• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

treba li slati QSL karte!

Autor 9A3JB, 27. Prosinac 2005, 17:06:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6XX

joooj kad bi se ljepili za stup srama zbog QSLki sta bi tek trebalo reć onima koji koriste illegal power? postoje i puno gore stvari od neslanja QSLki a preko kojih se mirno i spokojno prelazi. no, da nam to ne postane isprika osigurali smo alternativu za onome kome je Pazin nikad potvrđen i rijedak lokator.

onaj koji ne salje QSLke barem ne radi ništa protuzakonito, mozda ce se i u illegal power neki veliki ljubitelji QSLka prepoznati? o kakvom onda ham-spiritu pričamo?

nismo mrzitelji QSLki, no da je to jedino zbog čega radimo veze i što razvija hobi, da je to značajan oblik promocije - pa to je smiješno! mozda da pocnete od razvijanja u vlastitoj sredini prije nego pikirate na promociju i razvoj turizma prema inozemstvu? nekako mi je cudno kako onda radioamaterizam nije prepoznat kao turisticki proizvod?

još jednom, mi smo osigurali alternativu i svatko moze QSLku poslati na managera. to isto rade i mnogi drugi. na zadnjoj seriji 9A7P full color QSLki sa CLH-073 pečatom je na veliko napisano NO QSL NEEDED, to jasno daje na znanje što mislimo o tome. QSL manager moze QSLke 9A7P vratiti ili reciklirati, isto tako i za 9A6XX, dok se ostali članovi mogu sami izjasniti - neki su se izjašnjavali pa je to 3JBu prouzročilo mnoge probleme.

kao sto sam i mislio KDE ne radi ništa osim radioveza i pisanja QSLki pa me zivo cudi da 3JB zna kako neki 9A3 troslovac razmislja, koliko ih je QSLkama privukao i koliko ih je to zbog QSLki ostalo u hobiju? meni to više zvuči kao nekakva demagogija.

da od QSLki ima više koristi, mi bi ih iskoristili, ali nazalost mi to tako ne vidimo i to nas neće zaustaviti da i dalje ne radimo ono što volimo.

long live QSLke, ali i long live hamradio.

73,
Hrle - 9A6XX

9A2KL

[/quote]Kraljicu diploma DXCC možeš dobiti bez i jedne papirnate QSL kartice
i to uz pomoć ARRL-ovog LOTW.

Ajd malo razmisli Krešo. Koliko zemalja imas potvrdjeno "papirom" a koliko imas na LOTW???? Za informaciju na sva svoja 3 znaka, dva YU i ovim koji sada imam na LOTW mi je potvrdjeno 99 DXCC. Papirnato je cifra od 300 vec davno aktivna, a i svih 5 bandova i svih 40 zona po bandovima. Pogledaj koliko ti je broj na LOTW i jesi li sa LOTW dosao do znaka koji sada imas?? Da je po tome jos bi vukao stari znak....

Citat:2kl: ti imas para na bacanje? vidim da si i sam vec dugo na eqsl-u! 9A2KL (Leon Kanzler) is a registered user of eQSL.cc

Jesam Patrik, dugo sam na e-qsl. Nemam para za bacanje ali za poslati i primiti kartu za vezu koju sam odradio imam. I za postarinu za kartu koja mi vrijedi i koja mi je draga. Kad nisam imao para bilo je me sramota sto sam duzan kartu jer znam da je netko cekao na nju. Posto mi je bilo preskupo dati stampati kolor karte napravio sam ih na obicnom A4 80gr papiru i poslao. Rezao skalpelom i slao. Sjecajuci se (makar i na zahodskom papiru) nije me bilo sram, stid ili kako hoces jer sam vezu zavrsio do kraja.
Ako si mislio na albume,  sa tom opaskom da imam para, da ti kazem da su svakom od nas obiteljske fotografije drage, stavljamo ih u albume, cuvamo i sretni smo kad ih ponovo gledamo i sa ponosom pokazujemo prijateljima. Za mene je radio-amaterizam odredjeni vid obitelji. Svaka karta je slika nekoga iz te obitelji. I zato je ona kod mene u albumu i sa PONOSOM i srecom je uvijek rado pokazem prijateljima i mladim operatorima u klubu. Ako je to bacanje novaca u vodu onda sam bacatelj novaca u vodu....
73's de Leon 9A9L

9A3VV

Citat: "9a6xx"...
da od QSLki ima više koristi...
Sve si rekao. Amen!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2KL

Citat:na zadnjoj seriji 9A7P full color QSLki sa CLH-073 pečatom je na veliko napisano NO QSL NEEDED, to jasno daje na znanje što mislimo o tome.

