• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dozvole za rad za amatere bez radio stanice

Autor 9A3XV, 13. Siječanj 2014, 14:56:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1AA

Ja se ne bih baš oslonio na podatke iz pretraživanja.
Ukucam ARC-00177/2013 i nula bodova   ???

Jel moram biti registriran na web stranici da radim pretraživanje ??
73, Ivo 9A1AA

9A1IW

Ne bih ni ja. Juce sam informativno pretrazivao sajt, iz znatizelje, pa im se se search raspadao ili nije davao one podatke, koje daje danas. Malo im je search engine los.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A4OE

Citat: 9A2JK  u 26. Siječanj 2014, 08:18:12
HAKOM svoj posao radi jako dobro, pogotovo za nas radioamatere.

Najprije napišeš ovo, pa ustvrdiš

Rezultati su jednako ''porazni''. Nedostaju podaci o puno znakova
za koje znam da imaju dozvolu, a nekima u stupcu ''Vlasnik/naziv nositelja'' piše potpuno
pogrešno.

Posebno je zanimljivo da nedostaju podaci o izdanim dozvolama onih koji su
nas (i još uvijek) godinama maltretirali na kako ''taj i taj'' nema dozvolu
Citat: 9A1IW  u 26. Siječanj 2014, 10:28:41
Nadalje, pretraživanjem baze može se utvrditi da puno naših kolega, a i učesnika ove diskusije NEMA važeću dozvolu i da su UNLIS! Da li je to greška HAKOMA ili nije, ostaje za diskusiju  ;)

Da, posebno zanimljivo, da bi netko bio u prekršaju po ovome što pišete treba njegov pozivni znak biti prisutan na bandu, ako ga nema, nije u prekršaju.
Recimo mog trenutno nema dozvola istekla 31.12 2013 nisam je produžio, čekam da uplatim članarinu.
Problem je u dugogodišnjem radu bez RA dozvole i nepoduzimanje ništa da se to riješi, od takmičarskih komisija, komisija za dodijelu pozivnih oznaka do onih što pregledavaju qsl kartice koji su izložili svoj kredibilitet kod onih koji su ih ovlastili.

Prvo treba red dovesti u svojoj kući, a to je teško kad još uvijek piše:

Detalji
Ažurirano Nedjelja, 29 Rujan 2013 20:09

Radioamaterska dozvola

U Republici Hrvatskoj do pozivne oznake, odnosno Radioamaterske dozvole (licence) možete doći polaganjem Ispita za amaterskog radiooperatora P (početnog) ili A (naprednog) razreda.

da bi na kraju dali posve oprečnu informaciju da to ipak nije kako piše na početku:

Aktivnost

Vaša daljnja aktivnost u svijetu radioamaterizma ovisiti će isključivo od vas i od vaših želja i mogućnosti. Možete se aktivno uključiti u neki radio klub i sudjelovati u njegovim aktivnostima ili se možete odlučiti za nabavku ili izgradnju svoje osobne radioamaterske postaje. U slučaju da izaberete ovu drugu opciju biti će vam potrebna Dozvola za rad - Radioamaterska dozvola koju izdaje Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije.

Zašto Savez ne pokrene incijativu promijene Pravilnika o ARK glede problematike koja se ovdje spominje ako postoji opravdana podloga za to.

Sad će Martin da je van teme.

Ivo netrebaš biti registriran, možda ti je problem u pregledniku neki (opera) traže da klikneš na pop-up blocked
ARC-00177/2013   IVICA NOVAK    9A1AA   ARC    6.9.2013. -  5.9.2018.

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A1AA

Citat: 9a4oe  u 26. Siječanj 2014, 11:27:09
Ivo netrebaš biti registriran, možda ti je problem u pregledniku neki (opera) traže da klikneš na pop-up blocked
ARC-00177/2013   IVICA NOVAK    9A1AA   ARC    6.9.2013. -  5.9.2018.

Ok.....i mislio sam da je do FF-a....hvala za info
73, Ivo 9A1AA

9A1IW

Citat: 9a4oe  u 26. Siječanj 2014, 11:27:09
Da, posebno zanimljivo, da bi netko bio u prekršaju po ovome što pišete treba njegov pozivni znak biti prisutan na bandu, ako ga nema, nije u prekršaju.

Ne znam zasto nisi citirao odlomak koji se na ovo nadovezuje, a kaze:

"Mnogi od njih se nalaze u logovima raznih ekspedicija i "hepeninga", a ima i nosioca raznih nagrada u KV i UKV natjecanjima koji rade bez dozvole. Možda zato i rade smetnje, jer faktički ne postoje :D"

Nije problem nemati dozvolu, problem je raditi bez dozvole, iako ne smatram da je potrebno izvrsiti odmah represiju, kao sto to predlazu dezurne tuzibabe, vec treba provesti edukaciju. A kako su pravilnici jos uvijek nedoreceni i losi, informacije polovicne, vecina ljudi i dalje precipira da je polaganje radioamaterskog ispita i potvrda o pozivnoj oznaci dovoljna papirologija.

Nadam se da ce ovu diskusiju procitati nase tajnistvo i putem weba i klubova dodatno educirati clanstvo.
Isto se nadam da ce strucna tijela nastupiti prema Hakomu i dovrsiti posao od prije nekoliko godina kad su napravila lavovski posao i revidirala dozvolu. Mislim da je to osnovna funkcija HRSa, a i clanstvo to trazi od svoje organizacije koju financira.

Ovako to izgleda u susjedstvu:

A kod nas ;)

73 de 9A1IW - Boris

9A4OE

Izlist trenutno važćih Radioamaterskih dozvola izdanih od hakoma

9A3XV

Pozdrav svima!

