• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dozvola za radijsku postaju

Autor 9A2JK, 13. Veljača 2021, 10:04:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Citat: 9A3IV  u 21. Veljača 2021, 09:34:37
....
Prestanite filozofirati, narocito ti 2JK. Od muhe radis slona. Dosta toga

OM 9A3IV,citiram sebe s uvodnog posta ove teme kao podsjetnik zašto je ova tema otvorena.
Citat: 9A2JK  u 13. Veljača 2021, 10:04:48

Od kako sam, malo više od mjesec dana, urednik ove 
web stranice, preko kontakt forme na web stranici dolazi sve više upita kako do Dozvole i sl. Za mene 
je to pozitivno iznenađenje. To samo znači da web stranicu, kao i forum, nalazi i čita puno više ljudi 
nego se to na prvi mah čini. Zato su svi savjeti i odgovori na pitanja kako se ponovno aktivirati u 
radioamaterizam korisni.

Očito je da ima puno onih koji ne znaju kako zatražiti i/ili produžiti dozvolu.
Svrha foruma je da pomognemo jedan drugome. To je u duhu HAM SPIRIT-a.

Tko ne želi čitati, ne mora. Zato u forumu postoje teme. Da se lakše zaobiđu.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3IV

Martine, citiraj ti sam sebe ako hoces milion puta. Ja nemam pojma koliko je upita dolazilo prije a koliko sad. Odjednom, zato sto je 2JK urednik carobno se povecao broj upita. Bas

Cinjenica je da SVI koji imaju dozvolu su je barem jednom morali zatraziti ili produziti. Znaci, ako je imaju, hakom je prihvatio to sto su napisali i onda znaju da je ispravno napisano.

Razlika između radio amatera i onih na children bandu je ispit. Taj ispit pokazuje da imas tehnicka znanja. Zato imamo i ogranicenje na 1500W a ne 4W. Ispit pokazuje da razumijes o cemu se prica. I onih mojih par recenica u predhodnom postu je dovoljno da se razumije o cemu se radi.

Pametnom dosta. Pa i ja cu prestati. Samo cu jos jednom ponoviti: tko ima vazecu dozvolu sve je ispravno napisao. Ako nije nista mijenjano, copy - paste. A ako nekom treba crtati, neka se javi tu na forumu pa cu mu nacrtati

73
SVE ILI NIŠTA

9A3IV

Za one kojima je moje objasnjenje prekomplicirano, dat cu jednostavnije.

Iz tabele ili nekog kalkulatora na webu pretvori vate koje odasiljac ima po podacima proizvođaca u dBm. Na to dodaj pojacanje antene u decibelima prema dipolu. Od tog broja oduzmi gusenje kabela u decibelima. Dobiveni broj pretvori u vate koristeci tabelu ili kalkulator. To je eirp.

Koliko price oko zbrajanja i oduzimanja. Sam sebi se gadim sto to objasnjavam na forumu. I cudim se amaterima koji imaju probleme sa tri broja a znaju izbrojati tisuce kuna za uređaje, antene, mikrofone.....

73

SVE ILI NIŠTA

9A2B

Citat: 9A3IV  u 21. Veljača 2021, 23:54:58
Koliko price oko zbrajanja i oduzimanja. Sam sebi se gadim sto to objasnjavam na forumu. I cudim se amaterima koji imaju probleme sa tri broja a znaju izbrojati tisuce kuna za uređaje, antene, mikrofone.....

Vidim da si stvarno znalac, pa te molim da mi pomognes u proracunu minimalne sigurnosne odaljenost za moj sistem, prema trenutno vazecem pravilniku: KV jagica 40-10m dobiti 6.8-9.3dBd, 12m visok stup, 35m LMR400, snaga 100W/1.5kW.

Boris

9A3IV

gadim se sam sebi što sam se uopće javljao pa sam sam sebi dodijelio doživotnu zabranu pisanja na forumu.

dobio si sms

73
SVE ILI NIŠTA

9A2B

Ne znam čemu gađenje, a ne znam ni čemu preusmjeravanje komunikacije u privatnu domenu, kad je ovo jako dobra tema za širu publiku. Definitivno treba dodatno pojasniti način proračuna sigurnosne udaljenosti, tj. smještanja antenskog stupa s obzirom na susjede.

9A4HP

9A4HP OGULIN

9A2JK

U prilogu ove objave je PDF Prijedlog pozivne oznake.

U njemu sam, slikovito i nadam se bez greške, objasnio kako brzo i jednostavno
do ovog dokumenta.

Ako primijetite grešku, molim javite da što prije ispravimo.

73
Martin 9A2JK

9A5CZI

Martine, prijedlog pozivne oznake je potreban samo kod prvog izdavanja dozvole s određenim pozivnim znakom. Za produživanje dozvole se prilaže sken stare dozvole i ne treba Prijedlog.
Kada se prvi put dobiva određena pozivna oznaka, tada je još nema u bazi na webu nego Prijedlog dobiješ emailom. Tek naknadno ga dignu u bazu, ali tada ti više ne treba.

73, Zrinko

P. s. Pogledaj privatne poruke. Poslao sam ti jedno pitanje.

9A6SKR

Evo, danas stigla dozvola. Očekivao sam ipak nešto kvalitatnije i manje izdanje kao nekad. Kao prometna dozvola. A veličina fonta... trebao sam lupu da vidim što piše, a ima mjesta koliko hoćeš za duplo vwća slova. Evo možda prijedlog za HAKOM. Pa neka i košta 20-30kn. 180×120, preklopivo 90×120mm ipak je malo preveliko. A font je mogao biti tri puta veći. Ne stane u novčanik, lisnicu, pa ni u džep. :(
9A6SKR, Zlatko

9A5CZI

Nigdje ne piše da moramo nositi dozvolu sa sobom. Moramo je imati kako bi smjeli biti aktivni na opsezima ali ništa više od toga (ispravite me ako griješim).
Ja sam svoju dozvolu skenirao i imam je u mobitelu ako netko pita...

73 de Zrinko

Citat: 9A6SKR  u 24. Veljača 2021, 21:09:07
Evo, danas stigla dozvola. Očekivao sam ipak nešto kvalitatnije i manje izdanje kao nekad. Kao prometna dozvola. A veličina fonta... trebao sam lupu da vidim što piše, a ima mjesta koliko hoćeš za duplo vwća slova. Evo možda prijedlog za HAKOM. Pa neka i košta 20-30kn. 180×120, preklopivo 90×120mm ipak je malo preveliko. A font je mogao biti tri puta veći. Ne stane u novčanik, lisnicu, pa ni u džep. :(

9A2JK

U prilogu ove objave je NOVI PDF  Prijedlog pozivne oznake.

Može se prijaviti direktno na stranici HRS e-Usluge.
(U prošlosti, zaboravio sam koliko davnoj, trebalo se prijavljivati
preko foruma, a sad to radi kako treba).

U njemu sam, slikovito i nadam se bez greške, objasnio kako brzo i jednostavno
do ovog dokumenta.

Ako primijetite grešku, molim javite da što prije ispravimo.

73
Martin 9A2JK

9A6SKR

Citat: 9A5CZI  u 24. Veljača 2021, 22:09:26
Nigdje ne piše da moramo nositi dozvolu sa sobom. Moramo je imati kako bi smjeli biti aktivni na opsezima ali ništa više od toga (ispravite me ako griješim).
Ja sam svoju dozvolu skenirao i imam je u mobitelu ako netko pita...
73 de Zrinko
Pa sve ide ka nekakvom smanjivanju na veličinu osobne, vozačke, bankovnih kartica, zdravstvene.... Evo sada baš gledam kartica od udruga, sindikata i sve veličine osobne. Zaljepljene termo plastikom kao nekadašnje osobne. Ovo je po meni nazadovanje.
9A6SKR, Zlatko

9A2M

Citat: 9A5CZI  u 24. Veljača 2021, 19:20:11
Martine, prijedlog pozivne oznake je potreban samo kod prvog izdavanja dozvole s određenim pozivnim znakom. Za produživanje dozvole se prilaže sken stare dozvole i ne treba Prijedlog.
Kada se prvi put dobiva određena pozivna oznaka, tada je još nema u bazi na webu nego Prijedlog dobiješ emailom. Tek naknadno ga dignu u bazu, ali tada ti više ne treba.

73, Zrinko

Zrinko je u pravu, pišem iz svog iskustva. Kod produljenja dozvole dovoljno je poslati samo staru dozvolu bez PPO.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Naravno da je Zrinko u pravu. I ti si Hrvoje u pravu.  8) Vi govorite iz prakse i
to je tako u praksi. Više puta sam napisao na ovom forumu da u HAKOM-u
rade pametni i razumni ljudi koji ne kompliciraju život naš radioamaterski.
I zato im svaka čast i hvala.

Ja sam napisao da treba Prijedlog pozivne oznake jer tako piše na HAKOM-ovoj
stranici. Budući da je do ovog papira (preciznije gotovog PDF-a) tako lako
doći i košta NULA kuna, onda je bolje to imati nego ne imati. Jer ''...tu su paragrafi,
pa zagrabi...'' (to Balašević pjeva u pozadini  ;) ). Ipak bi HAKOM-u nešto trebali
poslati i poštovati povjerenje koje su nam dali. Tako bar ja mislim.

73
Martin 9A2JK