• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

treba li slati QSL karte!

Autor 9A3JB, 27. Prosinac 2005, 17:06:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JG

Kao što već prije napisa, sve bi potpisao što su Marinko, Leon i Reni ovdje prije napisali. Niko ovdje ne glumi McCartya, niko ne progoni Istrijane, ili ikoga drugoga, jednostavno nije fair da mi, tzv. starosjedioci ne možemo doći do svojih karata krivnjom potencijalnog pošiljatelja. U interesu mi je osvojiti sve diplome koje se izdaju u Hrvatskoj, ali ovako teško ili nikako... Izvedenica od osvojenih diploma je početak (ponovnog, sada u svojoj, neovisnoj zemlji) društvenih priznanja u lokalnoj i regionalnoj zajednici. Na žalost, moramo (svi zajedno) ponovo učiti političare (od lokalnih, sve do vrha) tko smo, što smo, i kako nas vrednovati na društvenoj ljestvici. Efekat toga (nedefiniranog, isključivo krivnjom političara) statusa jest da npr. pročelnik gradskog odjela za upravljanje nekretninama nas neće da primi, o uredu gradonačelnika da i ne govorim... Netko, tko ne poznaje materiju, može pomisliti : Vidi kako je ovaj zabrazdio, počeo o QSL-kama a završio s političarima, ali svako ko dobro pročita vidjeti će da je tu nepobitno JEDAN od korijena zašto ne radi RK 9A1AKL, a uskoro i drugi.
Složio bi se sa GG samo u jednoj stvari, da je napisati manual : Kako da rk ne funkcionira, može opisati golgotu rk 9A1AKL u zadnjih 15 godina, samo onda bi mnogi dragi ljudi, društveno priznati i valorizirani, bili ogoljeni, pa bi se onda mnogo prljavog rublja raznih struktura, koji su koristili rk za neke druge aktivnosti, namjene i ciljeve, iznijelo na površinu. Stoga, ne vjerujem da postoji politička volja za istinom, iz prostog razloga što ne postoji kritična masa... Osobno sam načimao ovu temu i sa 9A6A, ali su nam stavovi dijametralno suprotni u večini podtema (kad je osnovna tema rad , djelovanje i opstanak radio klubova). Ostatak argumenata na temu Radio klub u Hrvatskoj 2006. ću rado dati samo u pismenoj formi onome kojemu je na srcu boljitak baze radioamaterizma u Hrvatskoj. To stoga što iskreno smatram da bi veće otvaranje srca i duše na forumu samo išlo na ruku onima koji nam ne žele dobro.
Koki
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A3TN

Evo teme za časopis!

E-qsl kako, zašto i zbog čega, pa onda malo o novim internet tehnologijama itd  itd .....

pozdrav iz Požege

Boris 9a3tn

9A3JB

Skoro sam previdio još jedno grubo kršenje etičkog kodeksa od strane Hrleta!

Veli maldac kako je moralno nedopustivi da se ne radi u 9A CW C-u!

Ma lijepe li konstatacije!

No , i Koki lijepo reče ( a mislim da svi to možemo poduprijeti ) - GDJE SU MOJE QSL KARTE ZA 9A DIPLOME?

Nije li upravo 9A C mjesto da se to napravi????

I baš zato predlažem da se ovdje iznesu svi oni amateri koji nisu u stanju tu svoju OBVEZU ( lijepo je govoriti o pravima - a obveze koje proizlaze iz prava ? ) odraditi i da ih se baš u natjecanjima bojkotira !

Zašto?? Pa to je njihova pasija ?

Zato što oni tako bezobrazno bojkotiraju nas ! Gdje je briga za našu pasiju?

Sigurno nije radikalno i nepromišljeno , no zar treba pokleknuti pred jednom temeljnom postavkom postojanja i VREDNOVANJA svakog amatera!

Podržavam sve aktivnosti i podupirem svakoga - ali isto to tražim i za sebe i svoje stavove od svakoga!

Pošaljite svoju listu " neplatiša"  što prije!

marinko

9A4QV

Citat:
A što se tiče onih 1% gospodo tu ste se malo prevarili, ipak će biti da je onih 1% na drugoj strani.

Pokazalo se da manjina , ovaj puta zaista vrlo mala manjina pokušava oštetiti veliku većinu!

Vama, vjerujem u dubokoj manjini, mogu samo reći, žalim Vas zbog puno stvari.

