• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A5EX, 15. Siječanj 2010, 14:01:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Ovdje raspravljamo (ili bi trebali) o komunikacijama u kriznim situacijama.  Uvijek
je kritično početno vrijeme. Tada ne rade ni ''službe'' (u tom kriznom području) iz jednostavnog,
ljudskog razloga – ljudi prvo spašavaju svoje i sebe, ''služba'' je u drugom planu. Svi
trebaju pomoć. Da bi pomoć stigla prvo treba nekome javiti: a) da treba pomoć,
b) kakva pomoć. Nakon što pomoć stigne i prorade ''službe'', radiamaterske
komunikacije nisu više toliko važne, ali u onom prvom trenutku samo mi možemo
komunicirati. Posljednju rečenicu valjda ne trebam pojašnjavati.

Prepustimo državi da radi svoj posao (organizacija pomoći u kriznim situacijama,
organizacija komunikacijskih i drugih centara u normalnim situacijama). Mi bi se
trebali baviti onim što znamo tj. radioamaterizmom. Dakle, predlažem da se
(na bilo koji način) dogovorimo o jedinstvnom sustavu radioamaterskih komunikacija,
takovom kojega će moći koristiti velika većina radioamatera (način rada, uređaji,
antene). Kad se dogovorimo i to dobro testiramo u praksi, od države treba tražiti
da odgovarajući državni centri slušaju dogovorene radioamaterske frekvencije.

Uvjeren sam da u početnim, najkritičnijim satima, nema pomoći od drugoga, nego
samo od samoga sebe, bez obzira u kakvoj si situaciji.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6AA

Citat: 9A6NDD  u 22. Siječanj 2010, 11:38:47

...Ja mislim da u slučaju katastrofe na određenoj mikrolokaciji nema korsti od lokalaca. Svakome je prvo spasiti sebe i svoje. Istek kada sebe zaštite mogu se uključiti u rad ostalih službi. Stavite se u situaciju kakva je sada na Haitiu (katastrofa kaku nedao nam Bog) i znate da imate nekoga od bižnjih pod ruševinom (prijatelji, rodbina, susjedi). Da li će te razvlačiti antene i paliti agregate dok ne spasite svoje? Ja mislim da teško, pa da vas ne znam tko mobilizira.

Htio sam replicirati Martinu, ali je ovaj post došao k'o naručen.
Na sastanku koji smo imali koncem prošle godine, rekao sam upravo to: u slučaju najtežih tragedija, mislim da će većina lokalnih radioamatera biti "izvan stroja". Kada se desio potres u L'Aquili, jedan od domaćih poznatijih radioamaetra doživio je osobnu tragediju: poginulo mu je dijete. Ne vjerujem da je itko od njega tražio da nakon toga sudjeluje u održavanju radioveza, a poznato je da su se radioamateri i tamo iskazali. Osim toga, u središtu potresa i uređaji su zatrpani...

Teško je zamisliti sve situacije koje bi se mogle dogoditi kod nas. Bolje rečeno: njihov intenzitet. Oni koji se bave "procjenama ugroženosti" najčešće to rade u toploj sobi za stolom. Naši planovi moraju predvidjeti mogućnost situacije kada će učinkovita pomoć biti samo ona koja dođe npr., iz drugog grada, općine...

Inače: http://www.duzs.hr/download.aspx?f=dokumenti/Stranice/PROCJENAUGROZENOSTIREPUBLIKEHRVATSKE.pdf

Mada smo mala zemlja, opasnost od, npr., potresa nije svugdje jednaka. Evo područja epicentara dosadašnjih potresa. Veći krug - jači potres:
"DX never sleeps..."

9A2JK

Citat: 9A6AA  u 22. Siječanj 2010, 15:46:50
...

Naši planovi moraju predvidjeti mogućnost situacije kada će učinkovita pomoć biti samo ona koja dođe npr., iz drugog grada, općine...

...
Vrlo dobro, zapravo odlično!
To i ja kažem.
Ključna riječ je: pomoć. Da bi pomoć zaista bila učinkovita, jako je važno znati kakva
vrsta pomoći se traži. I naravno, može ti pomoći samo onaj koji je blizu.

