedivo obzirom da su pozicije točaka oslonca bile takve da se mogao "razvući" samo raznostranični trokut.
     Na raspolaganju sam imao jablan, topolu i stup pokraj kuće. Dva vrha antene podignuta su na visinu oko 10m dok je treći ( stup ) na oko 9m. Na tom vrhu je izvedeno napajanje koaksIjalnim kablom RG 58 C/U. Za antenu sam raspleo paricu poljskog telefona i upotrijebio jednu žicu. Na sve tri točke oslonca montirao sam koloture tako da se antena može u roku nekoliko minuta spustiti radi popravka ili nekih izmjena.
     Dužinu prve stranice antene odredio sam proizvoljno tako da sam izmjerio maksimalno moguću dužinu koja se može postići između stupa i jablana. Ostale stranice su se "same dimenzionirale". To znači da pravaci sajli za zatezanje antene moraju biti simetrale kuteva da bi antena bila jednoliko zategnuta. Tu ima dosta posla jer se antena mora nekoliko puta dizati i spuštati dok se ne odrede točna mjesta izolatora.
     Ukupna dužina je bila oko 83m koju sam namjerno ostavio dužu od proračunate da bi mi ostalo prostora za precizno podešavanje na željenu frekvenciju, skraćivanjem. Nekoliko puta sam antenu spuštao, skraćivao dizao i mjerio dok nisam postigao rezonanciju blizu 3,675MHz. Za mjerenje sam koristio antenski analizator MINI60 koji "ide" do 60MHz. Odličan mali instrument koji se može putem bluetooth-a povezati s mobitelom ili tabletom što otvara jednu izvanrednu mogućnost da se analizator priključi na antenu i podigne na radnu visinu i izvrši mjerenje u točki napajanja bez koaksjalnog kabla! Svoj analizator sam upario s tabletom i izmjerio impedanciju 138 ohma što sam i očekivao od "nestandardne" antene.
     Sad je trebalo napraviti odgovarajući trafo impedancije koji isto tako nije "standardan". Kad se izračuna odnos impedancije antene ( 138ohm ) i kabla za napajanje ( 50 ohm ), dobije se odnos od 1:2,76. Kad se to pretvori u odnos broja namotaja onda je to 1:1,66. Ovo se moglo izvesti i tako da se ovih 2,76 zaokruži na 3 pa se napravi trafo 1:3 za koje već postoje gotove konstrukcije. Obzirom da sam već imao gotov trifilarno namotan balun 1:1, odlučio sam ga malo modificirati. Balun je namotan licnastom žicom 3x13 namotaja na jezgri visokonaponskog trafoa iz starog monitora. Malo sam testirao ove jezgre i ugodno se iznenadio jer je većina radila vrlo dobro na 3,5 i 7 MHz, a neke i na 10 MHz. Na višim frekvencijama ove jezgre su neupotrebljive. Dakle, nakon malo računanja došao sam vrlo blizu idealnih 1:2,76. Odmatanjem po 3 namotaja sa dvije sekcije dobio sam odnos broja namotaja od 1:65 što daje odnos transformacije od 2,75! To je to!
     Nakon ovoga namotao sam čok balun tako da sam odmjerio 6,1m koaksijalnog kabla RG58C/U i namotao ga s unutrašnje strane plastične posude u koju sam smjestio i balun 1:2,75. Na donjoj strani sam postavio ženski konetor SO239. Kad je sve bilo gotovo ponovo sam izvršio mjerenja pomoću MINI60 analizatora, ali ovaj put na kraju koaksijalnog kabla. Rezultati su na fotografijama. Dimenzije, omjeri stranica i kutevi slične antene će na nekoj drugoj lokaciji sigurno biti drukčiji tako da ovaj opis ne treba uzeti "zdravo za gotovo".
     Nadam se da će ovaj opis koristiti i drugim radioamaterima koji se odluče postaviti sličnu antenu. Za one koji se odluče za ovakvu antenu preporuka je da nabave nekakav antenski analizator. Uštedi se dosta vremena!

