• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

treba li slati QSL karte!

Autor 9A3JB, 27. Prosinac 2005, 17:06:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JG

Marinko hvala, ja nisam htio ikoga opterećivati s time, iako imam na CD fotografiju Zlatnog rata, a iza jednobojna c/b križaljka ; imam i sina stručnjaka , ali za oca nema vremena... Kada budete pri kraju s popunjavanjem druge ture štampavanja, poslati ću Vam CD na kojemu je narečeni fotos i, kao poseban dokument križaljka u wordu. Bolje ne znam!
Inače vidiš kako se dečki zezaju s nama po drugim forumima; ne znaju jadni da ono sve što mi fali od DXCC-a za moj znak imam (osobno)rađeno za matični klub 9A1AKL! I time se dičim! Naime, ja pokušavam razumjeti da je njima stvarno nepojmljivo da je neko uvijek u ovom hobiju stavljao klubske interese ispred svojih, bio dva puta udarnik, radio dobrovoljno godinama , čine Te da se počmeš osjećati kao Alisa u wonderlandu - umjesto da taj osjećaj bude s one druge strane!
Još jednom Marinko, bilo mi je čast učestvovati na ovom forumu, jer, kao što reče Đukanović : Ne pada snijeg da pokrije zemlju...
Svima na ovom forumu, a i šire, sve najbolje u Novoj godini,
Koki
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A3JB

Da ne bi morali previše reciklirati , pošaljite mi popis  " O " peratora  sa velikim O koji ne žele primati QSL karte  kako se zaista ne bi uludo trošila sredstva za poštarinu!

Marinko

9A3IV

Čitam ova razmišljanja o QSL-kartama i pitam se koji sam ja to čudan svat. U mojoj glavi su veza i QSL karta povezane i neodvojive stvari. Svaku QSl-ku koju dobijem pregledam, s obzirom kako radim jako malo veza često se sjetim i same veze. Za svaku vezu šaljem QSL-ku, makar mi trebao i koji mjesec da je napišem.
Radio-amaterizam je skup hobi, naročito ako hoćeš imati modernu postaju. Pa antene, kabeli, predpojačala i pojačala. Pa računalo za elektronsku obradu. Pa kad se već iskeširaš za sve to nemožeš naći još koju stotinu kuna za QSL-ke? QSL se tiskaju već i za 8 do 10 lp po komadu. Da li bi HRS mogao dogovoriti tisak jednobojnih QSL-ki pa da cijena bude još manja? Onda je i priprema jednostavna, svatko sa računalom može to napraviti. I običan word ima hrpu fontova, tablice itd.
Svima sretna Nova godina.
Damir
SVE ILI NIŠTA

9A6XX

da, treba slati QSLke, moj manager je KU5B, pa garantiram da će on za svaku moju vezu predviđenom procedurom po najmanjem mogućem trošku i poslati.

puno pozdrava,

Hrle - 9A6XX

the end!

VE3ZIK

Konkretno: Ja sam preko biroa poslao karte za sve veze sa 9A/VE3ZIK za 2004. i 2005. godinu sa 9A stn preko DARC biroa (QSL via DL3PS, DARC 100%)...
Do sada stigli:
9A2SG,
9A5CY
i
9A5JR/p.

Ostale ce nadam se stici :)
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A3KB

Čini mi se da nisam vidio odgovor na proziv 9A0CI u vezi napisa da ne želi primati QSL karte??
9A0CI se koristi u IOCA ekspedicijama na naše otoke i prije svega je interesantan lovcima na IOCA, IOTA i razne druge diplome povezane sa otocima i svjetionicima. Ja sam učestvovao na dvije takve ekspedicije i znam da je za prvu tiskano 10.000 a za drugu čini mi se 8.000 lijepih dvostranih karata u boji. QSL manager je poslao karte svima koji su upisani u log. Isto tako je svatko od učesnika ekspedicije dobio određen broj kartica kako bi potvrdio veze koje je napravio pod svojom osobnom pozivnom oznakom.

Ovaj primjer je korektan. Isto tako je korektno što Hrle ima QSL managera koji odgovara na sve primljene karte. To je u redu i pozdravljam takav način rada. Ali ne pozdravljam ako brani druge koji ne odgovaraju na primljene karte.

Što će tko učiniti sa svojim primljenim kartama njemu je na volju ali kako  da cijenim operatora kojem pošaljem kartu a on u slijedećih par godina ne odgovori pa makar i na komadu papira. Pa valjda kuži da mu je nisam slao bez veze već zato jer mi treba potvrda.

