• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kup Jadrana 2013

Autor 9A4DC, 05. Rujan 2013, 20:05:27

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1AA

Vrijeme kontesta utvrđeno je iskustvenom metodom i nema potrebe za mijenjanjem.
Analiza veza ne podržava tvoju izjavu da se teško čuju postaje sa juga.....ne pije ti to vode...

Za sada 9A kontesti trenutno nisu otvoreni za postaje izvan 9A no nikad ne reci nikad ..............
73, Ivo 9A1AA

9a6c

Citat: YU1CF  u 27. Rujan 2013, 23:57:55

Početak u 15 časova po lokalnom vremenu je prerano. U po bela dana.
Stanice sa Severozapada teško mogu čuti stanice sa jugoistoka HR.

Šteta što nemate u pravilima ovog ili nekog drugog takmičenja učešće stranih stanica u posebnom plasmanu.
Verujem da bi bilo učesnika.

Pozdrav Goran YU1CF

Slažem se s 9A1AA oko čujnosti - iskustvo govori da je termin OK.

Za postaje izvan 9A imamo 9A CW contest u prosincu, prema tome - primjedba nije na mjestu, osobito stoga što broj sudionika iz godine u godinu raste , kao i broj pristiglih dnevnika koji je mislim lani prešao 800.

Ne mora svaki contest po svaku cijenu sličiti na neki drugi - varietas delectat.

Ako je lijek za podizanje aktivnosti "closed shop" contesta otvaranje za strane postaje - očito da na domaćem terenu nema dovoljno kritične mase za kvalitetno odvijanje i takav je contest bolje ukinuti. Imali smo i takvih primjera  koji nakon slabog sudjelovanja i traljavog odnosa organizatora sada zauzimaju mjesto u grupi bivših.

GG

9A4QV

Gorane (YU1CF), mislim da si potpuno u pravu sto se tice vremena odrzavanja natjecanja.
Tvoja analiza je ispravna, jer si naveo postaje sa zapada.
Da se natjecanje odrzava samo jedan sat kasnije, rezultati bi bili sasvim drukciji.
Meni je sasvim jasno da analize (ako i postoje) kod postaja 9A1AA i 9A6C idu u njihovu korist sa trenutnim vremenom odrzavanja natjecanja.

Neka naprave analizu rezultata natjecanja postaja sa zapada, tj iz Istre, sto nije problem jer nas uvijek ima u pristojnom broju  pa ce vidjeti (samo ako zele vidjeti) da je tvoja pretpostavka tocna.
Da skratim, dok se mi, pogotovo u prvom periodu mucimo sa postajama iz sredisnje hrvatske (gdje je logicno i najveci broj postaja) oni to odrade bez ikakvih problema.
Uostalom, dosta je pogledati broj ostvarenih veza, mnozitelja i ukupan broj bodova po periodima i sve je jasno i bez kristalne kugle.

Jos jedan podatak je primjetan, a to je da je Davor aka SSB masina u nekoliko navrata ucestvovao u natjecanjima ali nikad nije ostvario rezultat prvo ili drugo plasiranog (ako se varam isprika). Kako to da postaja koja redovito postize svjetske rezultate, sa dobrom lokacijom i opremom ne moze postici jedan takav rezultat u lokanom "saban" natjecanju.

Ja znam da bi samo jedan sat kasnije natjecanje donijelo to da bi Ivo i susjedi radili Ruske postaje umjestolokalnih sa kojima bi se mucili kao i mi u prvom satu natjecanja, ali to je samo potvrda stare: ko blize vatri taj se bolje ugrije.

Gorane (YU1CF), je li tvoj post potaknut mozda jakim signalima iz Istre u posljednjem SRS kupu  8)
Da, upravo takvi bi signali bili sa zapada da se natjecanje odrzava sat kasnije.

pozz
QV

YU1CF

Početak u 15 sati favorizuje stanice u centru Hrvatske. Njima je sve jedno kada počinje takmičenje.
Ali one u isturenim delovima će teško dohvatati i biće inferiornije prema onima sa suprotnog kraja zemlje.
Što se tiče dozivanja, te stanice će uvek zadnje da dozovu korespondenta u gužvi.

Vidim da pravila takmičenja su veoma slična KT KUPU SRS (4 perioda od 30 min, i QTH oznake). A KT KUP počinje u 18 sati
Mada su zimski meseci KT KUP u septembru a KUP Jadrana u oktobru, postoji znatana razlika i u trenutku zalaska sunca.

