• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

K1N...01/2015 !

Autor 9A4WY, 29. Listopad 2014, 20:16:02

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2D

Citat: 9A2JK  u 09. Veljača 2015, 15:33:52
Postoji više od jedne DXCC diplome. Za različite DXCC diplome
treba raditi entitete na različitim opsezima i različitim vrstama emisije.

Nije mi vrag dao mira, pa sam malo ''prošarao'' 9A znakove po K1N logu
i nisam primijetio da je netko upisan sa dvije ili više veza na istom
opsegu/istom vrstom emisije. Ako se pak i nađe slučaj da netko negdje ima
dvije iste veze, to ne znači ništa negativno, pogotovo u uvjetima ovih
frustriranih koji prave namjerni QRM.

I, kad već pišem, pitam. Zašto nije OK da netko sa klupske stanice radi
vezu za svoj znak (ili obratno) ?

73
Martin 9A2JK

Nisi baš prošarao baš sve sumnjive znakove. I ja, teoretski, mogu u nekom kurveraju uplatiti godišnju članarinu, mogu tu i tamo uživati u blagodetima članstva, biti bar pomoćni kuhar, a mogu gledati ili slušatisa strane kako to drugi rade, ako ja to već ne mogu, ili bar čuti da su mene seki imenovali. A računa mi se, kao planinarima, dobio pečat da sam bio na Velebitu, a ja dolje u birtiji, a netko drugi lupio mur. Meni se sve ovo gadi, i neću se javljati. Ja to imam rađeno i potvrđeno, radim za svoju dušu a ne za dokazivanje. Na zidu u novoj kući skupljam starine, pa ako netko ima nešto za ponuditi, neka mi se javi. DXCC je jedina diploma koju imam, bilo ih je još nekoliko ali sam ih zapalio.

73 de 9a2d

9A1IW

Citat: 9a2d  u 09. Veljača 2015, 16:01:57
Na zidu u novoj kući skupljam starine, pa ako netko ima nešto za ponuditi, neka mi se javi.

Vojnu starinu prebaci meni :)

Citat: 9a6ww  u 09. Veljača 2015, 15:46:18
Ako je to u redu, onda mi niti ne treba stanica kod kuće kad imam rig u klubu. I

Neću ulaziti u ovu diskusiju jer smo već imali negativna iskustva sa "škakljivim" temama.  ;)
Reći ću samo da mi je smiješno kako pojedini ljudi imaju hrpetine kartica i odrađenih zemalja, pa čak i nagrade u kontestima, a u životu nisu kupili pošteni komad radiostanice, a maksimum antene im je GP za 2m sačinjen od žice za varenje. Urnebesno mi je to smiješno. :D

Bitno da su kompjuteri, mobiteli, wireless i CB ubili radioamaterstvo.  8)
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A2JK

Možda malo skrećemo sa teme, ali se ove rasprave uvijek vode kad je neka
velika ekspedicija, pa zato mislim da bi mogli nastaviti ovdje.

Ne odgovaram nikome poimence, da me se ne bi pogrešno shvatilo. Ne iz
straha da se ne bi nekome zamjerio, nego zato jer se neslaganje u razmišljanju
prečesto pogrešno shvaća.

Dakle, samo komentiram. Ne bi trebali miješati kruške i jabuke. Jedno je kada
netko radi za nekoga drugoga, a sasma drugo kada radi pod svojim znakom,
bez obzira sa čijim uređajima i antenama.

Kad govorimo o DXCC diplomi, onda su tu stvari prilično jasne. Važno je da
operator ima licencu za rad sa amaterske radio stanice, da sve veze radi iz
istog DXCC entiteta i da radi po propisima svoje države. DXCC program diploma
nagrađuje operatorsku vještinu, a ne kakve netko ima uređaje, antene i sl.
Drugim riječima, ako propisi moje države ne zabranjuju da koristim radioamatersku
stanicu kolege iz moje države, onda je to za DXCC potpuno u redu.

Da li naš zakon zabranjuje da ja, licencirani amaterski radio operator, radim sa
klupske stanice pod svojim znakom ?

Ako zakon to brani, onda je svaka rasprava suvišna.

Ako zakon to ne brani, ja osobno u tome ne vidim ništa loše. Uostalom, tko je u
klubu postavio sve te antene i ostalo ?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

Bez namjere da bilo kom oponiram (i nema veze što su citati iz Martinovog posta) par ozbiljnih primjedbi.

