• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Palagružo ljubavi moja I

Autor 9A7WA, 23. Prosinac 2008, 20:15:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6R

Pa ribarenje ima veze sa DX-om osim što se nakon njega dila riba a nakon    DXpedicije QSL-ke. :D
Evo tu imamo konkretno i kolegu Gronga pa nam on može to bolje i opsežnije objasniti. ;D

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A6C

Moga bi, ali ne ovdi, jer to ne spada u ham radio.

BTW, ajmo se složit da je svaki posal jednako dobar, bez obzira mota li čovik ribu u sjajni papir, ili gura palete tamo i ovamo.

Palagruža je u svakom pogledu intrigantna tema, pa tako i u ovom ribarskom koje je usko vezano uz radioamaterski (o čemu će biti riječi u RADIO HRS 1-2009), ali ovo s GRONGOM bih ostavio po strani.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2JG

Branko je jedini mjerodavan, ljudi božji, jer Palagruža pripada Visu, administrativno-politički i sudski, a da o iznajmljivanju, kategorizaciji i prijavi gostiju, ne govorimo...
Nego Branko, ima li novosti o onome gofu šta su ga izili oni iz rvasko-njemačkog prijateljstva?
A šta je sa onin, ča je ugriza Slovenca? Jeli platija glavon, ili je otiša još narast? Znan, boce su na sigurno, nećemo na ovome forumu o tome.

73, Koki 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A7YY

1. Neznan ja ništa.
2. Pitaj priko puta
3. Muči ne govori ništa.

9A4DB

I Biskupija (komuna) Hvarska.....

Prvi zapis o palagruškoj regati *citat Slobodna Dalmacija

Liber Comisiae sadrži najstariji dokument o regati gajeta od Komiže do Palagruže. Na znak topovskog hica 20. svibnja 1593., krenula je armada od 74 falkuše predvođena ratnom galijom prema 42 milje udaljenom otoku

Na Visu je sačuvana neobična povijesna knjiga koja svojim najvećim dijelom dokumentira ribarsku povijest Komiže. To je Liber Comisiae — rukopisna zbirka dokumenata koju je prikupio kroničar Komiže don Nikola Borčić Jerolimov u drugoj polovici osamnaestog stoljeća, a danas se čuva u Župskom uredu u Visu. Na stranicama ove knjige ispisana je ribarska povijest Komiže šesnaestoga, sedamnaestog i osamnaestog stoljeća, ribarska povijest vremena koje obiluje dramatičnim sukobima vlasti i ribara vojgara.
Liber Comiciae sadrži najstariji dokument o regati gajeta falkuša od Komiže do Palagruže. Godine 1593., na dan deveti mjeseca svibnja, u središtu komune kojoj pripada otok Vis — u gradu Hvaru — sastavljen je popis sedamdeset i četiri vlasnika gajeta falkuša koje će početkom toga ribolovnog mraka sudjelovati u regati od Komiže do Palagruže.

370 vesala

U nizu sljedećih dokumenata koji se odnose na prvu poznatu regatu od Komiže do Palagruže, određuje se da svi prijavljeni ribari moraju javiti dvadesetog svibnja u Komiži glavarima ribolova Franji Borčiću i Jakovu Bogdanu. Zabranjuje se samostalan odlazak na Palagružu pod prijetnjom kazne od osamnaest mjeseci veslanja na galiji u okovima. Spominje se da će ratna galija pratiti regatu radi zaštite od gusara. Hvarski knez naređuje ribarima da se naoružaju puškama arkbuzama, te zabranjuje djeci ispod osamnaest godina odlazak na Palagružu. Svi ribari moraju slušati zapovijedi palagruških glavara ribolova, a ako bi im se suprotstavili, glavari ih mogu vezane poslati u hvarski zatvor.
Na znak topovskog hica, u rano jutro dvadesetog svibnja kreće iz komiške luke armada od sedamdeset i četiri gajete falkuše predvođene ratnom galijom prema četrdeset i dvije milje udaljenoj Palagruži. Na svakoj gajeti bilo je po pet veslača i, ako tog jutra nije bilo vjetra, tristo i sedamdeset vesala zapjenilo je more kada je odjeknuo top na bedemu renesansne tvrđave u komiškoj luci. Do žala Palagruže trebalo je veslati bez prekida u maratonu koji je trajao oko petnaest sati.

