• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

FT5ZM

Autor VK6VY, 15. Siječanj 2014, 10:25:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Citat: 9A6R  u 02. Veljača 2014, 12:53:10
2 dana iza veze. ::)
...

To oni nama namjerno rade, namjerno!  ;D
Ali neka, valjda mi znam da li smo radili vezu ili ne.  8)

Evo baš gledam na RTTY. FT5ZM poziva stanicu sa cijeli znakom, a odgavara njih desetak
(da ne pišem stotinu, nisam brojio) čiji znak nije ni sličan onome koga FT5ZM zove i to
u cijelom području od 3 – 10 kHz u plusu. Ne vjerujem da svima na ekranu piše pogrešno.
Budući ih ima i na frekvenciji stanice koju FT5 zove, onda FT5 ponavlja poziv i opet njih
stotinu nepozvanih poziva. I to se ponavlja iz minute u minutu. Što je s tim ljudima?  :(

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1X

Citat: 9A2JK  u 02. Veljača 2014, 16:00:45
Ne vjerujem da svima na ekranu piše pogrešno.
Budući ih ima i na frekvenciji stanice koju FT5 zove, onda FT5 ponavlja poziv i opet njih
stotinu nepozvanih poziva. I to se ponavlja iz minute u minutu. Što je s tim ljudima?  :(

Frustracija Martine, frustracija i manjak tehnickog i prakticnog obrazovanja. Ja ih zovem instant radioamateri.

9A6R

Martine već sam prije napisao da mi veze nema ali da vjerujem da nije namjerno.Sad ti pišeš da to oni nama rade namjerno uz (tvoj)smile.Ajde neka. ;D
Ja sam već davno pisao a i govorio a i dalje tvrdim da je HAM SPIRIT sam mrtvo slovo na papiru.Nekad je toga špirita možda i bilo ali prije mog i tvog rođenja. ;)
Eno prije 2 dana na dxclusteru piše jedan QRP-aš(vjerujem pravi)nek na par minuta prozovu i njih i još je nadodao što znači par min.u cijeloj dxpediciji te da ga i QRP postaje pokušaju uraditi.Ma pisao on ili ne,pročitali oni poruku ili ne...svodi se uvijek na isto.Moj bivši prijatelj je davno dobro ustvrdio"Ko nabije taj i dobije".
Smatram da i nije puno pogriješio. :o

GL

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2JK

'Alo Reny, zezam se naravno.
A sad ozbiljno. Oni tamo nemaju Internet. Satelitski link je jaaako skup. Zato oni šalju
log svaki drugi dan. I nema tu nikakvoga problema, osim što sam negdje čitao i
razmišljanje da bi bilo najbolje da log pošalju  p o s l i j e  ekspedicije. Autor toga
teksta to obrazlaže nešto u smislu kako informacije iz loga ''big gun-ovi'' iskorištavaju
kako bi napravili što više QSO-a i tako onima ''običnima'' još više otežali rad. Tako nekako.

I ja sam vidio komentar na DX Clusteru – poziv na slušanje QRP-eaša.
Prvo, to je bez veze, jer oni nemaju DX Cluster.
Drugo, iz 9A ih je do sada radilo preko 100 (sto) stanica. Nećeš mi valjda reći da svi
imaju kilovat i yagi/quad antene ??
Treće, do jučer su napravili preko 70 tisuća QSO, a još ima sedam dana ekspedicije.
Prilike za QRP koliko hoćeš.

Citat: 9A1X  u 02. Veljača 2014, 16:23:41
...
Frustracija Martine, frustracija i manjak tehnickog i prakticnog obrazovanja. Ja ih zovem instant radioamateri.

Točno, na žalost.

73 ES GL
Martin 9A2JK

9A6R

Martine šališ se ti a i ja. :D  Ali da nema ovih šta namjerno rade QRM i QRP-aši bi mogli uraditi koju vezu.Pogotovo sa dobrim hy-gain antenama.Ovako...bojim se da će se netko od njih osladit. :'(
Po ovoj priči tog našeg kolege kojeg spominješ ispada da neki BIG GUN-eri kad odrade vezu NAMJERNO ometaju nas sa manjom snagom(čitaj 100-500W i žičane,vertikalne antene).Pa to je jezivo.
Moj prijatelj 9A2DS ih je do sada uradio na 3 banda sa 100W i vert.,dipol antenama.Dakako da se može ali dušu ispustiti i satima zvati.Bolje se namjestiti na jednu QRG i čekati da te on "pokupi".
Neću komentirati tko je samostalno napravio vezu a kome kolega/prijatelj.Vjeruj mi da ima i toga.Bilo je i biti će...ali dobro.Iđemo dalje.