Citat:DXCC program diplomanagrađuje operatorsku vještinu, a ne kakve netko ima uređaje, antene i sl.
Boj ne bije svijetlo oružje. Pa ako je tako, u čemu je kubska stanica bolja od kućne s jednako vještim operatorom (osim ako je uopće nemaš)?
Citat:Da li naš zakon zabranjuje da ja, licencirani amaterski radio operator, radim sa
klupske stanice pod svojim znakom
Nikad nisam bio ekspert za propise i možda sam u krivu, ali ako bi radio iz kluba i klubske stanice, to bi bio /P (u portablu).
Citat:Uostalom, tko je u klubu postavio sve te antene i ostalo ?
A dal si ih ih i  kupio ? Pa ako i jesi, nisu tvoje kod tebe doma (apropos, znam mnoge koji klupsku stanicu kupljenu za klupsku lovu koriste doma - al to je problem njihovog kluba).

I nije da ja tu prigovaram Martinu, veli se treba prvenstveno počistiti pred svojim vratima. Primjedba se prvenstveno odnosi na moje klubske lancmane koji vode na 9a dxcc listi a kod kuće nemaju KV stanicu. Sve to jeste donekle njihov rad (kao klupskog op), ali, ako se mene pita, kićenje tuđim perjem.... No svakom na volju, kako tko voli, neka izvoli...

Pozdrav,
Zvonko

9A5TO

Žao mi je što sam se javio pod ovom temom. Također što sam time otvorio nekoliko predrasuda. Namjera mi nipošto nije bila ikoga etiketirati, svrstati, ili pak uputiti što i kako bi netko trebao nešto činiti bilo na bandu bilo na forumu... uostalom, napisah u oba posta "Kak' ko' voli nek' izvoli...".

Stojte mi dobro, budite uspješni u onome što želite postići, ako možete pomozite drugima, itd.

73 & QSY,

T.
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»

9A4OE

Pozdrav Martin,

Citat:I, kad već pišem, pitam. Zašto nije OK da netko sa klupske stanice radi

Kad već pitaš, nemam pojma dal je to po propisu ili nije i niti me to ne interesira. Ja mislim da nije u redu, jer nisi radio sa svoje stanice, svojim antenama, iz svojeg qth. Ako je to u redu, onda mi niti ne treba stanica kod kuće kad imam rig u klubu. Iz kluba radi za klub (tvoj nesumnjivi doprinos rezultatima kluba), a od kuće za sebe. A za ostale klubske pajdaše ni od kuda, neka to odrade sami... Naravno, to je moje mišljenje, bez namjere da ga nekom namećem.

73

Uvjet da se pronadje na popisu sve ostalo se zove, ?, kako, ?,  to ke već jedan drugi problem
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2D

Citat: 9a4oe  u 09. Veljača 2015, 17:46:34
Pozdrav Martin,

Citat:I, kad već pišem, pitam. Zašto nije OK da netko sa klupske stanice radi

Kad već pitaš, nemam pojma dal je to po propisu ili nije i niti me to ne interesira. Ja mislim da nije u redu, jer nisi radio sa svoje stanice, svojim antenama, iz svojeg qth. Ako je to u redu, onda mi niti ne treba stanica kod kuće kad imam rig u klubu. Iz kluba radi za klub (tvoj nesumnjivi doprinos rezultatima kluba), a od kuće za sebe. A za ostale klubske pajdaše ni od kuda, neka to odrade sami... Naravno, to je moje mišljenje, bez namjere da ga nekom namećem.

73

Uvjet da se pronadje na popisu sve ostalo se zove, ?, kako, ?,  to ke već jedan drugi problem

OE, pametno da si ovo stavio. Čak ni mene nema, rekoh da me 5 godina nema u pravilu. Ali zato ima teških DX-era koji drmaju svijetom pri svakoj ekspediciji, a jedino TV antenu imaju, evo vidim ni nikakvu dozvolu.. Idem već sutra obnoviti licencu. Moj problem je taj da sam se prije 5 godina rastao od supruge, ta me deložirala iz kuće i nikako ne mogu do svojih dokumenata, u tome je kvaka, a čak ni do uređaja. Sudovi su na strani žena, jadne one. A radim s njom u istoj firmi.