Potencijalnim graditeljima puno uspjeha i dalekih veza!

73 de 9a3fp, Rade   

9A3FP

Prije ovih problema s forumom objavio sam i fotografije s analizatora, ali su nestale pa ponavljam.

73 de 9a3fp

9A5TD

Zanimljiv rad, nema sta!  Zanimaju me rezultati kada radis sa 100W, sprica li nesto snage putem kabela ili balun uspjesno zakljucuje tu pricu ?

9A3FP

Pozdrav,

radim uređajem FT857D, punom snagom 100W i nemam nikakvih smetnji ni na kojem uređaju u kući. Čak koaks i mrežni kabel prolaze kroz istu rupu. Osim toga uređaj napajam prepravljenim kompjuterskim napajačem i nemam nikakvih problema na prijemu, a niti za vrijeme predaje. Možda bi sve bilo u redu i bez čok baluna, ali htio sam biti siguran da neće biti VF smetnji pa sam dodao tih 6m kabla.

9A3TY

Zaista zanimljivo. Na nekim bandovima bi samo dummy load imao bolji swr. A jel ide išta van?
73 de Ivo, 9A3TY

9A3FP

Nemam kvalitetan dummy load pa nisam mogao usporediti. Obzirom da imam previše drugih obaveza, nisam puno bio na bandu tako da sam održao samo jednu vezu na višim opsezima i to na 18MHz USB sa stanicom iz Portugala. Dobio sam raport 59+ pa pretpostavljam da je u anteni bilo bar 326mW.

73

9A2JK

SWR nije mjerilo kvalitete antene, a strujna VF prigušnica (RF choke)
može samo koristiti.

Najbrža i najjednostavnija provjera rada antene je preko PSKreportera-a.
Pozoveš nekoliko puta CQ na FT8 (ili još bolje napraviš nekoliko QSO-a)
i na PSKreporter-u ( https://www.pskreporter.info/pskmap.html ) provjeriš
tko i kako te je čuo.

73 ES BEST DX
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 10. Svibanj 2020, 16:48:46
SWR nije mjerilo kvalitete antene, a strujna VF prigušnica (RF choke)
može samo koristiti.

Mislim da bi korektnije bilo reći da je SWR jedno od mjerila kvalitete antene a da RF choke ponekad može koristiti.
No, tko sam ja da proturječim Martinu  ;D

Moram priznati da me zbunio dio teksta :
"Nakon ovoga namotao sam čok balun tako da sam odmjerio 6,1m koaksijalnog kabla RG58C/U i namotao ga s unutrašnje strane plastične posude u koju sam smjestio i balun 1:2,75."
Koliko onda baluna ima na ovoj anteni?

73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Citat: 9A3TY  u 10. Svibanj 2020, 17:20:04

No, tko sam ja da proturječim Martinu  ;D

Ovo je najbolje što sam čuo u doba korone.  ;D :D 8)

Inače, zašto ova antena ne bi dobro radila?
Antena radi onako dobro kako te drugi čuju.
Kako te drugi čuju nikad nije bilo lakše i brže testirati.
Na https://www.pskreporter.info/pskmap.html

Biti će DX-ova, pogotovo na 80m kad dođe zima.

