• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dozvole za rad za amatere bez radio stanice

Autor 9A3XV, 13. Siječanj 2014, 14:56:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3XV

Citat: 9A2JK  u 23. Siječanj 2014, 15:00:13
Sam pitam i sam odgovaram: Ne trebam ništa. Imam važeću dozvolu i po toj dozvoli mogu
koristiti uređaj koji sam kupio nakon što sam dobio dozvolu.
Ako mislite da griješim, molim ispravite me. Hvala!

Treba prijaviti svaku promjenu, odnosno dodati uređaj na dozvolu - ne znam dal negdje piše, ali znam da je tako iz komunikacije za jednog kolegu gdje sam pomagao oko zahtjeva za dozvolu. Istina, ne piše popis uređaja na dozvoli, ali HAKOM to očito vodi u svojoj evidenciji - ovo je za nas povoljno - kao što je netko napomenuo HAKOM nam u principu ne komplicira život.

Ovo ostalo je filozofsko pitanje - ne znam. Praktično dozvola ostaje i kad čovjek sve proda, samo je pitanje što bi bilo u slučaju nekog spora oko toga..

Smatram da bi se naše zakonodavstvo trebalo tako podesiti da čovjek nosi znak i dozvolu za rad na certificiranoj opremi. To u stvari i je tako - zna se i sad tko je odgovoran za svaku licenciranu radio postaju, samo je ostalo otvoreno pitanje tehnike traženja dozvole za one koji nemaju hardver, a natko im dozvoli korištenje svojeg.. :).. Znači na klupskoj postaji odgovorna je osoba koja je kao odgovorna navedena na dozvoli za rad bez obzira tko "brlja po klupskom hardveru" - zato treba biti zahvalan tima koji su u našim klubovima dali drugima povjerenje da mlate njihovim.... ;)

Nadamo se skorom odgovoru na pitanje oko "privođenja zakonu" onih bez hardvera..

73xv
73 Sale, 9A3XV

9A2JK

Citat: 9a3xv  u 23. Siječanj 2014, 16:03:44
...
Treba prijaviti svaku promjenu, odnosno dodati uređaj na dozvolu - ne znam dal negdje piše,
...

Treba negdje pisati!

...
Smatram da bi se naše zakonodavstvo trebalo tako podesiti da čovjek nosi znak i dozvolu za rad na certificiranoj opremi.

Uređaji proizvođača Yaesu, ICOM, Kenwood, Elecraft i slični jesu certificirana oprema.
Svi oni imaju certifikate da udovoljavaju određenim normama, a te certifikate dobijemo
kod kupnje uređaja.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A7TM

...
zato treba biti zahvalan tima koji su u našim klubovima dali drugima povjerenje da mlate njihovim.... ;)
...

Možda se varam, ali ja iz ove rečenice čitam neki jal  ::) prikriven sa smješkom, pa nije valjda...?
Zar u tvojem klubu članovi ne mogu raditi na klubskim uređajima  :o?

9A3XV

Nema jala! Pogrešno si shvatio ili sam se ja pogrešno izrazio. Stvarno mislim da na tim ljudima leži velika odgovornost jer su sebe izložili kaznama, a objektivno nemaju mogućnosti kontrolirati što ostali u njihovoj odsutnosti rade - to sam mislio.. Nemam ništa protiv rada na klupskoj opremi, a pogotovo ako je to članovima ok..

Smiješak je adresiran odgovornom u mom klubu.. Njega smijem zafrkavati...

Još jednom napominjem - moja rasprava ovdje nije usmjerena kitici, provociranju i sl. Cilj mi je da dođemo do cilja, pa stoga ako koga povrijedim kad se pokušavam našaliti neka oprosti ili neka mi se obrati da to raščistimo!

SRI 7TM!

73xv
73 Sale, 9A3XV

9A7TM

3XV -> Ma nema zime, nema ljutnje, sve pet,  NHF, XD :). Dopuštam da sam i ja malo provocirao, tak' mi došlo, to je forum, SRI i od mene.

Da se vratimo na temu... kad dojde dozvola opisana u naslovu posta, javim se ovdje.

73, Davor

9A4OE

Citat: 9A7TM  u 22. Siječanj 2014, 23:04:24
Da ne mislite da meljem praznu..., pišem ovo nakon usmene komunikacije sa nadležnima iz HAKOM-a. Kolege kažu da je radioamater bez dozvole izdane od strane HAKOM-a nelicencirani iliti "unlis", te da isti nema pravo koristiti prijedlog pozivne oznake kojeg je dobio od HRS-a dok svoj status ne riješi u HAKOM-u.
Dakle, da HAKOM netko pita ima li gornji radioamater dozvolu, odgovor je da nema i da može radi toga biti sankcioniran.

