Zašto jednoslovčani znak samo takmičarima? Zato jer samo njima stvarno treba. Stvar brzine izgovaranja ili kucanja znaka u ponajboljim svijetskim takmičenjima, pa makar se radi o sekundi ili dijeliću sekunde, odlučuje o vrhunskom plasmanu. To će ti potvrditi svi oni koji u takvim takmičenmjima rade.
Nisam takmičar jer me to nimalo ne zanima ali ono što me sad zanima je što jednoslovni znak znači u takmičenjima koja traju 48 sati?
Znam sam sebe nekad iznenaditi pa poslušam ameterske bandove kad je takmičenje i čujem kako se po 10miuta poziva cq test bez odgovora
i tu sad treba jednoslovni znak da se odradi u djeliću sekunde?
Dokaz da jedno slovo ne znači baš puno su rezultati u CQ WPX takmičenjima gdi su pri vrhu znakovi sa 6 i više karatkera.
Ajde dobro, imamo domača takmičenja u periodima 30min, tu bi već mogli nači neki smisao ako bi sudionika bilo preko 200, e sad.......
Mišljenja sam da jednoslovni znak ide samo, nazovimo to tako, zaslužnima a to se postiže višegodišnjim radom u amaterskoj zajednici
a ne samo za sebe, dobrim rezultatima u velikim međunarodnim takmičenjima i domačima, naravno, na HF/VHF/UHF/SHF, konstrukcijama i samogradnji
radio uređaja, dodataka za radio uređaje, dizajniranje i gradnja antena i sve što uz radio-amaterizam ide.
Dakle kad vidiš jednoslovni znak to bi trebao biti status prvo dobrog čovjeka i vrhunskog radio-amatera (ne samo operatora), znači vrh-vrhova
u radio-amaterskom hobiju.
No, to je samo moje mišljenje, možda i potpuno krivo ali nije ni bitno, glavno da ide rasprava !