Samo treba dobiti tu kartu da se vidi sta je na njoj napisano.
73's de Leon 9A9L

9A2JG

Vještina je govornika, ili sugovornika (čitaj diskutanta) da sa ubačenom frazom pokuša dezavuirati sve argumente suparnika (onog koji ne diskutira kao on). Tako i spomenuti spominje nelegalne (neprovjereno!) snage kao međutezu : Svi smo mi kurve...
Glede snage : Ja sam bio među prvima koji je bio protiv ukidanja institucije Ovlaštene osobe za obavljanje tehničkog pregleda, a koji je (u amaterskom duhu i maniri) prvi ukazivao i na takve anomalije, ako postoje : Prvo korisniku, a zatim Savezu.
Poanta je u tome što su , hvala im, mnogi stari amateri prije mene ovdje napisali. Pravila ponašanja su napisana prije Vašeg i mog dolaska- ili im se priklonite, ili se (kao što lijepo napisa netko prije mene) bavite CB-om ili mobitelima.
Ne može mi ići u glavu da ste se deklarirali kao članovi naše udruge, a da odbijate jedne od njezinih osnovnih principa. Mislim da to prevazilazi mišljenje laika.
Koki , 9A2JG
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A3KB

Ne mogu vjerovati koliko ste glasni vi (Vi - malim slovima) protivnici slanja QSL kartica.

Sramota je ako ne odgovorite na primljenu kartu. Napominjem: na primljenu QSL-ku.

Čak i da izrežete komad bijelog najjeftinijeg papira u pravilnoj dimenziji i sve rukom ispunite. Ili možete napraviti pečat te veličine sa utisnutom pozivnom oznakom i tabelom za ispunjavanje. I to je vrijedan odgovor. S time barem izražavate poštovanje korespondentu i nitko se neče ljutiti ako primi takvu kartu. Sa omotom papira od 500 listova (30kuna) možete izrezati 2.000 kartica. Malo tko u cijeloj godini primi toliko QSL-ki.  

Valjda imate toliko novaca? Ili ste baš jako prkosni?

Kod mene u logu je posebno označen svaki om (OM - malim slovima) koji mi ne odgovara na karte. Podrazumijeva se da ga izbjegavam u svakoj vrsti veze i isto tako se podrazumijeva da mu više ne šaljem karte za eventualno održane veze ako sam previdio "stop listu".

73 pravim OM-ovima
9A3KB

PS. I nemojte mi sada odgovarati nekim replikama u stilu "nije papir 30kn nego 32kn" ili "ne možeš izrezati 2.000 komada jer mi škare ne režu a nisi računao škart" itd.

9A5CW

Koki molim te objasni mi pravila ponasanja? Mislim da nismo nikoga uvrijedili samo smo rekli svoje u svezi toga! Ako imas nesto protiv CB-jasa i sl. onda je to tvoj problem...
2KL: Lijepo se sjetiti starih uspomena...nema nista protiv toga...
Na mladima svijet ostaje, neki ce se drzat starih stvari a neki ce otici korak dalje a mozda i ne daleko, tko zna?
73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A3VV

Citat: "9a6xx"...
na zadnjoj seriji 9A7P full color QSLki sa CLH-073 pečatom je na veliko napisano NO QSL NEEDED, to jasno daje na znanje što mislimo o tome. QSL manager moze QSLke 9A7P vratiti ili reciklirati, isto tako i za 9A6XX...
Moram te još jednom citirati. Jadni ste mi vi radio-amateri. Jadni!
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2JG

Mislim da nisi pažljivo pročitao ono što pišem. Nikada, pa ni sada, nisam izražavao mržnju spram nikomu, pa ni prema CB aktivnosti. Poanta je samo u tome da se svako svrsta tamo gdje spada. Od 1978. imamo jak pritisak DPZ da prihvatimo aktiviste iz CB-a i educiramo ih za radioamatere. To smo u Splitu zdušno prihvatili i napravili. Neka ti bude za sjećanje : Svi CB-aši iz Splita i okolice su u tim kasnim sedamdesetim i početkom osamdesetih imali QSl ke i redovno ih izmjenivali ZA SVAKU VEZU! Kad sam jednog od njih (sada pokojnog) pitao odakle im ta navika, odgovorio mi je : Pa bogati slušali smo Vas na opsezima; pa tako i Vi postupate! Za pametnoga dosta! (Kao i serija Prosjaci i sinovi; pročitaj svako par mjeseci!)
Mislim da si me razumio. Koki
P.S. Nemoj me ljutiti jer ću na forumu napisati koliko sam ISTIM stanicama iz Istre napisao direkata za ISTE veze, koliko sam neke od njih puta zvao na telefon, mobitel itd. Nije ti potrebno biti ekonomista da izračunaš koliko ta istrijanska karta košta mene iz Bola!