Sjetite se koliko ste vadili mast Kokiju 9a2jg kad je upozorio na problem rada bez RA dozvole u jednom našem takmičenju.
Nadovezano na ovaj citirani dio:
dali bi trebalo pokrenuti postupak revizije dvoslovnih i jednoslovnih  pozivnih oznaka dodijeljenih od strane HRS-a, barem za period pet godina unazad?
Dali bi komisija za dodijelu pozovnih oznaka trebala odstupiti?
Dali bi svi koji su na nelegalan način došli do radioamaterskih trofeja trebali iste vratiti, barem iz moralnih razloga?

Zamislite blamaže za HRS kad bi se za ovo doznalo u onim sredinama sa čijim se radioamaterskim trofejima ponosite, a radili ste kao UNLIS PIRAT.

Pitanje svih pitanja, zašto je HRS, koji voli istaknuti krovni karakter radioamaterske populacije  Hrvatskoj,  sve ove godine tolerirao ovakove stvari?

Jedino što očekujem je lokot na ovoj temi poslije ovog.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JK

Citat: 9a4oe  u 24. Siječanj 2014, 13:51:56
...
dali bi trebalo pokrenuti postupak revizije dvoslovnih i jednoslovnih  pozivnih oznaka dodijeljenih od strane HRS-a, barem za period pet godina unazad?
Dali bi komisija za dodijelu pozovnih oznaka trebala odstupiti?
Dali bi svi koji su na nelegalan način došli do radioamaterskih trofeja trebali iste vratiti, barem iz moralnih razloga?
...

Jedino što očekujem je lokot na ovoj temi poslije ovog.

Mislim da ne bi bilo dobro staviti lokot na ovu temu (između ostalog i zato jer još nije
sve rečeno). Damire, ja se osobno slažem i podržavam da se javno raspravlja i o ovim
pitanjima. Ali, pitanja koja si postavio jednostavno ne spadaju u ovu temu (vidi uvodni
post) i rasprava o njima u ovoj temi  cijelu važnu i prevažnu raspravu bi odvukla u
potpuno pogrešnom smjeru.

Najjednostavnije i najbolje je otvoriti novu temu i navali narode ...

73
Martin 9A2JK

9A6XX

Citat:Kolege kažu da je radioamater bez dozvole izdane od strane HAKOM-a nelicencirani iliti "unlis", te da isti nema pravo koristiti prijedlog pozivne oznake kojeg je dobio od HRS-a dok svoj status ne riješi u HAKOM-u.

ja iz ovoga zaključujem da oni ne znaju razliku između radioamatera i radiopostaje, možda da preporučimo Damira u HAKOM da im čita Zakone?

73,
Hrle - 9A6XX

9A1IW

Citat: 9A6XX  u 24. Siječanj 2014, 17:31:54
ja iz ovoga zaključujem da oni ne znaju razliku između radioamatera i radiopostaje, možda da preporučimo Damira u HAKOM da im čita Zakone?

Ne znam odakle ti sad opet to?
Radiouređaj više nije bitan u postupku dobivanja dozvole. Licenca se odnosi na operatora, što i govori tekst koji si citirao. I tako treba biti. U skladu s tim treba uvesti novi format dozvole, po uzoru na sadašnje osobne iskaznice roka valjanosti 5 godina. Ako takve dozvole imaju npr. YU radioamateri, možemo i mi.
Ima li itko u HRSu volje da pokrene tu inicijativu ili ćemo i dalje nositi fascikle sa sobom i dokumente formata popularnih u doba Franje Josipa :D

Citat: 9a4oe  u 24. Siječanj 2014, 13:51:56
Sjetite se koliko ste vadili mast Kokiju 9a2jg kad je upozorio na problem rada bez RA dozvole u jednom našem takmičenju.

Mast se vadila iz neznanja ili iz inata. Svi dobro znamo da dotični nije pokrenuo svoju inicijativu iz legalističkih pobuda, već iz čiste pakosti i animoziteta koje ima prema ljudima s kojima se ne trpi, a radili su u kontestu. I čemu ga uopće spominješ, taman smo ga lijepo zaboravili.  8)
Mene je neki dan optužio da imam nelegalne uređaje pokradene iz klubova, kao neki njegovi prijatelji. Iako sam sve i jednu stanicu legalno kupio i registrirao. Sken dozvole na mail, ako nekog zanima. Jedino ne znam odakle toliko licemjerje, svi sve znaju, nitko ništa prijavio nije. A pravosuđe vapi za poslom.  ;D
Kasnije me optužio da sam radio za sebe sa klupske opreme, iako sam iz radioamaterske obitelji i klupska oprema mi nije trebala. A kako sam član RK Zagreb, nešto mi baš i nije zgodno skakati u ZG kad je god neko otvaranje na bandu.  :)
Paranoičan i maštovit čova, treba ga ostaviti zaboravu.  ;)

