• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Obnavljanje dozvola

Autor 9A3HP, 04. Travanj 2024, 13:33:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3HP

HAKOM nas je obradovao pojednostavljenim postupkom obnavljanja dozvola za rad amaterskih radio stanica.
Ali da su bar isli tragom e-gradjanin.
Naime nema svatko tko moze na internet i printer i skener. Ja nemam a na internetu sam dugo. Da su bar ostavili "snail mail" ili obicnu papirnatu postu. Kad vec nisu stavili elektronske obrasce kao e-gradjanin gdje se mogu dobiti pravovaljani dokumenti bez printanja i/ili skeniranja. Popunjavanjem online obrasca.
Ovako davanjem word obrasca nisu puno napredovali od papirnatih dopisa.
Tako da nemogucnost printanja i skeniranja ili slanje obicnom postom meni predstavlja problem.
Neznam koliko kolega je naislo na isti problem. Ajde jos nekako printati obrazac ali kako ispunjen obrazac poslati?

P.S. mislim da bi ovo islo pod razno pa ako treba molim premjestiti.

9A3XV

Pozdrav Zorane,

Mislim da ti više ne treba word dokument. Imaš on line obrazac na:

https://edozvole.hakom.hr/eDozvole/permits/rsas

Ima jedan problmčić jer se ne mogu u obrascu upisati detaljno frekvencije koje uređaj koristi, no to nije tvoj problem (upišeš što možeš -j ednu frekvu po uređaju) i oni su koliko sam načuo toga svjesni, pa će se to pretpostavljam u slijedečoj iteraciji web obrasca popraviti. Osobno smatram da bi ti i zakačeni word dokument (nepotpisan) putom ovog obraeca prošao. Ostalu dokumentaciu (specifikacije uređaja i prijedlog pozivne oznake) možeš pribaviti na webu i od saveza u elektroničkom obliku.

Možda bi ti mogao biti problem ako ideš registritati high power i komplekse antene, pa trebaš opširniji elaborat, ali čini mi se da to kod tebe nije slučaj.

Probaj, pa nam javi rezultat.

73
Sale, 9A3XV

p.s. produženje dozvole na vrijeme i bez promjena ide na klik.. provjereno... UFB

9A2JK

Dozvola se može zatražiti i preko HAKOM-ove aplikacije e-Dozvole.

Upute za korištenje aplikacije e-Dozvole pogledaj na forumu OVDJE.

Kako do radioamaterske dozvole OVDJE.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3HP

Puno hvala pocetkom godine me docekao obrazac za printanje.
Eto sad je to rjeseno.
Hvala.
Vise ljudi zna vise.
P.S.
Ja sam zadrti QRP operator, nikad neidem preko 10W uglvnom izmedju 90mW i 5W
Znam za elaborat ali daleko sam ja po snazi ispod takvih stvari.
Stanice mi sve stanu u dzep.

9A3HP

Ipak zapelo u HAKOM bazi podataka me nemaju jer netko nije svu arhivu unio u racunalni sistem, naravno nakon odredjenog broja godina arhivu su bacili pa tjelo drzavne uprave HAKOM ( to isto tjelo mi je vec izdavalo dozvole u papirnatom obliku) trazi da ja od HRS trazim da mi je ikad bila dodijeljena pozivna oznaka.
Pitanje je sad kako se to radi? Postoje li na papiru to jest u bazi podataka svi ili samo koji su trenutno platili clanarinu?
Nisam covjek od papirologije ali nisam ni od jucer. Kako dalje?

9A3TY

Ako si platio članski doprinos možeš preuzeti potvrdu o prijedlogu pozivne oznake s weba.
hamradio.hr -> SERVISI -> HRS e-Usluge

73 de Ivo, 9A3TY

9A3HP

Taj dio razumijem. Ali nisam obnavljao clanstvo duze vrijeme. Sto onda kako do potvrde?

9A2JK

Sve piše OVDJE.

Za prijedlog pozivne oznake kontaktiraj HRS.

73
Martin 9A2JK

9A3TY

Ako će ti trebati i prijepis svjedodžbe o položenom ispitu s obzirom na cijene usluga HRS-a (svjedodžba 15 EUR , prijedlog pozivne 30 EUR) isplativije ti je platiti članarinu nekom klubu i članski doprinos HRSu (dogodine ne trebaš ako ne želiš koristiti usluge QSL servisa - dozvola vrijedi 10 godina).

Nemaš ništa od starih dokumenata?

73 de Ivo, 9A3TY

9A3HP

Ne bas nista, sve diplome su otisle u ratu skupa sa kucom i uredjajima , poslije kupio ponovno uredjaj pa dobio dozvolu ali poslije se selio pa sve otislo da imam staru dozvolu rjesio bih. Jer je obrazac minimalisticki. Daleko manje ima podataka nego ikad prije. Ali valjda postoji arhiva u HRS jer HAKOM se svoje arhive rjesio uvodjenjem racunalnog sistema.
Jer nisam od jucer pa eto nije uneseno. To je zbunjujuce i odbija ljude od ovog hobija, kad meni dinosauru bode oci, mlade koje to nezanima tjera brze nego suzavac. Zato se i smanjuje broj aktivnih amatera.

9A4OE

Citat: 9A3HP  u 11. Travanj 2024, 09:55:04Ipak zapelo u HAKOM bazi podataka me nemaju jer netko nije svu arhivu unio u racunalni sistem, naravno nakon odredjenog broja godina arhivu su bacili pa tjelo drzavne uprave HAKOM ( to isto tjelo mi je vec izdavalo dozvole u papirnatom obliku) trazi da ja od HRS trazim da mi je ikad bila dodijeljena pozivna oznaka.
Pitanje je sad kako se to radi? Postoje li na papiru to jest u bazi podataka svi ili samo koji su trenutno platili clanarinu?
Nisam covjek od papirologije ali nisam ni od jucer. Kako dalje?

Iz mog iskustva.
Dozvolu obnovio 2022. godine, prije toga pauza od nekih 7-8 godina i nije bilo nikakvih problema da dobijem novu 22.. Sve što mi je trebalo je od Saveza dobiti potvrdu da je 4OE rezervirano za mene i to proslijediti u HAKOM. Platiš Savezu, a od HAKOM-a dobiješ besplatno.

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3HP

Nasao u bazi podataka HRS imaju sve sto su mi prije na papiru slali. Dakle nisam ja odredio vec HRS pise pozivna oznaka, operatorski razred pa i clanstvo u RK Kutina. Valjda ce HAKOMu biti dovoljno. Jer tako mi je djelatnica HAKOMa u telefonskom razgovoru jutros rekla, i da samo ponovno repriziram zahtjev sa podatkom od HRSa.
Valjda ce uraditi sve za koji dan.
Bilo bi fer i korektno da ako im u HAKOMu nije jasno da sluzbeno pitaju HRS.
Javim dokle sam stigao.
I da ovaj put je bilo manje pitanja u obrascu. Jer su usvojili prilicno unesenih podataka.
E-gradjanin mi je bio kompliciran , ali savladao.
Ovo je daleko manje podataka.

9A3HP

Ovo HAKOM je dobio zadnji put na papiru prije 15 godina ali sirocad zagubili i nece priznati vec nema nepostoji.
HRS neda dzabe.
Volio bih objasnjenje kako tjelo drzavne uprave izgubi dokument, pa posao im je da se time bave. I zasto pristojbama rastjerati sve koji nemaju da plate a mnogi nece ni htjeti.
Recept za brzo izumiranje radioamaterizma.

9A2JK

Zorane, 9A3HP, molim te nemoj isti sadržaj ponavljati u različitim temama. Konkretno,
objavio si isto u temi ''Obnavljanje dozvola'' i u ''Amaterizam ili profesionalizam''.
Dovoljno je samo u jednoj temi.

73
Martin 9A2JK
moderator foruma

9A3HP