• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dozvola za radijsku postaju

Autor 9A2JK, 13. Veljača 2021, 10:04:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Otvaram novu temu od Dozvoli za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi
što treba za dobivanje Dozvole, kako to realizirati kao i pravu na posjedovanje radio stanice.
Za uvod podsjećam da smo nekada imali Dozvolu za rad amaterske radio stanice u kojoj su bile 
izrijekom napisane radio stanice za koje ta dozvola vrijedi. Osim toga za dobivanje Dozvole za 
rad trebalo je prvo ishoditi Dozvolu za postavljanje radio stanice. Sve se to kroz vrijeme mijenjalo.

Ostavimo prošlost. Važno je što je danas i što će biti sutra.

U ovim lošim vremenima ima i dobrih stvari. Od kako sam, malo više od mjesec dana, urednik ove 
web stranice, preko kontakt forme na web stranici dolazi sve više upita kako do Dozvole i sl. Za mene 
je to pozitivno iznenađenje. To samo znači da web stranicu, kao i forum, nalazi i čita puno više ljudi 
nego se to na prvi mah čini. Zato su svi savjeti i odgovori na pitanja kako se ponovno aktivirati u 
radioamaterizam korisni.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6SKR

Nadam se da Dozvole traže mlađi.:)
Pošto ja trenutno prolazim te faze, možda dobro da se napiše što sve treba za dobivanje dozvole za rad.
1. Moraš biti član radio kluba
2. Moraš imat položen ispit
3. Moraš dobiti potvrdu o prijedlogu pozivne oznake od HRS-a.
4. Moraš ispuniti zahtjev za izdavanje dozvole za uporabu radiofrekventnog spektra u amaterskoj službi

3 i 4 moraš poslati HAKOM-u i čekat dozvolu.

U mojem slučaju kao povratnik nakon 30 god. mislim da su bile nopotrebne točke 3 i 4. Ako mi se priznao bivši razred u bivšoj YU (sada je A), ako se pozivna oznaka automatski prebacila sa YU2SKR na 9A6SKR, ako mi se nije promijenilo ništa od adrese do uređaja, a svi su podaci u bazi podataka, onda su jedino mogli zatražiti OiB koji kao takav tada nije postojao. No hajde, bar smo u 21st. pa se sve može riješiti mailovima i malo u Wordu ili Adobe-u.

73
Zlatko 9A6SKR
9A6SKR, Zlatko

9A8A

Citat: 9A6SKR  u 15. Veljača 2021, 18:55:42
Nadam se da Dozvole traže mlađi.:)
Pošto ja trenutno prolazim te faze, možda dobro da se napiše što sve treba za dobivanje dozvole za rad.
1. Moraš biti član radio kluba
2. Moraš imat položen ispit
3. Moraš dobiti potvrdu o prijedlogu pozivne oznake od HRS-a.
4. Moraš ispuniti zahtjev za izdavanje dozvole za uporabu radiofrekventnog spektra u amaterskoj službi

3 i 4 moraš poslati HAKOM-u i čekat dozvolu.

U mojem slučaju kao povratnik nakon 30 god. mislim da su bile nopotrebne točke 3 i 4. Ako mi se priznao bivši razred u bivšoj YU (sada je A), ako se pozivna oznaka automatski prebacila sa YU2SKR na 9A6SKR, ako mi se nije promijenilo ništa od adrese do uređaja, a svi su podaci u bazi podataka, onda su jedino mogli zatražiti OiB koji kao takav tada nije postojao. No hajde, bar smo u 21st. pa se sve može riješiti mailovima i malo u Wordu ili Adobe-u.

73
Zlatko 9A6SKR

Pozdrav Zlatko !
Da ne zbunjujemo clanove u tvojem postu dvije su stvari netocne?

1. Ne moras biti clan radio kluba
2. Pozivna oznaka za A razred bi bila 9A5SKR ( A razred = 9A 5 ) !

Sve pise na:
- o clanarini i clanstvu: https://www.hamradio.hr/download/Odluka_clanarina_2021.pdf
- o pozivnim oznakama: https://www.hamradio.hr/download/Odluka_clanarina_2021.pdf

Bez zamjere i ljutnje...

73
Mark

9A6SKR

Evo, meni su rekli da moraš. Ovo mi je nova informacija. Zato sam i platio članarinu.
Isto tako i za pozivni. Rečeno mi je da sam "A" razred, a imam 9A6SKR. Sada više ne znam tko je tu lud. Opet ću i to morat pitat.
lp
Zlatko
9A6SKR, Zlatko

9A2JK

1. Ne postoji nikakva Dozvola za rad...

2. Postoji samo DOZVOLA ZA UPORABU RADIOFREKVENCIJSKOG SPEKTRA U AMATERSKOJ SLUŽBI.  Točka.

3. Dozvolu ... izdaje HAKOM, na temelju Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama.

Vidi link: https://www.hakom.hr/UserDocsImages/2020/propisi/neslu%C5%BEbeni%20pro%C4%8Di%C5%A1%C4%87eni%20tekst-Pravilnik%20o%20amaterskim%20radijskim%20komunikacijama.pdf

4. Mala digresija. HAKOM tj. ljudi zaposleni u HAKOM-u, za radioamatere tako dobro rade da je opravdano zapitati se: 
''Je li HAKOM možda agencija neke dobro uređene države, npr. Njemačke?''. Ne rade nam nikakve nepotrebne 
komplikacije ALI MI, TRAŽITELJI ZAHTJEVA ZA DOZVOLU ..., TREBAMO NAPRAVITI ODREĐENI RAZUMNI MINIMUM. 
Dozvolu dobijete za 3 (tri) dana.

5. Sve što treba za Dozvolu ... lijepo piše na HAKOM-ovj web stranici:
https://www.hakom.hr/default.aspx?id=348

6. Na web stranici HRS (to je ova stranica) iz glavnog izbornika otvorite:
ČESTA PITANJA i ŠTO JE HRSDokumenti, pravilnici i odluke. Tamo (skoro) sve piše. 
Ako je nešto nejasno, možemo to ovdje komentirati i onda unijeti ispravke na web stranicu.

7. Prijedlog pozivne oznake daje Hrvatski radioamaterski savez po Pravilniku o pozivnim oznakama 
kojega možete naći na ovoj web stranici.

8. Članstvo u radio klubu, po Ustavu ove države, nije obaveza. Neki iz svojih (opravdanih/neopravdanih) 
razloga ne žele biti članovi HRS, a žele biti članovi radio kluba. To je za drugu temu. Ako pak nekome treba
Potvrda o prijedlogu pozivne oznake, najjednostavnije je učlaniti se u neki radio klub (ne mora biti u vašem
mjestu) i problem je trenutno riješen.

Kako ispuniti fomular Zahtjeva za izdavanje Dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi?
Predlažem da razjasnimo gornje tvrdnje, a u kasnijim objavama ćemo o ispunjavanju formulara i izračunu ERP-a.

73
Martin 9A2JK

9A8A

Citat: 9A6SKR  u 16. Veljača 2021, 07:15:18
Evo, meni su rekli da moraš. Ovo mi je nova informacija. Zato sam i platio članarinu.
Isto tako i za pozivni. Rečeno mi je da sam "A" razred, a imam 9A6SKR. Sada više ne znam tko je tu lud. Opet ću i to morat pitat.
lp
Zlatko

Pozdrav !
Tko ti je rekao da je A razred 9A 6 ??

Citat iz Pravilnika:
Članak 4.
Radio klubovima se daje prijedlog pozivne oznake iz serije 9A1AAA do 9A1ZZZ (tablica 1.).
Radioamaterima  P  razreda  dodjeljuju  se  prijedlozi  pozivne  oznake  iz  serije  9A3AAA  do 9A3ZZZ (tablica 1.)
Radioamaterima  A  razreda  dodjeljuju  se  prijedlozi  pozivne  oznake  iz  serije  9A5AAA  do 9A5ZZZ (tablica 1.) .
Stručna služba Hrvatskoga radioamaterskog saveza izdati će prijedlog pozivne oznake ukoliko je ista slobodna, bez određenih preduvjeta, a prema redoslijedu primitka zahtjeva

Ako pazljivo procitas "odluku o visini članarine..itd", vidjeti ces da pod tockom III Naknade, u stavku 2, pise:

Dodjela prijedloga pozivne oznake s troslovnim sufiksom –za radioamatere  koji ne uplaćuju članski doprinos(nisu članovi HRS-a)i strane državljanekoji nisu članovi HRS-a  300,00

Znaci da bi od HAKOM-a dobio dozvolu od HRS-a ti treba potvrda o pozivnoj oznaci, a za to ne trebas biti clan niti jednoga kluba, samo moras imati polozenu kategoriju.
No, ako nisi clan kluba onda nemas pravo na QSL Biro..itd..

73
Mark

9A6SKR

Samo ću ovo reći.
Umjesto da se sve olakša i na taj način pokuša privući što više mladih, očito je nekom u interesu upravo suprotno. Kako državi preko HAKOM-a, tako i nekim pojedincima. Da, čitao sam što piše na HAKOM-ovim stranicama i što sam više čitao nisam mogao vjerovat što se sve mora ispuniti kako bi se dobila "DOZVOLA ZA UPORABU RADIOFREKVENCIJSKOG SPEKTRA U AMATERSKOJ SLUŽBI", a ne dozvolu za rad. Ja sam to ispunio jučer i znam da se dosta nabrojanih stavki ne traži.
Bilo bi bolje da se nisam uopće prijavio na ovaj forum, a nije bilo ni jednostavno. Neki su valjda čekali da se pojavi netko novi pa da se počne po njemu kresat i tako pokazivat svoje mišiće. Zato pošto nisam balavac, a ispao sam tuka, konj, slon i što već još, kako ovdje tako i na još dva mjesta najpametnije da se isključim pa si tražite drugu žrtvu. Ja sam imao dobre namjere, pokušao se ponovo dići iz pepela i aktivirat, ali sada više nisam siguran u to. Nisam više siguran ni što me čeka u eteru ako će ga uopće biti.
pozdrav svima
lp
Zlatko
9A6SKR, Zlatko

9A2M

Citat: 9A6SKR  u 16. Veljača 2021, 07:15:18
lp
Zlatko

Pozdrav Zlatko,

Ako si iz HRS-a dobio Prijedlog pozivne oznake 9A6SKR onda je to OK. Tvoj matični radioklub je te podatke poslao u Savez i tako si upisan u evidenciju dodijeljenih pozivnih oznaka. E sada, zašto nisi 9A5 nego 9A6? Prije ovog sada aktualnog Pravilnika imali smo stari gdje su se dodjeljivale pozivne oznake 9A6XXX i 9A7XXX.
Pretpostavljam da je tebi zamjena pozivne oznake napravljena u to vrijeme dok još nisu postojale samo A i P kategorije na osnovu položene D kategorije u bivšoj državi?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A8A

Pozdrav !

Ne znam cemu ljutnja?
Zlatko, dok te nije bilo neke stvari su se promijenile?
Mozda na bolje, a mozda na losije..hi..
Ja sam samo citirao Pravilnik koji je takav kakav je?
Ako imas potvrdu na 9A6SKR onda su te valjda promijenilu u 9A6 po Pravilniku koji je bio na snazi do prije 10-12 godina?
Ne znam kada si polagao ispit?
Mozda si odmah i dobio 9A6SKR pa su ga sada samo ponovno aktivirali?
U stvari nije ni bitno.....glavno da je jedan radioamater vise na bandu.. :)

73
Mark

9A6SKR

9A2M,
Tako je. E, D i C razred. Pripremao se na polaganje za "B" 1991. ali znamo što se onda desilo. Lokaciju i prostor mog matičnog kluba je plaćala država koja je nestala i jasno da je klub tada bio ugašen, a ja otišao u HV. Tada je sve nekako zamrlo.
Prvo koga sam kontaktirao prije 2 mjeseca je HRS i kada sam im rekao svoje podatke doznao da mi je dodijeljena pozivna oznaka 9A6SKR i u kojem se klubu vodim kao njihovim članom. Objasnili su mi što trebam sve poduzeti i eto što i jesam. Znam za stari pravilnik i točno je što pišeš, ali i u novom piše i ovo: A razred 9A5AAA-9A5ZZZ ; 9A6AAA-9A9ZZZ pričuva (samo nedodijeljeni znakovi). HRS je dao prijedlog pozivne oznake, a ne ja i to je po meni OK. I onda me se uvjerava u nešto drugo, pa posumljam u sebe i onda ispadnem telac kako u RKZ tako i u HRS-u i radi toga mi je sada neugodno, pogotovo što neke osobe znam. A u RK želim biti, bez obzira da se i ne mora.

lp
Zlatko
9A6SKR, Zlatko

9A2JK

Zlatko, 9A6SKR, ako je moje pisanje razlog tvoje ljutnje, onda ti je ja javno ispričavam.

Moje pisanje je točno isto što i tvoje, citiram: ''Ja sam imao dobre namjere''.

Ti nisi jedini koji postavlja ista pitanja. Vjerojatan razlog povećanom broju upita  je ovo nesretno vrijeme.   
I to nije samo kod nas. Po drugim, stranim forumima i grupama, vidi se isto – puno ljudi je bez posla 
(ili rade smanjeno), pa sad imaju vremena za radioamaterizam.
Zato sam pokrenuo ovu temu da što bolje razjasnimo ovu ''problematiku''

Kao što je Mark, 9A8A, lijepo napisao: ''dok te nije bilo neke stvari su se promijenile''.

I da zaključim. Prema zakonima ove države, kad bi ih HAKOM dosljedno provodio, radioamaterizma 
i radioamatera u ovoj državi ne bi bilo. Ali, u HAKOM-u su pametni ljudi i ako zahtjev za Dozvolu za 
uporabu radiofrekvencijskog spektra razumno napišemo, onda su i oni ''pokriveni''. Ovo čitaj: u 
Zahtjevu napišemo nešto što ima smisla i u roku par dana dobivaš Dozvolu.

Cijena (zahvaljujući HRS-u i HAKOM-u) = NULA kuna. 
Toga nema nigdje i to je samo još jedan   (od brojnih) razloga zašto je dobro biti član HRS-a.

73
Martin 9A2JK

P.S. Trenutno sam QRL, ali ako stignem, još danas ću ovdje objaviti primjer
ispunjenog Zahtjeva za Dozvolu.

9A2M

Citat: 9A6SKR  u 16. Veljača 2021, 12:58:49
9A2M,
Tako je. E, D i C razred. Pripremao se na polaganje za "B" 1991. ali znamo što se onda desilo. Lokaciju i prostor mog matičnog kluba je plaćala država koja je nestala i jasno da je klub tada bio ugašen, a ja otišao u HV. Tada je sve nekako zamrlo.
Prvo koga sam kontaktirao prije 2 mjeseca je HRS i kada sam im rekao svoje podatke doznao da mi je dodijeljena pozivna oznaka 9A6SKR i u kojem se klubu vodim kao njihovim članom. Objasnili su mi što trebam sve poduzeti i eto što i jesam. Znam za stari pravilnik i točno je što pišeš, ali i u novom piše i ovo: A razred 9A5AAA-9A5ZZZ ; 9A6AAA-9A9ZZZ pričuva (samo nedodijeljeni znakovi). HRS je dao prijedlog pozivne oznake, a ne ja i to je po meni OK. I onda me se uvjerava u nešto drugo, pa posumljam u sebe i onda ispadnem telac kako u RKZ tako i u HRS-u i radi toga mi je sada neugodno, pogotovo što neke osobe znam.

lp
Zlatko

Eto, stvar je jasna. Sada imaš A kategoriju, pozivni znak, uskoro ćeš iz HAKOM-a dobiti dozvolu i gotovo!

9A6SKR

Ma stvorila mi se pomutnju, da li je "A" ili "P", da li je 9A6 ili 9A5. Meni je to tako i onako skoro svejedno, ali htio sam da na papiru piše točno. Evo priznajem, napisao sam nešto što će se tek ostvariti, a tiče se antena. One su kupljene, ali nisu još postavljene, a u tu rubriku sam morao nešto napisat. Nadam se da ću ih postavit kada zatopli. i KV će doći na red, ove godine sigurno.
9A6SKR, Zlatko

9A2JK

Primjer ispunjenog Zahtjeva za Dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi:

Većina upisanog u primjeru na slici je samo po sebi razumljivo, osim dijela RADIJSKA POSTAJA.

U Lokacija postavljanja i rada - pišemo našu adresu.
Zemljopisna duljina i širina – ostavljamo prazno
Nadmorska visina (m) – ostavljamo prazno

Frekvencija odašiljača i prijamnika – prepisati onako kako piše u uputama za uređaj.

Proizvođač, tip i serijski broj uređaja – proizvođač, tip i serijski broj uređaja

Najveća dopuštena snaga odašiljača (W) – ono što piše u uputama uređaja
Dobitak antenskog sustava (dBd) –  za KV najbolje uzeti običan dipol tj. upisati 0 dBd
ERP (W) – rezultat izračuna

Izračun ERP možete napraviti na linku:
https://hrvhf.net/upload/erp_calc.htm

Primjer sa slike je za najviši KV opseg, 28 MHz. Računamo sa:
Snaga odašiljača: 100 W (to piše u uputama uređaja)
Frekvencija: 28 MHz (zato jer je to najpovoljnije za nas)
Vrsta kabela: Iz padajućeg izbornika npr. Belden 8267 (RG-213)
Gubitak kabela/100m: stavimo 3.50 dB (to je približan podatak iz tablica o kabelu)
Dužina kabela: približno stvarna dužina kabela, npr. 20 m
Dobitak antene:  upisujemo 0 jer je podatak u dBd tj. za dipol antenu (za nju računamo)

Klik na Izračunaj

Za gornje podatke, kalkulator je u ERP izračunao 85 W.
U Zahtjev za Dozvolu, stupac ERP (W) upisujemo 85 W.
85 W je manje od 100 W, dakle ne treba crtati dijagrame zračenja.

Za ručne radijske postaje, u ERP je OK upisati snagu koja piše u uputama.

Obrazac zahtjeva potpišemo, skeniramo i pretvorimo u PDF.

Prijedlog pozivne oznake preuzimamo s ove web stranice. Iz glavnog izbornika SERVISI, otvorite 
HRS e-Usluge. Prije preuzimanja treba se prijaviti. Prijavu treba napraviti na forumu.
Prijedlog pozivne oznake možete preuzeti samo ako ste prije uplatili članski doprinos HRS-u. 
Članski doprinos se plača preko kluba kojega ste član. Kada klub uplati vaš članski doprinos, 
stručne službe HRS-a to evidentiraju, a računalo automatski generira Prijedlog pozivne oznake. 
Postoji jedan period ''mrtvog hoda'' od siječnja do ožujka. To je vrijeme u kojemu klubovi uplaćuju 
članske doprinose. Ako vam Prijedlog treba u tom periodu, jednostavno preko kontakt forme ove 
stranice kontaktirate stručnu službu HRS-a.
Obrazac Zahtjeva i Prijedlog pozivne oznake (također u PDF-u), pošaljite HAKOM-u na e-mail.

ZahtjevZaDozvolu@hakom.hr

Oni koji traže dozvolu prvi puta ili nakon desetljeća pauze, trebaju poslati i presliku npr. 
osobne iskaznice iz koje se vidi OIB.
Oni koji traže dozvolu za snagu veću od 100 W ERP trebaju nacrtati nekakav jednostavni dijagram
zračenja antene. U HAKOM-u će biti zadovoljni.

Molim komentare, primjedbe, prijedloge i sl. na gore opisani postupak, u cilju opisa postupka koji 
bi stavili na web stranicu i koji bi bio svima zainteresiranim lako dostupan.

73
Martin 9A2JK

9A6SKR

Samo da još dodam kako su me danas nazvali iz HAKOM-a da bi im trebao poslati presliku diploma, ili ovlaštenja za rad te dozvolu za rad amaterske radio stanice iz bivše države, jer me nemaju u evidenciji. To sam napravio i drugi tjedan mogu očekivat dozvolu.
9A6SKR, Zlatko