I dalje sam stava da stanica nije oružje i da ju ne treba posebno registrirati. Ako je neka ukradena, neka nadležne strukture vode brigu o tome. Serijski broj se lako izmjeni, papir sve trpi, HAKOM tu ne može ništa. Nema smisla da svi ispaštamo zbog šačice lopova ili tvrdokornih birokrata u HAKOMu koji ne mogu shvatiti da se pravila mijenjaju.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A6ARP

Molim Vas sve da ne trabunjate bez veze oni koji griješe a sad će se prepoznati koji su to:

Licenca = se dobiva polaganjem radioamaterskog ispita te se dobiva pozivni znak A ili P razreda
Dozvola za rad= Mora se imati licenca i pozivni znak, zatim potvrda da je uplačena preko kluba HRS pristojba godišnja, te HRS izdaje na Vaš pozivni znak godišnju potvrdu koju dobivate svake godine, zatim se popuni zahtjev za izdavanje dozvole u prilogu dolje, koji sadržava uređaje gdje se upisuje prizvođać tip i serijski broj uređaja. Zatim mjesto lokacije iz koje se javlja a ako je mjesto javljanja duže od 3 mjeseca  treba novi zahtjev za drugu lokaciju sa navedenim uređajem kojeg će koristiti sa te lokacije. Prilikom predavanja zahtjeva potrebno je dostaviti kopiju OIBA koji se nalazi na osobnoj novoj iskaznici ili potvrdu od porezne da Vam je doljeljen OIB kao i A4 papir od HRS-a na kojem je vaš pozivni znak za tekuću godinu iz koje se vidi da ste podmirili svoja davnja prema savezu. Napomena na zahtjev staviti 100kn biljega. Svaka promjena novi zahtjev. HRVI oslobođeni su državnih taksi tako da je za njih dozvola besplatna. Dozvola za rad traje 5 godina od datuma izdavanja.

Iz toga proizlazi da dozvolu za rad ne možeš imati ako nemaš uređaj i nesmiješ se javljati od nikuda sa svojim znakom, jedino iz svog matičnog kluba ili drugih klubova ali samo pod pozivnim znakom koji ima važeču dozvolu za taj uređaj sa kojeg radi, ili od  radioamatera uz njegovo dopuštenje iz njegovom pps-a pod njegovim pozivnim znakom uz njegovu naznočnost prilikom rada, a ne sa neke druge lokacije i bez njegovog znanja.

za sve nejasnoće posjetite link i pročitajte ostatak---- http://www.hakom.hr/default.aspx?id=348

Tko ima i nema dozvolu za rad provjerite na ovom linku uz oznaku AR i ARC u kockice----- http://www.hakom.hr/default.aspx?id=649
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A2JK

Citat: 9A6ARP  u 25. Siječanj 2014, 20:51:31
...
Tko ima i nema dozvolu za rad provjerite na ovom linku uz oznaku AR i ARC u kockice----- http://www.hakom.hr/default.aspx?id=649

HAKOM svoj posao radi jako dobro, pogotovo za nas radioamatere. Nije dobro prozivati
i pozivati se na HAKOM za ono što nije njihov posao. Isto tako nije moj posao
provjeravati da li kolega XY ima važeću dozvolu. Ponavljam HAKOM radi jako dobro, iako
i kod njih može biti ''štucanja'', ali to nisu presudne stvari. ''Štucanje'' je link za pretragu
izdanih radioamaterskih dozvola. Provjeravao sam sa najnovijim verzijama Firefoxa i
MS Internet Explorera. Rezultati su jednako ''porazni''. Nedostaju podaci o puno znakova
za koje znam da imaju dozvolu, a nekima u stupcu ''Vlasnik/naziv nositelja'' piše potpuno
pogrešno. Posebno je zanimljivo da nedostaju podaci o izdanim dozvolama onih koji su
nas (i još uvijek) godinama maltretirali na kako ''taj i taj'' nema dozvolu, pa čak i kada je
''taj i taj'' kopiju svoje dozvole pokazao na forumu.

Naravno da smijemo i trebamo komentirati postojeće Zakone i propise i na tragu toga
raspravljati da li radioamater može dobiti dozvolu bez posjedovanja uređaja, da li
radioamater smije raditi sa svojim znakom na tuđoj stanici i sl. Uostalom to je dopušteno
u drugim EU državama, pa zašto ne bi bilo i kod nas ?

