• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dozvole za rad za amatere bez radio stanice

Autor 9A3XV, 13. Siječanj 2014, 14:56:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A3XV

Pozdrav svima!

Otovrili smo ovu temu u jednoj drugoj, ali nismo završili. Dakle postoji određena populacija RA koji nemaju osobnu radio stanicu, a imaju znak. S tim znakom žele raditi na klupskoj ili stanici u vlasništvu drugog amatera:

1. dozvoljeno ili nedozvoljeno (koliko ja znam za to im treba dozvola izdana od HAKOM-a na njihov osobni znak)?
2. da li mogu napraviti dozvolu za rad na svoj osobni znak, a da ne nabave vlastitu stanicu?
3. ako da, što pišu u zahtjev za izdavanje dozvole?

Uvjeren sam da je tema zanimljiva većem broju naših članova, te molim sve koji imaju relevantne informacije da ih podjele s nama.

73xv
73 Sale, 9A3XV

9A2JK

Citat: 9a3xv  u 13. Siječanj 2014, 14:56:15
Otovrili smo ovu temu u jednoj drugoj, ali nismo završili.
...

Bili smo zabrazdili u krivom smjeru pa je Goran s pravom zaključao temu.

Predlažem da se informiramo kako je u EU riješen problem izdavanja dozvole za amatersku
radio stanicu. Pitanje: da li za dozvolu u drugim EU državama treba posjedovati uređaje ili
je slično kao sa vozačkom dozvolom ? (za vozačku ne moram imati auto!)

Mislim da je pitanje kome je izdana dozvola za neki konkretni uređaj jedna stvar, a potpuno
nešto drugo tko smije koristiti taj isti uređaj.

Rad na uređaju za koji je  HAKOM izdao dozvolu dopušten se svim licenciranim radioamaterima
koji imaju odgovarajući radioamaterski razred. Drugim riječima, ako sam ja licencirao uređaj,
onda sam ja taj koji će drugom radioamateru (koji naravno ima radioamaterski razred) dopustiti
rad s moje stanice, pa i to da on radi sa svojim pozivnim znakom. Stanica nije vezana za pozivni
znak! Kad bi bilo suprotno, kako bi bilo moguće raditi multi-op kategorije u natjecanjima ili ići na
ekspedicije? Za podsjetnik, radioamaterizam je reguliran ITU radijskim propisima. Države članice
mogu radioamaterima dati samo manja prava od onoga što daju ITU propisi, nikako više!
Molim ispravite me gdje griješim. Hvala.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

DK8ZZ

U DL za dobijanje licence nije potrebno imati uredjaj upisan u licencu.
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A5K

Citat: 9A2JK  u 13. Siječanj 2014, 16:37:17

Martine, za početak, tko dodjeljuje pozivnu oznaku radioamateru u 9A?
Savez ili HAKOM?  ;D

Pravno gledano, prema važećem Pravilniku članak 15. stavak 1. stvari ovako stoje:
Citat:
Agencija će radioamateru na prijedlog Saveza, u postupku izdavanja dozvole, dodijeliti pozivnu oznaku za rad s amaterskom radijskom postajom. Pozivna oznaka sastoji se od oznake »9A«, jedne znamenke i najviše tri slova. Agencija može promijeniti ranije dodijeljenu pozivnu oznaku.

Dakle, dok god nemaš dozvolu, nemaš ni pozivnu oznaku.
Imaš samo prijedlog pozivne oznake.

Kad već spominjemo automobile i vozačke dozvole.
Imaš potvrdu od HAK-a da si položio vozački ispit određene/ih kategorije.
Smiješ li na temelju tog papira upravljati vozilom ili ipak trebaš izvaditi vozačku dozvolu?  ;)
Ili još bolje, smije li netko voziti tvoj auto na temelju papira da si položio vozački ispit (valjda još uvijek izdaje HAK)?...  ::)

73,
Krešo - 9A5K

9A3XV

Zik - hvala za info... Dobro je znati kako je to kod drugih (naših društvenih uzora.. ;))..

Čini mi se da je Krešo na tragu kako kod nas to treba biti, ali to još ne pomaže kolegama koji nemaju uređaj. Po meni, kako sam već napisao izvan teme, trebalo bi to raščistiti s HAKOM-om i onda uputiti ljude kako da se privedu zakonu...

Tko će pitati?

73xv

p.s. Krešo, Željko, stručna služba saveza... netko treći?
73 Sale, 9A3XV

9A5ST

Pošaljem uredno ispunjen zahtjev u HAKOM na kojem je naveden uređaj
recimo za 2mFM.Podmirim sve dađbine i dođe dozvola na kojoj piše
9A5ST,klasa,ime,adresa...
E sad...
Di ja smin radit,na kojin bandovima?
73 9A5ST
Zeky

9a6c

Ako si zbilja podmirija sve dađbine, onda možeš radit na svim opsezima po Pravilniku o ARP za tvoju klasu, bez iznimke. Znak je regularan, dozvola važeća i dađbine podmirene.

Pa sad...

9A4OE

Podsjetnik

Ne treba se puno pozivati na EU, molimo boga da se netko ne sjeti naše pravilnike uskladjivati sa pravlnicima nekih EU država.

Kad već Zik komentira neka napiše kako je "vrlo jednostavno" u DL postaviti radioamaterske antene na kuću ili stup pored.