Iz postova bi se dalo zakljuciti da su u manjini oni koji ne salju kartice, da bi nakon toga 9A2JG izasao sa zanimljivom nepristranom statistikom u kojoj se vidi da je ta manjina od 90%.

Citat:
Radio sam statistiku za period 2001-2005. Rezultat je poražavajući za 9A postaje. Za 100% poslanih karata preko 9A biroa postajama u 9A, dobio sam cca 10% odgovora.

Da je to stvarno manjina, vjerovatno se ne bi odvijala rasprava o ovome razmjeru, jer bi manjina kao takva bila neinteresantna.
Da li time izrazavaju svoje misljenje prema tome, neka svatko zakljuci kako mu drago. Da li to znaci da je 90% clanova HRS smeće, CB-eaški odgojeno ili šta već također je za razmisliti. Ne vidim da je nitko iz te 90 postotne manjine rekao "NE saljite kartice". Oni ih jednostavno ne salju, ali zato se bave drugim aktivnostima kojima se 10% vjerovatno ne bavi.

Da li ce qsl-ke spasiti klub, da mi je vidjeti ciji klub opstaje na qsl-kama. Ja sam ih kao klinac ispisao par tisuća i sta sada, nemamo ni klupske prostorije. Ali imamo hrpe qsl karata koje ne sluze nicemu, mozemo ih pokazivati kome zelimo ali prostorije i kluba nemamo bez obzira na sve rijetke potvrdjene veze koje stoje u kartonskim kutijama.

Jos jedan jasan pokazatelj je taj da se u 7 mjeseci samo 26 osobna znaka odlucila na stampanje qsl kartica, koje su stampane po izuzetno povoljnoj cijeni.

Pokazatelji i statistika najbolje govori o tome bez nekih predrasuda. Vremena se mijenjaju, tako i nas hobi, nekad je bilo nezamislivo raditi na KV a nepoznavati telegrafiju, danas je i to moguce, takodjer, bilo je nezamislivo ne napisati qsl-ku, danas imamo e-qsl, LOTW.

Pa vidimo da se i HRS tome prilagođava, u nedavnom postu objavljeno je da se od iduce godine primaju samo logovi u elektronskom obliku (jos da se razjasni koji format i koji sw).

Pozdrav svima

9a4qv

9A2JG

Pozdrav Boris, nismo imali prilike diskutirati na forumu; ne želim konentirati, samo dopuniti diskusiju svojim iskustvima. Član sam i eqsl.cc iz prostog i prozaičnog razloga : Tamo se nalaze ljudi koji u golemoj većini ne šalju "papirnate" QSL karte, pa ja računam po seljački : Daj što daš! Rijetki su oni kao moj imenjak Koki 9A2TN koji je tamo, a šalje i QSL via biro. Takve treba svijećom tražiti. Ali kad zagrebeš malo pod površinu, ja i on smo vršnjaci po godinama , pa, iako se nikada nismo vidjeli ni uživo razgovarali, u praksi jednako postupamo.
Jedan od razloga zašto se ljudi više ne koriste uslugom eqsl ili nekom sličnom, leži u činjenici da imamo uređaje koji su u PROSJEKU stari 25 godina i ne podržavaju kompjutersku vezu uređaja i računala. Ali to je već posebna, iako nezaobilazna, tema o obnavljanju materijalne baze radiomatera u Hrvatskoj, gdje imam čvrsto i isključivo mišljenje!
Pozdrav, Koki

9A3JB

Ima jako dobar način da QSL karta posluži i u obrani opstanka naših ex klubova!

Većina i dalje misli : " doći će drug iz komiteta , sekretar iz vojnog odsjeka i evo nama novca i uređaja"!

Iskreno , žao mi je bar u tom segmentu što mi danas u Našoj državi nemamo takve političare koji su samo sve uništili a ništa stvorili na polju našeg zanimanja!

Gospodo ! Sami , sve moramo SAMI NAPRAVITI!

Taj tamo u fotelji nema pojma da nas uopće ima. kad mu dođeš s ulice , a on te pita s čim se Vi to bavite ?
Što češ mu pokazati????  Logove , e-qsl ili .....?

Možda upali koja egzotična karta , diploma , naročito drugih Svjetskih klubova i udruga gdje se vidi kako mi to radimo i zašto nas treba podržati !

Možda Vam to zvuću bedasto i predpotopno . ? no tko nije pitao nije ni.....!

Mladi i radio! Pa oni prriznaju samo računala!

zašto ne , izađite van , pokažite kako se radi PSK i evo mladih !