Sukob tratara i vojgara

Ti ribari koji su lovili sardele malim mrežama stajaćicama, odlazili su iz Komiže na dalek put do Palagruže ne samo zbog njezinih bogatih lovišta, već i zbog toga što za njih nije bilo mjesta na ribolovnim poštama oko otoka Visa i Biševa. Te su pošte bile rezervirane ne brojne velike mreže potegače — trate koje su dolazile u viške vode i s otoka Hvara i Brača. Tih ribarskih družina znalo je biti i četverostruko više negoli prikladnih ribolovnih pozicija oko otoka Visa i Biševa. Velike družine imale su od petnaest do dvadeset ribara na tri do četiri broda.
Budući da su vlasnici tako skupih ribolovnih sredstava bili bogati i u vlasti utjecajni ljudi, osobito oni s Hvara koji najčešće nisu osobno ni sudjelovali u ribolovu, suprotstavljali su se vlasnicima vojgi i pritiscima na zakonodavce uspijevali su se izboriti za ograničenja prava ribolova ili čak potpunu zabranu upotrebe vojgi uz drastične kazne za prekršitelje. Motiv takvih zabrana bio je uklanjanje konkurencije budući da su sardele koje love vojgari imale zbog svoje kvalitete znatno veću cijenu, a razlog je tomu i nedostatak radne snage potrebne velikim družinama. Na taj način, koristeći svoj utjecaj u vlasti, vlasnici trata nastojali su svoje družine popuniti tim ribarima koji su bili osobito cijenjeni kao snažni veslači i dobri znalci mora i ribolova.
U godinama oskudna ribolova vlast je vojgarima dopuštala da love i u blizini velikih mreža, a u godinama obilnih lovina zabranjivala im je ribarenje čak i oko otoka Palagruže, gdje nisu mogli smetati tratama budući da one na tom otoku nisu nikada lovile zbog neprikladnog podmorja i obale za istezanje mreža.
Unatoč zabranama i drakonskim kaznama koje su propisivali državni zakonodavci u Veneciji, a primjenjivali državni suci hvarske komune, ovi hrabri ribari, kako bi opstali, stoljećima su se suprotstavljali nerazumnim zakonima Imperije riskirajući pritom gubitak svoje imovine, pa i svog života.
Unatoč prijetnjama drastičnim kaznama, oni su svojim falkušama plovili do daleke Palagruže. Palagruška epopeja komiških galiota obilježila je povijest Komiže.

9A7YY

I pape i dida bili su Torcida.

A i veslači na vlastitoj (Mate Gracin - Cipro) gajeti kad je bila bonaca.
Falkuša je novokovanica, izvorni naziv je ofalkono gajeta ili gajeta ol Palagruže.

Točka 11

9A4DU

Citat: 9a1un  u 26. Prosinac 2008, 20:57:25
kakav ti je to gof od 1kg :( aj nemojte lovit Felune pa mozda koji dopliva i do nas tu gore...
Inace najveci ulovljen na jadranu je od 54kg, od kud ti taj od 60kg?

prava dx-pedicijska tema

73 Davor 9A1UN

Slazem se Davore,
mozda je taj najveci zabiljezeni ulovljen za Jadranu bas ovaj?
A mislim da je ovaj imao bas oko 54kg, cak mislim vise 55kg.
Evo slike 9a4du sa gofom

9A6R

Nemoj da Nijemci sa Sušca vide ovu zvir.Izili bi ga do kosti..A sve u znak 9A-DL prijateljstva.

73,9A6R

9A2JG

A, plavi dizel pojeftinija, znači, ostaće više za gofe.
I govoriš ti Branko da škrinje ne rade na pučinskin otocima ? To su take škrinje.
A kako, diplomatski, zaobilaziš, boce sa kisikon ; čuja san da je Slovenac na Križine prvo pita di su mu one, kad se probudija iz narkoze . Znaš da gori imamo našega čovika, sve se zna.
Reni ne spominji 9A-DL udrugu prijateljstva , vidiš da od DE0MST nije došlo ništa, a zamisli da su nan neprijatelji !

73, Koki 9A2JG

9A8DU

Prisedniče,da te pozdravim dobro jutro.
73 za sve Drago 9a8du(Osijek nepokoreni grad)
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A2JG

Reni, ne tantaj me, nije Daki bija na Palagruži , nego na Bijelcu!
I, nema on veze sa ovon, narečenon, udrugon. To ti je bilo po zapovijednoj odgovornosti. Bez vinjete.

73, Koki 9A2JG

9A6R

Ja sam radija Dakija pa možda i dođe kartica.Ima još 5 dana od stare godine a vrijeme je praštanja,darivanja itd...

73,9A6R

9A2JG

A šta misliš koga san ja radija? Vanzemaljca, morti ?

73, Koki 9A2JG

9A7YY

Citat: 9A2JG  u 27. Prosinac 2008, 09:07:18

A šta misliš koga san ja radija? Vanzemaljca, morti ?

Prave ste mone vas dva. 
Ja sam svoju kartu dobija. Lipo san je sam napravija i eno je na zidu, za dišpet.  ;D

Neka pati koga smeta ............, a falija san, nije ovo rukomet.

PS
Gren u konobu pritakat bijelac i plavac pa do popodne ništa od pisanja,

9A2JG

Bijelac i plavac, su pod 5. , ekologija, pogotovo poslin pritakanja...

A, što se tiče samoštampanja, nisi ti prvi koji je doša na tu ideju, ima nas još, samo nismo navikli...
BTW, ja iman i (samonapisanu, ali ne mojon rukon, nego Futinon) QSL-ku YU2GOF/TI2, raritet u diplomatskoj službi SFRJ.
Iman ga i iz Komiže, u portablu, za dan mornarice, ali je Zlatko radija veze...
On je drža miting...

73, Koki 9A2JG

P.S. Nemoj iz konobe, u poju, pokušavat okinit R2, da te ne prikrste u Anderssen, ili Grimm...