• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dozvole za rad za amatere bez radio stanice

Autor 9A3XV, 13. Siječanj 2014, 14:56:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2QP

ma ne nadziru oni nista a ni po dojavi ali kaj se more i dalje smetnje na bandu
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A1IW

Citat: 9A2QP  u 28. Siječanj 2014, 20:06:43
ma ne nadziru oni nista a ni po dojavi ali kaj se more i dalje smetnje na bandu

Znam za par provjera koje su proveli, bilo je natezanja ako nisu podaci bili istovjetni onim koji su se nalazili u zahtjevu za dozvolu. No, prave smetace nitko nije nagazio, oni smetaju i dalje. Zadnji Activity u 2013. se nije mogao raditi. 100W stanice siroke 40-60kHz uz bar 5 "iskakivanja" signala po cijelom bandu, mislis zove slabi Ceh, kao ono "lokalac". Neki su "legalni", neki su UNLIS. Ove zadnje nemas zasto goniti kad ne postoje :D
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A3TA

nije 100% uz naslov, ali mislim da ovdje pripada...

dobra strana one liste "legalnih" bila je... oho, nema me... vidi isteklo...

uglavnom, još jednom sam, ponukan napisanim, išao dokazivati dobronamjernost HAKOM-a i inih...

i, nije za vjerovat... dobronamjerni...

stigla dozvola prekjučer...

majke mi, nit sam ih zvao nit tražio Tutu i Štelu, sve oni sami...

jest da još nije na web-u, ali ja više ne sumnjam  ;D

zamislite da još šalju obavijest tipa ističe uskoro i da nam još oni plate... ma, mala svadba...

P.S. na kraju se ipak javno slažem s Borisom, ovaj dizajn i kvaliteta zanemarivi... al ima mur  ;D
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A3XV

Davore,

jesam dobro shvati da je tebi HAKOM poslao uplatnicu za produženje dozvole samoinicijativno ili si ti ipak podnio zahtjev za produženje dozvole?

73xv
73 Sale, 9A3XV

9A3TA

Aleksandre,

ipak sam samoinicijativno podnio zahtjev za produženje dozvole

73ta
Prodajem ili mijenjam opremu...

9a6c

U pravilu, državna uprava i pridružene agencije reagiraju na vanjske podražaje i taksene marke...kud bi stigli da nam pošalju pozivnicu za produženje ka za neki kontest ;D

9A4OE

Citat: 9a3xv  u 26. Siječanj 2014, 15:00:47

Iako se ovdje raspreda od poncija do pilata da Savez ništa ne radi, stručna služba mi je odgovor o zaprimljenom dopisu poslala 10 min. po slanju mog e-maila. Potom mi se isti dan u večernjim satima javio predsjednik osobno s dijelom tumačenja i informacijom da je već prije pokrenuto pitanje na ovu temu prema HAKOM-u od strane za to nadležnog menadžera.

Ja ću pričekati službeni info koji će biti javno objavljen - pa kakav god bio.

73xv

I
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A7TM

Nastavno na temu, ranije sam najavio da ću se javiti kad dobijem odgovor i/ili papir (dozvolu) za radioamatere koji spadaju u kategoriju iz naslova posta.
Ukratko, dozvola stiže na kućnu adresu.

Slobodan sam donijeti zaključak i temeljem usmene dozvole od strane odgovorne osobe u HAKOMU obavijestiti širu RA populaciju kako slijedi:
a) Prijedlog pozivne oznake dobivene od HRS-a mora se verificirati u HAKOM-u. Verifikacija = CEPT dozvola
b) Za dobivanje CEPT dozvole nije potrebno posjedovati vlastiti uređaj odnosno radioamatersku postaju (uređaje, antene, lokaciju)

Eh da, zaporavih napisati, citiram rečeno:... HAKOM do sada nije dobio zahtjev za izdavanjem dozvole za RA bez uređaja, na vijeću je g. Perčin izjavio da ima dosta takvih slučajeva...
Dakle, navalite i budite u skladu sa Pravilnikom.

73, Davor

9A4OE

Citat: 9A7TM  u 26. Veljača 2014, 12:48:41
Slobodan sam donijeti zaključak i temeljem usmene dozvole od strane odgovorne osobe u HAKOMU obavijestiti širu RA populaciju kako slijedi:
a) Prijedlog pozivne oznake dobivene od HRS-a mora se verificirati u HAKOM-u. Verifikacija = CEPT dozvola
b) Za dobivanje CEPT dozvole nije potrebno posjedovati vlastiti uređaj odnosno radioamatersku postaju (uređaje, antene, lokaciju)

Odlično!
Znači nema više dijagrama, skica, zona zračenja, EIRP izračuna, ...
Slijedi zahtjev referirajući se na gore citirano.

Koji obrazac treba ispuniti i kako?
Nadam se samo da to ne spada u povlaštene informacije, interes je poširi.

Citat: 9A7TM  u 26. Veljača 2014, 12:48:41

Sad kako ovo napisano promatrati sa stajališta dobivenih dvoslovnih i jednoslovnih oznaka od strane komisije za dodijelu pozivnih oznaka a godinama su radili bez papira, ilegalno, unlis, pirati, ne sa Kariba?
Diplome, pehari?

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A7TM

Što se tiče dijagrama i ostalog, treba sve to ukoliko posjeduješ radioamatersku postaju (antene, uređaje....)
Glede svih onih bez dozvola, veći su problem oni koji su imali vlastiti shack od onih koji ga nisu imali. Što se tiče HAKOM-a, i jedni i drugi nemaju dozvolu za rad, pa si sad ti misli.
Vidim da su neki tražili pismeno mišljenje, valjda će i to na vidjelo.
Koji obrazac? Budem objavio javno...

9A3XV

73 Sale, 9A3XV

9A7TM

Eto, strpljivi su spašeni, valjda nije kasno.
Na ovoj stranici http://www.hakom.hr/default.aspx?id=348  ima link na obrazac.
U privitku je ispunjeni zahtjev.

Lep pozdrau  ;)

9A2JK

Kao komentar na Davorovo iskustvo, evo moje.

Ne tako davno, neki carinici su tražili Dozvolu za rad da bi ti dopustili uvoz uređaja iz
Evrope. Naplaćivali bi samo PDV. Ponavljam i podvlačim ''neki carinici''. Da li je to po
slovu zakona, ne znam, ali znam da je bilo tako. Da bi si olakšao život, kod posljednjeg
traženja Dozvole, od HAKOM-a sam zatražio dozvolu za uređaje koje ne posjedujem
(možda ću ih kupiti, ako budem imao novaca ??) i u Zahtjevu, naravno, nisam napisao
serijski broj uređaja kojega nemam nego samo ser. brojeve uređaja koje posjedujem.
Uz zahtjev su išli svi potrebni dokumenti, izračuni i dijagrami zračenja. HAKOM je to
uredno uvažio i izdao mi Dozvolu i za uređaje koje ću možda nekad kupiti.  8)

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1IW

Kao što rekoh, uređaji u dozvoli su višak. Hoće li stručne službe HRSa pokrenuti akciju da se taj višak službeno i trajno odatle ukloni?
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A7TM

Nastavno na 1IW...  ili razdvoji CEPT dozvolu (licencu za znak) od dozvole za korištenje fiksne ili nepokretne RA postaje (antene, uređaja, čega god).
Netko je kroz ovaj thread to dobro opisao, dajte nam vozačku i prometnu. Time bi sve strane bile zadovoljene i više ne bi postojao razlog (ili opravdanje) da netko ne registrira svoj prijedlog pozivne oznake.