(preskačem Gospodo jer to neke vrijeđa)
Priznajem, krivo sam se "odrazio".
Povlačim Vama i zamjenjujem s Nekim a svim uvrijeđenima se ispričavam.
Međutim, moj krivi odraz ne umanjuje važnost poznavanja engleskog i/ili nekog drugog stranog jezika u radioamaterizmu bez obzira radi li se CW ili SSB.
Možad me je na pisanje te dvije rečenice potakla sama tema uvođenja 9A CW klase.
CW operatori kalibra Pegle 9A5KR, pokojnog Dakija 9A2wj itd. (ima ih) sigurno nikad nebi tražili tako nešto.
Oni su svoju vještinu CW komunikacije dokazali članstvom u raznim međunarodnim udrugama telegrafista koje osim vještine prijama i predaje telegrafijom traže i višeminutnu otvorenu komuniciju na, za nas, stranom jeziku.
9A5CZI (ne treži mi se tvoje ima a postove ne potpisuješ imenom),
Slažem se, u trenucima loših propagacije kao što je to sada, možda neće biti baš 100+ dxcc-a ali netko tko nezna CW odraditi će dosta toga.
Sigurno više od 50 dxcc-a koje je netko predložio kao uvijet za dvoslovni znak.
Kako je za dobar rad CW dekodera važna pravilnost CW-a a u kontestima svi koriste računala, CW dekoder će ispravno dekodirati i slabije signale.
Moja LoTW statistika pobija tvoje tvrdnje o CW-u:
CW - 315, SSB -303, Digi -297, Mix - 332 confirmed.
Mislim da će CW voditi još dugo jer će pomicanje Digi moda na prvo mjesto pomoću FT8 trajati godinama.
9A5ADI (ni ti ne potpisuješ postove),
Netko će biti zadovoljan i s dvije "blankirane" žice kao CW testerom.
Ti, 9A6WW (također nema imena u potpisu posta),
spominjanje moje Solid State ručice nije bilo u cilju reklamiranja (svi u 9A koji su ju željeli, imaju je već godinama) nego kao pitanje što ćemo dati u ruke mladeži da ući obavezni CW.
U tvoje i moje vrijeme ućenja obavezne telegrafije (prije 45-50 godina) svaki klub je imao hrpu vojnih testera i zujalica i mogao si vježbati koliko hoćeš ("pravi frajeri" već su onda imali CW ručice i elektronce).
Hoćemi li mladima, u 21. stoljeću, ponuditi taster od komada pile i čavlom i nekakvum zujalicu s 555 (varijanta s dva čavla traži elektronac) i tako ih privuću u svijet CW-a?
Ako netko i pokaže interes za CW i želi savladati to vještinu, morati će sam (roditelji) investirati u ručicu i elektronac.
9A3GVD (opet nema imena), u pravu si, nažalost.
Svaka čast svjetlim izuzecima gdje polaznici tečaja imaju mogućnost rada s radio stanicom.
Martine (napokon da se netko potpiše imenom),
Sve je to u redu s ućenjem prijema CW-a s računalom ali na kraju treba nešto i otkucati.
Čime? Opet računalom!
I što smo dobili, polovnog CW-aša koji zna primati a nezna ništa otkucati jer nikad nije imao u ruci CW ručicu.
9A5ADI (nikao da saznam tvoje ime),
točno, bila bi mladima fora naućiti telegrafiju kad bi im se u ruke dala kvalitetan ručica i elektronac s dobrim monitorom.
Ali otkuda? Opet sve na teret roditelja?
S ostalim se ne slažem jer se danas CW veze mogu raditi bez znanja CW-a.
Mato prijatelju,
kako si član HSC-a citirano se nikako ne odnosi na tebe a svatko ima svoj stil.
Pegla je u sat vremana, koliko je obično bio kod mene, znao odratiti "čak" do 3 CW QSO-a.
Njemu veza ispod 15 minuta, po mogućnosti na jeziku sugovornika, nije bila zanimljiva.