73 de 9a2d

9A2JK

Hej, što je s vama ljudi ?
Ovakve rasprave uvijek me asociraju na pjesmu, tamo negdje iz sedamdesetih (ako me
varljivo sjećanje još služi), koja otprilike ide ovako:

Hej, što je s vama ljudi
čemu ritam ludi?
Tko će dane prošle da vrati,
kada  uzalud protiću sati,
kada vrijeme za ljubav prođe,
i kada jesen života dođe ...

Stvarno smo previše skrenuli. Nečija dozvola je stvar institucija ove države. ''Neka institucije
rade svoj posao'' (ionako ih ima previše sa jako dobrim plaćama). U ovom hobiju ima dovoljno
prostora, da svatko tko želi nađe zadovoljstvo (bez da se bavi poslovima ''institucija države'').

Vratimo se bolje na K1N. Evo ja ću krenuti od sebe (bez ikakve namjere da se opravdavam bilo
kome). I u ovoj temi (kao i ranije na ovom forumu) postavljeno je pitanje zašto netko radi
ekspediciju na svim mogućim opsezima i vrstama emisije?

Ja sam, do danas, radio K1N na šest opsega i tri vrste emisija. Krenimo kronološki.
Prva veza na 30 m RTTY – nova vrsta emisije
Druga veza na 30 m CW – nova vrsta emisije
3., 4. i 5. veza na 20 m i to redoslijedom SSB, RTTY i CW, sve tri veze u rasponu od
svega 28 minuta  - SSB nova vrsta emisije, dok je na RTTY i CW bio ''usamljen''.
Šesta veza na 40 m CW – novi band
Sedma veza na 12 m CW – novi band
Osma veza na 17 m RTTY – novi band
Deveta veza na 15 m  RTTY novi band

Zanimljivo je da sam ih radio RTTY čak na četiri banda i to ''relativno lako''. RTTY ima jedno
zanimljivo svojstvo, a to je da ne ''umara'' operatora na DX stanici. U ogromnoj gužvi, kada
tisuće stanca istovremeno poziva K1N, operatoru koji radi SSB ili CW nije lako izdvajati
pozivatelje, pa se on brzo umara, što za posljedicu ima da se ne zamara ''slabijim'' signalima
i odabire samo one jake. To nije slučaj kod RTTY-a, jer signal pozivatelja prima računalo. Čim
je signal dovoljno jak, računalu je savršeno svejedno koliko je jači od dovoljnog nivoa za
dekodiranje, a operator to uopće ne primjećuje. Sve ovisi o pozivatelju, posebno onome sa
manjom snagom, da pozove K1N na pravom mjestu u pravo vrijeme i K1N će ga primiti (a neće
ni znati da li je pozivateljev signal slab ili jak). Kako pozvati na pravom mjestu u pravo vrijeme?
Tri su načina:

1. Slušati
   2. Slušati
   3. Slušati

Kad ste shvatili gdje i kada treba pozvati, pozovite kratko, samo svoj znak, najviše tri puta.
Nikako ne npr. K1N DE 9A2JK 9A2JK 9A2JK PSE K  i slično.

73 ES GL
Martin 9A2JK

9A2D

Martine, čestitam. Kad bih ja imao priliku aktivirati neku novu DXCC, u programu bih dozvolio samo jednu vezu sa mnom, bez obzira na opseg ili vrstu rada. Tako bi i nečiji little pistol http://www.songlyrics.com/mother-mother/little-pistol-lyrics/ došao na red.

73 de 9a2d

9A5RJ

Ne sjećam se da sam u 30 i kusur godina RA staža tako teško odradio neku stanicu kao K1N. Šest dana slušanja, predviđanja, dozivanja i živciranja urodilo je evo tek jednom vezom. I da nije bilo sreće (kolko sam vidio na dx clusteru veliki dio Evrope ga nije čuo i nije bilo velike gužve)  pitanje da li bi "piknuo u sridu". Govorim za one koji kao ja rade sa prosječnom opremom i bez legal limit grijalice. Evo primjer iz mog drugog hobija: Moreš doći na vodu koju poznaš u dušu sa razrađenom taktikom, u optimalno vrijeme, sa ovakvim i onakvim mamcima i do podneva ne uhvatiš ni ljuske. A onda u podne dođe neki novi klinac, zagazi kraj tebe do koljena u glib, i u pet minuta sa bambusom kojeg je od dide naslijedio izvuče kapitalca s kojim bi se i Severina slikala. Dal je klinac znao ili je imao sreće? Mislim da možda više ovog drugog. Jer kako narod zbori bolje da se rodiš bez one stvari nego bez sreće...     

