Konačno jedna prava i zanimljiva tema.
Meni se osobno najviše svidio post od 9A2JK i to ovaj dio:
"Ukratko: 300 DXCC nije lako napraviti, ali je moguće i lakše nego ikad.
Udulje: Prije 40 – 50 godina svjetska radioamaterska populacija bila je bar tri puta brojčano manja
nego danas. Putovati po svijetu bilo je puno, puno teže nego danas. Ekspedicija je bilo puno, puno
manje nego danas. Drugim riječima, bilo je puno manje aktivnosti sa rijetko naseljenih DXCC entiteta,
a na nenaseljene entitete bilo je jako teško putovati. Informacija o ekspedicijama nije bilo kao danas.
Nije bilo interneta i DX vijesti kao ni DX Clustera. I, konačno kad sam napravio neku rijetku DX
ekspediciju, na QSL-ku se čekalo godinu do dvije. Istina, karta je mogla ići i direktno, što je trajalo
nekoliko mjeseci i koštalo je dosta novaca (kao i danas).
Zašto ovo pišem?
Zato jer nikad nije bilo lakše napraviti i potvrditi 300 DXCC entiteta!
Kako?
Informirajte se. Postoji dovoljan broj besplatnih DX biltena.
Proučavajte propagacije i pokušajte raditi kad su propagacije najbolje.
Razmotrite kako u vašem ograničenom okruženju poboljšati antenski sustav
i kako smanjiti smetnje, EMI, u vašoj kući/stanu.
Kao prilog tvrdnji da je 300 DXCC lakše napraviti nego ikad, u prilogu je malo slikovnog
''dokaznog materijala''. Sve veze su rađene u periodu od kada postoji FT8, znači nešto
malo više od tri godine."
Ovo je tako jednostavno, jasno i apsolutno točno napisano, da ja Martinu mogu samo čestitati.
Ali buni me jedna stvar, napisao si da je prije 40-50 godina u svijetu brojčano bilo tri puta manje radioamatera.
Gledam populaciju u 9A, na raznim Hamfestima i na fotkama iz klubova. To su sve amateri +50 godišnjaci.
Kakva je situacija u svijetu? Ima li negdje tih podataka o prosjeku godina? Ili je to utrostručenje i tamo dovelo te tada prije 40-50 godina mlade u situaciju u kojoj smo sada mi?
Ja sam položio 1984. sa 12 godina. I eto i mene već pred 5 banki