Ja sam predsjednik 9A1IST, Istarskog radioamaterskog kluba, i kao takav brinem se za svoje članove, od kojih su većina članovi HRS-a.
Među njima imamo i strane državljane koji imaju stalno boravište u RH.
Isti je ishodovao 9A pozivnu oznaku pri čijem je ishodovanju bilo nelogičnih zahtjeva od strane HRS-a gdje se korisnik požalio na čudnu praksu koja nije harmonizirana sa ostalim državama unutar EU.
Dakle, briga za članove a i za mene, kako se ono kaže (ne laje pas radi sela...)
A sada odgovor na tvoje pitanje o zakonima:
U zakonu o elektroničkim komunikacijama, članak 82.a točka 5, navodi se: Podrobniji uvjeti dodjele.........propisuju se pravilnikom koje donosi Vijeće agencije.
Nadalje, u navedenom pravilniku, članak 15, točka 1 stoji: Agencija će radioamateru na prijedlog Saveza, u postupku izdavanja dozvole, dodijeliti pozivnu oznaku za rad s amaterskom radijskom postajom. Pozivna oznaka sastoji se od oznake "9A", jedne znamenke i najviše tri slova. Agencija može promijeniti ranije dodijeljenu pozivnu oznaku.
U dokumentima HRS-a, Pravilnik o pozivnim oznakama, članak 2. kaže: Prijedlog pozivne oznake u pravilu je troslovna pozivna oznaka u sufiksu.
Dakle, postoji ogromna razlika između najviše tri slova i u pravilu je troslovna oznaka.
Kako dalje slijedi u Pravilniku o pozivnim oznaka, članak 7.: Prijedlog za dodjelu jednoslovne pozivne oznake iz serije 9A1A do 9A0Z (tablica 1.) može podnijeti svaki radio klub udružen u Hrvatski radioamaterski savez ili pojedinac, član HRS-a, uz ispunjavanje uvjeta iz članka 8. ovoga Pravilnika, a koji su propisani za radio amatera A razreda.
Dakle, postoji ogromna razlika između Agencija će radioamateru na prijedlog Saveza i ili pojedinac, član HRS-a. Hakom eksplicite ne navodi da radioamater mora biti član saveza, dok HRS-ov pravilnik to izričito navodi.
Naknade su posebna priča.... 300 kuna za ne članove i strane državljane, a 200 kuna za članove HRS-a.
Pitam se, jesu li pozivni znakovi resurs HRS-a ili Republike Hrvatske?
Zašto postoji segregacija između svih državljana RH prema gore navedenom?