• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kup Jadrana 2013

Autor 9A4DC, 05. Rujan 2013, 20:05:27

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4DC

Lip pozdrav svima.
Za mjesec i nešto dana je 9A KV natjecanje Kup jadrana 2013. Moralna obveza je nas s obale radit to natjecanje bez obzira na rezultat i po mogučnosti aktivirati što više multipliera (brodoregistarskih oznaka), pa bi bilo lijepo da se mi Jadranaši toga i držimo, zar ne?
U zadnjih 30-ak god sam to najtjecanje radio isključivo za klub, ali ove godine se ozbiljno spremam (ukoliko bude novaca, Jadrolinijih linija, mogučnosti dizanja žica il vertikalke u tuđem vrtlu, klupskih planova isl itd) planiram radit sam sa svojim znakom iz jedne od 3 moguće lokacije (mogučnosti su 1 od 2 otoka iz ZD arhipelaga odakle se nikad nije radilo u Kupu Jadrana ili 1 na kopnu u Zd županiji odakle je jedini i zadnji put rađen Kup Jadrana 1984-e).Kako neželim reć HOP prije nego skočim, više o tome za mjesec dana!(da se ne izjalovi HI!)!
Planiram radit s onim što imam, znam i mogu: CW sigurno, SSB vjerojatno, snaga QRP 5W!!!! (FT-817ND).
Glede izrečenog NA VRIJEME lijepo molim i pitam organizatora Kupa Jadrana za 2013.god:
1. DA LI IMA IKAKVIH IZMJENA S OBZIROM NA PROPOZICIJE NATJECANJA ZA 2012-U???   
2. DA RAZMISLI DA UVEDE I QRP KATEGORIJU (MAX 5W OUTa) MAKAR KAO ZBIRNU KATEGORIJU (neovisno da li se radi sa Jadrana ili kopna, tj da li je stanica MO ili SO), PA ČAK I SAMO KAO VARIJANTU DA DOBIJE VIŠE OD 5-10 LOGova OD QRPa.
3. DA RAZMISLI DA PODUPLA BODOVE ZA VEZE S QRPima NEOVISNO O KATEGORIJI I POZICIJI QRP STANICA.
Pojašnjenje:
1. Meni nije problem prođirat do Lučke Kapetanije vidit najnoviju Listu Brodoregistarskih oznaka u RH (i usput s kolegom s kojim svojevremeno skupa naviga a koji sad prodaje vaučere jahtašima popit kavu), ALI EKIPI S KOPNA VJEROJATNO JE!! PLUS, JA MOGU IMAT NOVU LISTU, ALI DA LI TO VRIJEDI ZA NATJECANJE????
2. Poželjno je aktivirati što više multipliera (brodoregistarskih oznaka) od čega je jedan lipi dio na otocima.Ne znam kako drugima, ali ja nemam za dat 450kn Jadroliniji za kartu za auto da u njega ukrcam agregat, PS, LA, PC, gomili kabela isl itd. Nosim isključivo ono što mi stane u ranac (uključivši i akumulatorčić) i sklopivu vertikalku u ruke. Tako može i dosta kolega s Jadrana ZA KOJE ZNAM DA IMAJU QRP-e!!
I sad se postavlja pitanje ima li to smisla ako moraš u istu kategoriju s "TEŠKAŠIMA"??? (ja ću ić makar napravia 1 qso, al bilo bi jako lipo kad bi nas bilo više).
A s obzirom na samo 5W skoro da je svejedno da li nas je 15 ili 1 u ekipi, ili da li radimo iz Ozlja ili s otočića Proizd, zar ne??
3. Iz istog razloga bi bilo poželjno da svaka veza s QRP-om vridi duplo od obične (neovisno CW,SSB,Jadran,kopno) kako bi ljudi imali živaca potrošit 2 minute a ne 20 sekundi na vezu s nama "maleckima", zar ne?
Puno sam napisao, nadam se da će netko i pročitat.Nemam ideju ni želju ulazit u polemiku ni sa kime!
Pitam, predlažem, pa što bude. I nadam se da će me netko i čuti i javiti se!!(ak odem na otok pod rezervnom opremom nosim u rancu i tunju pa će možda past i koji brancin od kamena.Ok može i glavoč!HI!!)
VY 73 iz Zadra DE 9A4DC

9A3TY

E moj Damire,

čak i da objave promijenjena pravila tko bi im vjerovao....
Vidi ovo :

Ažurirano Utorak, 01 Siječanj 2013 14:46
KUP JADRANA 2012

Natjecanje organizira Hrvatski radioamaterski savez s ciljem porasta aktivnosti 9A postaja u KV natjecanjima.
U natjecanju mogu sudjelovati radioamateri iz Hrvatske, članovi HRS-a s dozvolom za rad na 80-metarskom opsegu.

Natjecanje se održava svake godine drugu subotu u listopadu (2013. godine to je 12. listopad).

E sad, jel netko stvarno napisao ovo u siječnju ove godine? - nebitno ali često je na tom mjestu netočna informacija - onda je mogu slobodno i maknuti jer ponekad stvarno zbunjuje ljude (barem mene  :) ).

Naslov je KUP JADRANA 2012 a navodi se nadnevak u 2013. Tko je lud a tko zbunjen.
Ako ćemo gledati dalje s obzirom da se rok za dostavu ponovno navodi u 2013. rekao bih da su ovo pravila za 2013. i da je samo naslov kriv ali tko će ga znati ..... Netko je savladao copy-paste a do search-and-replace još nije došao  ;D
Sigurno će netko ovo iskoristiti za žalbu  ;D

Pozdrav QRP-ašima ma gdje bili ! Vaši signali su uvijek dobrodošli ali samo ako ste istinski QRPaši. One što rade s 100+ a prijavljuju se kao QRP više ne šljivim ...

73 de Ivo, 9A3TY

9A6W

Ako natjecanje HRK 2013 ima kategoriju QRP (http://hamradio.hr/hfrobot/index.php?pageid=4&contestid=17&showmode=final), zašto ne bi imao i Kup Jadrana?
73
Dragan 9A6W

9a6c

Vjerojatno zato što su jedino u ovom kupu postaje teritorijalno podijeljene pa bi onda svaku kategoriju trebalo množiti s dva?
A i ne moraju biti sva natjecanja na isti kalup. Što se snage tiče, nisu razdvojeni ni HP i LP pa možemo i bez QRP.
Kome se radi, radit će za svoj gušt ovako i onako, a snaga sama po sebi nije neka garancija plasmana, odnosno je, ako si "pravi" QRP ;)

Kup Jadrana je inače vrime od orade pa se isplati investirat u tunju, a ušećerena srdela čuda radi :o

9A6R

Iako sam mišljenja da je život prekratak za QRP podržavam tu kategoriju.Tko voli nek izvoli.Znači prst gori za QRP. :D

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A1AA

73, Ivo 9A1AA

9A4DC

O!! Drago mi je da ima zainteresiranih za sve navedeno.
Prvo zahvaljujem 9A1AA za upozorenje gdje se mogu nać ažurirana pravila Kupa Jadrana za ovu godinu.
Drugo-molim ekipu iz Zadra da malo razmisle o tome da u krugu od uru vrimena vožnje cestom od JN74OC i dvi ure tumbanja sa Jadrolinijom (OK i Mia Trade-om i Šangulinom, isto tako) ima 14 BRODOREGISTARSKIH OZNAKA koji su multiplieri u Kupu Jadrana što na kopnu, što na škoju! Pa bi bilo zgodno da se sklepaju kakve žice i ode malo guštat po buri il južini (HI) u što večem broju sa što više lokacija. Virujem da će fizički bit lakše za izgurat od IOTE (osobno iskustvo-HI!). SAMO LIPO MOLIM DA SE BAR 5-6 DANA PRIJE NA MOBITEL DOGOVORIMO DI ĆE KO DA SE NE BI "POBILI" NA TRAJEKTU! HI!!
Treće-zahvaljujem svima koji podržavaju QRP i CW.
Četvrto-ima u moru puno lipih stvari, pa i orade, al ja malo smotan za BIG GAME FISHING pa zadovoljan s onim što uspijem (Osim sa lokacije PUNTA O TAKUINA-HI).
Od mene toliko, nadam se da će se još tko nać za reć 2 pametne po ovim temama do Kupa Jadrana pa i poslije. 
MNI TNX TO ALL
73 DE 9A4DC

9A3TY

Citat: 9A4DC  u 07. Rujan 2013, 10:20:12
Drugo-molim ekipu iz Zadra da malo razmisle o tome da u krugu od uru vrimena vožnje cestom od JN74OC i dvi ure tumbanja sa Jadrolinijom (OK i Mia Trade-om i Šangulinom, isto tako) ima 14 BRODOREGISTARSKIH OZNAKA koji su multiplieri u Kupu Jadrana što na kopnu, što na škoju!

Dao bih se kladiti da većina od njih nisu nikad ni "aktivirani" barem što se KJ natjecanja tiče. Pravi izazov za okorjele aktivatore! Da je KJ u ljetno vrijeme siguran sam da bi ih bilo puno više na popisu aktivnih pa bi se natjecanje još više zahuktalo... Ovako sve ovisi o "linim dalmošima"  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A4OP

Pozdravi svima..

Iako mnogi kažu da je život prekratak za QRP....mišljenja sam da rad QRP uređajem daje posebnu draž vezama diljem svijeta....
Sa svojim FT-817 dosad sam na foniji odradio 154 entiteta, i s ponekim mi je bilo potrebno i skoro 10-tak minuta.
Protivnici QRP-a najčešće koriste linearna pojačala koliko toliko podešena, tako da ih ima na bandu a kako svima smetaju tako im se nitko ne javlja par kiloherca gore dolje  pa nemaju smetnji od drugih stanica, a za nas s sitnim signalima nema mjesta nigdje..Najčešće imaju snage,preko kilovata,  a kako je eter zasičen i velike su smetnje, dignu sqvelč i čuju samo one koji isto tako rade  s kilovatima.
Po mom mišljenju za sva natjecanja trebalo bi ograničiti snagu do max 100W s preferiranjem prema manjim snagama...i ovako je već eter zasičen različitim elektroničkim smogom...
Zato podržavam da se u KJ uvede i QRP kategorija i predlažem ograničenje snage na 100W, a onima kojima je život prekratak neka uzmu neki drugi hobby kao uzgajanje cvijeća pa će ostvariti  za života sve što zažele.
Vidimo se na Bundeku a čujemo u natjecanjima..naravno QRP..

Oto 9A4OP

9A4DC

Jos misec dana.
Spremate li se? Cistite vesla kaica,sparate lovu za vapor oli bus??
73 DE 9A4DC

9A5F

::) podržavam QRP kategoriju, ali osobno volim QRO  ;)

9a6c

Ja sve podržavam, ali broj postaja u QRP plasmanu Zimskog kupa i Kupa HRS ne daje baš previše argumenata za otvaranje nove kategorije u KJ ???

9A6R

Kad je QRP u pitanju onda bi svi trebali raditi QRP.U protivnom to postane mučenje i jednih i drugih,QRM-a radi.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9a6c

Pa ne bih se baš složio. Radio sam QRP u nekoliko naših kupova i bilo je jako zanimljivo, a vjerujem da ni mojim korespodentima nije bilo doadno. QRM-a baš i nema toliko koliko se misli, a valjda je problem u mom prijemniku.
Čak se može zvati i CQ, samo treba odabrati trenutak i frekvenciju i znati tko te može čuti i odgovoriti. S tim naravno ne treba pretjerivati, jer postane neproduktivno.
Uostalom, imamo u našim kupovima postaju koja gura 100W u antenu za drugi opseg i ima poslovično jadan signal, a formalno nije QRP iako je redovito među najsitnijim signalima.

QRP DA, ali ipak ne u Kupu Jadrana. Mislim da je ipak presudna volja za rad i kome je do toga radit će bez obzira ima li za svoj nivo snage posebnu kategoriju, kao i bezbroj drugih.

9A3TY

Citat: 9a6c  u 10. Rujan 2013, 13:40:16
QRM-a baš i nema toliko koliko se misli, a valjda je problem u mom prijemniku.

U CW dijelu je stanje OK ali SSB je mila majko. Izuzetno je teško naći mjesto za zvati CQ a nije rijetkost ni da ljudi gaze jedan drugoga. Meni se nekoliko puta dogodilo da na frekvenciji na kojoj sam ja zvao CQ netko doziva mog sugovornika nakon što sam odradio vezu i očekuje da je normalno da mu pustim da i on odradi vezu s njim. A ja pristojan to i dozvolim i ode par minuta.

Citat: 9a6c  u 10. Rujan 2013, 13:40:16
QRP DA, ali ipak ne u Kupu Jadrana. Mislim da je ipak presudna volja za rad i kome je do toga radit će bez obzira ima li za svoj nivo snage posebnu kategoriju, kao i bezbroj drugih.

Tom tvojom logikom bi onda trebalo ukinuti sve kategorije. Pa kategorije postoje da se ne bi uspoređivale kruške i jabuke a i da što više ljudi bude zadovoljno svojim uspjehom (ili "uspjehom").

Moj glas ZA QRP kao posebnu kategoriju.

73 de Ivo, 9A3TY