• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

FT5ZM

Autor VK6VY, 15. Siječanj 2014, 10:25:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Citat: 9A6XX  u 13. Veljača 2014, 12:35:00
Opet imamo dokaz da su ameri teške budale, 24.7% veza, 51.1% donacija. Europljani 49% veza i 22,1% donacija. Hrvati....

73,
Hrle - 9A6XX

Ti si Hrle ekonomista i to Dipl. ako se ne varam...
Ti bi trebao znati kako se alat zvan statistika moze koristiti na razlicite nacine i interpretirati ono sto zelis i kako zelis sebi u korist.

A pazi sad ovu interpretaciju koja se naslanja na tvoje brojke:
napravi racunicu koliko ce tih 24.7 % Amera platiti za QSL-ke a koliko ce 49 % Europljana platiti za QSL-ke za koje ti kazes da su to donacije. Racunica kaze da ce Eurobalkanerosi na kraju ipak vise Doloresa uplatiti nego Amerigosi.
Dakle iste brojke se mogu interpretirati dvojako, to znaju (znamo) svi koji se bave statistikom malo ozbiljnije od nivoa osmogodisnje skole.

Sto se tice, mentaliteta i donacija, i to je jasno (nekima). U Americi se osobne donacije odbijaju od godisnjeg poreza, tako da je u financijskom smislu njima isto, da li donirali u dobrotvorne ili ine svrhe ili platitili drzavi.
Kod nas na brdovitom balkanu, kad ides donirati novac recimo telefonskim pozivom, onda te jos drzava mlatne paydeveom na donaciju, i evo aktualno nakon toga donacije zavrse na sudu i u djepovima advokata i sudskih troskova.

I da ne budem offtopic, evo upravo gledam Clublog i nema me na niti jednom bandu.

QV

9A1IW

Citat: 9A2JK  u 13. Veljača 2014, 13:28:54
Da li se je itko od kritičara ''US$ 7.00'' ikada zapitao što to znači direktno poslati 25 tisuća
kuverti? Koliko ljudi i koliko mjeseci to treba raditi? Da li ti ljudi to rade zabadava?

1. Slanje QSL kartica je dio hobija.
2. Onaj kome je problem stati kartice koristi usluge QSL managera i to plaća. Ako mu se ne plaća, kartice šalje sam. Njegov izbor, njegova stvar, njegov trošak i njegov problem.
3. Donacije su fina stvar, netko će platiti kintu, netko neće. Čemu omalovažavati ljude ako ne žele/mogu plaiti svoj QSO?

I ako ćemo baš realno, rađe ću kunski iznos tih spomenutih $7 donirati nekome kome to zaista treba. Bolje financirati siromašnom minimalni obrok, nego nekome izlet i godišnji odmor. Budimo realni, živimo u groznim vremenima, u još groznijoj mikrolokaciji :-(
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A6XX

Adame, ja koristim jednostavan statistički model, svakome razumljiv, a ti možeš ići korak dalje pa objasnit svoj model po kojem europljani i hrvati ispadaju veći donatori - jer ja to što si ti napisao ne razumijem.

Uz model, zamolio bi te objašnjenje ove američke priče gdje novac od poreza daješ u donacije.
Kako to jedan amerikanac 50 dolara koje će dati na paypal račun od FT5ZM izvuče iz svog poreza? Ja to jednostavno ne kužim.

Ono što kužim, je da se na brdovitom balkanu PDV naplaćuje na telefonske usluge, a ne na donacije. A kamo novci idu...

Žao mi je ljudi koji moraju to čitati, bolje da sam u početku šutio - i uvijek si kažem da neću više pisati.

73,
Hrle - 9A6XX

DK8ZZ

U principu, sve sto posaljem uz onu lijepu okruglu US Stamp (1.15$) je donacija, ma koliko mala ili velika bila.
Pretpostavljam da od svakog pisma sa 2 dolara ostaje im sigurno 50 centi preko za donaciju.

Njima hvala na mogucnosti da se FT5ZM cuje u eteru.

Meni su veci problem ona dezurna debilana koja je vjecito pravila QRM, pogovoto na nizim opsezima.
Stvarno ali stvarno ne shvatam sta covjeku treba biti u glavi pa da radi takve stvari. Prkos, zloba, pakost ili nemogucnost da uradi ono sto drugi rade pa krece redovno gazenje po bandu? Ovo postaje toliko ozbiljno da u poslednje vrijeme sve sto iole ima neku zanimljivost (spec. Rusi, "obicnija DXPN a la JW recimo) se mora - ometati. Cak se meni prekjuce desilo da se ne ko tjunirao na 40m SSB dok sam radio poneku vezu sa znakom DL60JMZ.
Mislim, nije problem napraviti QSY, promijenim band/mode, ali cemu to? Takodje mislim da MI, radio-amateri, premalo radimo u tom pravcu da objasnimo ljudima bit DXiranja. I jos da dodam, lokalni radio-amateri znaju u 90% slucajeva ko pravi smetnje. Da li smo zreli da suocimo ljude sa istinom da znamo ko su ONI?
Bojim se da nismo jos dosli do tog stadijuma.

Izvinjavam se na offtopicu.
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A6C

Samo mala opaska da su kod nas materijalne donacije predmet oporezivanja, a novčane nisu, u određenom odnosu s ukupniim prihodom od lani mogu se uzeti kao poreska olakšica - govorim o privredi.

Mislim da nema previše smisla statistički dovoditi u odnos postotke broja donatora i visine donacija, jer u konačnici možemo doći do onog što se čita i piše po novinama - sve je pitanje BDP-a, donatorske kulture i koječega drugoga.

Ometače bolje i ne spominjati...i mene su šokirali kad sam lani počeo malo više obilaziti bandove i pajlapove...čovjek mora stvarno biti malo pomaknut da toliko vremena neproduktivno troši, ali ima nas raznolikih.

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A5F

STIGAO FT5ZM VIA LOTW  :D

73 Svima de 9A5F