Znam da možda nekog krivo osuđujem jer moju kartu nije dobio zbog stotinu razloga pa čak tako i više puta ili je i odgovorio pa se njegova karta izgubila na putu meni, sve to stoji, ali ako mi u lice kaže da ne želi odgovarati... !!??
A ima nas svakakvih pa i ja sebi dozvoljavam tu slobodu da mi to smeta jer već s time što sam radioamater znači da nešto ne valja. Nemojte se veseliti da samo ja nisam u redu - niste ni vi koji to čitate daleko od mene. He,he.

I na kraju, ne govorim sve to jer mi trebaju karte iz 9A. Mislim da bi se kod 9A snašao telefonom ili osobno. Ne sumnjam da bih dobio potrebnu potvrdu. Zagovaram fer-play zbog amatera koji su dalje od nas i koji teže mogu "gurati" da dođu do željene karte a i mi smo u istoj poziciji kad trebamo njihove. A prvo treba srediti stvari u svojoj kući!

73, Boro 9A3KB

9A6AA

Citat: "9A3KB"Čini mi se da nisam vidio odgovor na proziv 9A0CI u vezi napisa da ne želi primati QSL karte?? ...
Bok Boro,

ja napisao odgovor - pa ga onda obrisao...

Nego, pakiraš li se Ti? Travanj će brzo.

73
9A6AA
"DX never sleeps..."

9A4KW

Pozdrav svima.
Marinko, molio bi te da objaviš neki popis 9A klubova i pojedinaca (ako možeš otprilike po županijama) koji šalju kartice preko tebe ili barem odgovaraju na primljene. IOCA stanice uglavnom šalju. Zanimaju me ostale stanice po Hrvatskoj, iz jednostavnog razloga, ne želim uzalud trošiti svoje kartice na nekoga tko ne želi odgovoriti na njih. U zadnje 2 godine sam štampao 15000 kartica. Ako ih 1/3 ne odgovara preko biroa to je 5000 bačenih kartica. Pomnoženo sa 12 Lipa to je bačenih 600 Kn. Nije mi cilj nikoga stavljati na nekakve crne liste, ali mislim da mi kojima te kartice nešto znače imamo pravo znati od koga nemožemo očekivati odgovor. I ja radim u natjecanjima gdje mi je bitan plasman i u njima ne izbjegavam one koji ne šalju kartice. Ali ako se u nekom natjecanju pojavim na kratko bez ambicija na neko ozbiljno sudjelovanje ili plasman potražit ču stanice koje su mi zanimljive i koje će mi odgovoriti na QSL zahtjev. Neka me mrze oni kojima nisam dao koji bod u natjecanju. Fućka mi se. Oni koji odgovaraju na QSL kartice su i zaslužili koji bod više. Ako se nekome živo fučka za PSE QSL koji sam ja zaokružio, zakaj bi se meni fučkalo za njegov plasman.
73
Krešo - 9a4kw

9A2JG

Krešo mislio sam se, po ovom pitanju više ne javljati, ali me uradci kao tvoj još više učvršćuju u mojim 41-godišnjim uvjerenjima i pristupu. Čekam nastupajuću (očekivajuću) pošiljku QSL-ki iz 9A biroa, pa ću za časopis napisati članak s prilogom. Prilog će biti spisak 9A postaja koji ne šalju(odgovaraju, jer nikada u životu nisam očekivao da će neko poslat sam od sebe) QSL karte, u zadnjih 5 godina. Mislim da će ti onda biti jasnije, iako svaki od nas, brzim pregledom LOG-a, savršeno zna na čemu je.
Sve najbolje, Koki
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A6C

Brzopletost svakako nije majka mudrosti, ali je gluposti - i to moje.
Napomena u vezi 9A6AA i 9A0CI karata je besmislena, budući da se odnosi na direktno slanje karata. Kaže moja pokojna baba da je koji put boje svašta izist', nego svašta reć i tu je u pravu.

ISPRIČAVAM SE.

Usput, da i ja zaključim QSL baladu: HRS nam je za 2005 godinu ponudio model A za članarinu  koji ne uključuje usluge qsl biroa iz čega zaključujem da se odustajanje od slanja i primanja qsl karata preko biroa ne bi  smjelo smatrati kako nemoralnim, tako ni neamaterskim ponašanjem. Drugi je problem što se qsl karte ni pod tim uvjetima nisu mogle izbjeći (kao u mom slučaju).

Svakom je na volju da na bandu odradi bilo koga pod uvjetima koji mu odgovoraju. Ili da ga ne uradi, of course. Samo kako to unaprijed znati, ako se tip ne očituje na forumu, ne znam.

Evo, da bih povećao broj veza u dnevniku, svečano obećavam da ću poslati qsl kartu preko biroa za 9A2JG čim održimo vezu... I ne tražim kartu zauzvrat! Nikad jeftinija veza.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A3JB

Gogo

mislim da smo dovoljno rekli i da je svakom pametnom sve jasno!

