• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

treba li slati QSL karte!

Autor 9A3JB, 27. Prosinac 2005, 17:06:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3JB

Da prijeđemo na novu stranicu i ostavimo mjesta i za Albaniju!

Dragi moj Leone i Reni , to Vam je tako . Mi tražimo samo QSL kartice i ništa više, a oni ..... stalno nešto traže i očekuju da to Savez ili netko za njih organizira  jer oni eto rade .....!!!!!?????????

Mi drugi, valjda nas je zgazilo vrijeme pa smo za antikvarijat?

Postavljam pitanje : čemu služi e qsl?????

Tko je osim osnivača ideje podržava?????

Zar su svi drugi idioti pa to ne vide ? Valjda jesmo!?

Imam jako dobar uvid u to tko šalje a tko ne kartice i ako se slažete mogu to uredno staviti na forum!?

Ovako ispada da ćemo za potvrdu Iatarske županije lijepo SASE pa u Ameriku!

Javite se svi sa svojim komentarima i potaknite javnu diskusiju o tome treba li ili ne slati QSL karte i ima li nas više od  1 % koji to podržavamo ?

Do tada dižimo ruke i odobrvajmo sve što od Saveza ( koji kao ne valja ) traže dotična gospoda i postavljajmo sad jedan sad drugi obraz ... nek se nađe!

I nisam dobio odgovor na pitanje : Kud i što s kartama za 9A7P i društvo ?

S obzirom na količinu - to je priličan trošak - a njima je to obična bezvrijedna i beskorisna  KARTOLINA !

Mike

9A2KL

E moj Marinko....bas si napravio sto sam i ja htio...otvoriti novi forum sa tim pitanjem. Pouzdano znam da mnogi prate sto se pise na forumima ali se ne javljaju. Bilo bi lijepo kad bi bar napisali dali su misljenja za ili protiv slanja karata. I nije kao na HTV gdje se placa 3.66 kn + pdv....HI.

Neki su se tamo na Albaniji prisjetili Metzgera i slicnih ali ocito da nista iz njegovih misli u "Bibliji" za amatere nisu shvatili.
Napisao je Kreso 9a5k da neke organizacije izdaju diplome na osnovi e-qsl karata. To je tocno. Spisak postoji. Ali samo poneke. Onu "kraljicu" diploma DXCC nema sanse da dobijes. A lotw je slican pokusaj digitalnog potvrdjivanja. I problem u znakovima onim starima, onim prijeratnim i ovim poslijeratnim. Prosao ja skolu.......Jedino tradicionalna papirnata qsl vrijedi....
Ja je postujem kao i obiteljske fotografije i sve do jedne.....oko (50000) ih stoji u albumima. A znam da je tako i kod tebe. A i kod mene u klubu ali ne u albumima nego u kartonskim kutijama. DXCC u albumu.
Ajmo gospodo, da cujemo glas na pitanje koje je postavljeno.
73's de Leon 9A9L

9A5K

Citat: "9a2kl"
...
Napisao je Kreso 9a5k da neke organizacije izdaju diplome na osnovi e-qsl karata. To je tocno. Spisak postoji. Ali samo poneke. Onu "kraljicu" diploma DXCC nema sanse da dobijes. A lotw je slican pokusaj digitalnog potvrdjivanja.
...

Kad već mene spominješ, mala ispravka.
Kraljicu diploma DXCC možeš dobiti bez i jedne papirnate QSL kartice
i to uz pomoć ARRL-ovog LOTW.

Što ne znači da mislim da QSL-ke ne treba slati, primati i sl....;-)
Samo je činjenica da napredak tehnologije nosi svoje..

73,
9A5K

9A7YY

Evo i moje dvi beside treba li qsl karta ili je dovoljna e-qsl.
U posljednje vrijeme sam malo više na RTTY i sigurno je da mnogima moja EU-016 karta treba, jer fala bogu nema nas baš puno "morskih", aktivnih tijekom cijele godine (oni ljetni "kupač" nam ipak popravljaju prosjek, i neka.)

Mislim da će se "Istrijani" složiti sa mnom da je e-qsl najzastupljeniji u digitalnim vrstama rada poglavito PSK. Na digitali imam dosad napravljeno nekih 2000 veza ali sam sasvim siguran da je bar 70% mojih korespodenata tijekom qso napisala PSE NO E-QSL.

Hrle je negdje u nekom postu napisao da 5CW nije mogao skupiti 150 potvrđenih DXCC na KV (valjda je zato zatražio dvoslovčani znak na temelju 20 potvrđenih DXCC na UKV, vidi zapisnik IO HRS iz 2005) a i čudim se kako bi ih i potvrdio ako je isto tako u jednom postu napisao da duguje oko 1500 karata za svoj stari znak 9A5AEI.

Patrik ne ljuti se, ništa osobno, jednostavno si mi bio pri ruci  :)

A što se tiče onih 1% gospodo tu ste se malo prevarili, ipak će biti da je onih 1% na drugoj strani.

Slažem se da je kontesterima bitno ono 599 TU , i idemo dalje. No meni je svaka primljena karta prilika da se sjetim OM-a sa kojim sam imao
manje ili više lijepi qso. BTW reply rate mi je oko žalosnih 50 % baš zbog onih koji smatraju da njihova qsl karta nije nikome potrebna.

Zato dižem svoj glas protiv svih onih koji ne šalju svoje karte.

9A5CW

Pozdrav, slazem se da je lijepo kad ti stigne karta preko biroa i pogotovo od neke rare DXCC... ja nisam protiv toga. Karte za 9a5cw na UKV-u sam morao potvrditi ako sam ga zelio dobiti, druge nije bilo, jer eqsl.cc jos uvijek nije certificiran od naseg saveza. Preko naseg biro imao sam "malih" problema sa 9a3jb nasim qsl managerom jer su moje qsl-ke stizale na sve druge adrese samo ne na adresu 9a7p, no to smo kasnije sredili uz malo natezanja oko razlike izmedju 9a1p i 9a7p. E sad da bi potvrdio te kartice morao sam vise od 50% poslati direkt na home adrese,  dok bi one stigle preko biro-a ja bi morao cekati na njih jos par godina... Naravno uz svaku QSL-ku potrosio sam i poneki dolar (nisam jedini). Sto se tice 9A7P qsl-ki mislim da Hrle vodi oko njih brigu pa neka on odluci kako i sta sa njima.. dosta QSL-ki ima kod starog i novog managera u USA!
Onaj tko plati clanarinu HRS-u od 150kn ima pravo i dobivati te qsl-ke preko biro-a cak i ako ih ne posalje svoje, jedino ako savez odluci nesto drugo.

Sto se tice digitalija na KV-u imao sam prilike i ja dobivati print na ekranu NO eqsl! makar ja uredno uplodam adif file na eqsl.. ako kome treba...

2kl: ti imas para na bacanje? vidim da si i sam vec dugo na eqsl-u! 9A2KL (Leon Kanzler) is a registered user of eQSL.cc

qv: cestitke :) eqsl.cc Welcome New User 9A4QV Adam from CROATIA  

QSLing je postao velika zarada DXpedicijama, ti njima direkt oni tebi via buro! $$ ostaju manageru dzepu!

73 and happy QSL-ing u novoj 2006! Pa3k Istra

p.s. za slanje qsl-ki uvijek ima vremena, najveci problem je sve
posortirati po dxcc i izdvojiti one koje nemaju qsl biro!
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A6R

Treba li slati QSL karte!Ma ako im se neda da prvi posalju kartu makar da odgovore nakon sto je prime od korespodenta.Poanta je u tome dali su doticni fer i korektni prvo kao ljudi a onda kao kolege RA.
Cini mi se da se tu radi o opcoj (ne)kulturi koja se ne stjece na bandu vec puno prije u obitelji,vrticu,skoli itd.Ovo je samo preslik svega toga.
Izgleda da su neki "markirali"satove kad se to ucilo.
I onda nam takvi podmecu da smo mi "Balkanci" i sl.
HAM SPIRIT kao i FER PLAY je nepisano pravilo i pametan covjek zna sto to znaci.Vi ga draga omladino ovakvim odnosom prema kolegama nikad necete osvojiti.
Prvo treba biti covjek pa nakon toga sto vec zelis.
Nadam se da cete iz svega ovoga sto smo dosad iznjeli izvuci pouku.
Necu se vise javljati na ovu temu,zahvaljujem na pozornosti.

Lipi pozdrav
9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A3JB

Dragi Patrick

zar si zaboravio Vaše zavrzlame oko toga dali 9A7P klub uošće postoji ? Da ne kažem da je skoro brisan i da ga jedno vrijeme nije bilo na spisku ŽIVIH KLUBOVA  , a operatora kolko .oš!