No , svakako je lakše svu opremu staviti u samo sebi potrebnu funkciju od natjecanja do natjecanja i kukati kako nitko ne pomaže !

koliko ja znam Hrle , odobrena je i podržana pomoć i WRTC !

I to je dio Naše članarine ! , no napisati qsl kartu je nepotrebno, jer ako nekome treba nek šalje na tamo nekom američaninu!

Pa ako tebi treba WRTC ili nešto slični , idi sam , plati sam - to je tvoje zadovoljstvo!

No, mi nismo takovi i nećemo to tražiti i podržati ćemo svaku aktivnost da Vam se pomogne još više, bez obtira na tu bezvrijdnu papirnatu............

marinko

9A2JG

Mala replika Adamu 9A4QV,
nisam se osjetio prozvan, jer nikoga a kamoli amatera nisam nazvao smeće, ili CB smeće, jednostavno to nije nivo razgovora amatera...
Ono što te želim (možda) dopuniti su dvije stvari : Prva je QSL karte koje su štampane u organizaciji HRS-a. Materija je kompleksna i nije crno-bijelo. Svaki DX er ima uvijek par tisuća komada u pričuvi, tako i ja. Kad meni dođe stog na zadnji paket (5oo kom.) moja supruga Ena 9A7LFZ kaže : Jesi naručio karte, šta čekaš! Di je ono broj od Ogija! I tako sl.
Istina kod ove teme je malo slojevitija. Naime, većina koja je bila potencijalno zainteresirana je zapela na prvom koraku zvanom PRIPREMA! Te program Corel draw, te digitalna obrada, to jednostavno nije toj većini imao tko učiniti. Tržište tih vrsta softverskih usluga je malo i nepoznato, i ja vjerujem da je golema većina već tu stala! Malobrojni su našli "nekoga u Zagrebu koji će im učiniti uslugu". Ja (a mogu govoriti samo o sebi i u svoje ime) nisam, i zato ih nisam štampao. Karte su veoma lijepe, dobre, i vjerujem da bi svaki amater dao još koju lipu da su za koji gram teže. Ali o tome neka govore stručnjaci, ja sam samo govorio iz korisničkog ugla.
Druga je mala dopuna obavijest iz HRS-a da ne prihvaćaju od iduće godine papirnate logove.  Osobno mislim da je to pogrešna i ishitrena odluka. Zašto? Zato što većina osobnih amatera ne vodi dnevnik u elektronskom obliku, pa tako ne postupa ni u takmičenju! Ja se ne sramim reći da ne znam koji bi program odabrao, kako ga koristiti, kako instalirati sve potrebne zakrpe, module za 9A C i sl. Jednostavno sve što je prijašnjih godina bilo napisano u glasilima na hrvatskom jeziku je za mene bilo prekomplicirano, a u blizini mi nije bio itko tko bi mi pokazao, savjetovao uputio.
Prije 5 godina sam na stari kompić stavio program Logger v 7.09. Ručno unosim veze iz starih logova, kad stignem. Toliko sam neuk da vidim da program ima puno veće mogućnosti nego što ja koristim, ali plaćam danak godinama i vlastitom (kompjuterskom) neznanju!
Rusi svake godine nešto mijenjaju u propozicijama za svoja takmičenja-ali im ne pada na pamet da i pomisle odbiti ijedan papirnati log. I ove sam godine slao paper logove u SP i UA, bez problema.
Da se razumijemo, i ja bi htio biti suvremeniji, contest menađeru lakši posao, ali ljudi mojih godina su udarili u plafon onoga što mogu SAMI savladati (Kako je reka sin od Roka u seriji Malo misto na Badnjak: I ja oću bit nesvisno dite! I ja oću bakalar!)
Pozdrav, Koki

9A6XX

Citat:Veli maldac kako je moralno nedopustivi da se ne radi u 9A CW C-u!

Ma lijepe li konstatacije!

No , i Koki lijepo reče ( a mislim da svi to možemo poduprijeti ) - GDJE SU MOJE QSL KARTE ZA 9A DIPLOME?

Nije li upravo 9A C mjesto da se to napravi????

Ja nisam rekao da je moralno nedopustivo, pročitaj ponovo. Ja nikoga ne tjeram, ja imam neke svoje prioritete, ti imaš neke druge.