9A3VV

Citat: "9A5CW"...Ako imas nesto protiv CB-jasa i sl. onda je to tvoj problem...
Nije Koki spomenuo CB nego ja. Ja tvrdim da je CB korov, smeće! Imaš nešto protiv? Radio-amater sam od 1962. godine, operatorski sam ispit položio 1965. godine, pozivni sam znak dobio 1966. godine. Znači na opsegu sam se prvi puta pojavio prije 41 godinu. Mislim da sam kvalificiran za odgovoriti tebi i tebi sličnima. Od prvoga dana kada se pojavio CB na prostorima ex YU bio sam protiv CB-a, osobito kada se neki "biser" sjetio kako treba CB uključiti u Savez. U radio-klubu u kojem sam ja bio član CB-jaša nije bilo. Još jednom: CB je smeće! Vi koji ste protivnici QSL kartica, ma što mislili o sebi, samo ste surogat radio-amatera. Radio-amateri niste! Zadovoljan?
73 Damir 9A3VV

9A5K

Citat: "9a2kl"
Ajd malo razmisli Krešo. Koliko zemalja imas potvrdjeno "papirom" a koliko imas na LOTW???? Za informaciju na sva svoja 3 znaka, dva YU i ovim koji sada imam na LOTW mi je potvrdjeno 99 DXCC. Papirnato je cifra od 300 vec davno aktivna, a i svih 5 bandova i svih 40 zona po bandovima. Pogledaj koliko ti je broj na LOTW i jesi li sa LOTW dosao do znaka koji sada imas?? Da je po tome jos bi vukao stari znak....

Vidim da se forum usijao od pile-upa...;-)

Samo za info, ipak imam malo više sreće od tebe na LOTW...:-)
Na 2 znaka, 181 DXCC potvrđeno na LOTW...
Što je je, mora se priznati da je na papiru situacija daleko bolja..:-)
Vidjet ćemo što će budućnost donijeti.

Opet da me se krivo ne shvati, puni album karata čovjeka uvijek razveseli...
Mene vesele i jedna i druga varijanta...
Ali isto tako nisam opterećen niti s jednom od njih...;-)
Postoji puno drugih stvari u životu koje su važnije od toga svega.. :lol:

73,
9A5K

9A2KL

A da nebi ostalo nedoreceno.....sto se CB-jasa tice. Medju amaterima sa dva i sa jednim slovom ima ih dosta koji su tamo ponikli, a i koji se i sada javljaju na CB. Neki zato sto im treba stanica za brod da imaju vezu sa kucom dok su na ribolovu, neki zato sto je u neka davna (Bogu hvala davna) vremena bilo zabranjeno raditi tzv DX-ove na 27 MHz pa su tako nastavili tradiciju unliss amatera na KV.... i gle cuda salju karte, nalaze adrese nekim svojim kanalima i lijepo zapakiranim omotnicama salju svoje qsl kartice ili na razglednicama (kartolinama) svojih gradova i sela i u puno slucajeva propagandni materijal svojih turistickih agencija, markice, novcice i sl. Sve to zajedno sa postarinom, jer nemaju qsl-bureau-a kosta daleko vise od 2 kn, ali ipak posalju. I ako se mene pita i oni su clanovi velike obitelji zvane "kad bi svi momci svjeta"
73's de Leon 9A9L

9A5CW

9A5k:Postoji puno drugih stvari u životu koje su važnije od toga svega.. .
Ovo si lijepo rekao, ja nemam nikakve black liste niti mi je bilo tko manje vazniji ako mi ne posalje QSL-ku... Ovo sa oznacavanjem QSL-ki od omova koje nisu stigle je bez veze i stavljanje istih na black listu je bez veze...
Zamisli samo radis contest i pojavi se znak koji je na back listi i iz principa ne zelis uradit sa njime QSO... svasta...
Ne ocjenjujem ljude po slanju QSLki, vjeri, CB i sl...  ako mi se netko javi rado cu napravit QSO sa njim pa makar ga radio i 100 puta i ne vidio QSL-ku...!

73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A2JG

Radio sam statistiku za period 2001-2005. Rezultat je poražavajući za 9A postaje. Za 100% poslanih karata preko 9A biroa postajama u 9A, dobio sam cca 10% odgovora. Za 100% poslatih direkata postajama u 9A dobio sam 50% odgovora. Poučak je jednostavan; nekultura donesena iz obitelji, vrtića, škole (baš tim redom...).
Muku sam mučio potvrditi sve županije , sve prefikse (3 x 10 x 9A...), a da ne kažem da imam preko 300 QSO-a CW u zadnjih 5 godina, sve ODMAH poslato preko biroa, a cca 10% i direkt, a ne mogu osvojiti zlatnu naljepnicu za 9ACW diplomu (posjedovati 75 QSLki od 300 različitih veza-pa valjda ne tražim suviše!).
Posebna je priča sakupljati QSL-ke za veze sa hrvatskim otocima! Tu bi mogao pisati Anu Karenjinu! Pošto sam već predugačak , samo toliko!
Molio bi da se učesnici foruma i potpišu tj. navedu i ime , jer mnogi to ne čine, a mi, koji se ne javljamo inače na forumu , ne možemo znati o kome se radi!
Pozdrav, Koki

9A2KL

Koki, vjerujem da je callbook azuriran i da su svi koji su platili clanarinu u njemu pa zaviri tamo i pod pozivnim znakom bi trebao naci tko je tko...
73's de Leon 9A9L