Iako se prvi mah učinilo da nema interesa i htio sam odustati, ipak sam uputio dopis Savezu s inicijativom da se pojasni ovo pitanje, a kako mi je i bila namjera na početku ove teme.

Iako se ovdje raspreda od poncija do pilata da Savez ništa ne radi, stručna služba mi je odgovor o zaprimljenom dopisu poslala 10 min. po slanju mog e-maila. Potom mi se isti dan u večernjim satima javio predsjednik osobno s dijelom tumačenja i informacijom da je već prije pokrenuto pitanje na ovu temu prema HAKOM-u od strane za to nadležnog menadžera.

Ja ću pričekati službeni info koji će biti javno objavljen - pa kakav god bio.

73xv
73 Sale, 9A3XV

9A4QV

Citat: 9a4oe  u 26. Siječanj 2014, 12:32:59

Ne znam koliko ima smisla objavljivali listu koja nije tocna, tj. da li uopce ima smisla objavljivati takvu listu.
Zasto unositi dodatne sumnje i dolijevati ulje na vatru?

Inače, brojke su zanimljive, cca 1000 registiranih poz oznaka a jesu li nas ubijeđivali da ima 2000 amatera.

QV

9A4OE

Citat: 9a3xv  u 26. Siječanj 2014, 15:00:47

Iako se ovdje raspreda od poncija do pilata da Savez ništa ne radi, stručna služba mi je odgovor o zaprimljenom dopisu poslala 10 min. po slanju mog e-maila. Potom mi se isti dan u večernjim satima javio predsjednik osobno s dijelom tumačenja
73xv

Ipak bi bilo dobro vidjeti (čuti) trenutno tumačenje prvog čovijeka Saveza, bez obzira na odgovor agencije.

Citat: 9a4qv  u 26. Siječanj 2014, 15:41:04
Ne znam koliko ima smisla objavljivali listu koja nije tocna,

Lista je objavljena iz razloga što neki imaju problema sa prikazom ovisno o pregledniku koji koriste , nije to nikakvo doljevanje ulja na vatru, svatko tko nije na listi, a trebao bi biti neka se obrati agenciji.
Lista je ionako javni podatak.

Citat: 9a4qv  u 26. Siječanj 2014, 15:41:04
Inače, brojke su zanimljive, cca 1000 registiranih poz oznaka a jesu li nas ubijeđivali da ima 2000 amatera.

Proanaliziraj, AR i ARC (CEPT), oduzmi pozivne oznake koje se pojavljuju u obje kategorije pa oduzmi pozivne oznake koje glase na Savez, RK i slobodnjake, dobit ćeš broj aktivnih osobnih pozivnih oznaka, koje opet nemaju veze sa brojem svih članova RK tj.Saveza.

Nije puno manje cca 100

9A7KXP

Koliko god nas ima,
definitivno nas ima malo.

73 Hristo 9a7kxp

9A2TE

izlist nije tocan
nema mene a vjerujem da ih jos nedostaje
ARC-00118/2012 STJEPAN BUNETA   ARC  28.6.2012. -  27.6.2017. 
Pozdrav

9A4OE

Citat: 9a2te  u 26. Siječanj 2014, 17:17:53
izlist nije tocan
nema mene a vjerujem da ih jos nedostaje
Zašto te nema na prvom popisu?
Na prvom popisu te nema jer kod tvojih podataka nema pozivne oznake, ima još takovih.
Pošto se radi o javnom servisu u interesu svakog je da provjeri i urgira kod HAKOM-a da otklone nedostatak.

9A1IW

Lud zbunjenoga. Upravo sam kontaktirao HAKOM i od 2 različite službenice dobio 2 različita tumačenja.
Zaključak:

1. Stanica, bilo kakva, mora biti upisana u zahtjev.
2a. U slučaju npr. obiteljskih članova može se ista stanica upisati na više dozvola.
2b. Jedna stanica ne smije biti upisana u više zahtjeva.

I šećer na kraju by "osoba br.2b": "Mi izdajemo dozvolu za stanicu (na plovilu) (?), a ne licencu/dozvolu za operatora.
Na žalost, osoba br. 2a mi se nije ponovo javila, pa nismo dovršili diskusiju na smislen način, već sam se morao zadovoljiti konfuzijom "osobe 2b".

Sad bi na scenu trebao stupiti HRS i tražiti pojašnjenje, kao i pokrenuti inicijativu da se pojam "registracije stanice" konačno ukloni iz cijele priče. Mislim da je za nas radioamatere prilično ponižavajuće da se moramo baktati sa takvim stvarima, iako imamo daleko kvalitetniju opremu, znanje i odgovornost od CB-a, LPD-a, PMR-a i sličnih kojima posebna dozvola ne treba. A imamo i ime i prezime, za razliku od free-dozvolaša. Kolike smetnje oni proizvode, pogotovo s obzirom na brojnost i prekoračenje snage, ne trebamo posebno diskutirati. Njih se ne nadzire jer za njih ne zna. Za nas se zna, pa...

73 de 9A1IW - Boris

9A3R

Boris,

pitanja koja si postavio službenicima u HAKOM-u pošalji pismeno pa ćeš dobit tumačenje koje je različito od gornjih.
Šta bi u IS rekli: "Karta-kanta"

73, Rudy 9a3r

DK8ZZ

Da dodam, dozvole izdaje sam Savez Radioamatera Srbije u dogovoru sa RATEL.
Tako da se u principu sve da odraditi na jednom mjestu...
Citat:
Ovako to izgleda u susjedstvu:

A kod nas ;)

73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