Kad smo kod 9A diploma - možeš negdje ovdje u arhivi po forumima naći moj prijedlog da se u 9A CW unesu množitelji 9A stanicama - 599 PU, 599 ZG, 599 ST... kao što se to radi u Kupu - moćda bi i to ponjukalo neke naše radioamatere da se aktivirao kao jedinstveni mnozitelj u međunarodnom natjecanja.

neki mnogo uspješniji organizatori natjecanja napravili su to da se za diplome u određenom natjecanju priznaju veze iz elektroničkih logova. Naime, svi znamo za Russian District Award - uz obradu loga u Russian DX Contestu dobije se i popis distrikta koji se priznaju za tu diplomu jer postoje obostrano primljeni logovi (od moje strane i od strane ruskog kolege) što označava da se veza stvarno dogodila, zašto to isto ne može napraviti i 9A CW natjecanje?

tako bi i 9A stanice poslale logove HRSu za 9A CW, stranci također, a iz tih bi se logova bez problema moglo izvući koliko veza, prefiksa, zupanija je neka stanica dobila. ja sam tako za 9A7P skupio cca 500 RDA bez problema i bez ijedne QSLke... možda i više, nisam vodio evidenciju.

time bi award hunteri bili zadovoljniji, a i privukli bi ih vrlo jednostavno u naše natjecanje.

Citat:Zato što oni tako bezobrazno bojkotiraju nas ! Gdje je briga za našu pasiju?

oprosti, ja tebe ne bojkotiram ni nikoga ko se bavi skupljanjem QSLki - obezbjedio sam managera i QSLke za svih koji to tako silno žele. objavio sam informaciju o svom manageru više puta da bi oni koji to žele mogli to svoje pravo ostvariti, KAO I MNOGI DRUGI.

no eto sada smo prema 2JG evidenciji došli do podatka (na uzroku od 300 slučajnih veza) da postoji 90% onih koje QSLke ne zanimaju ili kako Koki reče treba ih svijećom tražiti. dakle, po tomu bi od 2000 kn samo 200 kn iskoristivo, sorry, za moj pojam premalo.

Citat:A što ako se netko predomisli i promjeni u suprotnom smjeru?

mislim da smo u 9A7P uvijek bili malo lupiti na svoj način - i sam si rekao da RK Pazin nije "postojao", ali samo zbog toga je nismo htjeli "bivšoj vladi" platiti 1000,00 kn - i to je duga priča koju nebi sada spominjao, i već smo bili na putu da promjenimo naziv radiokluba u klub elektronskih komunikacija tako da nas zakon ne veže uz HRS. to je bilo neko drugo vrijeme, sada mislimo da HRS radi dobar posao i zelimo ga podrzavati u tome.

iako ti misliš da ja u klubu tjeram vodu na svoj mlin to tome nije tako. naš klub je daleko otvoreniji od tipičnih modela zbog kojih je smatram većina klubova danas u banani. doslovno smo odkačili od starih modela razmišljanja i krenuli na nešto sasvim drugo. da li je to ispravno ili nije, vrijeme će pokazati, no u ovom trenutku ne vidim previše klubova ovako aktivnih i željnih novih stvari. da tomu nije tako i RK Pazin bi bio prošlost, pa bi te QSLke već bile negdje u pepelu, kao što su one u 9A1AKL, a vjerujem i mnogim drugim klubovima.

argument da bi netko jednog dana mogao skupljati nešto iz tih QSLki je jednako smiješan ko i onaj o QSLki kao iznimno značajnom sredstvu promocije. zar bi morali čuvati sve što se ikada dogodilo u našem klubu?

ako si ti jednog jedinog klinca ikada dofurao u radioamaterizam zbog QSLki ja ću se osobno pobrinuti da sve QSLke u našem klubu presortiram, presložim i sačuvam ih od praha. jednog jedinog, daj mi njegov znak molim te.

mogli bi s ovom temom pomalo na kraj?