Da malo ''poduplam'' svoje tvrdnje. Ne govorim na pamet, niti ne izmišljam ''toplu vodu''.
GMDSS (pojednostavljeno sustav uzbunjivanja i pomoći na moru) je (opet pojednostavljeno)
zamišljen da se (radijskom vezom) uzbune određeni centri, koji će onda uzbuniti brodove u
blizini broda koji traži pomoć. Sustav je tako zamišljen, da se u kratkom vremenu, na
jednostavan način da kratak opis tražene pomoći. Npr. požar, prodor mora, sudar, napuštanje,
čovjek u moru, napad pirata i sl. ...

Ali, ja mislim da to nije naš posao. To je posao države i neka se ona time bavi.
Naš posao je kako organizirano naše radioamatersko znanje, sposobnost i uređaje staviti
u službu lokalne zajednice u kriznim situacijama.

73
Martin 9A2JK

9A5BAA

Citat:Ali, ja mislim da to nije naš posao. To je posao države i neka se ona time bavi.

To je totalno promašen stav jer onda smo svi mi dobrovoljno anagažirani u DVD-ima, GSS-u, Crvenom Križu totalne budale jer "badava radimo državni posao"!
Mislim da je ideja o grupama i organiziranoj pomoći odlična samo se moramo ekipirati, popisati zainteresirane ljude i opremu i biti spremni u grupama ići bilo gdje u Hrvatskoj gdje takva pomoć zatreba. Važno je da imamo volje i želje pomoći bez puno mudrovanja...

9A4BA

Prije određenog vremena načinjena je  anketa  među radioamaterskom populacijom glede
dragovoljnog sudjelovanja u HRSVKS. Vjerujem da se radi o popriličnom broju članova HRS-a
koji su se prijavili.
Već u par vježbi koje su usljedile, pokazalo se da se na većinu nemožeš osloniti.

Možda je jedino pitanje u anketi trebalo biti:
Tko se stavlja na raspolaganje u HRSVKS 24 sata na dan.

A onda je lako ustrojiti timove, održati seminare itd...

73, 9A4BA

9A4OE

Citat: 9A2JK  u 22. Siječanj 2010, 14:38:02
Prepustimo državi da radi svoj posao (organizacija pomoći u kriznim situacijama,
organizacija komunikacijskih i drugih centara u normalnim situacijama). Mi bi se
trebali baviti onim što znamo tj. radioamaterizmom.
To je i cilj svega da Civilna zastita dodje do kvalitetnog kadra za svoje komunikacijske potrebe.
Opreme imaju ali je nema tko koristiti ili nezna.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6R

Najbolje je uposliti ljude bez posla i penziće.Mi koji još radimo nemamo vremena za neki veći angažman a i tko će nam opravdati izostanak s posla te nadoknaditi dnevnicu... :P

GL,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2JK

Citat: 9A5BAA  u 22. Siječanj 2010, 18:00:36
Citat:Ali, ja mislim da to nije naš posao. To je posao države i neka se ona time bavi.

To je totalno promašen stav jer onda smo svi mi dobrovoljno anagažirani u DVD-ima, GSS-u, Crvenom Križu totalne budale jer "badava radimo državni posao"!
Mislim da je ideja o grupama i organiziranoj pomoći odlična samo se moramo ekipirati, popisati zainteresirane ljude i opremu i biti spremni u grupama ići bilo gdje u Hrvatskoj gdje takva pomoć zatreba. Važno je da imamo volje i želje pomoći bez puno mudrovanja...

Gornje je istrgnuto iz konteksta, pa je zato i pogrešno.

Zar ne vidiš da i ja tvrdim da treba dobrovoljno vatrogasno društvo u svakom selu?
Ako gori moja kuća, slaba i nikakva pomoć je od DVD-a iz susjednog sela. DVD iz
mog sela će procijeniti da li im u sprečavanju širenja požara treba pomoć. Ako
zaključe da im treba, informirati će DVD iz susjednog sela o vrsti požara i kakva im
pomoć treba.