73,9A6R

9A2JK

Citat: 9A6R  u 02. Veljača 2014, 17:53:00
...
Po ovoj priči tog našeg kolege kojeg spominješ ispada da neki BIG GUN-eri kad odrade vezu NAMJERNO ometaju nas sa manjom snagom(čitaj 100-500W i žičane,vertikalne antene).Pa to je jezivo.
...

Ne! Niti slično tome.
Čovjek,(ispravno), zaključuje da su informacije iz Club Log-a korisne i da se iz njih
vidi u koje doba dana su najbolje propagacije. On hoće reći da i bez Club Log-a
iskusan DX-er zna kad su dobre propagacije i kad bi trebao zvati. S druge strane
''instant radioamateri'' (kako ih 9A1X naziva, oni ''sa manjkom tehničkog i praktičnog
obrazovanja'' i sa viškom novca), koriste Club Log pa u vrijeme dobrih propagacija
bjesomučno pozivaju i samo prave QRM onima sa 100 W. Kad ne bi bilo Club Log-a,
oni ne bi znali kada pozivati, i tako bi više do izražaja došlo znanje.
100 W nije QRP. QRP je 5 do 10W najviše!

FT5ZM na višim opsezima radi s max. 500 W i 3 el. Ako se na žičanu antenu,
u urbanoj sredini, čuje gromoglasno onda on također odlično čuje i 9A sa 100 W.

73
Martin 9A2JK

9A6R

To je njegova teorija koja i ne mora biti točna.Po tome bi bilo dobro i DX cluster ugasiti.Ja držim da su sva "pomagala"u RA dobra ali su se ljudi "pokvarili" OK?"Tehnika narodu"je bila dobra parola. ;)
U međuvremenu sam uradio još dvije veze ali čekam idući update. :)

73,9A6R

P.S. Na jednoj fotki sam vidio njihovo  pojačalo koje može dati puno više od 500W!Koliko ga i kad lože neznam. :D

9A2JK

Citat: 9A6R  u 03. Veljača 2014, 08:16:17
...
U međuvremenu sam uradio još dvije veze ali čekam idući update. :)
...
Eto vidiš da ide.  8)

Citat: 9A6R  u 03. Veljača 2014, 08:16:17
...
P.S. Na jednoj fotki sam vidio njihovo  pojačalo koje može dati puno više od 500W!Koliko ga i kad lože neznam. :D

Taj QRPP  ;) koji si vidio na slici je za 160, 80 i 40 m ONLY!
Sve je lijepo nacrtano i naslikano.

73 ES GL
Martin 9A2JK

9A4ZZ

Dajem na znanje, da sam nakon dva dana intenzivnog dano noćnog rada ,uradio FT5ZM na 24897 khz CW i na 24975 khz SSB  3.2.2014.u 1200 UTC.

9A4ZZ Mladen.

9A2GA

9A2GA is a member of 9A1WFF

9A5ST

4ZZ Mladene bravo!

Ja ga lovin sa 2 el.cuad na 24  već 4 dana i ništa!
73 9A5ST
Zeky

9A4ZZ

Zeky, na 24 mhz uradio sam ga sa 100W ,ant LW 40m sloper. Na 7mhz zvao sam ga noćima sa istom antenom i 500W , bezuspješno.

9A4ZZ Mladen.

9A3WX

Danas urađen na 20 metara  SSB (100 w,dipol) :D
73 9a3wx

9A2QP

za sad samo ove: 100W IC756 antena FB23+FB13

03,02,2014 / FT5ZM / 15m - RTTY
01.02.2014 / FT5ZM / 12m - SSB / CW
01.02.2014 / FT5ZM / 15m - SSB
28.01.2014 / FT5ZM / 15m - CW
26.01.2014 / FT5ZM / 17m - CW / SSB
26.01.2014 / FT5ZM / 10m - SSB
bit ce jos nadam se na nizim bandovima
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A6R

Zahvaljujući ovim beamovima koje su ponijeli omogućit će i light postajama barem jednu vezu.Mnoge DXpedicije rade sa vertikalkama,nekad i sa manjom snagom tako da ih mi sa našim žicama teško ulovimo. ;)
Žica ovdje-žica tamo...ne ide to baš nešto. :-\
Kažem srića ovi imaju i snage i dobre antene pa će biti barem 150000 QSO-a.Koliko je to $$ ??? :D
Šalim se. ;)

GL

73,9A6R