• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

e-Dozvola – POZIV ZA KOMENTAR

Autor 9A2JK, 02. Rujan 2023, 10:39:18

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

U prilogu je nacrt uputa kako zatražiti Dozvolu putem HAKOM-ove
aplikacije e-Dozvole.

Vjerojatno ima grešaka i nejasnoća, pa je svaka primjedba dobrodošla.
Cilj je napraviti svima jasne upute i tako olakšati traženje Dozvole.

73 ES TKS
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3AXY

Kako dodavati ili uklanjati uređaje sa popisa uređaja u slučaju da kupimo ili prodamo radio stanicu bez potrebe za izdavanjem nove dozvole?
Lp,
Josip 9A3AXY.
Jozo Peruća

9A3TY

Citat: 9A3AXY  u 26. Listopad 2023, 16:54:22
Kako dodavati ili uklanjati uređaje sa popisa uređaja u slučaju da kupimo ili prodamo radio stanicu bez potrebe za izdavanjem nove dozvole?

Koliko je meni poznato to nije moguće.
Svaka promjena podataka rezultira novom dozvolom.
Sva sreća pa nema plaćanja za njeno izdavanje.

Pozdrav,

Ivo.
73 de Ivo, 9A3TY

9A5MPV

Jednostavno.

HAKOMu poslati zahtjev za nadopunom postojeće RA dozvole, na ZahtjevZaDozvolu@hakom.hr :

------------------------------------------

PREDMET: Zahtjev za nadopunom postojeće RA dozvole, 9Axyz

Poštovanje,

molim cijenjeni naslov za izmjenu podataka u postojećoj dozvoli za uporabu radiofrekvencijskog spektra u radioamaterskoj službi, prijava dodatne radio predajne postaje.

Prilažem :

1. Popunjen obrazac zahtjeva za izmjenu podataka o prijavljenim amaterskim radijskim postajama

2. Tehničke podatke za XYZ radio predajne postaje (dodatni uređaj koji prijavljujem), naveden u zahtjevu pod točkom 2.4.1.

Sa štovanjem,

73

Taj i taj 9Axyz

-----------------------------------

Priložiti popunjen obrazac 'ZAHTJEV ZA IZMJENU PODATAKA O  PRIJAVLJENIM AMATERSKIM RADIJSKIM POSTAJAMA U DOZVOLI br.__________________'.

Link na obrazac:

https://www.hakom.hr/UserDocsImages/2022/dokumenti/Zahtjev%20za%20izmjenu%20podataka%20o%20prijavljenim%20amaterskim%20radijskim%20postajama_20221229%20(13).docx?vel=26873

Detaljnije naputke možete naći na stranicama RKZa.

https://www.rkz.hr/pages/ra_dozvola.htm

73,

Vlado 9A5MP

9A3TY

Iz procedure koju si opisao vidi se da to ne ide kroz e-dozvole.

Inače, da li je netko napravio na taj način? Da li je dobio novu dozvolu ili neki drugi dokument kojim se potvrđuje promjena podataka?
Što je to "nadopunjeno" na dozvoli (kako se navodi u PREDMETu dopisa) kad se na njoj uopće ne spominju uređaji?

I retoričko pitanje - čemu svi ti podaci o uređajima kad se može raditi s tuđim uređajima?
Ne moraš imati uređaj za npr. 1.2 GHZ a CEPT dozvola (koju sada Hakom standarno izdaje) ti omogućuje rad na svim opsezima :
"The CEPT Licence permits utilisation of all frequency bands allocated to the Amateur Service and Amateur
Satellite Service and authorised in the country where the amateur station is to be operated." (prema https://docdb.cept.org/download/2ae38a89-e58a/TR6101.pdf )
Ionako svaki operator odgovara za to da li njegova oprema (ili tuđa ako s njom emitira) zadovoljava propise ili ne a u duhu radioamaterizma su stalne promjene i eksperimentiranje.  Danas isprobavaš dipol, sutra w3dzz, prekosutra long-wire, ... Svaka antena ima drugačije pojačanje pa je u konačnici i podatak koji se predaje u zahtjevu drugačiji. Pa gdje bi stigli i Hakom i mi da svaki takav eksperiment prijavljujemo ? Nek samo jednom u godini tih dvije tisuće radioamatera kojima se diči HRS napravi neku promjenu i djelatnici u Hakomu bi "nastradali". Što mislite zašto su prešli na dozvole koje vrijede 10 godina?  ;D

73 de Ivo, 9A3TY

9A5MPV

Moja procedura opisuje trenutno najednostavniji način komunikacije sa HAKOMom, kako napraviti dodavanje/micanje uredjaja iz postojeće/važeće RA dozvole. Kao što je i bilo inicijalno pitano u ovom tredu.

Sve piše na HAKOMovom webu, na odgovarajućim mjestima, pa i to, da trenutna (prva inačica) implementacije RA e-Dozvole, podržava samo inicijalnu prijavu uredjaja, pri traženju nove e-Dozvole.

Takodjer piše da će implementacija promjena u važećim RA dozvolama, biti implementirana u budućim inačicama RA e-dozvole, a da se trenutno može najjednostavnije obaviti na način, kako sam napisao u svom odgovoru u tredu.

Sve se da naći, ako se i traži. Ako ti netko drugi nadje, nemoj prigovarati, nego zahvali.

A najprije temeljito proučiti trenutno važeći Zakon o elektroničkim komunikacijama, kao i Pravilnik. Pa će se izmedju redaka tj. članaka Zakona i Pravilnika, naći i odgovor na pitanje 'Zašto evidentiranje uredjaja?'.

Ukratko, i njih mobiliziraju kad dodje potreba ....

9A5MPV

Kad se napravi prijava promjene podataka u postojećoj RA dozvoli, po opisanoj proceduri,

nakon desetak dana dolazi službeni dopis iz Hakoma (koji treba potpisati da si preuzeo), s potvrdom Ravnatelja, da je tražena promjena podataka (navedi se vrsta uredjaja, i eventualno njegov serijski broj, ako je prijavljen) provedena, u postojećoj RA dozvoli broj tajitaj.

9A5MPV

I ne. ne mozeš vršiti transmisiju s uredjajem koji nije prijavljen u RA dozvoli pod Tebi dodijeljenim dodijeljenim pozivnim znakom od strane Regulatora.

Za Regulatora je bitno, sa ima evidentirane dijelove primopredajne postaje koji imaju mogućnost emitiranja radio signala ( a to je radio uredjaj).

9A3TY

Citat: 9A5MPV  u 23. Studeni 2023, 11:18:38
Sve se da naći, ako se i traži. Ako ti netko drugi nadje, nemoj prigovarati, nego zahvali.

Alo prika, stani malo. Gdje sam ja to tebi prigovorio?
Inače, lakše je tražiti nešto što znaš da postoji nego nešto što ne znaš da li uopće postoji. A jednom kad nešto vidiš lako je podijeliti s drugima.
Zato i postoje ovakvi forumi da razmjenimo iskustva i olakšamo jedni drugima.

Citat: 9A5MPV  u 23. Studeni 2023, 11:31:44
I ne. ne mozeš vršiti transmisiju s uredjajem koji nije prijavljen u RA dozvoli pod Tebi dodijeljenim dodijeljenim pozivnim znakom od strane Regulatora.

Pa zar nismo imali prilike pročitati da je remote rad s tuđom opremom legalan? Ta se oprema sigurno ne nalazi u mojoj dozvoli.
Zar ne možemo raditi sa susjedove opreme kad mu dođemo u posjet ili s klupske opreme pod vlastitom oznakom? Ta oprema se također ne nalazi u mojoj dozvoli.
Očito je to nešto novo, najnovije ?!?

Unaprijed zahvaljujem na svim korisnim informacijama.
73 de Ivo, 9A3TY

9A3WP

Pozdrav društvo,

pa meni je sve to presmiješno, stvarno za krepat od besmislica
propisanih ovim i onim pravilnicima...

npr. ne moraš biti član radiokluba odnosno HRS-a
a da ostvariš mogućnost biti potpuno legalna radiopostaja
samo registracijom pri HAKOM-u  -  što mi iskreno savršeno odgovara !
i ako se ne varam to možemo samo mi koji smo nekad bili članovi
radioklubova i HRS-a pa smo tako ostvarili pravo na pozivnu oznaku,
za (prvu) dodjelu pozivne oznake moraš biti član HRS ?

serijski broj radiouređaja HAKOM ne zanima

to što ne smiješ odašiljati sa uređaja koji nisi registrirao
odnosno ne smiješ odašiljati sa uređaja koji je netko drugi registrirao
koliko se sjećam oduvijek je bilo tako propisano - praksa je nešto drugo

odašiljati smiješ sa radiouređajima radiokluba jer je iste registrirao
radioklub i taj radioklub odnosno netko tamo je odgovorna osoba
koja će ti to dopustiti ili ti neće dopustiti - u skladu sa tvojim RA razredom
no odašiljati ćeš pozivnu oznaku radiokluba, a ne svoju
sukladno tome pretpostavljam da bi isto vrijedilo i za REMOTE rad ?

nadalje, PEP & dijagrami zračenja imaju smisla u odnosu na fiksne lokacije
odnosno lokacije navedene u dozvoli za rad, na način da ako su vam odobrili
npr. 1Kw PEP za vašu vikend adresu na lokaciji kojoj je prvi susjed udaljen
cca 80km od vas - ali ne smijete raditi sa 1kW PEP sa Ciboninog tornja u Zagrebu !

moj slučaj je recimo da su mi apsolutno sve radiopostaje mobilne radiopostaje
i što sad HAKOM-u za Yaesu FT857D znači da ga moram obavezno prijaviti na nekoj adresi
a želim ga recimo instalirati u automobil i spojiti na Yaesu ATAS mobilnu antenu
i želim odašiljati s bilo koje "CEPT" lokacije ?

mislim da je to sve bezveze nabacano u Pravilnike... nije primjenjivo u praksi
i sve bi to trebalo svesti na odgovorno ponašanje pojedinca
koji neće emitirati sa 1kW PEP u gusto naseljenom području
u kojem ionako nije čak ni moguće ništa raditi s obzirom na razinu šuma i smetnji
koje je u naseljenom području nemoguće izbjeći (od DSL, SMPS, promet i sl.)

posebno me nasmijala ova ideja o mobilizaciji uređaja !
nekako mi je to nezamislivo u današnje doba
ako me baš netko poželi angažirati kao legalnog RA, u redu, staviti ću se rado na raspolaganje
a što se mobilizacije samih uređaja tiče... što se mene osobno tiče
koliko su hrvatsko društvo i lokalna zajednica uložili u 9A RA toliko će od mene i mobilizirati
nakon što ću svoje uređaje za to osobno pripremiti - npr. sjekirom

i na kraju srdačan pozdrav svim UNLIS (nekoć davno registriranim, ali u trenutku neregistriranim)
pozivnim oznakama koje slušam u eteru - njima uređaje neće moći mobilizirati - jer su UNLIS, hi !

73 Goran, 9A3WP

OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A2JK

Rasprava je OK, ali skreće s teme.
Otvorite si novu temu i raspalite.

73
Martin 9A2JK
moderator
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.