• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kup Jadrana 2013

Autor 9A4DC, 05. Rujan 2013, 20:05:27

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1AA

Sve je uredu Damire. Upozorba je bila dobronamjerna. Shvatio sam da ne znaš za to pravilo.
Inače skoro na svakom Forumu imaš i pravila ponašanja.
Ona se za ovaj forum nalaze na linku http://www.hamradio.hr/download/pravila_foruma.pdf

No da se vratim na temu.
Slobodno smiješ VIKATI na mene u sva četiri perioda Kupa Jadrana  :D
Kao i obično biti ću 9A3B u kategoriji Više operatora s kontinenta.
Naoštrit ću uho za tanke signale s naših otoka.
Sretno Svima  ;)
73, Ivo 9A1AA

9A6R

Navezano na KUP..about weather...neznam di si vidija dobru prognozu za subotu ???
Ja vidim samo kišurinu,možda mrvu manje nego danas i idućih dana...pogotovo uz Jadran.
NHF

73,9A6R

P.S.BTW,imam i ja tog 817 ali triba linear iza njega da ne zamaram ljude sa šapatom po bandu. :P
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2VX

Za 9A1AA
Ako želiš moj mnozitelj, dobro naoštri sluh. U trećem periodu ZK zvao sam te bar 8 min, ali nill. Onaj tvoj konkurent na Z odmah me čuo. Kakav "krompir" ima on na ulazu Rx?
Oba ste u istom smjeru od mene gledajuć.
73 & gl!
Zvone
P.S. za 9A6R
Možda Te poslušam, ali onda moram naći agregat, ili se vezati za 220V, a toga nema na željenim mjestima HI!

9A1AA

Zvone, vjerujem ti....loš mi je prijem ako radimo iz kluba.
U današnje doba razvijenih info tehnologija postoje razna sredstva za poboljašnje sluha  ;)
U ovome kontestu presudno je dobro čuti jug a mi smo iz Slavonije ipak u malo zeznutijem položaju od rugih.
Valja prebaciti sve te plamine u BiH   :(

Radit ćemo, trudit ćemo se pa kako nam bude  ::)
73, Ivo 9A1AA

9A2VX

R kao "sve razumio"   HI!
Čujemo se!

9A4DC

Alo ekipa!
Drago mi da ima interesenata za ovu temu.ak ih se bar toliko pojavi u KJ postigli bi ful uspjeh (pojavit se moze i u MO kategoriji.uostalom di pise da sudjelovanje nije i lemljenje konfktora coaxa za klub?)Cinjenica je da nas sve manje,a mladih skoro nista.KJ je jednostavan i nije bitan rezultat vec gust!
Za 9a1aa-a evo ucim pomalo.hi. Glede KJ-kad te (Vas) cujem VIKACU GARANT (i bit dosadan,zivaca imam-hi).
Za vlasnike ft817 i ostale qrpe-iz iskustva znam da svaka qrp veza veci gust nego li gomila kw i gubit zivce u pileupu.a i jeftinije za pokupit se u portabl i jako lakse fizicki (osobno nemam vise snage ic na iotu s 2 kombija opreme,teglit par rigova,3fazne agregate,rotore,pce,beamove,stupove,dizat sve to,ronit na par m dubine u moru stavljat stupove i onda jos radit sam na rigu 2x 8h!)
Za Renija-friend isa sam 4god u pomorsku skolu i imam preko 4ipo god ciste navigacie (po matrikuli) i period 91-95 i 10 god rada na autocesti-uslo mi u krv bavit se meteorologijom.(danas kad se probudim prvo snjofnem barometar i pogledam nebo i Velebit pa tek onda idem pit kavu!).Ukratko-ne koristim samo DHMZ vec i yr.no i WMO NORTH ATLANTIC WX i SYNOPSIS (svi poremecaji wxa na Mediteranu dolaze s zapada!),tako da ti garantiram puno bolji wx u subotu!a da te nemucim time-u petak u podne i subotu ujutro ti smsam prognozu za Brac  i St (i tako cu je pogledat za sebe!).Ukratko,znam ti situaciju,al daj budi friend i faca i reci das bar razmislit da napunis baterije 817ice i ak vec nemos na Brac da ces Prometom u prvu valu do St i javit se bar OMu do tebe!Aj budi friend!(ps-i meni Jadnolinija unistila ideju da idem na Ist il Silbu,kuzim te skroz!od obiteljske kuce u Prigradici na Korculi sam odusta u startu-neman soldi za ic doli.a i Nin cu biciklom!)
Molim da se niko nije najidia!(naljutia!)
Ajmo gustat u hobiju!
73 to all!
9a4dc

9A6R

Nemaš problem Care.Ja od nikidan imam i napajanje(suhi akumulator)a dipol za 3.5 je stalno u ruksaku.
Na Brač mi se ne isplati jer i to košta barem 100 kn,a osim toga Bračani su jako aktivni,radit će barem 7 postaja!!
Da idem oko Splita nije mi zgodno jer nisam mobilan. :P
Tako da će ostat opcija home QTH sa linearčekom na CW a solo na SSB.A ti pogodi zašto?? :D
Ko me bude tija radit imat će priliku.Ovo navodim jer znam da ih ima koji me dobro,solidno čuju ali neće da mi daju punte.To ti se zove HR JAL.
Sritno učesnicima pa se čujemo u ctestu

73,9A6R

GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A4DC

Reni znan sve!
A i ja san trenutno u miliun raznih frka,al KJ cu isfurat i to san reka sve sam!Zainat svima i izextra gusta koje samo ovaj hobi moze dat!
Bas sam sad od Ive (tj njegov qrl),nesto mi racunalno pomoga(da nesto?puno jako!)
I on na miliun raznih strana,al sam skoro 99,99% siguran da ce on i Franko nesto izvest da se jave u portablu u KJ!pod kojim znakom-neznam!
A glede 9a2yd (koji ima idealan portabl qth na otoku da moze iz kuzine radit pod mpl BZ a iz wca pod SA,plus od punice PR) mislim da ce po obicaju bit zero.iako mu svi vec dugo govorimo-Neno reci na vrime i eto nas kod tebe na skoju dizat ti stupove,antene,radit elektroinstalacije isl.)
Nije od mene ok prozivat nekog,al Coso-pretjera si s linoscu.
Za ostatak 9A-ljudi,moze vam se cinit cudno cemu ovolika frka oko KJ al kriza nas je u Dalmaciji debelo stisla plus zainteresiranost za ovaj hobi je sve manja kod mladih.Jednostavno sam mora stisnut svu ovu slanu ekipu da se mrdne malo jer kako krenulo za koju god ce s 9A obale radit samo pojedini DL/9A il OK/9A il SP/9A il sl!a onda bi se neko moga sitit i da ukine ovaj hobi u nas!
Zato Vas molim-sto vise bit na bandu.I radit sve 9A aktivnosti sto mozete!
Sri ko sam van bia naporan!
Nadam se svakom dat punte!
Ps-Reni,osobno bi vise volia da ti LA radi na ssb di cu ja samo trazit i javljat se na cq,neg obrnuto.Al nema veze,i tako planiram od po ure cw perioda zvat samo prvih 10min a onda scan.Prvo jurim Zlatka da mu se javin jer koristi qrp,a onda tebe!napravim li oba-ja happy!a na srbu po redu odozdo na gore.
Ps2-Zlatko kako je krumpir bio dobra ant u doba detektorskih rxa.hihi.(osim mojoj mami koja me tila ubit jer san trosia 1 dnevno.hihihi.)
Sorry na dosadnosti ekipa.ajmo ca i cinit sto,evo ga i sunce!
73 to all!gustajte!
9a4dc

9A2VX

Ajmo malo proširiti temu KJ.
Radi se na relativno priličnom razmaku 3010 do 3070 te 3710 do 3780 ( odokativno ). Ima li tko god rješenje za dobar dipol koji bi pokrio cijeli 80 metarski band s malim SWR_om. Antena tuneri me ne zanimaju jer i oni "jedu" snagu, a kad ideš s 5W onda su ti i milivati važni.
Za sada koristim dipol 2,5 kvadrata, a rezonira na CW, pa teže na SSB. Na 3710 se ponje iznad 1:1,7, a to je već dosta... 
Teoretski nekoliko vodiča smještenih u krug FI 5 cm, ali fizički neizvedivo.
Ima li tko bolje rješenje? Može i na mail...
73!  Zvone

9A7DRI

Ja sam problem riješio na način koji nije baš pratičan ali su zato rezultati idealni  :)
Na oba kraja dipola sam stavio po dva izolatora sa spojnicama (brikama) s kojima po potrebi produžujem ili skraćujem dužinu antene.Koristim tri kombinacije: početak, sredinu i kraj opsega.Krajevi dipola su na koloturama pa spojnicama mogu lako pristupiti.
Ivan, 9A7DRI
73!

9A4DC

Zvone imam u dlaku isti problem.Plus dobrosusjedski odnosi pa nisam u mogucnosti u fix qth dignut nikakvu zicu za 160,80,40 i 30m.Ivanova ideja je ok i ispitana od nas na skyloopu za 80m,al ima manu u kratkim kontestima kao sto je KJ u SO kategoriji (moras na pocetku svakog perioda antenu gore-dole i prebacivat spojnice!)
Uglavnom,ja imam dipol od 1,5mm2 pf zice rezonantan na 3,530mHz iskljucivo za portabl.Kolega mi dao ideju da mu u paraleli dodam drugi rezonantan na 3,750mHz,napajanje istim kabelom,a krajevi razmaknuti bar po metra.Kako nemam di to u gradu ispitat,to na KJ krecem u subotu ujutro i onda to probat napravit na poziciji.Kako mogu mobitelom na forum to cu te o uspjehu izvijestit ovdje.Ko ne uspijem-CW.
73 GL
De 9a4dc

9A2MF

Da Ivane, mi koji to koristimo znamo da je dobro rješenje, no ne za natjecanja, bar ne za ova kratka od 2 sata.
Minute su dragocjene a pauze između CW i SSB dijela nema.

73

Franjo - 9a2mf

9A2VX

[Kako nemam di to u gradu ispitat,to na KJ krecem u subotu ujutro i onda to probat napravit na poziciji.]

Damire, ja sam jučer po kiši nešto probao. Ne ide ako ih staviš jednu do druge.
Ovo s razmakom do 1m na krajevima lijepo radi ali ako imaš dipole za više bandova ( ja sam nekada imao 7, 14 i 21 MHz). No kako ce se ponašati na istom bandu probat ću još danas poslije podne pa ti javim iza 21:00 LT. Ako uspijem javim ti i dimenzije, jer će biti malo skraćenja od uobičajenog. Radio sam jučer na sličnom rješenju, ali mjerenja su pokazala manji pomak rezonancije prema plusu uz nešto širi bandwith. Nezadovoljavajuće! Zato sam i stavio ovaj post iako malo izlazi iz područja KJ, ali je direktno vezan uz njega. Nadam se da moderatori neće na nas "vikati" zbog toga.
P.S. Franjo je dao odgovor zašto nam rješenje 9a7DRI ne odgovara. Kratki kontesti, nemaš vremena niti postaviti antenu, a kamo li je četiri puta stavljati i skidati. Releji su pak u portablu prekomplicirani. Treba svaki mA struje za druge stvari HI!

73!  Zvone

9A4DC

Tnx Zvone i ostali.
Takodje,sve sto ja uspijem izvest i prije i iza KJ javno javim.
Jedan od gusta ovog hobija je da nije profi tipa i da si medjusobno pomazemo,a i da nije zanimljivo doc s slusalicama i tasterom u aktovci na radno mjesto u Rijekaradiu ustekat se i odradit gvardiju!(skuzili ste vec sto mi struka?)a ak nesto ne stima s opremom pozvat tehnicare da poprave.hihi!
Glede moderatora,ajme sto cu ja vikat na njega u KJ (reka da smijem!) po sistemu-ko ne prodje priko Velebita signal od 5w na 3,7mHz mozda uz kvalitetno jugo prodje na 3,7kHz!hihi!
Glede wxa tj kise,a znam za to,dodatni razlog zasto ovih dana neidem van grada ispitivat sve na lokaciji!
73 de 9a4dc

9A2VX

Najnovije vijesti:
Svoju dragu molim da idemo u NV, ali još je daleko od popuštanja.
Vidjet ćemo još do petka.
Nadam se da ću ipak biti /P u Novalji ( NV).
Drugi dio priče je da mi je danas opet "pobjegao" dipol iz 3520 na 3585. Sad pokriva od 1:2 na 3485 do 3650. Opet je preoštar. Proširenje drugim dipolom na 1/2m udaljenosti na kraju daje blažu krivulju rezonancije. Na žalost više nema omjera 1:1, već 1:1,2, ali ide od 354a u omjeru 1:2 pa do 3745 ( isti omjer.) Opet me otpada veliki dio od 3.510 do 3550 i od 3730 do 3790. HI!
Ostaje sutrašnji dan ( i slijedeći) pa ćemo vidjeti.
73 svima. pogotovo u ZD. Kada sam dolazio na Silbu, to mi je bila česta odrednica. a za aktovke znam. Pa meni je šef kluba radio tamo. Samo sada ne možemo na te objekte zarasle u travu...