9A6XX via KU5B

Hrle - 9A6XX[/quote]

9A2JG

Hrle, ispravak netočnog navoda: Nigdje ni ikada nisi mogao pročitati da u RK 9A1AKL QSL-ke leže bez veze, smisla ili nešto treće. Istina je drugačija : Prilikom useljenja 1979 kupljeni su metalni ormari s ladicama s pregradama na izvlačenje, i prve generacije završenih tečajaca 1980, 81 i 82 su tih nekoliko desetaka tisuća Qslki  posložili pod budnim okom i pomoći starijih kolega. To ti oni sami mogu posvjedočiti! Druga stvar je što je većini lakše čitati postove, naslađivati se i navijati za jednu ili drugu "stranu", umjesto da se prijave pod znakom i imenom , i doprinesu konačnoj kristalizaciji teme.
Da li će se netko javljati na ovaj, ili neki drugi forum je njegovo pravo; pa valjda i onaj koji je slovima napisao 1 post u 20 mjeseci ima pravo iznijeti svoje mišljenje. Na koncu , nitko neće priznavati samozvane "moderatore" foruma.
Mi iz Dalmacije nemamo ni jednog svog predstavnika u nijednom tijelu HRS-a, iz Rijeke je jedan, i ne vjerujem da zna i dijeli našu problematiku.
Duboko sam uvjeren da za dubioze dalmatinskih radioamaterskih klubova ne zna ni šira Hrvatska, i ne samo amaterska organizacija..
Ovo je samo kap u moru.
Koki

9A6XX

Citat:Taj tamo u fotelji nema pojma da nas uopće ima. kad mu dođeš s ulice , a on te pita s čim se Vi to bavite ?
Što češ mu pokazati???? Logove , e-qsl ili .....?

ja cu mu pokazati izvješće o radu, pokazat cu mu DVD, pokazat cu mu desetke članaka iz novina, nekoliko tisuća slika - ali on će vjerojatno sa svime time već biti i upoznat.... prošetaj po mome gradu i teško da ćeš naći nekoga tko nije čuo za RK Pazin... ne zato jer smo obješavali QSLke po božićnim jelkama u gradu nego jer surađujemo s mnoštvo udruga, dobro se promoviramo i sve ono što ide uz to.

malo realnosti nebi škodilo. ono što je nekada palilo, danas više ne pali... žalim onoga ko ide moliti pare sa QSLkama u ruci...

Citat:Pa ako tebi treba WRTC ili nešto slični , idi sam , plati sam - to je tvoje zadovoljstvo!

ja informaciju o tome još nisam dobio, no drago mi je da se o tome može nešto čuti - treba sačekati i krajnje rezultate izbora od strane PY. ako je tome tako drago mi je da će HRS olakšati muku po tom pitanju, ali da bi i bez toga došao u PY, to sam uvjeren. mislim da će se kao i dosada taj potez HRSa isplatiti kroz medijsku pažnju posvećenu radioamaterima u svezi tog pitanja, no to bi se uz ili bez podrške HRSa ostvarilo. kada sam pisao application o podrški HRSa nisam razmisljao, a ako je to tako drago mi je da je prepoznato.

no, još jedan podatak što se QSLki tiče, KU5B je dečko koji još nije ušao ni u 20e godine te je bio jako uzbuđen time što će postati manager nekim tamo hrvatskim znakovima (za njega i mnoštvo amera smo mi ko neki rare DXCC)... QSLke sam trebao dobiti na svoju adresu no njega sam time usrećio, a on za sada svoj posao obavlja perfektno.

za svaku QSLku mi pošalje mail sa podacima o vezi te mu ja uredno vratim nazad podatke iz 9A7P/6XX loga.

i dalje smatram da nisam nikoga zakinuo ali mukotrpni sati i nemali novci oko takvih stvari su rješeni a onih 10% ima mogućnost dobiti QSLku...

73,
Hrle - 9A6XX[/quote]

9A6C

Blagopočivajući senator McCarthy bio je samo stilska figura, jasno...

Inače, ne bih olako potpisivao baš sve što napiše 9A6R, a posebno ne ovdje izrečene gluposti na temu "pizduna", istarskih župana i sličnih umotvorina tog genijalnog uma.

Čudi me da urednik nije i ovom prilikom reagirao bar upozorenjem. Možda ga spašava visoka pozicija na listi lovaca IOCA programa...

Glede AKL-a, zanimljivo da je jedan od vrlo aktivnih članova kluba, barem kad su KARTE u pitanju, bio ili je još visokopozicionirani dužnosnik (jesanga, a?) u Tehničkoj kulturi Županije ovdašnje... On bi iz prve ruke vjerojatno najbolje pojasnio uzroke i posljedice baratanja kartama...

A kako stvari stoje, mogao bi mu kao koautor uskoro pridružiti još jedan dugovječni predsjednik iz našeg sokaka...

Iako ima i onih koji unatoč svemu uspijevaju lansirati desetak mladih glasova na opseg svake godine i unatoč izazovima internetai mobilne telefonije uvesti neko dijete u magični svijet radioamaterizma.

Ne vidim, zapravo čemu sva ova prašina? Iz spomenute statistike očito je da samo desetak posto naših amatera ima ono što bismo uvjetno mogli nazvati pozitivnim stavom prema QSL kartama. Prevedeno na praktičan jezik svakodnevnice: treba uraditi vezu s onima koji će ti poslati kartu, kartu ishoditi i diplomu osvojiti.

Inače, nisam se htio miješati u projekt štampanja karata via HRS, ali u Splitu ih jednako dobre štampamo za manje novaca, ako se ne varam. Lipa gore ili dolje, ali tu smo. jedini je uvjet da se za jedan otisak skupi 9x5.000 karata, može i za manje od 9 znakova. 9A2GF, 9A7YY, 9A2AA, 9A5AVC (SK) i još neki živi su svjedoci da ne griješim previše. POsebno je predivna qslka od 9A7YY, lighthouse indenajt.

Možda je vrijeme da se tema privede kraju i dase prijeđe na rad po komisijama?

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A6C

Oni, možda sam nešto propustio, ali gdje je taj etički kodeks HRS, tj. može li ga se negdje pročitati ili je to samo stilska figura koja služi da van njega smjesti sve koji su u nekom pogledu drugačiji od nas?

Donekle, slažem se s tim da bi u klubovima odnos prema qsl kartama kao rezultatu minulog rada generacija trebalo imati više poštovanja, osim ako se takav nihilistički odnos prema njima ne ugradi u temelje kluba pa je svim ajasno da je to klub u kojem se karte bacaju. Ono što ću ja uraditi s mojim kartama, ipak je samo moja stvar. BACAM!!!

To zato što sam potekao u klubu u kojem se jako do toga držalo, pače sam i sam tome doprinosio i kad sam se tu ponovo pojavio poslije desetak godina duha me zaboilila kad sam vidio karte razbacane na sve strane, među ostalim i po podu s jasnim otiscima obuće. QSL karte su dio povijesti svakog kluba i temelj za kićenje diplomama koje nama i neukima služe kao neki certifikat o dostignućima kluba. A time se i status u lokalnoj sredini i sve što je vezano uz to lakše riješava.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4VV

Pozdrav,
imam pitanje za našeg Award menagera. Ukoliko dobijem eQSL hrvatske stanice i isprintam je, da li je mogu koristiti za dobivanje neke diplome (npr. za odrađene županije). Ili neka mi odgovori netko tko je to pokušao napraviti.
Znam da ARRL ne prizna takve pokušaje, ali me zanima kako drugi savezi reagiraju na to.

Vedran 9A4VV
Vedran, 9A4VV

9A2JG

Statistika je izvedena iz matematike, kao egzaktna znanost. Posljednjih 15 godina se često zloupotrebljavala, najčešće u dnevno političke svrhe. Iznenadio sam se da su je neki čak i ovdje zloupotrijebili. Naime, kad sam ja napisao da sam u zadnjih 5 godina od 100% poslatih QSL 9A stanicama dobio 10% odgovora, to ne znači da 10% amatera u Hrvatskoj odgovara na karte tj. drži do toga! Ta tvrdnja jednostavno ne stoji zato što je to moje osobno iskustvo. Uzorak bi trebao biti puno veći(najmanje par stotina ispitanika) da bi bio argument u i za raspravu. Ovako ispada da me neko tuče mojim oružjem, a što nije istina. Istina se može iščitati između redaka, a to je kanaliziranje i ono malo raspoloživih novaca u Savezu za druge aktivnosti, koje njih zanimaju. Vidim da su me (nas) počeli prozivati i na dugim forumima, a što je i nekulturno, i nedostojno odgovora i daljnje konverzacije. To je jezik ulice i mulaca, jezik neprimjeren dignitetu radioamatera.
Neki rekoše da smo odužili; toliko se nismo javljali da bi mogli danima...
Ali neka, dati ću konstruktivan prijedlog u smjeru završetka foruma(ovog naziva i teme) : Predlažem da se sami izjasne oni koji ne žele drugim amaterima slati karte, bez obzira je li riječ o 9A ili WW - nitko ih neće anatemizirati , samo ćemo ih u kontestima, i inače uljudno zaobići.
Koki

9A3JB

Koki

što se tiče  pripreme za QSL - nemaš problema ,javi se na e-mail i sve ćemo srediti, naravno besplatno , kada se god odlučiš štampavat nove kartice !

Marinko