Opet skrećemo sa teme, zato jedno pitanje.
(Nikoga ne prozivam i na nikoga posebno ne mislim!)
U kojem našem klubu postoji rezervni izvor napajanja (agregat, akumulator) i spremna
antena, da se u najkraćem vremenu može pokupiti i sve to aktivirati, bilo u klubu
ili na nekoj izdvojenoj lokaciji?
Isto pitanje za osobne postaje doma.

Za svaki slučaj obukao sam ''virtualno zaštitno odijelo'' pa možete navaliti.  ;D

73
Martin 9A2JK

9A5ST

Martine!
Ima nas,ima !!!
Netribalo nikome !
73 de 9A5ST
Zeky

9A2JK

Ma naravno da ima.
Nikoga ja ne prozivam, na to nemam pravo, niti si dajem to pravo!
Hoću samo jasno reći, da, po mojem mišljenju, trebamo
prvo sami nešto konkretno napraviti, posebno ako to ne košta
velike novce. Naime, teško će me netko uvjeriti da financijski problem
predstavljaju: žičana antena, akumulator, spojni kabeli i ostalo potrebno
za aktivirati amatersku postaju (koju imamo) u ''netribalo nikome'' situacijama.

To je samo prvi korak, koji nije nikad kasno napraviti.

73
Martin 9A2JK

9A4BA

Svi klubovi imaju problema sa nabavkom opreme,odnosno financiranjem.
Radio klubovi uz još neke udruge su od općeg društvenog značaja.

Od strane Predstojnika ureda DUZS-e je ponuđena suradnja i rečeno je
da će ukoliko negdje zapne, on otići obaviti razgovor sa lokalnom upravom,
što nije bilo potrebno.

Obavili smo razgovor sa općinarima, stavili akcent na moguće krizne situacuje,
rekli da smo u HRSVKS i izašli su nam u susret po svakom pitanju.

Mislim da će ovo biti možda i jedini način kako će klubovi dolaziti do
izvora financiranja.

73, 9A4BA

9A4OE

Citat: 9A6AA  u 18. Siječanj 2010, 16:50:03
Samo da kažem da je planirano da će svi koji uđu u sustav HRSVKS biti službeno pozivani od "nadležnih organa" te da će se od toga trenutka smatrati djelatnicima Civilne zaštite, sa svim pravima i obvezama koje iz toga proizlaze.
Zasto bi radioklubovi kupovali alternativne izvore napajnja kad u skladistima Civilne zastite toga ima, svejedno sve ide pod kapu Civilne zastite i DUSZ oni su ionako financijski dobro podkozeni. Prije ce lokalna samouprava izdvojiti novac za CZ nego za tamo "nekakav" radioklub za kojeg nisu ni znali da postoji.
HRSVKS postoji od 2005. u niti jednoj vjezbi CZ ili DUSZ nije ucestvovao HRS sa HRSVKS, do sad. Vojna vjezba u okolici Splita se ne racuna mislim na lokalne okvire. CZ hvala bogu svake godine ima organiziranu nekakvu vjezbu.
Antena NVIS, koliko sam shvatio bila bi nekakav standard.
Dali je tko napravio tu antenu i dali ju je isprobao u nasim uvjetima?
Gdje je rezonantna da se moze koristiti bez AT?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A7PJT

Citat: 9a4ba  u 22. Siječanj 2010, 18:35:31

Možda je jedino pitanje u anketi trebalo biti:
Tko se stavlja na raspolaganje u HRSVKS 24 sata na dan.

Neka plate , pa cemo bit na raspolaganju 24h   . . . 

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A8DU

Točno u "SRIDU" da nije nebi mi post bio obrisan,žao mi je onih koji nisu iskoristili prigodu braniti Domovinu,založit svoj život i čast,nema veće sreće i zadovoljstva,to se nemože kupit,osjećaj i ponos moraš zaslužiti,sve ostalo je velika praznina u srcu i duši....
ljepi pozdrav svima a posebno njima.
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A6R

Da bi nešto dobija moraš ponekad nešto i dat.Meni osim matere i pok.oca nitko nikad ništa.A više puta sam dosad da i sebe i vlastite uređaje za opću korist.Nikad niti HVALA ,komadić papira,neke zahvalnice,pohvalnice i sl.Reka san...neš više.ENDE

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!