73 ES BEST DX
Martin 9A2JK

9A4OE

Citat: 9A3FP  u 06. Svibanj 2020, 00:50:11
      Nekoliko puta sam antenu spuštao, skraćivao dizao i mjerio dok nisam postigao rezonanciju blizu 3,675MHz.
Citat: 9A3FP  u 09. Svibanj 2020, 20:42:36
Prije ovih problema s forumom objavio sam i fotografije s analizatora, ali su nestale pa ponavljam.
73 de 9a3fp

Zanimljivi rezultati "mjerenja", primarni cilj je antena za 80 m, dobiveni rezultati na tom bandu među najgorima od svih HF RA frekvencija?
Kako si to mjerio, prema prikazanoj slici direktno na anteni ili sa prikopčanim koaksialnim kabelom u punoj radnoj dužini, kod ulaza u primopredajnik?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3FP

Antenu sam napravio za 80m, mjerenja na ostalim bandovima sam napravio samo iz radoznalosti. Mjerenja su napravljena na kraju 15-metarskog koaksa što se dade zaključiti iz grafikona. Direktno mjerenje na anteni je dalo rezultat od 138 ohma.Za one kojima nije jasno koliko baluna ima, postoji shema, a za one koje zanima kako radi na 80m može me čuti svaki dan u 20 sati za vrijeme prozivke 9a0hrs.

Uglavnom, da ne duljim, moj život nije posvećen forumu i ne mislim dugo teoretizirati što i kako. Svrha ove objave je samo dijeljenje iskustva u gradnji malo nestandardne antene, a najvažnije od svega su izvrsni raporti koje dobivam. Točka.

73, 9a3fp

9A3TY

Ajde Rade, nemoj se odmah ljutiti. I mi smo radoznali i želimo nešto naučiti.
To što postoji shema meni ne znači ništa jer ti se ja ne kužim u te mumbo-jumbo magnetic stvari.
A da mi je jasno zašto si stavio dva baluna - e pa nije. Ljutio se ti ili ne.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Rade,

hvala ti na volji i trudu da svoje iskustvo podjeliš sa nama.
Uvjeravam te da (među šutljivom većinom) postoje mnogi kojima je
tvoj projekt antene zanimljiv i koristan. Forum upravo zato postoji – kolektivno
znanje nastalo dijeljenjem iskustva i znanja. Zato smo Savez – preciznije
Hrvatski radioamaterski savez.

9A2JK

Rade,

hvala ti na volji i trudu da svoje iskustvo podjeliš sa nama.
Uvjeravam te da (među šutljivom većinom) postoje mnogi kojima je
tvoj projekt antene zanimljiv i koristan. Forum upravo zato postoji – kolektivno
znanje nastalo dijeljenjem iskustva i znanja. Zato smo Savez – preciznije
Hrvatski radioamaterski savez.

9A3FP

Ok, ne ljutim se pa ću malo pojasniti zašto 2 baluna.
Prvo, još u doba analogne ere dogodilo mi se ono što ljudi zovu "špricanje". Čuo sam se na TV-u i radio aparatu uz šaranje u slici i to ne samo kod sebe nego i kod susjeda!
E, da se to ne bi ponovilo, pušem i na hladno! Dodatnih 6m koaksa smotanog u zavojnicu ne košta puno, ali puno može koristiti. Ta zavojnica od koaksa djeluje i kao trafo impedancije 1:1, dakle 50 oma ulaz, 50 oma izlaz.

Ne znam što se događa, ali mi nije objavljen kompletan tekst pa sad uređujem. U ovom tekstu nedostaje još slijedeće - nastavak iza "izlaz".

Dakle, što se tiče impedancije, ovaj trafo se može izostaviti a da se ništa ne promjeni. Jedini razlog zbog kojeg sam dodao ovaj trafo je sprečavanje VF-a da se pojavi na širmu koaksijalnog kabla. U principu kad se koristi feritni trafo, VF se ne bi trebao pojaviti na koaksu, ali od viška glava ne boli. Tko ima vremena može ovakvu antenu izraditi bez čok baluna pa ga naknadno dodati ako se pojave smetnje ili jednostavno 6m koaksa kojim napajaju antenu smotaju u zavojnicu promjera oko 150mm. Uostalom da previše ne pametujem, ako nekoga zanimaju baluni može puno toga naći na stranici OM-a Mladena 9a4zz.

73 de 9a3fp