Karte su se uredno vratile s važeće adrese kluba . Ja za to nisam kriv!

I nije istina da si čekao nekoliko godina da dobiješ karte !!!!

Treba jednom shvatiti da QSL man u pravili ne zarađuje gotovo ništa !

Zašto , zato što odgovor ili ti poštarina je u pravili skoro 1 $ ili i više !
A šalje se uglavnom 1 $ !

Lijepa zarada za sav trud nema što !

Svi oni koji očekuju da potvrde malo više od 100 DXCC preko biro će se malo načekati , a ono koji uz to i ne šalju svoje  - mogu na to zaboraviti !

Ne znam zašto zanemariva  manjina očekuje da se prihvati njihova lijenost kao pravilo?

Sramotno je čuti kako se laže prilikom veze i govori kako je QSL 100 %!

a znati da to nećete učiniti!

Vrijeme je da ličimo na amatere koji drže do tradicije !

Proći će sigurno bar jedna generacija dok zaživi neka druga forma!

Javljajte se da vas čujemo!

Mike

9A5CW

Izvini klub postoji vec dosta godina,mogao si Ljilju pitati kamo da saljes te qsl-ke. Mislim da ti se nije nista vratilo natrag! kad je stari manager znao kamo slati qsl-ke valjda si i ti mogao vidjeti da je radio-klub samo jedan, nisam ja rekao da qsl-ke nisu stizale godinama, nego sigurno ne bi stigle na vrijeme i mozda nikad preko biroa... bas kad je meni trebalo.
Slao sam ti nekoliko puta private mail da ispravis gresku, gdje si ti lijepo odgovorio da ces slijedeci put poslati moje qsl-ke sa qsl-kama 9a7p na adresu kluba ili kod mene doma, ali tebi je trebalo nekoliko mjeseci da to skuzis ... Zasto sad doma? Jer sam ja tako htio, manager je na to pristao!  vise nemam tih problema...
Oko zarade, nisam mislio na QSL Buro managere nego QSL managere od DXpedicija!
Renny probaj poslat opet Adamu qsl-ke direkt pa ces onda vidjet da li ce ti on odgovorit na njih...
73
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

S55M

Puno riječi a mislim, da je bitno samo ovo:
Ako karta stigne preko biroa ljelpo i kulturno je odgovoriti iz poštovanja do operatora (po mogučnosti što prije) koji ju je poslao, pa koliko košta da košta. Ako stigne u direktu sa IRC, green stamp i SASE isto tako odgovoriti ASAP.
Ja ne skupljam karte, nikad jih nisam ali dajem svo pravo onima, koji traže kartu od mene. Ipak je to po pravilima HAm spirita "The final courtesy of QSO".
I prije nego što se neko odreagira na ovaj post u nepravom pravcu- i ja sam član HRS-a.
Adi
Koper-Istra

9A3JB

Žao mi je Patrick što sam bacio omotnicu sa poštanskim žigovima iz kojih je vidljivo da sam slao paket u RK i da se on vratio jer ga nitko nije podigao!

Ista stvar se sada dogadja i sa 9A7D  i 9A3WX ! Karte se vračaju!

nije nikakav problem slati karte na kućnu adresu - dapaće  , tada sam siguran da će doći na prave ruke!

A kalkulacija je i bila za QSL manove a ne bureau!

Pozdrav

9A3JB

VE3ZIK

Ono sto bih ja dodao, da u contestima ljudi cesto izbjegavaju raditi ljude koji ne salju Contest QSLke... Upravo ti, "indijanci", koji turisticki rade Contest i kojima je bitno da u WPX potvrde novi PFX, sigurno ce izbjegavati vec poznate operatore koji ne salju QSL karte ili koji imaju QSL managera tipa W3HNK, RW6HS...
Ovaj, 9A/VE3ZIK QSL karte pisem jos uvijek rukom

73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A5CW

3jb: ja nemam trenutno nista protiv tvog rada, dapace ja sam sada zadovoljan... nadam se da su i drugi...
9A3JB > Žao mi je Patrick što sam bacio omotnicu sa poštanskim žigovima iz kojih je vidljivo da sam slao paket u RK i da se on vratio jer ga nitko nije podigao!
Mozes li mi reci od prilike kad je to bilo?
Ako posaljes karte na Radio-klub Pazin, P.P.73 sigurno ce biti podignute!
Nemoj me krivo shvatiti ali kad si zapoceo sa radom bilo je kako je bilo!
Tko je slao do sada redovito QSL-ke slat ce ih i dalje...
73
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:

9A2JG

Nikada se ne javljam na forumu, a ne vjerujem da hoću i u skoroj budućnosti. Momci, prevršili ste mjeru dobrog ukusa i ponašanja!
Ako mislite propagirati svoju novu vjeru, da , ali u Vašoj kući i za Vaše novce i vrijeme! Podržavam apsolutno diskusije 2kl , 3jb i dijelomično 6a.
Očigledno da ste prečicom došli do klase (razreda) i niste prošli normalan tijek razvoja radiooperatora, od prvog polaganja do vrha. Sve što bih rekao, rekli su, manje više, 2kl i 3jb,i dijelomično 6a, stoga ću samo reći : Hvala Bogu da bar netko brani istinske vrijednosti radioamaterizma! Vama, vjerujem u dubokoj manjini, mogu samo reći, žalim Vas zbog puno stvari. Prvo, ne doživljavate potpuni završetak veze s preimljenom QSL kartom. To se ne da  opisati. Drugo, ne mogu Vas kriviti za neslanje karata, jer , očigledno, nitko Vas nikad nije naučio što to znači za primatelja! Pogrešno učite određen broj mladih koji završava tečajeve i ispite, te ostaje na nama da ih dodatno (u vezama) podučimo!
Mogao bih napisati dosta primjera, ali mi nije stil i način nekoga pribijati na stup srama- određen broj radioamatera u Istri će se u mojim retcima sam prepoznati, i vjerujem, nakon dva direkta sa sase i jedanput preko biroa, bar ujutro kad se brije reći sam sebi u zrcalo : Zec, gadiš mi se!
Sretna nova godina svim radioamaterima u Hrvatskoj, Koki , 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A3LN

ZA qsl kartice sam 100% (operator starog kova, Hi!)
Qsl kartice, osim za slaganje u kutije od cipela, mogu biti (bar za klubove) i dobro sredstvo propagande! U izlog turističke zajednice stavite kartu svijeta - velik i izabrane qsl kartice iz svih dijelova kugle zemaljske, nađete nekog sa smislom za estetiku i proprcije,  dobro svjetlo i to je to. Također, u prostorijama klubova, umjesto prljavih zidova mogu se staviti qsl-ke na panoe i pod stakla (UV zaštita) i tako se pokriju rupe i stara boja, a ima se i u šta gledati kada su tamo već ti mrski ljudi.

9A3VV

I ja sam operator stare škole. Znači, QSL kartica obavezno za svaku vezu, osim ako se s nekim često srećem na bandu. Tada samo za svaku prvu vezu na određenom bandu i određenom vrstom emisije. Isto tako očekujem QSL karticu. Kakva e-QSL, kakvi bakrači? Informatičar sam po struci ali nikada neću spojiti uređaj i računalo, nikada neću voditi dnevnik na računalu, nikada pisati QSL na računalu. Kako netko napisa, postoji nešto što se zove kućni odgoj, a taj nalaže da se QSL kartica ručno ispiše i potpiše. Drugo je voditi contest log na računalu, no kako mene kontesti ne zanimaju jer mi se gade veze 599+redni broj ili što se već daje, nikada neću doći u iskušenje da to uradim. Ako netko traži QSL direct ili via manager tada ću to poštivati jer želim primiti QSL karticu, pohraniti je u neku kutiju koju ću ponekada otvoriti i podsjetiti se na stare dane. Ili prebirati QSL kartice za neku diplomu? Znate li vi protivnici klasične QSL kartice koji je to gušt? Ako ne - onda ste zbilja zalutali u ove vode. Držite se CB-a i mobitela. Tu vam ne trebaju QSL-ke (čuo sam da ih i CB-jaši imaju?). Nedavno sam listao i kartice koje sam dobio na svoj RS znak (za one mlade i nadobudne koji vjerojatno ne znaju - prijamni oliti S(hort)W(ave)L(istener) znak). Stare su već dobrih 40 godina. Onaj tko to ne zna cijeniti nije niti će ikada biti pravi radio-amater! Uzeti u ruku QSL karticu koju si primio prije 30, 40, 50 ili više godina neopisiv je osjećaj.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!