Države članice
mogu radioamaterima dati samo manja prava od onoga što daju ITU propisi, nikako više!
Itu donosi preporuke, suverene zemlje donose propise.
Dodatno pravo
Recimo u kojoj zemlji, zemljama je radioamaterima dozvoljeno koristiti dio rf spektra 40.66 MHz do 40.70 MHz?

Sam ću odgovoriti jer sumnjam da bi itko znao.
Zapadnim susjedima Slovencima.

Tko ne vjeruje neka provjeri.

Mislim da je pitanje kome je izdana dozvola za neki konkretni uređaj jedna stvar, a potpuno
nešto drugo tko smije koristiti taj isti uređaj.
ja bi dodao, koja pozivna oznaka se smije koristiti u tom slučaju?

Citat: 9a3xv  u 13. Siječanj 2014, 17:12:55

Čini mi se da je Krešo na tragu kako kod nas to treba biti, ali to još ne pomaže kolegama koji nemaju uređaj. Po meni, kako sam već napisao izvan teme, trebalo bi to raščistiti s HAKOM-om i onda uputiti ljude kako da se privedu zakonu...

Tko će pitati?

73xv

p.s. Krešo, Željko, stručna služba saveza... netko treći?

Krešo je pitao, kao KV menager, ne tako davno i zna kad se pozivna oznaka smije koristiti.

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5ST

E Gogo,a onda kupim novi RIG (KV) i šta onda?
Nova dozvola(iako ova još vridi i izdana za 2m FM) ili...moš radit i s tim uređajem?

9A5ST

9A2TE

Citat: 9a5st  u 13. Siječanj 2014, 21:25:17
E Gogo,a onda kupim novi RIG (KV) i šta onda?
Nova dozvola(iako ova još vridi i izdana za 2m FM) ili...moš radit i s tim uređajem?

9A5ST

Pozdrav
nisam Gogo al odgovor ti je jednostavan ako imas bilo kakvu promjenu od adrese, uredaja koje si prijavio za dozvolu ili sto drugo jednostavno napravis dopunu zahteva sa opisom promjenei za tjedan dva dobijes novu dozvolu koja se ne razlkuje od stare ali ima pratecu dokumentaciju koja ti je bitna prilikom nadzora od HAKOMA koji vjeruj mi postoji
73 Stjepan

9A2JK

Citat: 9A5K  u 13. Siječanj 2014, 17:01:02

Pravno gledano, prema važećem Pravilniku članak 15. stavak 1. stvari ovako stoje:
Citat:
Agencija će radioamateru na prijedlog Saveza, u postupku izdavanja dozvole, dodijeliti pozivnu oznaku za rad s amaterskom radijskom postajom. Pozivna oznaka sastoji se od oznake »9A«, jedne znamenke i najviše tri slova. Agencija može promijeniti ranije dodijeljenu pozivnu oznaku.

Dakle, dok god nemaš dozvolu, nemaš ni pozivnu oznaku.
Imaš samo prijedlog pozivne oznake.

Vrlo dobro.
Na tragu ovoga, pitanje:
Čovjek položi ispit, P razred, gdje može raditi?
Preciznije, da li bez HAKOM-ove dozvole može raditi na klupskoj stanici ?

73
Martin 9A2JK

9A4QV

Martine,

pa sjeti se kako si ti radio kad si prvi put položio klasu.
Radilo se iz klubova, na klupskim postajama, sa klupskim znakom.
Pa ako se ne varam i u proslom sustavu, dok nisi imao postaju nisi mogao imati ni pozivnu oznaku.

I ja sam osobno 10 godina kuckao na klupskoj stanici, i najprije odradio 2000 qso telegrafijom da bi uopce mogao raditi ssb-om.
Naravno, danas smo taj sustav urusili i rijetko da cujes kojeg mladca na 80m kako kucka i radi veze.
Danas se odmah hvataju Baofenga ili eventualno fajvnajn-tenkju.

Kroz razne pravilnike i promjene, obezvrijedili smo kvalitetu hobija, sto je evidentno i po bandu.
Nekad je postojao kvalitet i kvantitet kod operatora, kako je kvantitet operatora poceo opadati krenulo se sa snizavanjem kriterija kako bi se koliko toliko zadrzao kvantitet. Ishod toga je kvaliteta koju imamo.

Nesto slicno je i sa osnovnom i srednjoskolskom naobrazbom, danas je maximum svega imati i znati koristiti ajfon 5 (čast izuzecima).

Mislim da je HAKOM bio jasan glede izdavanja dozvole i pozivnih oznaka, druga stvar je da je Savez tu grijesio gdje je odmah nakon položenog ispita dodijeljivao pozivne oznake a sve glede kvantitete koje sam prije naveo.

QV

9A2JK

Adame, ovome što si napisao nemam što dodati.
Međutim, još uvijek me zanima može li mi tko argumentirano odgovoriti da li
nakon položenog ispita, a  p r i j e   HAKOM-ove dozvole za rad, operator
ima pravo raditi na klupskoj stanici?

73
Martin 9A2JK

9A9C

radio klub ima valjanu dozvolu....operator ima položen ispit...to ti samo govori da može raditi na klubskoj postaji....9a9c..đuro

9a6c

Nekako mi se čini da HAKOM ne bi trebao imati ništa s radom s klupske postaje, ukolika ista ima valjanu Dozvolu za rad, a operator položen ispit? Ne mislim da bi trebalo imati osobnu pozivnu oznaku da bi čovjek radio s klupske postaje?

Di su sad copy paste meštri da pomognu?