Verovatno bi 16 ili 17 sati bio bolji termin, sa manje favorizacije stanica u centru Hrvatske...
Što se mene tiče, završavam ovu temu. Ipak je to vaša stvar....

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A4OE

Tko je u prednosti, možda bi trebalo sagledati iz perspektive konfiguracije terena, rasprostiranja valova i udaljenosti korespodenata, propagacije u datom trenutku su više manje jednake za sve.
Ravničarski, brdoviti (planinski) kraj, prostorni, direktni val, gdje što dolazi do izražaja s obzirom na lokaciju "favoriziranih" i korespodente?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9a6c

Koliko razmišljanje 9A1AA i moje imaju uporišta u rezultatima najbolje se vidi u rezultatima - nikak oda se probijemo na vrh ;D

Moje iskustvo govori da na početku ide kilavo i svi su slabi i jadni, a pola sata prije kraja sjevernjake pojedu Ukrajinci i ostali koji se naglo dignu u sumrak. obično doživimo krizu na prelasku od III do IV perioda.

Na žalost, u contetsu nema kliznog radnog vremena pa je ovo po meni sretan prosjek, a ko nam je kriv šta smo se rodili na moru.

Owobno ne vjerujem da na 80 m konfiguracija terena ima presudan značaj, nekako mi se čini da površinski val ima ograničen domet koji je u mom slučaju nebitan, jer u blizini ionako nema puno stanica.

Koncentracija postaja je na sjeveru Hrvatske od istoka do zapada i to je tako.

Ako Davor UN navrati svakako može dati svoj doprinos glede osobnih plasmana, ali ako se dobro sjećam ove je conteste redovito radio s vertikalkom koja je u startu za bar 2S slabija od kakvog dipola pa odatle i njegov redovito tanak signal.

Ima raznih načina da se ovi naši kupovi dobro odrade, samo ih se treba sjetiti :D

9A4DC

Mali komentari na zadnje receno:
1-osobno smatram da KJ TRIBA OSTAT 9A-CONTEST!
Ko bi ga internacionalizirao evo mu par ideja:
a) Contest samo za Jadranske dxcc (I,S5,9A,E7,4O i ZA.
b) Contest samo za zemlje clanice ikandidatkinje    za clanstvo u EU.
c) Contest za sve zemlje zemljopisno u Europi.
d) Contest za sve zemlje Mediterana.
e) Contest za sve zemlje Regiona I IARU.
Ko se voli bavit organizaciom neceg novog-svaka cast.Samo naprid u papiroloski napad na saveze,IARU isl.Ko uspije-JA SUDJELUJEM! !
(moze i zakomplicirat stvar dodavanjem IOTA i IOCA referenci-bilo bi zanimljivo vidit kompjuterase kako se snalaze s raportima tipa 599/9A-Xy/Eu999/CI000!-HIHIHI!)
GL & 73 TO ALL
9A4DC

9A4DC

Contest je za tjedan dana.Na jugu su pripreme u tjeku.Nekom ce se cinit cudno,al Jadnolinija i kriza nas tjeraju da se cak i za ovako mali contest moramo ozbiljno pripremit da mozemo u portabl!!
Nadam se da ce uspit bar po ekipe koja je obecala.ZNAM DA SU NEKI MORALI ODUSTAT!
Ipak,nadam se cut ih bar iz fix qth!
Ja idem garant-qth Nin,multiplier PRIVLAKA-PV,Rig ft817nd 5W full,ant kosi dipol usmjeru Slavonije,ak uspijem dignut i horizontal deltaloop!NEMAM RACUNALO!! Na Cw i pozivam i javljam se na Vas cq! Ssb-SAMO SE JAVLJAM NA VAS CQ PA MOLIM DA UGASITE ATT-IMAM SAMO 5W!!
73 & GL TO ALL!
De 9a4dc/qrp/p