Koliko ja znam za slijedeću godinu nije predviđena opcija bez QSL biroa  osim opcije bez glasila HRS-a! Prema tome i opcija A uključuje QSL biro!

Do sada se nitko explicite nije izjasnio da ne želi primati QSL karte!

MOLIM DA SE SVI ONI KOJI ZAISTA NE ŽELE PRIMATI DOLAZNE QSL KARTE O TOME PISMENO IZJASNE ILI OVDJE , KAKO POSLIJE NE BI BILO PROBLEMA ! JA ĆU POSTUPITI PO ŽELJI SVAKOGA!

Nije mi bila zla misao nikoga prozivati , ali , red je red !

Svima želim srtetnu i  uspješnu Novu 2006 g.

Mike

9A6C

Marinko, nema zaista nikakvog problema.

Znam da ove godine ne mogu izbjeći QSL biro i to je OK, ali kako me karte zaista ne zanimaju, slobodno ih zadrži, baci ili proslijedi nekome koga će razveseliti. Ako ništa, imat ćeš manje posla, a možda i HRS uštedi koju lipu.

Nisam mogao biti jasniji.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A6XX

da li je moguće da se na moje karte udari pečat da nisam korisnik QSL biroa, što i nisam, te se ista vrati pošiljatelju? kao što to rade DL.

73,
Hrle - 9A6XX

9A3JB

Gogo nema problema , sve 5 !

Hrle isto tako nema problema ! Samo puno je jednostavnije lijepo napisati  na za to predviđenim mjestima : QRZ.com, 425.dx, WEB i kod veza koje nisu u natjecanju reči sugovorniku ( kako to lijepo neki rade ) sri. no QSL !

Možda se Vama ćini da je sva ova priča glupa i nepotrebna , no nije tako !

Ako zaista želiš dobro svojim istomišljenicima i nama neistomišljenicima - učini tako , jer  za RK P i članove koji ne žele QSL , godišnje je to jako puno bačena novca za sve nas!

Kako ? Jednostavno!

Ako se karte vračaju ( što bi u kulturnom Svijetu bilo korektno prema onome tko ju je poslao - da zna na čemu je - TO KOŠTA ! )!

Najjeftinija varijanta je 45 Kn za kilogram ! Pomnoži vaše veze i budi siguran da dobijate više od 50 % karata/veza ! Puno ! A članarina koju plaćate - priznat ćeš - nije dosta!

Tako da ovaj problem nije bez veze iznesen i zavređuje bar malo pozornosti!

Ako se zalažete za progres ( kako ste naveli do sad ) na svim poljima , onda nemojte raditi suprotno!

Stari ljudi su davno rekli da : J...š kravu koja daje 20 l mlijeka , a onda se ritne i nogom prolije kantu s mlijekom!

U svakom slučaju želim tebi i društvu ugodan boravak na planini!

Mike

9A6XX

Citat:Samo puno je jednostavnije lijepo napisati na za to predviđenim mjestima : QRZ.com, 425.dx, WEB i kod veza koje nisu u natjecanju reči sugovorniku ( kako to lijepo neki rade ) sri. no QSL !

na qrz.com stoji znak mog managera pa mislim da je time to dato do znanja, u nekoliko sam slučajeva objavio managera, ali inače me mrzi što nama "običnima" neće objaviti managera u recimo popisu za CQWW - Zik batinom cu te ako iduci put radis 9A7P ili 9A6XX a ne objavis KU5B za managera..hehe

ja inače radim jako malo veza van contesta - tek poneki test sked ili da se javim prijateljima koje poznajem.

takva je ista situacija sa svima ostalima iz kluba (9A3xxx se iskljucivo bave contest vezama... mislim da ih ne zanima LSB na 3.7) no u njihovo ime neću, a pošto si me "osvjestio", a i dao sam obećanje da ću ukoliko pronađeš nekog ko se radioamaterizmom počeo baviti zbog QSLki da ću i ja ljepo sortirati i presloziti, onda klupske QSLke šalji i dalje, nećemo ih pobacat iz respekta.

inače iako velite da mrzimo QSLke dat cu vam informaciju da je za aktivnosti kluba u posljednje dvije godine poslano preko 5000 QSLki od toga 2000 preko 9A biroa, a ostalo kako smo se snašli.

mislim da ćeš ti znati koliko je to kilograma QSLki a onda to usporedi s onime što smo primili.

to što recimo Adam ne zeli poslati QSLku nekome ko radi ilegalnom snagom, to je pitanje njegovih moralnih načela koje mu nitko od nas nemoze prigovoriti.

ja ne mogu prihvatiti neke tvoje definicije oko QSLki u 21. stoljeću.

od početka ste krivo protumačili našu priču... a vi i dalje po svom, ja (mi) po svom...

i jos jednom...sve najbolje!
Hrle - 9A6XX