• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama - rasprava

Autor 9A2JK, 10. Ožujak 2009, 08:36:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Izašao je prijedlog Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama,
na što nas je, u drugoj temi, podsjetio 9A2D. Ovo je prevažna tema
da bi se miješala sa drugim temama.

Evo ponovno link na prijedlog novog Pravilnika:

https://rasprava.telekom.hr/default.aspx?rasprava=355

Jedno pitanje za znalce:

Članak 21. stavak 2. prijedloga Pravilnika kaže:
''Uzemljenja amaterskih radijskih postaja ne smiju se spajati s javnim
komunikacijskim instalacijama.''

Što se time hoće reći? Da li npr. nije dozvoljeno spajanje uzemljenja
antenskog stupa sa zaštitnim uzemljenjem električne instalacije?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2JK

Ne mogu vjerovati da nitko nema ništa reći u vezi prijedloga novog
Pravilnika. Preko 100 hitova i nitko ništa?

Dobro, ako nema nitko ništa u vezi mojeg pitanja, da li ima
drugih primjedbi, prijedloga? Kad Pravilnik konačno postane
važeći onda će biti kasno.

73
Martin 9A2JK

9A9L

Mozes ti moj Martine imati primjedbi koliko hoces....ali kome to reci , napisati...???

73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2JK

Primjedbe se mogu uputiti direktno Hrvatskoj
agenciji za poštu i elektroničke komunikacije
preko njihove web stranice. To je ona ista stranica
sa koje se može skinuti prijedlog Pravilnika o amaterskim
radijskim komunikacijama u PDF formatu:

https://rasprava.telekom.hr/default.aspx?rasprava=355

Drugi način bi bio zajednički preko HRS-a.
Uostalom zato HRS i postoji!

73
Martin 9A2JK

9A4MF

Pozdrav svima
Nisam stručnjak, ali Martine, moraš imati vlastito uzemljenje, a ako se dobro sjećam to je bilo i prije? Ja imam samo primjedbe na Članak 12. točka 5 i točka 12 te na Članak 24. točka 1 i 2. Kada rasprava krene ja ću sa svojim prijedlogom van.

Lijepi pozdrav iz Lipika

73 de Miro! ;)

9A9L

Ono prvo...na stranice ...to je kao bacanje u bunar. Steta impulsa kad oni ionako nece nista od toga shvatiti. Znam koje probleme ima ona koja pise dozvole. Probleme sama sa sobom i sa citanjem onoga sto je VELIKIM slovima napisano. A sto se tice ovog HRS....mislim da tuu nema problema. Koliko sam vidio tim za pregovore sa agencijom je jaci nego onaj hrvatski za pregovore sa EU pa opet ne vidim sta bi njima covjek mogao novoga predloziti. Zato mi se cini sta je predlozeno to ce i biti. I cemu onda trositi impulse i zivce.

73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2JK

Potpuno se slažem glede HRS pregovaračkog tima, ali znaš kako kažu:
''Tovar i čovik znaju više nego čovik''  ;)

Sad sam i ja '' very busy'', počeo je nogomet.

73
Martin 9A2JK

9A2HI

Gospodo krivo ste shvatili objavljenu javnu raspravu Pravilnika koju je objavila Hrvatska agencija za poštu i elektronske komunikacije.
Ova rasprava nije namjenjena nama radioamterima kao pojedincima.
Rasprava je namjenjena za ministarstva, službe, trvrtke.... koje koriste frekventni spektar a poglavito područje gdje smo navedeni kao sekundarni korisnici (a ne primarni).
Sva zainteresirana ministarstva, državne službe npr: MUP, MORH,  Ministarstvo zdravstva, HTV, ELEKTRA, TCOM, VIPNET...... imaju rok da se očituju i dostave eventualne prigovore na Pravalnik ako isti zadire u njihovu nadležnost.
Na primjer povećanje snage na 50MHz ...... gdje smo kao sekundarni korisnik trebaju se očitovati MORH, OiV kojima je to područje primarno, Ministarstvo zdravstva  će se očitovati na štetnost zračenja i td.
Ako do navedenog roka a to je 10. travanj Agencija ne dobije pisane prigovore Pravilnik će stupiti na snagu. Ako do prigovora dođe, morat će se pristupiti doradi Pravilnika a potom opet na javnu raspravu.

Informacija:
Naša organizacija imenovala je stručni tim koja je izradila prijedlpog Pravilnika i dostavila Agenciji.
Agencija dio elemenata koje je predložio naš  stručni tim je odbacila.
Naš stručni tim izvukao je maksimum što se moglo izvući.

9A9L

Bas tak Zdenko. Nemres ti podravcu i to jos picoku objasniti da nema sta reci kad su veliki decki u igri.... Sad vidis kak je meni odkad sam tu u Podfravini. Nikad snjima na zelenu granu.

73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A4GL

A-Hoj,

Citat: 9A2HI  u 10. Ožujak 2009, 21:24:10Ova rasprava nije namjenjena nama radioamterima kao pojedincima. Rasprava je namjenjena za ministarstva, službe, trvrtke.... koje koriste frekventni spektar a poglavito područje gdje smo navedeni kao sekundarni korisnici (a ne primarni). ...

moram priznati da je i meni bilo čudno se da svatko može uključiti u raspravu, jer brzo nebih više razlikovao naš forum od te javne rasprave.

Svejedno, brzim čitanjem naletio sam na 3 stvari, koje me malo bodu u oči:

1. Članak 15, stavak (5) ...

"Prigodom prijenosa teleksa ili slike pozivna oznaka može se odašiljati uporabom posebne vrste emisije, u skladu s medunarodnom praksom."

Svojedobno je prijedlog HRSa bio da se doda i prijenos podataka, dakle

"Prigodom prijenosa teleksa, slike ili podataka pozivna oznaka može se odašiljati uporabom posebne vrste emisije, u skladu s medunarodnom praksom.".

Naime takva izmjena dosta pojednostavljuje razne digitalne komunikacije. Na jednom davnom sastanku sa ljudima iz agencije su se složili oko toga. Zna li se zašto to nije prihvaćeno ?

2. Dodatak 1, 2.4.2.8

"Govorna komunikacija izmedu dviju amaterskih repetitor ili digipitora nije dopuštena."

To praktički onemučava echolink ili vezanje repetirora putem digitalne mreže (d-star?) što vani uredno rade i trend je u radioamaterizmu. Ovo nije moj predmet interesa, no sjećam se da je ovo bilo problematično i u starom pravilniku. Isto tako su ljudi iz agencije pokazali razumjevanje za ovaj problem. Gdje je tu zapelo ?

3. Dodatak 1, 2.4.2.2
U skladu s izdanom dozvolom i medunarodnim preporukama, amaterska repetitor ili digipitor može raditi u frekvencijskom pojasu 144 – 146 MHz ili 430 – 440 MHz, te izmedu 1240 i 1300 MHz na posebnim frekvencijskim kanalima.

Zašto se ovo vuče po pravilnicima ? Naime postoji nekoliko razloga zašto ovo treba izbaciti:
- u bandplanovima imamo i mi (a i drugi) digitalne komunikacije u gornjim bandovima
- gornji bandovi su daleko pogodniji za digitalne komunikacije, više bandwidtha, ne smeta drugima, itd
- ako mi ne budemo koristili gornje bandove, budemo ostali bez njih te će ih prigrliti profesionalci

Ako baš za repetitore to treba limitirati jer je takva preporuka, sumnjam da je takva preporuka za digipeatere. Prije bi bila preporuka da digipeateri idu još na višlje bandove. Stoga bi bilo najprimjerenije da se ili izbace digipeateri iz te točke ili da se digipeateri definiraju u stilu "po bandplanu i međunarodnim preporukama". Ja razumijem da je pravilnik tu da nas obuzda u ludim idejama, no ovo danas stvarno nema smisla.

73 de Tihomir, 9a4gl
-----------
Sa budalama se ne raspravlja !!! Oni te prvo spuste na svoj nivo, a onda te dotuku iskustvom !
Tihomir Heidelberg, 9a4gl
email: _NOSPAM_9a4gl@hamradio.hr

9A2JK

Citat: 9A2HI  u 10. Ožujak 2009, 21:24:10
Gospodo krivo ste shvatili objavljenu javnu raspravu Pravilnika koju je objavila Hrvatska agencija za poštu i elektronske komunikacije.

Moguće je da sam krivo shvatio, ali na linku lijepo piše:
''Javna rasprava o prijedlogu Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama''. 
Da bi mogli sudjelovati u raspravi treba se registrirati samo sa imenom i prezimenom te e-mail adresom.
Također se slažem da takav način rasprave baš i nema nekog smisla, ali ako bi dali pametnu primjedbu
našem ''pregovaračkom timu'' onda bi oni mogli dati primjedbu. Ne vjerujem da je sve gotovo.
Čemu onda javna rasprava?

Citat: 9A4MF  u 10. Ožujak 2009, 20:28:41
Pozdrav svima
Nisam stručnjak, ali Martine, moraš imati vlastito uzemljenje, a ako se dobro sjećam to je bilo i prije?

Naravno da moram imati uzemljenje. Ja to i imam i tu nije problem.
Nisam ni ja stručnjak ali sam dosta proučavao temu zaštite od groma. Zaštita je moguća samo ako
postoji dobro uzemljenje baš svih uređaja i ako su sva uzemljenja međusobno spojena u jednu točku
za izjednačavanje potencijala.  Kod udara groma (svejedno direktni ili inducirani) razlika potencijala
između dvije točke trebala bi biti što manja. Zbog te razlike potencijala teče struja koja pravi štetu.
Ako je uređaj spojen na dva uzemljenja (zaštitno električno i preko oklopa koaksijalca na gromobransko
uzemljenje antenskog stupa, česti slučaj kod radioamatera) ta dva uzemljenja moraju biti međusobno
spojena. Da se poslužim analogijom broda na valovima. Zamislite da veliki brod diže i spušta samo jedan
val (cijeli trup broda je na jednom dugom valu) – nema problema i opterećenje na konstrukciju je
najmanje. Međutim ako se brod nađe na velikom valu tako da su pramac i krma u zraku, nastaje problem.
Slično kad brod bude u poziciji da su pramac i krma na vrhovima dva vala, a sredina je u zraku.

Uostalom sve građevine za profesionalne instalacije su projektirane i izvedene tako da svi kabeli
(antenski, energetski, komunikacijski ...) ulaze u zgradu na jednom mjestu, gdje su sva uzemljenja,
uključujući i gromobransko uzemljenje zgrade, spojena u jednu točku. Ako postoji dvije ili više zgrada,
onda su uzemljenja između tih zgrada međusobno spojena.

Zato mi nije jasan članak 21. stavak 2. koji to izrijekom brani.

Dozvoljavam da moje znanje ima rupa, pa lepo prosim one koji znaju da to naivnom Podravcu i Picoku rastumače. ;)

Unaprijed hvala.

73
Martin 9A2JK

9A5CW

(12)  Iznimno, u svrhu eksperimentiranja  i  tehničkih  istraživanja, za veću vršnu snagu ovojnice
odašiljača od one propisane ovim pravilnikom može se izdati privremena dozvola sukladno
članku 91. Zakona, ali samo na lokacijama izvan gusto naseljenih mjesta i gradova i to za
istraživanje  odbijanja  radijskih  valova  od  objekata  u  svemiru  i  za  sudjelovanje  u
natjecanjima  na  svjetskoj  razini.  Takva  radijska  postaja  ne  smije  svojim  odašiljanjem
ometati rad drugih radijskih postaja ili prouzročiti štetna zračenja za ljude ili okolinu.

1. Gdje naci taj članak 91. Zakona?
2. Što sa postajom koja ometa rad drugih postaja?
3. Što ako se eksperimentalnom snagom krši pravilnik natjecanja gdje je u WW dozvoljena max snaga 1.5kw?

Samo sam se šalio jedva čekam dozvolu za 3 kw na 6m da odgovorim na skedove offmoon ;)

73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A2HI

Kako bi ste bolje razumjeli (shvatili) odredbe utvrđih novim pravilnikom pogledajte novi "Zakon o elektroničkim komunikacijama" usvojen u lipnju 2008. godine.
U imenovam Zakonu vidljvi su članci na koje se veže Pravilnik.

Po usvajanju Zakona agencija je dužna donijeti nove Pravilnike koji mora biti usklađen s istim.
Slijedom iznesenog svi stari Pravilnici stavljaju se van sge usvajanjem novih - Agencija jeobvezna dononijeti nove Pravilnike u roku kji je utvrđen novim Zakonom.

odredbe zakona pogledajte na: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340018.html

a potom usporedite naš Pravilnik s istim.

9A3LI

Citat: 9a4gl  u 11. Ožujak 2009, 01:26:55

- ako mi ne budemo koristili gornje bandove, budemo ostali bez njih te će ih prigrliti profesionalci

O tome trubimo već jako jako dugo, no neki to ne shvaćaju ozbiljno, no kad shvate bude kasno.
Imamo bandove o kojima profesionalci mogu samo sanjati a bandovi su prazni.
Da bilo šta zvrnda bolje je od tišine.

Evo navest ću spisak frekvencija jednog proizvođača profi opreme koji se motaju
oko naših frekvencija:
Citat:Frequencies:   
Licensed 300, 400, 600, 700, 800, 900, 1400, 2000, 2500 MHz bands
Capacity: 72 kbit/s - 65 Mbit/s (full-duplex)

Ti su gladni bandova i samo nek jedan krene, gotovo.
Već sad imamo nebrojene primjere korištenja 2.3Ghz banda od strane
nelicenciranih korisnika i nikom ništa.

Citat: 9a4gl  u 11. Ožujak 2009, 01:26:55
Ja razumijem da je pravilnik tu da nas obuzda u ludim idejama, no ovo danas stvarno nema smisla.

A ja pak ne razumijem pravilnike koji jedan inventivan i kreativan hobi pretvaraju u kontroliranu
skupinu "penzionera" korisnika radio spektra.
Gdi su experimenti, novi načini komuniciranja ili su svi ozbilno shvatili onu reklamu
"Građani, siđite s krovova!"  jer antene su fuj !
Digitalno doba dolazi !  
Samo i taj digitalni "signal" traži svoje mjesto u radio spektru za koji
još uvjek treba antena i penjanje po krovu !  :P

Vele mnogi da mlade (klince) ne zanima radio-amaterizam, zanima ih ali ne na način
kako se komuniciralo prije 50 godina.
I na žalost dovoljno je da malo poslušaju bandove i pročitaju postove na ovom
forumu pa da zaobilaze radio-amatere na široko.
I na sve to još pravilnik od "marije terezije" i imamo jedno veliko ništa.