9A2JK

Sreća uvijek igra, ali ...
pogledajte statistiku, od 87000 veza do danas u 1500 UTC, više od 30% je sa Evropom.
To što neki cmizdre, je druga priča.

Ako sam dobro shvatio, K1N ostaje još 5 – 6 dana (ako ne i dulje) tako da vjerujem da
će svi dobiti priliku.

73 ES GL

Martin 9A2JK

9A2D

RJ, uzgajaj bambuse, od njih napravi QUAD, eto ti ugodno sa korisnim, ja sam vremenom shvatio da je moje vrijeme dragocjeno, da se mogu baviti i drugim stvarima u životu osim danima čučati za stanicom da bi neku "recku" sam sebi stavio na DXCC. Tu recku, novu, stavljam sada po drugim pitanjima, Daruvarske toplice rade svoje, i nije mi ni malo žao. DXCC dođe na red, na kraju exp.

73 de 9a2d

9A6R

Kefa ovo u svezi tvoje dxpedicije pogotovo ovako raritetne kao Navassa i ja bi radio jedan znak-jedna veza.Amen
Nebi radio Martina i druge RTTY na 4 banda jer su 3 op.ostali "kratkih"rukava na RTTY!
Martine dragi nemoj se ljutiti što sam te stavio za primjer.Da si samo ti bilo bi lako,HI.Nabijanje slotova po bandovima,modovima po ko zna koji put je ko neko silovanje.Znam,postoje mnoge diplome i to čovjeka "povuče".Razumijem i tebe i slične po Svijetu.Što Kefa reče nije sve ni u nabijanju skorova.Ima i drugih stvari.I ja sam se polako počeo hladiti glede i unatoč.Nemam neku opremu da bi se hrvao sa jakima pa ima i tu rezona.
Da ja odem na Bouvet isl.ljudi bi me mogli uraditi samo jednom!Sreća tvoja Martine što nemam mogućnosti da odem tamo.I qsl-ke bi išle via buro,iznimno direkt ako nemože preko biroa.Gadljiva je postala ova QSL managerija :P
I ove priče od strane Amerikanaca da su EU RA dali najmanje donacija za Navassu.Imam sestru i zeta koji žive u Californiji pa znam koliko oni zarađuju i kolike su im mogućnosti u odnosu na EU radnike i mene samog. To je tako nizak komentar od strane nekih USA RA da je za anale.I sa Japancima.Koji standard imaju Japanci a koliki EU RA?
Cijela ova priča koja se provukla je zapravo smiješna ali žalosna.Ili obrnuto.Bljak.
Prije 3 dana sam pričao sa Draganom 9A6W.I on je rekao isto.Jedan znak-jedna veza pa bi i RA sa 100W mogli imati Navassu cfm.Ovako dragi moj Martine radi pojačala,snagatora i puno slotova oni ostadoše bez Navasse.A i oni su RA kao ja i ti.Promisli malo.I ne samo ti,razumije se.

Zdravi i veseli bili
u Splitu još ima DX-ra. ;)

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2JK

Reny, da se ne bi (opet) pogrešno razumjeli. Valjda je svakome jasno da je svaki KV
opseg različit i da svaki ima svoje specifičnosti? Zato postoje DXCC diplome po bandovima.

Reny, ti si K1N radio na 5 bandova, a ja na 6 bez i jedne duple veze. Na RTTY sam radio
jer je tako bilo lakše uraditi sa manjom snagom.

73
Martin 9A2JK

P.S. Kako stvari stoje, izgleda da su premašili 100 k QSO-a, pa će se i gužva smanjiti.

9A6R

Ako recimo RTTY veza na 30m donosi novi band onda je OK.
Radio sam ih na 6 bandova samo čekam update loga,HI.
Nismo se krivo razumjeli.Meni je osobno drago da nas što više uradi taj entitet.Tko zna kad će opet biti u eteru?
Nekidan mi je jedan renomirani i poznati HR DX-er rekao da bi bilo ljepše za svih da radimo sa manjim snagama ali to nažalost ne ide jer pojačala su sve jača a i antena u stacku sve više.Ko može ima,stavi,tako to ide.
Jučer smo u Splitu imali udare bure 150 km pa sve gledam na krov neće li koja na cestu,HI.Takav je život na Jadranu.
Poz.Martine i svima skupa.Hvala.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!