9A4DC

Komentar glede pocetka KJ:
1.kriza je,ljudi moraju radit i prekovremeno subotom,neki cak i do 14h LT. Zato nije ni cudno da se nemogu javit cak ni iz fix qth!
2.Jadnolinija uvela zimski plovidbeni red-KOJI NEMA VEZE NI S KAKVOM LOGIKOM.ZA VECINUJADRANASA NEMOGUCE OTIC NA SKOJI STIC NA VRIME NA POCETAK U 15URA!!
3.Shodno navedenom NAJLIPSE MOLIM ORGANIZATORA DA ZA IDUCU GOD RAZMISLI DA POMAKNE POCETAK CONTESTA ZA1 URU!!-BIT CE VISE JADRANASA,POGOTOVO IZ PORTABLA!!
4.napomena-Pomicanje pocetka za 2ure,tj u 17h  LT znaci i pomicanje kraja contesta na 19h LT, ASTO OPET BLOKIRA JADNOLINIJA JER SE VECINA NECE MOC ISTI DAN I VRATIT S SKOJA!(A KI CE TO PLATIT?-KRIZA JE JUDI!)
Usput,tad vec radi i ono sto ostalo od javne rasvjete na skojima,a to ipak smeta rx-ima.
Takodje,tad uvjeti sirenja radiovalova nisu vise pogodni za local (citat Rothamela i Metzgera!)
Lip pozdrav svima I JAVITE SE U KUPU JADRANA!TO IPAK NAS 9A CONTEST!!!!
73 & GL TO ALL!
De 9a4dc

9A4DC

Alo ekipa!
Ocekujem da za 7dana na ovu temu pocnu padat komentari na forumu!
OSOBNO PREFERIRAM HUMORISTICKE!Al nema veze!
Dotad,ajmo ca cut u kojoj je ko fazi.I od Jadranasa i od "tzv zabara"!HI!
Ja u JAKO MOKROJ (bem ti kisu i to sto sve sljakam sam!)
Ajmo ca da Vas cujemo-KO CE SVE RADIT I ODAKLE?
Ono sto sigurno znam-Ja kao qrp/p iz PV i 9A6V vjerojatno samo ssb periode iz ZD s klincima HAMLETIMA (molim da se niko nije naljutio na decke,HAMLETI SU FUL,NEKI IMAJU TEK PAR SAMOSTALNIH QSO-A!)! I vjerojatno neki iz 9A3W EKIPE ODNEKUD I ,VIRUJEM,OM IZ BG!
(ps-jos uvik zahebantski nagovaram vrhunskog op-a iz ST da ode s ft817 na Brac i znam da zagriza i jesku i cilu tunju,al i da mu posal i familia bitniji!)!
Ok-ajmo ca!KO CE DI??
73 TO ALL DE 9A4DC

9A2VX

Ako ja uključim svoj FT817, nećeš me opet čut niti Ti niti big gun iz ST. Zabost ću stup od antene negdje blizu obale, akumulator od 18Ah bi trebao izdržati dva sata, laptop oko 2,5 sati ( tako pokazuje stanje baterije) pa ako prođe, prođe, a ako ne bit će desetak veza i OK. Imam tri ili četiri opcije. Moja RK, susjedna OP ako momci ne budu aktivni,  možda čak i odem do BA. Ako poslušam svoju dragu eto mene u NV.
Ima i peto: Ako neće biti dosta ekipe, moram raditi za 9A5G. Eto vidiš kako je meni teško...
Pozz Zvone

9A5ST

Kratko i jasno!
9A5ST
Veli Drvenik EU016/CI017
SO,MPL Trogir(TG)
CU
73

9A4DC

Za 9a2vx i 9a5st!
PRVA LIGA EKIPA!!TO JE HAM SPIRIT!!
Za ostale-a valjda ce i njih bit.Pomorac sam (ex) provjerio sam WX za subotu-MOGLO BI BIT NICE!
Za Zlatka-OM MALO VISE POVJERENJA U FT817!(Viruj mi,ide i s 2ipo W JA na 14 cw iz prve KAD ZABORAVIS UPALIT PS!HI!ISKUSTVO I ALZEHAJMER OLDTIMERSKI!HI!)
GL & 73 TO ALL
9A4DC

9A1AA

Za 9A4DC.....
Pravila ponašanja na Forumima:
Nije pristojno pisati velikim slovima, JER VELIKA SLOVA ZNAČE VIKANJE.
73, Ivo 9A1AA

9A4DC

A fala fala lipa na upozorbi 9a1aa!
Najlipsa fala,nisan zna-iskreno!dosad me (u zadnjih 31ipo god) pc-i zanimali jedino elektronski i ka pisace masine na poslu.nisan chater ni internetas,al san sad malo ostaria pa san se bacia i na taj rad iz katrige!sorry,pse!
(ak mi ti il bilo ko drugi moze dat jos ki savjet po pitanju racunalnog ham-spirita,pse recite judi!bicu iskreno zahvalan.vec san nedavno tu reka da san stariji i ka taki forumsko-chaterski hamlet!priznan to!)
Iskreno molin svekoliko 9a ham pucanstvo za oprost ak san Van vikanjem zabloka agc-e pc-a!
Sorry judi!
Vy 73 es gl to all!
Hpe cuagn!
De 9a4dc