• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama - rasprava

Autor 9A2JK, 10. Ožujak 2009, 08:36:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7WA

Slažem se pravilnik bi trebalo prilagoditi mladim snagama, pitanje je koliko se još to može
   promijeniti i u kojem dijelu.

73           de           9A7WA

9A5K

Pozdrav.

Samo informacija da je HAKOM objavio na svojim web stranicama (http://www.telekom.hr ) odgovore na pristigle komentare tijekom javne rasprave.

Nakon ovoga, možemo očekivati objavu novog Pravilnika u službenim glasilima i stupanje istog na snagu.

73,
Krešo - 9A5K

9A5K

Pozdrav.

Za informaciju, u Narodnim novinama broj 61/2009 od 27. svibnja 2009. godine objavljen je novi Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama.
Isti stupa na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama.
Tekst istog moguće je pročitati ovdje: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_05_61_1412.html

73,
Krešo - 9A5K

9A9DR

Krešo, hvala za informaciju.

U ovom Pravilniku ima elemenata koji su za mene osobno vrlo značajni.
Iz tog razloga zahvaljujem svima koji su u  Pravilnik uložili svoj trud, znanje i vrijeme te ga zastupali pred Agencijom.

Pozdrav,

Dubravko, 9A9DR

9A4SS

Pozdrav Krešo i puno hvala za vjerujem mnogima vrijednu obavijest.

73 de Stjepan

9A6NDD

Jel to znači da od 3.VI. P razred može raditi na 10 i 15 m i to legalno?

9A2D

Citat: 9A6NDD  u 29. Svibanj 2009, 00:27:37
Jel to znači da od 3.VI. P razred može raditi na 10 i 15 m i to legalno?
Da, ako to imaš u dozvoli. Ako ne, onda na osnovi pravilnika zatraži dozvolu za rad na tim opsezima, tek kad je dobiješ tvoj rad će biti potpuno legalan.

73 de 9a2d

9A5K

Zanimljivo je da u nekim dozvolama stoje samo uređaji, serijski brojevi i snaga, uopće nema upisanih opsega.

Nadalje, obrati pažnju i na promjenu u opsezima 3.5 i 7 MHz od navedenog datuma, naravno za P razred, jednako kao i
promjene u snagama za A i P razred, uz navedene nove opsege za P razred, te CEPT dozvolu za isti itd.

Sretno.

73,
Krešo - 9A5K

9A9L

Sve je zanimljivo, ali najzanimljivije je da je po tome odzvonilo kojekakvim ALFAMA i OMOVIMA a jos najzanimljivije je nepridrzavanje toga svega ne povlaci za sosbom nikakve sankcije kazne i ostalo. I opet ce biti staro ponasanje na R-6 i na drugim freq. gdje su poznati ometaci ali nema niakkove zakonske osnove po kojoj ih se moze kazniti. I sve se dalje nastavlja po istome. Ili ja nisam dobro procitao??
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A5K

9A5CW

Sta bi sa vecom snagom (eksperimentalna licenca) na 6m i sl. ? Nije proslo... ajde barem smo na 100w.

Sam sebi cu odgovoriti: (12) Iznimno, u svrhu eksperimentiranja i tehničkih istraživanja, za veću vršnu snagu ovojnice odašiljača od one propisane ovim pravilnikom može se izdati privremena dozvola sukladno članku 91. Zakona, ali samo na lokacijama izvan gusto naseljenih mjesta i gradova, i to za istraživanje odbijanja radijskih valova od objekata u svemiru i za sudjelovanje u natjecanjima na međunarodnoj razini. Takva radijska postaja ne smije svojim odašiljanjem ometati rad drugih radijskih postaja ili prouzročiti štetna zračenja za ljude ili okolinu.

73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A9L

Citat: 9A5K  u 29. Svibanj 2009, 09:02:06
Što nisi pročitao?
Ja sam napisao Kreso. Procitaj sta nisam procitao ili "nisam"
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6XX

Članak 91. Zakona o elektroničkim komunikacijama

Privremena dozvola za uporabu
radiofrekvencijskog spektra

Članak 91.

(1) Iznimno od namijenjene radiokomunikacijske službe ili tehnologije, ili uvjeta dodjele i uporabe utvrđenih Tablicom namjene radiofrekvencijskog spektra i pravilnikom iz članka 82. stavka 4. ovoga Zakona, Agencija može, na temelju podnesenog zahtjeva, izdati privremenu dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra koja ne podliježe postupcima izdavanja dozvole iz članka 88., 89. i 90. ovoga Zakona.
(2) Privremena dozvola iz stavka 1. ovoga članka može se izdati, prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka, za radijsku postaju ili radijski sustav koji se upotrebljava u svrhu tržišnog ili tehničkog ispitivanja, istraživanja ili projektiranja, ili za potrebe športskih, kulturnih, zabavnih ili drugih priredaba privremenog značaja.
(3) Agencija će u privremenoj dozvoli iz stavka 1. ovoga članka odrediti primjereni rok valjanosti dozvole te odgovarajuće uvjete dodjele i uporabe pripadajućih radijskih frekvencija, osobito u svrhu zaštite od smetnja.
(4) Agencija će rješenjem odbiti zahtjev za izdavanje privremene dozvole iz stavka 1. ovoga članka koji nije u skladu s načelima objektivnosti, transparentnosti, razmjernosti i nediskriminacije, ili je u suprotnosti s regulatornim načelima i ciljevima iz članka 5. ovoga Zakona, ili ako utvrdi da je podnesen isključivo u svrhu izbjegavanja primjene kojeg od postupaka izdavanja dozvole iz članka 88., 89. i 90. ovoga Zakona.

9A5K

Citat: 9A9L  u 29. Svibanj 2009, 09:17:03
Ja sam napisao Kreso. Procitaj sta nisam procitao ili "nisam"

Koliko ja vidim, napisao si da je odzvonilo Alfama, Omovima, smetnje na R-6, nema zakonske osnove za sankcije itd.
Iskreno, volio bih da ovo malo argumentiraš pa onda netko može nešto konkretnije odgovoriti.

73,
9A5K

9A9L

Ako to nije dovoljno jasno napisano onda se stvarno cudim. Postoji tablica dozvoljenih freq i snaga pa mislim da tu netreba nikakav komentar.  A sto se tice R-6, valjda nisi citaao zapisnike IO iz bivse vlasti kad si preuzimao duznost. Nijedan od ometaca nije kaznjen. Cak svi imaju i pozivne znake. Ili trebam nacrtati da bi ti shvatio sta mislim reci.??
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM