• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dozvola za radijsku postaju

Autor 9A2JK, 13. Veljača 2021, 10:04:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Hvala Zlatko na povratnoj informaciji.
Korisno je znati.

Kad bi druge državne službe i agencije radile bar 10% kao HAKOM,
gdje bi nam bio kraj ?  8)

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4OE

Citat: 9A6SKR  u 17. Veljača 2021, 18:08:19
Samo da još dodam kako su me danas nazvali iz HAKOM-a da bi im trebao poslati presliku diploma,
Tako je, kod prvog traženja "dozvole"  potrebna ti je i preslika potvrde (diplome ili kako se već zove) iz koje je vidljivo da si položio ispit.
Sve stručnjak do stručnjaka a nitko da ti skrene pažnju na taj podatak

Citat iz jedne javne rasprave o Pravilniku o ARK:
"VI.
Članak 12.
(2) Uz zahtjev iz stavka 1. ovog članka radioamater mora dostaviti dokaz o položenom
radioamaterskom ispitu za A ili P razred i potvrdu o prijedlogu pozivne oznake koju
izdaje Savez.
Pošto se na potvrdi o prijedlogu ili već dodijeljenoj pozivnoj oznaci koju izdaje HRS nalazi
rubrika iz koje je vidljiv radioamaterski razred, da li je neophodno pri svakom produženju
dozvole dostavljati presliku potvrde (diplome) o položenom radioamaterskom razredu?

HAKOM:
Potvrda o prijedlogu pozivne oznake i preslika potvrde o položenom radioamaterskom
razredu dostavljaju se prilikom
prvog izdavanja dozvole ..."

Na kraju krajeva lijepo ti piše u Pravilniku o ARK što trebaš dostaviti za izdavanje dozvole:
Članak 12.

(1) Agencija izdaje dozvolu na temelju zahtjeva pojedinca, kluba ili Saveza,ukoliko su
ispunjeni uvjeti propisanih Zakonom i ostalim podzakonskim propisima. Obrazac
zahtjeva za izdavanje dozvole Agencija objavljuje na svojim internetskim stranicama.
(2) Uz zahtjev iz stavka 1. ovog članka radioamater mora dostaviti dokaz o položenom
radioamaterskom ispitu za A ili P razred
, potvrdu o prijedlogu pozivne oznake koju
izdaje Savez, izvornik prethodno izdane dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra
te, za amaterske radijske postaje kojima jeefektivna izračena snaga jednaka ili veća od
100 W, podatke sukladno pravilniku iz članka 95. stavka 2. Zakona. "
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JK

Damire,

hvala ti što si nas upozorio i na dio koji se odnosi na prvo traženje dozvole.
Forum bi trebao služiti razmjeni znanja i informacija. Nitko ne zna sve, ali zato kad se skupimo ...

73
Martin 9A2JK

9A6SKR

9A4OE,
Ma bitno da smo u 21st. pa se sve napravi iz fotelje toplog doma.:) Ovako bi to trajalo dosta duže.

lp
Zlatko
9A6SKR, Zlatko

9A7PJT

Citat: 9A4OE  u 17. Veljača 2021, 19:26:31
Citat: 9A6SKR  u 17. Veljača 2021, 18:08:19
Samo da još dodam kako su me danas nazvali iz HAKOM-a da bi im trebao poslati presliku diploma,

Sve stručnjak do stručnjaka a nitko da ti skrene pažnju na ta. .     

... da bar u ministarstvima ,agencijama , drzavnim sluzbama (stozeru!)  postoji  10%  ovakvih..  .  di bi nam samo bia  kraj  ::)  !?

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A3AG

Kad sam tražio dozvolu za svoju lokaciju sa koje radim/radimo za velikom snagom tražil sam način kako složiti sve potrebno za HAKOM. U prilogu je ono što sam im poslao i na što su rekli da je baš dobro. Kad sam pričao sa čovjekom iz HAKOM-a iznenadila me informacija da jako malo amatera ima veliku snagu i slabe antene i još me pitao bi li mogli doći malo izmjeriti kada su usput čisto da vide kak to izgleda. Očito ne prijavljuj svi ono što zbilja imaju u PPS-u i iznad njega  ;D Ovo je inače rađeno sa programom kojeg članovi DARC-a imaju na korištenje za izdavanje dozvola. Budemo vidjeli da li se može nešto takvo napraviti za potrebe 9A radioamatera.

73, Saša 9A3AG

9A2JK

Svatko je odgovoran za ono što prijavi.
U prilog konstruktivnoj raspravi evo kako sam ja tražio za produljenje
Dozvole u rujnu prošle godine.

Prijavio sam uređaj snage 200 W (to piše u uputama) s kojim inače radim.
Dijagram zračenja sam, slično kao i ti, uzeo iz specifikacija moje antene,
(to sam bio našao nekad davno negdje na internetu).
Za poziciju antene, uzeo sam kopiju katastarskog plana i stavio točku
na mjesto gdje je antena.

ERP sam izračunao sa 9A5ANB kalkulatorom.
Bilo bi dobro kad bi imali nešto slično kao i DARC. Ako budete to radili
u suradnji sa HAKOM-om nastojite da to za nas, obične smrtnike, bude
što jednostavnije.

73
Martin 9A2JK

9A4OE

Citat: 9A3AG  u 18. Veljača 2021, 12:43:28
Ovo je inače rađeno sa programom kojeg članovi DARC-a imaju na korištenje za izdavanje dozvola. Budemo vidjeli da li se može nešto takvo napraviti za potrebe 9A radioamatera.

73, Saša 9A3AG
Prije dosta godina sam bio zagrijan da to prevedem na naše uvjete, na kraju me prošla volja.
Svidjelo mi se što program automatski generira sve podatke koji se unesu.

9A4QV

Citat: 9A4OE  u 18. Veljača 2021, 13:31:27
Citat: 9A3AG  u 18. Veljača 2021, 12:43:28
Ovo je inače rađeno sa programom kojeg članovi DARC-a imaju na korištenje za izdavanje dozvola. Budemo vidjeli da li se može nešto takvo napraviti za potrebe 9A radioamatera.

73, Saša 9A3AG
Prije dosta godina sam bio zagrijan da to prevedem na naše uvjete, na kraju me prošla volja.
Svidjelo mi se što program automatski generira sve podatke koji se unesu.

A šteta da nisi odradio taj posao  :)
Bilo bi nadasve korisno jer zasigurno postoji određeni broj radioamatera koji bi se htjeli vratiti u hobi ili mladi koji bi se aktivirali ali im je tlaka "papirologoja".
Trebalo bi složiti nešto upravo prema HAKOMovom pravilniku, nit više nit manje što bi bilo univerzalno i jednoobrazno.
Pojednostavilo stvari i nama i HAKOMu kod izdavanja dozvola, a ako je aplikacija ili kalkulator dobra mogao bi ići prijedlog HAKOMu da se uvrsti na njihove stranice i doda e-dozvola za radioamatersku službu.

Takav kalkulator, tablica, obrazac bi se onda trebao trenirati na tečajevima, barem primjer dva gdje bi svi oni koji kasnije polože ispit bili spremni ispuniti "dva papira" koje HAKOM traži.
U materijalima za tečajeve dotaći se elektromagnetskog neionizirajućeg zračenja. Ali ne na "Wikipedija" način nego kroz praktičan i plastičan pristup, da čovjek zna izmjeriti ili izračunati par osnovnih stvari.

Nebi trebalo širiti priču više od osnovnih HAKOM zahtjeva jer ćemo se zapetljati u kompleksne izračune koje čak ni neke profesionalne službe ne odrađuju ispravno.
Sašin primjer je samo kako se kaže grebanje po površini. Da bi ta računica bila ispravna potrebno je izračunati kumulativno polje. Eeee to je već problem.
Zato se moramo držati zahtjeva HAKOMa koji je pojednostavljen za naše potrebe i takav treba biti.

Podržavam Martinove pohvale na račun rada HAKOM-a, i slažem se, nek se i drugi ugledaju na tu agenciju.
Prvi nek se ugleda HRS, i neka prestane sa diskriminirajućom praksom naplate prijedloga pozivne oznake, neka uopćeno prestane sa sramotnom naplatom izdavanja prijedloga pozivne oznake. Kada je HAKOM oslobodio radioamatere od plaćanja izdavanja radioamaterske dozvole za osobne znakove, može i HRS to učiniti za radioamatere. Jer, eter je opće dobro RH i ako se država odrekla nameta na to dobro u korist radioamatera, može i HRS.

QV

9A4OE

Citat: 9A4QV  u 18. Veljača 2021, 19:22:02

Pojednostavilo stvari i nama i HAKOMu kod izdavanja dozvola, a ako je aplikacija ili kalkulator dobra mogao bi ići prijedlog HAKOMu da se uvrsti na njihove stranice i doda e-dozvola za radioamatersku službu.

Kad smominješ e-dozvolu,
takodje iz moje davne (kako se uzme, vrijeme relativan pojam) prepiske sa HAKOM-om, uvjet za ukidanje sadašnjeg načina izdavanja dozvole i prelazak na e-dozvolu je bio ukidanje upravne pristojbe koja se plaćala općom uplatnicom. Sve bi to moralo pisati negdje na forumu.
Neka netko napiše koliko godina unazad nije više potrebno plaćati tu pristojbu?
Dali je i kad netko, nakon što je ukinuta ta pristojba pokrenuo to pitanje pred HAKOM-om? 
Nije, jer nije nekima u interesu da predstavljaju interese hrvatskih radioamatera na nacionalnoj razini.

Neka netko postavi to pitanje HAKOM-u pa da vidimo situaciju danas.
Ne čekajte "strčnu" službu HRS-a pitajte kao osoba sa imenom i prezimenom
, odgovorno tvrdim da su pojedinci obraćanjem regulatornoj agenciji više napravili za boljitak radioamatera u HR nego stručna služba, to se i vidi koliko su se stvari promijenile, sve je to rezultat takvih prepiski.

9A4NA

Pozdrav kolege.
U arhivi sam pronašao pravilnik o tehničkom pregledu radio stanica iz 1977.
Vidim da ima sijedih glava koje plaču za onim vremenina i regulama za postavljanje radio postaje.
Ja ne, i smatram da u ovom našem hobiju treba sve biti jednostavnije i dostupnije svima.
Zato, ako su HR institucije ovo pojednostavnile onda stvarno nema potrebe da mi kompliciramo.
73
Željko
9a4na

9A2JK

Svega ima na našoj web stranici, a tko traži, taj i nađe!
Na OVOM LINKU puno toga piše. Hvala Nikoli, 9A5W.

73
Martin 9A2JK

9A4QV

Martine,

prije nego se stavljaju takvi linkovi potrebno je provjeriti da li su računice ispravne.
Ti proračuni koje je radio Nikola 2017.godine naslanjaju se na zakonsku odredbu Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskog polja iz 2014.godine.
2019.godine donesen je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja.

Ponavljam, ne treba se petljati u nešto što nije potrebno.
Proračuni koje je Nikola radio za područja povećane osjetljivosti su OK ali ako ćemo baš biti dosljedni, ti izračuni bez izračuna kumulativnog polja nemaju traženu točnost.

Primjer:
sa iste lokacije radi ekipa u multi-two kategoriji, ili multi multi kategoriji.... Šta onda sa izračunonom poja??
Ili, na istoj lokaciji ti radi UKV repetitor i recimo KV stanica..... Šta onda sa izračunom polja.
Ili, na istpj lokaciji možda postoji i bazna GSM postaja i neki beacon, ili aprs, ili UHF rpetitor i KV postaja... Šta onda.

Dakle, izračuni nisu jednostavni za amatere, pogotovo kad se uzima dijagram zračenja koji u praksi nije onaj "teoretski".
Zato sam i rekao, držite se onoga što pravilnik o radioamaterskim komunikacijama traži.

9A2JK

Citat: 9A4QV  u 20. Veljača 2021, 18:36:52

Ponavljam, ne treba se petljati u nešto što nije potrebno.

U potpunosti se slažem.

Svaki prijedlog popraćen sa primjerima Zahtjeva za izdavanje Dozvole za uporabu 
radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi koji udovoljava zahtjevima HAKOM-a 
je dobrodošao.   

Bez puno obrazlaganja ''zašto'', nego konkretno KAKO
Sve u cilju izrade uputa koje bi onda stavili na web stranicu.

73
Martin 9A2JK

9A3IV

Pa ljudi, da li je to moguce??????

Ponasate se kao da nikad niste produzili dozvolu i nemate pojma ni o cemu. 2JK, da li si ikad produžio dozvolu??? Ako jesi, sve znas. Kao i mi ostali. Zasto filozofirate i radite buku tamo gdje netreba.

Skines zahtjev sa stranice hakoma. Znas valjda upisati koji tip postaje imas i serijski broj. Snaga stanice je po karakteristikama koje je dao proizvođac. Ja imam ic726 koji ima 100W. Antena je dipol. Na 1,8MHz kabel ima najmanje gusenje. Znaci, tamo ce eirp biti najveci. Ali biti ce manji od 100W. Pogledam za kabel koji imam i njegovu duzinu koliko je gubitaka u dB. U tablici ili kalkulatoru vidim koliko je to posto. Oduzmem toliko vata od 100 i to je eirp na 1,8. Na visim frekvencijama samo je manji.

Na 144 imam tr9000 10W. Antena ima toliko dB prema dipolu. Od toga oduzmem gubitke u dB u kabelu. I recimo, dobijem 9 dB. Svaka 3 dB je dupla snaga. Znaci 20-40-80 vata eirp. Kakva filozofija. Ako nisam nista mijenjao, a nisam, slijedeci put samo copy - paste.

To je izracun za mene. Ne zanima me gsm, beaconi, sva ta skalamerija. To je izracun za 99 posto amatera. Onih 1 posto sto ima tri odasiljaca istovremeno upaljena, 7 el kvad za 3,5 MHz ako nezna izracunati svoj primjer onda sto se uopce prima tog posla????

Prestanite filozofirati, narocito ti 2JK. Od muhe radis slona. Dosta toga

73
SVE ILI NIŠTA