Za web site s tako malo promjena u jednom danu zvuči mi čudno da RSS feed može zauzeti sve resurse osim ako nije bug u softveru.
Točno tako - RSS feed pokupi vijesti prema postavkama koje kažeš. Ali, kod Joomle, da bi to napravio, najprije se loada sve što Joomla inače loada, i tek onda definira način outputa. Ali da, itekako je čudno da samo to može napraviti takvo opterećenje, bez obzira što ne gledamo load na cijeli server, nego samo na resurse koje ima naš hosting paket.
U doba kad smo imali carnet vezu vlastiti server definitivno nije mogao imati konkurenciju. Mogao si dignuti sve moguće servise na njega, upravljati bandwidthom i firewallom po željama, podizati i spuštati prioritete procesa, imati streaming, kreirati VPNove, ...
Ne znam cijelu povijest, zadnje što znam je da smo imali server na FER-u (fizički smješten tamo, spojen na njihovu infrastrukturu). Tada smo imali ovakve probleme: server nije bio server, nego neki PC koji je često imao problema s nekom od komponenti; kad god se nešto hardverski dogodilo, netko je morao fizički otić tamo, pogledat o čemu se radi i popravit (zamijenit neki dio, odspojit i spojit mrežu, restartat mašinu, rashladit prostoriju); sigurnost je stalno problem - ljudi koji su to održavali imali su stalno posla (iptables konfiguraciju su mijenjali svaki drugi dan, prema preporukama i savjetima linux sistemaša); gore je bio web server, ftp server, dxcluster, mail server i neznam što još - znaš i sam, svaka od tih stvari traži bar minimalno pažnje.
Ovo drugo je definitivno preširoka tema, ali treba pogledati što ti od toga stvarno treba danas (i u kojoj mjeri): VPN super dođe za 9A0HQ, ali malo gdje van toga; streaming imaš besplatno na YouTubeu i dosta ostalih providera...
Ne znam koliko plaćamo (vidim samo ukupan godišnji iznos za web) i kakav paket plaćamo pa je teško reći što smo uložili a što dobili ali i dalje mislim da dedicirani server nudi puno više mogućnosti pogotovo ako izabereš dobrog providera. Ako ništa drugo odmah možeš vidjeti gdje je usko grlo.
Trenutno imamo 2 paketa na PLUS-u: Sprint Enterprise (2.075 kn godišnje; HRS webovi) i Sprint Advanced (700 kn godišnje; Korisnički webovi). Na ove cijene dodaj još 200tinjak kuna, jer imamo kupljene dodatne MySQL baze, domene i diskovni prostor na korisničkom paketu. Ako usporediš cijene dedicated servera (kod njih), možeš krenuti od 1.875 kn mjesečno.
Napomena: da, postoje jefitniji provideri hostinga, ali se odabir nije svodio (i nebi smio svesti) samo na cijenu.
Slažem se u potpunosti da je Savez mogao imati jednu web stranicu i jedan forum (ja se ne mogu sjetiti više od 3 web stranice od Saveza
).
Trenutno imamo ovako (na glavnom paketu):
www.hamradio.hr; www.cro-cc.net; www.hrvhf.net; ioca.hamradio.hr; arg.hamradio.hr; bardf2015.com; alpe-adria-contest.com;
www.hamradio.hr/pokuplje i 9acw.org; a u procesu gašenja su domene cavtat.hamradio.hr i ardf2010.com. Svaki od njih ima bar CMS (uglavnom Joomla), a svaki od njih ima još dodatnih stvari: forum, fotogaleriju, integraciju s nečim...
Ne mora biti bug uzrok preopterećenja hosting paketa, dovoljno je u skripti npr. chat-a postaviti da se svakih par sekundi osvježava.
Jedno je kad pratiš stvari na nivou jednog weba, a drugo na nivou cijelog web paketa. Koliko vidim, zadnjih par dana radi dobro, što znači da je ovo rješenje s ubijanjem pristupa RSS feedu odmah na početku (prije nego se uopće dođe do Joomline inicijalijzacije) pomoglo. Do sada je bilo raznih situacija koje su usporavale web ili ga činile nedostupnim, i za sad smo uvijek našli rješenje, pa se nadam da ćemo i ubuduće

Svakako moram pohvaliti Zorana kao jedinog tko se aktivno bavi web stranicama koje on održava, na korisničkom paketu!
Marko, 9A8MM