73
Martin 9A2JK

9A6AA

Citat: 9A6ARP  u 25. Siječanj 2014, 20:51:31
... zatim potvrda da je uplačena preko kluba HRS pristojba godišnja, te HRS izdaje na Vaš pozivni znak godišnju potvrdu koju dobivate svake godine,...

To nije potvrda kojom se potvrđuje "...da je uplačena preko kluba HRS pristojba godišnja...", niti  "... HRS izdaje na Vaš pozivni znak godišnju potvrdu", niti je "... dobivate svake godine...".

To je potvrda o dodijeljenoj pozivnoj oznaci (Certificate for assigned call sign). I ne izdaje se svake godine. Traži se i dobivate je kada treba produljiti (obnoviti) dozvolu za rad, dakle, svake pete (šeste) godine.
Naravno, možete je (za)tražiti svaki mjesec ak imate razlog za to, no, Ljilja će vas blijedo gledati.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6ARP

Hvala Emire na tvojoj na potpunoj ispravci te na ukazanoj mojoj pogrešci, nadam se da je Sinke dobio odgovor na svoja postavljena tri pitanja, jer dosta ljudi ne poznaje tu tematiku.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A6AA

Citat: 9A6AA  u 26. Siječanj 2014, 08:32:06
To je potvrda o dodijeljenoj pozivnoj oznaci (Certificate for assigned call sign). I ne izdaje se svake godine. Traži se i dobivate je kada treba produljiti (obnoviti) dozvolu za rad, dakle, svake pete (šeste) godine.
Naravno, možete je (za)tražiti svaki mjesec ak imate razlog za to, no, Ljilja će vas blijedo gledati.

9A6AA
Da dodam:
Napisao sam potvrda o dodijeljenoj pozivnoj oznaci (Certificate for assigned call sign), jer to tako i piše na tom A4 listu papira. Naravno, to je prijedlog koji HAKOM u pravilu (99.99%) prihvaća, pa možemo reći da je to - to. I dobro je da je odabir pozivne oznake u nadležnosti HRS-a, jer će vam HRS lakše ispuniti glazbenu želju glede željenog sufiksa ("promjenljivog dijela pozivne oznake", kako su to HAKOM-ovi stručnjaci nazvali).

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A1IW

A dodatno tome, radioamater ne treba biti član Saveza. "Potvrda o prijedlogu pozivne oznake" i razredu amaterskog radio-operatora" ili prema nazivu HRSa "Potvrda od dodijeljenoj pozivnoj oznaci" se izdaje i "nečlanovima", što predviđa članak 17 pravilnika o članarini i košta 200Kn.

Ako se pogleda stari pravilnik iz 2003. i usporedi ga se sa novim iz 2012., može se uočiti da se tendencija sa "stanice" prebacila na "osobu", pa su u skladu s tim izbačeni članci koji nepotrebno kompliciraju upotrebu uređaja (koji nisu u vlasništvu).

Izbačeni članci iz starih pravilnika:

(4) U slučaju rada s amaterskom radijskom postajom koja nije navedena u njegovoj dozvoli, radioamater mora odašiljati pozivnu oznaku te postaje, na koju se dodaje pozivna oznaka amaterske radijske postaje koja je navedena u njegovoj dozvoli.

(5) Odredba iz stavka 4. ovoga članka ne primjenjuje se u slučaju rada klupskih amaterskih radijskih postaja ili radioamaterskih natjecanja.

Konkretne informacije o dozvoli za operatora koji NEMA vlastitu stanicu (npr. obiteljski članovi) ću imati sutra, kad nazovem HAKOM.

Pojam "licenca" ne postoji i može se eventualno koristiti kao sinonim za "dozvolu", što i jest njezin prevod.

Detaljnije o temi:

Hakom - uputa o izdavanju dozvole za upotrebu RF spektra:

http://www.hakom.hr/default.aspx?id=348

Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama:

http://tinyurl.com/n9bs4wy

HRS:
Pravilnik o članarini:

http://www.hamradio.hr/download/Pravilnik_o_clanarini_2014.pdf

Odluka o visini članarine:

http://www.hamradio.hr/download/odluka_clanarina_2014.pdf

Nadalje, pretraživanjem baze može se utvrditi da puno naših kolega, a i učesnika ove diskusije NEMA važeću dozvolu i da su UNLIS! Da li je to greška HAKOMA ili nije, ostaje za diskusiju  ;)
Mnogi od njih se nalaze u logovima raznih ekspedicija i "hepeninga", a ima i nosioca raznih nagrada u KV i UKV natjecanjima koji rade bez dozvole. Možda zato i rade smetnje, jer faktički ne postoje :D
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris