Hrvatski Radioamaterski Savez

Ostale HAM diskusije => Razno => Autor teme: 9A3TY - 03. Listopad 2020, 14:00:19

Naslov: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3TY - 03. Listopad 2020, 14:00:19
ali ako br 2 u pozivnom znaku znači neku kvalitetu operatora

Znamenka 2 u pozivnom ne znači ništa a najmanje kvalitetu operatora. Određena količina ih je nasljeđena iz SFRJ (YU) kad je znamenka 2 označavala Hrvatsku. Štos je u tome da HRS još nije počeo izdavati pozivne oznake iz serije 9A2AAA-9A2ZZZ i deklarirao ih je kao "pričuvu" tj. još ne znaju što bi s njima. Valjda smo pri kraju s 9A1??? serijom (17576 znakova za klubove kojih ima manje od 100 ??? s manje od 130 izdanih dozvola).

S obzirom da trenutno imamo 132 izdane dozvole sa 9A2?? zaista treba čuvati 17576 znakova serije 9A2??? u pričuvi. Evo sad će porasti natalitet i doći će do navale mladih stemovaca pa ćemo ih njima podijeliti i mogao bi nam pofaliti taj jedan, greškom izdan.

S obzirom na to koliko se stvari promijenilo kroz desetljeća (nekad je neka znamenka značila jedno a sad znači nešto drugo ili ne znači ništa jer ima izuzetaka od novih pravila) uvjeren sam da se moglo jednostavno "progutati knedlu" i ubuduće malo više pripaziti. Ali, dok god imamo tajnicu s pozivnom oznakom za koju (vjerojatno nikada) nije izdana radio dozvola što se imamo čuditi.

Najbitnije je imati nešto po čemu ćemo se dijeliti? Ili bi nas nešto trebalo spajati? Vanity je nešto poželjno (u radioamaterizmu)? Hmmmm
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A6WW - 03. Listopad 2020, 14:18:12
Citat:
Predlažem da se ide u izmjenu Pravilnika .Prijedlog se odnosi na dodavanje još jednog zahtjeva, a to je dokaz o znanju telegrafije. Sam jednoslovni znak bi trebao garantirati da je iza njega vrhunski operator. Mislim da vrhunski operator ne može biti bez znanja telegrafije.

Matko, no chance. Sad će ti se javiti hrpa OM koji će reći da se relikt prošlosti. Ili možda i neće, jer ako su pametni onda i sami znaju da to nije moguće. FT8 rules. CW nema veze s ham kategorijom, neka extra klasa za koju bi cw trebao ne postoji...

@9A3TY: jednoslovni sufix nije vavity (o.k., ago ga netko želi kupiti, nemam ništa protiv ako masno plati - to je vanity call). Jednoslovni sufix stvarno koristi u takmičenjima, cw pa i ssb . Za FT8 naravno ne znači ništa. Drugi je problem mentaliteta i sujete 9A amatera koji jednoslovni sufiks smatraju da je stvar prestiža, a ne rade baš previše u takmičenjima.

73 Zvonko
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2JK - 03. Listopad 2020, 14:42:22
OC Željko,

(i uz mobu moderatoru da oprosti malo skretanje sa teme,  jer je u vezi LoTW).
Sve što je Matea potvrdila na prijašnji znak za DXCC diplomu *** neće propasti ***.
Ona ne treba ništa objašnjavati ARRL-u tj. LoTW-u. Jednostavno neka zatraži
LoTW certifikat za novi znak. To se radi tako da iz TQSL iz menija Callsign Certificate 
otvori Request New Callsign Certificate … Otvara se prozor kao na slici u kojem
treba izabrati   My new personal callsign (I have a Callsign Certificate for my former callsign). 
Dalje ide klik na Next, treba popuniti tražene podatke i na kraju klik na Finish šalje 
novi zahtjev u LoTW. Kod upisivanja podataka datum zadnje veze 
(Date of the last QSO you made…) treba ostaviti prazno. 
Treba paziti da se na kraju ne pogriješi kod upisivanja e-mail adrese na koju će doći
novi .tq6 fajl. Taj fajl treba upisati u TQSL na istom fizičkom računalu na kojemu se
radi zahtjev. U TQSL sad će imati dva certifikata.

Pristup na LoTW web stranicu za Mateu se ništa ne mijenja. Ona i dalje može 
koristiti stari znak kao Username i isti password. U DXCC Award Account-u će 
imati dva znaka, ali nakon kad dođu potvrde za novi znak (najmanje jedna 
potvrđena veza) onda sve veze može spojiti u novi znak. To znači da sve 
potvrde sa starim znakom vrijede kao potvrđeno sa novim znakom.

Kasnije će moći promijeniti i username za LoTW, ali za to će vjerojatno (nisam 100%
siguran) trebati kontaktirati ARRL.

Ako treba bilo kakva pomoć za LoTW samo se javi.

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A4QV - 04. Listopad 2020, 19:54:42
Predlažem da se ide u izmjenu Pravilnika .Prijedlog se odnosi na dodavanje još jednog zahtjeva, a to je dokaz o znanju telegrafije. Sam jednoslovni znak bi trebao garantirati da je iza njega vrhunski operator. Mislim da vrhunski operator ne može biti bez znanja telegrafije.Više puta sam čuo na bandu no cw, only ssb.Znam i to da su neki izvrsni ssb operatori, ali to po meni nije dovoljno da dobiju jednoslovnu oznaku.
Ovim prijedlogom nemam namjeru bilo koga omalovažavati , ali ako br 2 u pozivnom znaku znači neku kvalitetu operatora, jednoslovni znak bi trebao to još više naglasiti.
73!
9a3df Željko (Matko)

Željko, ovo što bi ti dodao kao uvjet za jednoslovni znak su Njemci stavili u kulturnu baštinu (telegrafiju).
Dakle, toliko o napretku..
 ;D

https://www.unesco.de/en/morse-telegraphy

Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2Z - 05. Listopad 2020, 21:41:15
Predlažem da se ide u izmjenu Pravilnika .Prijedlog se odnosi na dodavanje još jednog zahtjeva, a to je dokaz o znanju telegrafije. Sam jednoslovni znak bi trebao garantirati da je iza njega vrhunski operator. Mislim da vrhunski operator ne može biti bez znanja telegrafije.Više puta sam čuo na bandu no cw, only ssb.Znam i to da su neki izvrsni ssb operatori, ali to po meni nije dovoljno da dobiju jednoslovnu oznaku.
Ovim prijedlogom nemam namjeru bilo koga omalovažavati , ali ako br 2 u pozivnom znaku znači neku kvalitetu operatora, jednoslovni znak bi trebao to još više naglasiti.
73!
9a3df Željko (Matko)

Slažem se sa tobom Željko. Za vrhunskog operatora, znanje telegrafije i to da prima barem 150 znakova u minuti je bitno. On je tada osposobljen (sposoban) radio amater, koji može bez problema učestvovati u svim natjecanjima. Naravno, da bi samo takvi radio amateri trebali imati jednoslovni pozivni znak. Znanje telegrafije nije za ismijavanje. U natjecanjima telegrafijom još uvijek učestvuje na tisuće radio amatera. Početni P razred je zapravo selekcija za nove radio amatere, koji se većinom zadrže na UKV frekvencijama, lokalnog karaktera bez interesa za napredovanjem. Većina, kada se takvog rada "zasiti" (vrijeđanja, međusobne svađe) prestaje sa radom. Manji dio pokušava radom na KV i trudi se da položi A razred. I sada, postoje dobro razrađeni programi za samo učenje telegrafije. Volja čini čuda i nauči se telegrafija. Intezivnim treniranjem u primanju telegrafije, nakon nekog vremena može se učestvovati u raznim natjecanjima telegrafijom. Tu je konačno VRHUNSKA kvaliteta radio amatera da dobije jednoslovni pozivni znak. SSB, FT8 i ostale digitalne radio veze mislim da nije dovoljno za jednoslovni pozivni znak.
Matei podrška u daljnjem radu. Napravljena je velika greška.

9A2Z


++
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A6NDZ - 06. Listopad 2020, 10:18:04
Greške se događaju nažalost ali treba se raditi na tome da se više nikada ne ponove. Da svaki dan imamo 1000 izdanih prijedloga pozivnih oznaka onda bi greška bila opravdana ovako mislim da nije. Što se našeg pravilnika tiče i vaših prijedloga, nikako se ne slažem da za 1 slovo treba znati telegrafiju. Telegrafija je umjetnost u radioamaterizmu i svatko tko je zna skidam mu kapu ali isto tako sve ostale vrste rada su poprilično teške i potrebno je mnogo, mnogo rada da bi se došlo do jednog slova. Ako uzmemo primjer FT8 za koji se tvrdi da je najlakši način, neka bilo tko pokuša napraviti više od 300dxcc samo s takvom vrstom rada, taj će se morati nasijediti za računalom da će dobiti hemoroide sigurno. Nove tehnologije se trebaju podržavati od strane starih iskusnih radioamatera. Mi mladi uzimajuću primjer sebe (34god), tko nije odrastao uz radio uređaj u kući teško da će uopće raditi bilo koju vrstu rada nakon položenog ispita. Meni su šumovi, krčanje i sve ostale smetnje u uhu od kad sam se rodio jer je cb stanica bila u kući pa se zato i bavim ovim prekrasnim hobijem. Stvari su se nekada i danas drastično promijenile. Polagao sam telegrafiju 2003 godine kada sam položio za P razred (da za P razred sam polagao telegrafiju, 30 znakova u minuti kod pokojnog Kreše 9A5K) u radio klubu Nikola Tesla u Bjelovaru. Jesam li ikada više radio telegrafiju, naravno da nisam niti me uopće zanima ali cijenim svakoga tko ju zna i voli kao što očekujem da netko mene ili nekoga drugog poštuje ako se bavi drugim vrstama radioamaterizma. Učio sam telegrafiju tako što sam u to vrijeme svirao u bendu te bez tastera kucao po klavijaturi (tipkama) dok sam bio doma. Za mnoge stare i mlade radioamatere danas je nedostižno imati preko 300dxcc jer je razlika u broju aktivnih radioamatera u svijetu danas i prije 10-20-30 godina drastična. Aktivnim smatram svakoga čiji se znak čuje u eteru. Mogu ja imati neznam koje slovo ili broj ako moj znak stoji doma na papiru. Onaj tko se ističe u radioamaterizu tako što radi, pomaže da ovaj naš hobi ne izumre, educira mlade-stare, prati nove tehnologije, odnosno svoje vrijeme ulaže da bi radioamaterizam bio koliko toliko aktivan, njemu se ne treba gledati koliko dxcc-a ima ako je svojim radom postigao puno više od mnogih koji imaju 1 ili 2 slova. Osobno imam uvijete za 2 slova, hoću li mijenjati znak, NEĆU iz razloga što svoj znak jednostavno ne mogu ostaviti danas sutra nekom drugom jer je pravilnik jasan, radioamater ne može imati dva pozivna znaka, jedan u trajnom vlasništu i jedan kao nagradu za svoj rad. Previše toga imam vezano za znak koji sada imam da bi ga se odrekao i uzeo novi iako sam spreman plaćati svake godine oba dva znaka. Ekipa koja pravilnik propisuje trebala bi možda i na ovakve slučajeve gledati jer nisam ja sigurno jedini koji svoj znak na žalost ne može vratiti i uzeti neki novi sa jednim ili dva slova. Znam da sam puno napisao i malo skrenuo sa teme, ali volim reći šta mislim malo šire nego što sama tema kaže. Mladoj radioamaterki želim poručiti da sam od 2003 kada sam položio i do danas kada mogu reči da sam iskusan radioamater sa svojih 34 godine života, nažalost naletio na jako puno nelogičnosti i zapreka u svom radu. Ako ima volju za radioamaterizmom neka je ova pogreška ne obeshrabri jer sigurno će kao mladi član našeg prekrasnog hobija naletiti i na puno veće probleme. Naći će se uvijek pojedinaca radioamatera koji jednostavno ne shvaćaju nečiji rad ali neka stisne zube i pokaže da je uvijek jača od svih i ne da se poniziti kao što sam i ja poprilično puta doživio (šta ti balavac znaš....) Ljudi ima svakakvih pa tako radioamatera, a dok stari radioamateri nauče da radioamaterizam nije samo telegrafija i kontesti do onda će sigurno izgubiti živce ali neka gleda samo svoj put i zadovoljstvo u radioamaterizmu. Zašto sam sve ovo napisao: upravo iz razloga što svi trebamo biti ponosni da netko mlad želi raditi i na sve moguće načine kao zajednica radioamatera mu to omogućiti, a ne ovakvim pogreškama u neku ruku tjerati iz našeg društva. Sve što sam napisao, napisao sam iz vlastitog iskustva i želim da primjer kao što je ovaj da sa 12 godina života osoba ima 80dxcc (nema veze kojom vrstom rada) trebamo poticati i ne ponoviti NIKADA ovakvu pogrešku. Svi neka mi oproste i moderatori prebace moj post ili ga obrišu ako smatraju da nema veze s temom iz naslova. 73 de 9A6NDZ
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3WP - 06. Listopad 2020, 16:10:59
Čini mi se da ova tema ne poziva na glasanje, no skroman doprinos i ja želim dati.

MOJE mišljenje, kao radioamatera koji se u osamdesetima tijekom pohađanja osnovne
i srednje škole nekako sa željom za bavljenjem elektronikom pronašao u aktivnostima
lokalnog radiokluba i položio redom C i D, B, A kategorije, kao i III i II klasu
telegrafije tijekom služenja vojnog roka u JNA, je:

da samo operator A kategorije ako to želi može dobiti dvoslovčanu oznaku (sufiks),
bez obzira na (ne)poznavanje telegrafije (ako želi može dobiti i troslovčanu)

da samo natjecateljske ekipe radioklubova i to samo one koje
su tehnički opremljene za ozbiljnije plasmane, te koje su složene
od ekipe ozbiljnih, već dokazanih operatora - natjecatelja mogu dobiti
jednoslovčanu oznaku (sufiks)

mislim da je to što se svojevremeno krenulo dijeliti jednoslovčane
sufikse operatorima, a ne samo klubovima velika i nepopravljiva pogreška,
no što je tu je, sad je gotovo

ipak, jednoslovčani sufiks za operatore trebalo bi destimulirati
visokim iznosima naknade - uvijek se možete vratiti na dva slova !

73 de Goran, 9A3WP (DK3WP) forever ili zauvijek!


Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2JK - 06. Listopad 2020, 19:20:25
OC Željko,

(i uz mobu moderatoru da oprosti malo skretanje sa teme,  jer je u vezi LoTW).
Sve što je Matea potvrdila na prijašnji znak za DXCC diplomu *** neće propasti ***.
...
....
Kasnije će moći promijeniti i username za LoTW, ali za to će vjerojatno (nisam 100%
siguran) trebati kontaktirati ARRL.
...
Promjena Username u LoTW ne može biti jednostavnija.
Jednostavno treba otvoriti link:

http://www.arrl.org/username-change

Tu treba samo upisati ime i prezime,
stari pozivni znak (onaj sa kojim se trenutno logira),
novi pozivni znak.

Klik na Submit i to je to.

73
Martin 9A2JK

Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2JK - 07. Listopad 2020, 19:08:18
Greške se događaju nažalost ali treba se raditi na tome da se više nikada ne ponove. Da svaki dan imamo 1000 izdanih prijedloga pozivnih oznaka onda bi greška bila opravdana ovako mislim da nije. Što se našeg pravilnika tiče i vaših prijedloga, nikako se ne slažem da za 1 slovo treba znati telegrafiju. Telegrafija je umjetnost u radioamaterizmu i svatko tko je zna skidam mu kapu ali isto tako sve ostale vrste rada su poprilično teške i potrebno je mnogo, mnogo rada da bi se došlo do jednog slova. Ako uzmemo primjer FT8 za koji se tvrdi da je najlakši način, neka bilo tko pokuša napraviti više od 300dxcc samo s takvom vrstom rada, taj će se morati nasijediti za računalom da će dobiti hemoroide sigurno. Nove tehnologije se trebaju podržavati od strane starih iskusnih radioamatera. Mi mladi uzimajuću primjer sebe (34god), tko nije odrastao uz radio uređaj u kući teško da će uopće raditi bilo koju vrstu rada nakon položenog ispita. Meni su šumovi, krčanje i sve ostale smetnje u uhu od kad sam se rodio jer je cb stanica bila u kući pa se zato i bavim ovim prekrasnim hobijem. Stvari su se nekada i danas drastično promijenile. Polagao sam telegrafiju 2003 godine kada sam položio za P razred (da za P razred sam polagao telegrafiju, 30 znakova u minuti kod pokojnog Kreše 9A5K) u radio klubu Nikola Tesla u Bjelovaru. Jesam li ikada više radio telegrafiju, naravno da nisam niti me uopće zanima ali cijenim svakoga tko ju zna i voli kao što očekujem da netko mene ili nekoga drugog poštuje ako se bavi drugim vrstama radioamaterizma. Učio sam telegrafiju tako što sam u to vrijeme svirao u bendu te bez tastera kucao po klavijaturi (tipkama) dok sam bio doma. Za mnoge stare i mlade radioamatere danas je nedostižno imati preko 300dxcc jer je razlika u broju aktivnih radioamatera u svijetu danas i prije 10-20-30 godina drastična. Aktivnim smatram svakoga čiji se znak čuje u eteru. Mogu ja imati neznam koje slovo ili broj ako moj znak stoji doma na papiru. Onaj tko se ističe u radioamaterizu tako što radi, pomaže da ovaj naš hobi ne izumre, educira mlade-stare, prati nove tehnologije, odnosno svoje vrijeme ulaže da bi radioamaterizam bio koliko toliko aktivan, njemu se ne treba gledati koliko dxcc-a ima ako je svojim radom postigao puno više od mnogih koji imaju 1 ili 2 slova. Osobno imam uvijete za 2 slova, hoću li mijenjati znak, NEĆU iz razloga što svoj znak jednostavno ne mogu ostaviti danas sutra nekom drugom jer je pravilnik jasan, radioamater ne može imati dva pozivna znaka, jedan u trajnom vlasništu i jedan kao nagradu za svoj rad. Previše toga imam vezano za znak koji sada imam da bi ga se odrekao i uzeo novi iako sam spreman plaćati svake godine oba dva znaka. Ekipa koja pravilnik propisuje trebala bi možda i na ovakve slučajeve gledati jer nisam ja sigurno jedini koji svoj znak na žalost ne može vratiti i uzeti neki novi sa jednim ili dva slova. Znam da sam puno napisao i malo skrenuo sa teme, ali volim reći šta mislim malo šire nego što sama tema kaže. Mladoj radioamaterki želim poručiti da sam od 2003 kada sam položio i do danas kada mogu reči da sam iskusan radioamater sa svojih 34 godine života, nažalost naletio na jako puno nelogičnosti i zapreka u svom radu. Ako ima volju za radioamaterizmom neka je ova pogreška ne obeshrabri jer sigurno će kao mladi član našeg prekrasnog hobija naletiti i na puno veće probleme. Naći će se uvijek pojedinaca radioamatera koji jednostavno ne shvaćaju nečiji rad ali neka stisne zube i pokaže da je uvijek jača od svih i ne da se poniziti kao što sam i ja poprilično puta doživio (šta ti balavac znaš....) Ljudi ima svakakvih pa tako radioamatera, a dok stari radioamateri nauče da radioamaterizam nije samo telegrafija i kontesti do onda će sigurno izgubiti živce ali neka gleda samo svoj put i zadovoljstvo u radioamaterizmu. Zašto sam sve ovo napisao: upravo iz razloga što svi trebamo biti ponosni da netko mlad želi raditi i na sve moguće načine kao zajednica radioamatera mu to omogućiti, a ne ovakvim pogreškama u neku ruku tjerati iz našeg društva. Sve što sam napisao, napisao sam iz vlastitog iskustva i želim da primjer kao što je ovaj da sa 12 godina života osoba ima 80dxcc (nema veze kojom vrstom rada) trebamo poticati i ne ponoviti NIKADA ovakvu pogrešku. Svi neka mi oproste i moderatori prebace moj post ili ga obrišu ako smatraju da nema veze s temom iz naslova. 73 de 9A6NDZ


9A6NDZ, Zorane (zvoni mi u glavi, ali nikako se sjetiti, pa sam morao potražiti ime na qrz.com), dobro si napisao.
Ipak, s obzirom na radioamaterski staž i iskustvo, želio bi malo komentirati, a na što su me najviše potakle tvoje
iskrene riječi ''šta ti balavac znaš…''. Krajnje je vrijeme da konačno i o tome progovorimo, jasno i glasno. Previše
je starih radioamatera koji znaju samo prigovarati na način '' šta ti balavac znaš…'' ili ''ako ne znaš telegrafiju,
nisi radioamater''.

Naravno da radioamater ne treba znati telegrafiju, što god ja o tome mislio. Obaveza znanja telegrafije je
prošlo vrijeme, kada su za to postojali opravdani razlozi. Danas tih razloga nema.

Moje mišljenje je da za jednoslovni sufiks ne treba znati telegrafiju, ali treba dokazati druge uspjehe u
radioamaterskoj aktivnosti. Kao u onoj reklami: ''Neke stvari se ne mogu kupiti novcem, za sve ostalo … …'',
protivnik sam plaćanja pozivnog znaka. Tko želi jednoslovni znak (iz bilo kojih razloga, a i taština je
opravdani razlog), treba to zaslužiti, prvenstveno operaterskim radom. E, sad je tu jedan ''mali'' problem.
Teško je, gotovo nemoguće, postići vrhunske rezultate bez znanja telegrafije.

Oni koji tvrde da je 300 DXCC najlakše napraviti sa FT8, potpuno su u krivu. Ekran i softver za FT8 su
samo proširena upravljačka ploča radio stanice. Za napraviti puno DXCC zemalja sa FT8 treba znati puno
više nego npr. u radu telegrafijom. I, šećer dolazi na kraju, 300 DXCC je najlakše napraviti telegrafijom.
To ne mislim. Ja to znam.

73
Martin 9A2JK

Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A5WW - 14. Listopad 2020, 02:05:45
Pozdrav ekipi.Ponukan ovom raspravom nisam odolio da se ne javim.Zokija,9A6NDZ poznajem osobno već godinama.To je po meni pravi prototip radio amatera,eksperimentira sa svim i svačim.Svi koji me znaju reći evo prigovaranja na temu FT8,ja sam stara škola samo CW/SSB.

No da ne skrećem puno sa teme,malo o dodjeli famoznih jednoslovčanih pozivnih znakova.
Koliko ja znam imaju ih većinom stari majstori,kontesteri,no nažalost ima i nezasluženih iznimki.
Sviđao mi se prije kriterij 320 DXCC ili više (ispravite me ako sam u krivu),potvrđenih zemalja na HF.
Ne znam koliko je točno bilo na 6m i 2m,ali se sjećam ,bar za moj kriterij premalo.
Naravno, za jednoslovčani znak obavezno poznavanje telegrafije minimum 120,jer tako se nekad polagalo za A klasu.
Svako dostignuće mora se posebno vrednovati,pa tako i "jedno slovo".
To je samo moje skromno mišljenje.

Sigurno će biti onih koji se neće složiti s mojim mišljenjem,ponavljam jedno slovo je ipak posebno.

Da ne zaboravim,9A2JK napraviti 300 DXCC nije najlakše napraviti samo telegrafijom,ima tu i SSB-a,bar kod mene 330DXCC cfm.

Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3TY - 14. Listopad 2020, 11:00:32
Sviđao mi se prije kriterij 320 DXCC ili više (ispravite me ako sam u krivu),potvrđenih zemalja na HF.
Ne znam koliko je točno bilo na 6m i 2m,ali se sjećam ,bar za moj kriterij premalo.
Naravno, za jednoslovčani znak obavezno poznavanje telegrafije minimum 120,jer tako se nekad polagalo za A klasu.
Svako dostignuće mora se posebno vrednovati,pa tako i "jedno slovo".

Slažem se da se nečiji trud mora vrednovati ali što ako je mogućnost postizanja nekog dostignuća direktno povezana s debljinom nečijeg novčanika?
Može li se sa skromnim antenama i snagom (koje ima velika većina radioamatera u Hrvatskoj) ulaganjem ne znam kakvog truda uopće doći do 300 DXCC ?

Čak je i Ustavni sud RH rekao da kad netko postavi uvjete koji se ne mogu zadovoljiti takva odredba postaje ništavna.
Kako bi netko trebao skupiti 300 DXCC kad ih godinama nema toliko aktivnih?

2019 Overview: This was another difficult year for DXers. As we approach Solar Minimum, radio propagation is poor at best especially on the higher HF bands. Only two of the 20 “Most Wanted Entities” were activated and those operations were by single ops. There were approximately 283 entities activated, five less than in 2018. There were at least a dozen large scale DXpeditions for the Deserving. A major DXpedition to Bouvet I. (3Y0I) failed to land.

A što mislite koliko će ih biti aktivnih do kraja 2020 ?  >:(

S druge strane klubovima su se podijelili jednoslovčani znakovi tek tako, nek ih imaju bez ikakvih kriterija.

S treće strane, što će nekome tko "sudjelujući u međunarodnim KV natjecanjima (CQWW, CQ WPX, RDXC, IARUHFC)  pod  svojom  pozivnom  oznakom,  najmanje  pet  puta  u  posljednjih  pet  godina uvrstio među pet najboljih u Europi (u kategoriji SOAB HP/LP Unassisted/Assisted ili SOSB HP/LP Unassisted/Assisted , sve osim 160m LP." uopće jednoslovčani znak (koji eto olakšava uspjeh u natjecanjima). Pa takvi očito to mogu i bez jednoslovčanog  ;D  ... a većina (zbog ovakvih pravila?) onda samo traži u kojoj kategoriji bi to mogli najlakše postići. A uskoro će i to, zahvaljujući uporabi super contest lokacija, običnim smrtnicima postati nedostižno. Zapitajmo se: da li je to ono što želimo ? Biti prvi "u selu" ? Kod mene doma se djeca već odavno smiju i na moje "bio sam prvi" odmah dodaju "od koliko natjecatelja ukupno"  ;D
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A6NDZ - 14. Listopad 2020, 11:42:44
Onaj tko starta raditi danas i da sakupi 300 dxcc na KV-u je usudio bi se reći doslovno nemoguće. Ok postoje i drugi opsezi gdje treba manje ali svejedno je to za ekipu koja radi iz bilo kojeg grada gdje ne smijemo u današnje vrijeme s oproštenjem prdnut, a da inspekcije ne dolaze ili da nas "dobri" susjedi ne prijavljuju da zračimo, isto jako jako teško. Postavljanje antenskih sistema na zgrade pa čak i u vlastitim dvorištima više ne dolaze u obzir već radimo sa komadom drota i mučimo se raditi. Moj primjer: živim uz samu prugu i ne smijem pomisliti staviti toranj od bar 12 metara da na njega stavim antenu. Kakve su propagacije bile prije 20 i više godina? Koliko je smetnji na bandu onda bilo od raznih uređaja koji danas smetaju (punjači, ruteri, led rasvjeta....), koliko je aktivnih radioamatera bilo onda, a koliko danas. Sve se to veže jedno na drugo. Nekada je na nekom mjestu koje se računa kao dxcc bilo 20 aktivnih, a danas je 1 ili 2 i to vjerovatno u dobroj starosnoj dobi i shodno tome aktivan je jednom u mjesec dana (možda). Ne pucam na jedno ili dva slova iz razloga koje sam već naveo ali ima ljudi koji to žele ali jednostavno ne mogu. Većina pozivnih oznaka s jednim slovom u 9A bar koliko je meni poznato su radioamateri koji imaju 20, 30, 40 godina radnog staža i započeli su dxcc sakupljati jako davno kad se to moglo, danas jedino ako se radi negdje drugdje, a ne na KV-u.
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2JK - 14. Listopad 2020, 13:53:27
Kad govorimo koliko je lako ili teško napraviti 300 DXCC zemalja, miješano ili samo jednom vrstom emisije,
molim lijepo prvo izbacite defetizam. Da nije jednostavno i lako, nije, ali definitivno nije nedostižno. Pogotovo 
nisu nužne velike snage. 100 W je sasvim OK. Kad pak govorimo o opremi s kojom radite, najvažnija je 
antena. U gradu je to problem, ali nije nerješiv (osim u rijetkim izuzecima). Treba se malo potruditi i pogledati 
razne antenske konstrukcije. Ako ne možete postaviti ''velike'' antene, možete koristiti kvalitetni koaksijalni 
kabel. Previše puta sam vidio RG-58, (onaj jeftini, dia 5 mm), na skupom uređaju i čak spojen i na linearno 
pojačalo. I onda se čudimo kako sve slabo radi? Osim samog kabela, vrlo važno je koristiti kvalitetnu 
VF prigušnicu (balun). VF prigušnica je važna i na prijemu i na predaji.

Gornji KV bandovi se otvaraju, a i donji dobro idu za DX rad. Ako želimo napraviti
što više DXCC entiteta, treba raditi sistematski. Informirajte se kada tko radi i kako radi.

Daleke DX-ove i ekspedicije najlakše je napraviti telegrafijom, definitivno NE SSB. Bezbroj puta sam se uvjerio 
da se DX lijepo čuje na CW, ali na SSB nula. To je samo po sebi razumljivo.

U borbi protiv smetnji prvo treba smanjiti na minimum smetnje kod sebe u kući/stanu, 
a za vrstu rada odabrati FT8.

 300 DXCC nije ni izdaleka nedostižno. Nemoguće je napraviti samo ako smo u startu defetisti i 
ne poduzimamo ništa u tom smjeru.
 
 I na kraju, ni ovaj virus neće biti vječno, ponovno će početi DX ekspedicije.

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3SM - 15. Listopad 2020, 08:16:31
Za nestrpljive je 300 DXCC nemoguće napraviti ..to je istina jer ako misliš za godinu ili 2 dana napraviti 300 zemalja onda si se grdfo prevario ..
Imamo DXCC sa stanovnicima ( i radio amaterima medju njima )  i nenaseljene otoke na koje netko treba doći pa je to ponekad razlog sporog napredovanja u radu ..

Ako je 270 ili 280 naseljenih DXCC ostatak je nenaseljeni i treba čekati ekspediciju .. radio amaterizam je hobi za uživanje, opuštanje i nije za BRZACE i nestrpljive ..

Uz jutarnju kavu, kišu vani, preslušavanje banda i napraviti poneku vezu pa tko to može platiti .. hahaha

Pozdrav svima uz vruću jutarnju kavu i naravno kišu vani ..

Mato - 9A3SM
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A6NDZ - 15. Listopad 2020, 08:41:13
Ok možda sam ja u krivu ali bojim se da nisam. Svatko ima pravo na mišljenje i dobro je da smo pokrenuli razne diskusije na forumu :) 73 ekipa
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A9EE - 15. Listopad 2020, 10:54:28
Članom Mense se postaje sa IQ višim od 98% populacije.
Ako se jednoslovni sufiks smatra nečim elitnim, onda traženi i spominjani kriteriji (čak da izuzmemo izuzetke, tj. neregularnosti kod dokazivanja ostvarenja) su preniski.
Može ih ostvariti skoro tko god poželi kad god poželi.
Smatram da više od 98% DXCC na KV je minimum.
To vrijedi ako nije nužno znati CW.


Ili to staviti na burzu, pa tko ponudi više novaca. Kupnja oznake te godišnje plaćanje njezinog korištenja.
Ako se izuzmu klubovi, 200 x abc kuna bio bi zagarantiran prihod za one koji žele biti elita.

. .
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A7PJT - 15. Listopad 2020, 11:52:16
 Usporedba MENSE  i radioamaterizma   ???. . . ? !
Je da  je to na  ovon forumu  ...izvaljeno  , ali sta je previse   ..previse  je   :o .

73 PJT
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3TY - 15. Listopad 2020, 12:28:48
Članom Mense se postaje sa IQ višim od 98% populacije.
Ako se jednoslovni sufiks smatra nečim elitnim, onda traženi i spominjani kriteriji (čak da izuzmemo izuzetke, tj. neregularnosti kod dokazivanja ostvarenja) su preniski.
Može ih ostvariti skoro tko god poželi kad god poželi.
Smatram da više od 98% DXCC na KV je minimum.
To vrijedi ako nije nužno znati CW.


Ili to staviti na burzu, pa tko ponudi više novaca. Kupnja oznake te godišnje plaćanje njezinog korištenja.
Ako se izuzmu klubovi, 200 x abc kuna bio bi zagarantiran prihod za one koji žele biti elita.

. .

Ništa nisam skužio.
Prihod za one koji žele biti elita? (Ako "elita" plaća onda je to za njih rashod a ne prihod)
98%  ? Zašto samo 98%. Zašto ne 99,9%. (Kao sva sredstva za ubijanje bakterija u domaćinstvu)
Ali ne za CW? Koliko onda za CW? 100%? 1%? 

Zbunjen, razočaran, tužan.

Imaš love -> kupi znak i onda si radioamaterska elita ? Kao što rekoh, sve se (nažalost) na kraju svede na debljinu novčanika. I to radioamateri (ili "radioamateri") smatraju normalnim? Gdje je nestao čovjek? Izgleda da sam zaista zalutao.  :'(

Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A9EE - 15. Listopad 2020, 13:46:59
Usporedba MENSE  i radioamaterizma   ???. . . ? !
Je da  je to na  ovon forumu  ...izvaljeno  , ali sta je previse   ..previse  je   :o .

73 PJT
Dovoljno inteligentni, sposobni mogu odraditi traženi broj DXCC. Jer ako se ne uzimaju u obzir svi relevantni faktori, neke ne možeš odraditi taman da tamo ekspedicija bila svake godine.
A željeni naglasak nije bio na usporedbi Mense i radioamaterizma, nego na kriteriju koji bi bio zahtjevniji i pravedniji da oni koji žele jednoslovni sufiks moraju imati potvrđeno više od 98% važećih DXCC.

Jasnije?

. .
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A9EE - 15. Listopad 2020, 14:02:26
Članom Mense se postaje sa IQ višim od 98% populacije.
Ako se jednoslovni sufiks smatra nečim elitnim, onda traženi i spominjani kriteriji (čak da izuzmemo izuzetke, tj. neregularnosti kod dokazivanja ostvarenja) su preniski.
Može ih ostvariti skoro tko god poželi kad god poželi.
Smatram da više od 98% DXCC na KV je minimum.
To vrijedi ako nije nužno znati CW.


Ili to staviti na burzu, pa tko ponudi više novaca. Kupnja oznake te godišnje plaćanje njezinog korištenja.
Ako se izuzmu klubovi, 200 x abc kuna bio bi zagarantiran prihod za one koji žele biti elita.

. .

Ništa nisam skužio.
Prihod za one koji žele biti elita? (Ako "elita" plaća onda je to za njih rashod a ne prihod)
98%  ? Zašto samo 98%. Zašto ne 99,9%. (Kao sva sredstva za ubijanje bakterija u domaćinstvu)
Ali ne za CW? Koliko onda za CW? 100%? 1%? 

Zbunjen, razočaran, tužan.

Imaš love -> kupi znak i onda si radioamaterska elita ? Kao što rekoh, sve se (nažalost) na kraju svede na debljinu novčanika. I to radioamateri (ili "radioamateri") smatraju normalnim? Gdje je nestao čovjek? Izgleda da sam zaista zalutao.  :'(
Sva ovakva beskonačna rasprava bila bi skraćena kada bi se donijela odluka prema ovom drugom mojem prijedlogu. Tko želi nešto posebno - neka plati.
Želiš li registarske oznake ZD RAVKO-DREN možeš, ali plati!
Dodatni izvor prihoda za Savez, na to sam ciljao... krivo sam napisao "za one" trebalo je "od onih" -isprika-
99.9% ili 99.8% značilo bi da samo oni koji imaju Honour Roll No1 mogu zatražiti jednoslovni sufiks. Eto zašto ne tako visok kriterij, jer ponekad nekada nije dovoljan Sunčev ciklus da svi DXCC budu QRV.
Za CW mi tak svejedno, očito poznavanje i zahtijevanje određene brzine jest passe'  :-X  :-\

Očito imaš viši nivo EQ pa si zabrinut, razočaran ovakvom idejom, ili je moj prenizak pa se usudim to spomenuti.

. .
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3TY - 15. Listopad 2020, 14:34:55
Želiš li registarske oznake ZD RAVKO-DREN možeš, ali plati!
Dodatni izvor prihoda za Savez, na to sam ciljao...

A ta lova će se iskoristiti za ... ?
S obzirom na to kako radi, Savez već sad dobije previše love.
99.9 je bio sarkazam. Usput, ima li neki emoji za sarkazam?
U dogledno vrijeme (kraće nego li treba za ispuniti uvjete po Pravilniku) će ionako svi moći dobiti jednoslovčanu oznaku (jer će biti taman toliko aktivnih operatora).

Eh da, 9A je predugo za kucanje na CW a hrpa operatora najn-alfa u log upiše kao NA. Može li HRS kupiti neki novi fensi prefix? Možda od prodaje jednoslovnih oznaka?  ;D
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2JK - 15. Listopad 2020, 16:25:34

U dogledno vrijeme (kraće nego li treba za ispuniti uvjete po Pravilniku) će ionako svi moći dobiti jednoslovčanu oznaku (jer će biti taman toliko aktivnih operatora).

Tvrdnja bez argumenta
Na listi najtraženijih DXCC entiteta,
od ukupno trenutno aktivnih 340 DXCC entiteta, Hrvatska je
na 325. mjestu MIXED MODE, 324. CW, 329. SSB i 318. DATA.

Izvor:
https://clublog.org/mostwanted.php

Drugim riječima 9A operateri su prilično aktivni.
To samo po sebi dovoljno govori o stanju radioamaterizma u 9A.
QSO-e nam sigurno ne radi nacionalna radioamaterska udruga
tj. Hrvatski radioamaterski savez.


73
Martin 9A2JK

Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3IV - 15. Listopad 2020, 17:36:57
Mogu li traziti sufiks sa tri slova? Platit cu
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3TY - 15. Listopad 2020, 18:49:42
Na listi najtraženijih DXCC entiteta,
od ukupno trenutno aktivnih 340 DXCC entiteta, Hrvatska je
na 325. mjestu MIXED MODE, 324. CW, 329. SSB i 318. DATA.

Izvor:
https://clublog.org/mostwanted.php

Drugim riječima 9A operateri su prilično aktivni.
To samo po sebi dovoljno govori o stanju radioamaterizma u 9A.
QSO-e nam sigurno ne radi nacionalna radioamaterska udruga
tj. Hrvatski radioamaterski savez.

Martine,

totalno si promašio s "dokaznim materijalom".
Naime, dovoljan je jedan jedini operator koji često radi (u natjecanjima i izvan njih) pa da ga svi kojima "fali" 9A odrade.
Ma što jedan, dovoljan je nijedan. Treba samo netko upaliti PC na kojem se automatski pokrene FT8 robot na nekoj od big-gun lokacija i gotovo.
Osim toga govorimo o novim operatorima (njihovom broju i vremenu koliko ih rad na postaji "drži") te o njihovim (ekonomskim, prostornim i vremenskim) mogućnostima. Mi starci smo ionako na putu za jedini podmeni "Vijesti" na hamradio.hr web stranici.
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2JK - 16. Listopad 2020, 20:01:20
Iz dijela nekih komentara moglo bi se zaključiti da je 300 DXCC entiteta nedostižno, ono u smislu
''uzalud vam trud svirači'', zatim, kako je to nekad bilo lakše i sl. 

Ukratko: 300 DXCC nije lako napraviti, ali je moguće i lakše nego ikad.

Udulje: Prije 40 – 50 godina svjetska radioamaterska populacija bila je bar tri puta brojčano manja 
nego danas. Putovati po svijetu bilo je puno, puno teže nego danas. Ekspedicija je bilo puno, puno
manje nego danas. Drugim riječima, bilo je puno manje aktivnosti sa rijetko naseljenih DXCC entiteta,
a na nenaseljene entitete bilo je jako teško putovati. Informacija o ekspedicijama nije bilo kao danas. 
Nije bilo interneta i DX vijesti kao ni DX Clustera. I, konačno kad sam napravio neku rijetku DX 
ekspediciju, na QSL-ku se čekalo godinu do dvije. Istina, karta je mogla ići i direktno, što je trajalo 
nekoliko mjeseci i koštalo je dosta novaca (kao i danas).

Zašto ovo pišem?
Zato jer nikad nije bilo lakše napraviti i potvrditi 300 DXCC entiteta!

Kako?
Informirajte se. Postoji dovoljan broj besplatnih DX biltena.
Proučavajte propagacije i pokušajte raditi kad su propagacije najbolje.
Razmotrite kako u vašem ograničenom okruženju poboljšati antenski sustav
i kako smanjiti smetnje, EMI, u vašoj kući/stanu.

Kao prilog tvrdnji da je 300 DXCC lakše napraviti nego ikad, u prilogu je malo slikovnog 
''dokaznog materijala''. Sve veze su rađene u periodu od kada postoji FT8, znači nešto 
malo više od tri godine.

Ako netko želi jednoslovni sufix, treba se samo potruditi. Dostižno je, bez skupog kupovanja. 
''Neke se stvari ne mogu kupiti novcem … '' Koliko god platio, kupljeno je kupljeno.

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A7PJT - 16. Listopad 2020, 21:38:35
 .....da oni koji žele jednoslovni sufiks moraju imati potvrđeno više od 98% važećih DXCC.

Jasnije?

. .
[/quote]

98+% inteligentnih nece uopce loviti tih 300 DXC .

Ali tebi to i onako  nije  jasno zasto ...

73 PJT
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3WP - 17. Listopad 2020, 09:14:54

Kad smanjimo "šum na kanalu" ostaju nam slijedeći zaključci,
minimalno sam modificirao tekst, radi razumljivosti:

9A6WW
"Jednoslovni sufix stvarno koristi u takmičenjima, cw, pa i ssb."

9A6NDZ
"Pravilnik je jasan, radioamater ne može imati dva pozivna znaka,
jedan u trajnom vlasništu i jedan kao nagradu za svoj rad.
Previše toga imam vezano za znak koji sada imam da bih ga se odrekao
i uzeo novi iako sam spreman plaćati svake godine oba dva znaka."

"Postavljanje antenskih sistema na zgrade pa čak i u vlastitim dvorištima
više ne dolaze u obzir već radimo sa komadom drota i mučimo se raditi.
Moj primjer: živim uz samu prugu i ne smijem pomisliti staviti toranj
od bar 12 metara da na njega stavim antenu. Koliko je smetnji na bandu
od raznih uređaja koji danas smetaju (punjači, ruteri, led rasvjeta....).
Sve se to veže jedno na drugo."

9A5WW
"Svako dostignuće mora se posebno vrednovati, pa tako i "jedno slovo"."

9A3TY
"Kod mene doma se djeca već odavno smiju i na moje "bio sam prvi"
odmah dodaju "od koliko natjecatelja ukupno" "

9A3SM
"Uz jutarnju kavu, kišu vani, preslušavanje banda i napraviti poneku vezu
pa tko to može platiti ... "

9A9EE
"Kupnja oznake te godišnje plaćanje njezinog korištenja."
"Oni koji žele jednoslovni sufiks moraju imati potvrđeno više od 98% važećih DXCC."
"Tko želi nešto posebno - neka plati."

9A3IV
"Mogu li traziti sufiks sa tri slova? Platit ću."

9A2JK
"Proučavajte propagacije i pokušajte raditi kad su propagacije najbolje.
Razmotrite kako u vašem ograničenom okruženju poboljšati antenski sustav
i kako smanjiti smetnje, EMI, u vašoj kući/stanu."

9A7PJT
"98+% inteligentnih nece uopce loviti tih 300 DXC ."

Po osnovi gore navedenih razmišljanja (oprostite ako sam nešto nenamjerno
propustio navesti, kopirati) mogli bismo zaključiti slijedeće:

Da bismo bili aktivni i uspješni radioamateri, osim znanja koja su potrebna,
a sve se može naučiti i izvježbati, potrebno je imati dovoljno slobodnog vremena,
volje, a i materijalno je možda ne presudan, ali faktor koji ne treba zanemariti,
moraš imati razumijevanje obitelji, često i susjeda. Gotovo nemoguća misija.

Koliko vidim predlažu se dva kriterija za jednoslovčani sufiks.
Treba ga zaslužiti (DXCC i/ili natjecanja) pa ga ne moraš skupo platiti
ili plati i vozi.

Mene osobno jednoslovčani sufiks ne zanima, općenito ne želim mijenjati
pozivnu oznaku, smatram sebe radioamaterom, telegrafija mi je gušt,
biti ću aktivan kada će mi to životne okolnosti dopustiti, ne skupljam
poštanske markice, salvete i slično, pa ni DXCC, potpuno mi je to
nezanimljivo i pritom ne pada mi na pamet bilo kome nametati ideju o
tome što bi trebao biti radioamaterizam. Potpuno mi jednaku vrijednost
ima QSO na bilo kojem opsegu, bilo kojom vrstom modulacije.
Zna se što je natjecanje, ali zašto bi se netko morao natjecati?
Nogometne utakmice i ostale sportove prenose televizija i radio, ali
mene osobno uopće ne zanimaju, ne trošim vrijeme na to, ne pratim sport.

73 & GL
Goran, 9A3WP (DK3WP)

Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3TY - 17. Listopad 2020, 10:41:55
Kao prilog tvrdnji da je 300 DXCC lakše napraviti nego ikad, u prilogu je malo slikovnog 
''dokaznog materijala''. Sve veze su rađene u periodu od kada postoji FT8, znači nešto 
malo više od tri godine.

Martine, ako me oči ne varaju na toj tablici piše da nisi napravio 300 DXCC. Iako se čini da je ta brojka tu "iza ugla" svaki sljedeći je sve teži i teži.
Nadam se da ćeš nastaviti dalje i da ćeš nam se pohvaliti u trenutku kada dođeš do tog "čarobnog" (ali ipak nedovoljno "magičnog") broja pa da vidimo koliko ti je vremena trebalo uz FT8 i nezanemarivu kvalitetu opreme.
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2TE - 17. Listopad 2020, 11:35:58
Za 2 godine i 2 mjeseca od 15.08.2018
Nakon prepucavanja na forumu, da vidim sto je to zapravo FT8
Napravio sa FT8 13143 QSO
DXCC 188 od toga CFM 166 LOTW i papirnate QSL

Oprema solo TS690S 80W antena vertikalka za 7MHz

Bilo bi jos desetak DXCC ali ih nisam uspio dozvati

Ukupno do sada, mixed 318 dxcc od toga CFM 302 papir qsl i lotw
Na žalost nemam niti jedan QSO da mi je novi DXCC samo sa FT8

Nakon aktiviranja rada sa FT8 otvorio acount na LOTW i AG eQsl
mislim da mi je to zapravo napredak

I dalje šaljem QSL-ke via biroa

Tako da mozda sa dobrim antenama i malo vise sape u njima je moguce odraditi sa FT8 preko 300 DXCC za kraće vrijeme nego standardno cw i ssb

Ograđujem se to je samo moje mišljenje prema iskustvu rada sa FT8

Prednost je ima više aktivnih WPX znakova

73 StjepanNaslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3SM - 17. Listopad 2020, 16:51:39
Stjepane,

FT8,CW ili SSB možeš JEDINO uraditi ako je netko u eteru .. s obzirom na Martinove brojke radjenih zemalja to je tu negdje  sa mogućim naseljenim zemljama a za ostatak je potrebno čekati ekspedicije koje se trebaju pojaviti i onda ih uraditi bez obzira kojim modom .. zato kažem da to baš nije tako jednostavno i brzo kako neki misle , tu je splet drugih okolnosti koji uvjetuju taj broj ..no svatko ima pravo na svoje mišljenje a realnost je jedino mjerilo svega ili ima ili nema .. i zato tko čeka taj i dočeka i ne biti nestrpljiv u radio amaterizmu .. malo po malo ali uzivati u tome to je čar radio amaterizma .. ako sve uradiš nabrzinu šta  ćeš poslije raditi i za čime juriti .. hahaha

VY 73 de Mato - 9A3SM
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A9EE - 17. Listopad 2020, 19:30:06
98+% inteligentnih nece uopce loviti tih 300 DXC .

Ali tebi to i onako  nije  jasno zasto ...

73 PJT
Ako ti kažem da mi je jasno, hoćeš li vjerovati ili ćeš opet udarit neku nelogičnu kontru?
Ako ti kažem da mi nije jasno, hoćeš li molim te meni/nama to pojasniti?

Već sam se zabrinuo da nitko ne razumije moj meta jezik, no 3WP sa velikom preciznošću zahvatio bit poruke koju sam htio poslati na ovu temu. Dalje prostor prepuštam vama. Ako i bude koji god odgovor na gore postavljena pitanja, samo ću ga primiti na znanje. Ne mislim više ovdje na ovu temu davati svoje komentare. Svoje trenutke dosade sam ispunio 8) svaki daljni kvalitetniji doprinos nadilazi kapacitete RAM-a mojega mozga.

. .
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2UK - 17. Listopad 2020, 23:06:55
Očito da ovdje u diskusiji ima amatera /pri tome  ne mislim na radioamatere/.
Pročitajte i analizirajte sve prethodno napisano od strane svih sudionika
rasprave  pa sami izvucite zaključke. Nije baš tako jednostavno.
Ali zato je zabavno.Raširite ove naše aktivnosti u svojem susjedstvu,
među djecom i njihovim roditeljima.....I biti će nam svima bolje.
Da  i sam sam amater u svemu ovome...samo 50 godina.
Podržavam svaku demokratsku, prijateljsku i argumentiranu diskusiju na zadanu
temu. Zato svi koji imate jake argumente ili još bolje dokaze za svoje teze
pucajte iz svih oružja jer je to put napretka ovog našeg predivnog hobija.

Svako dobro želim svim sudionicima ove rasprave.... vrlo je korisna i poučna

73 de Željko 9A2UK
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2M - 18. Listopad 2020, 01:11:10
Konačno jedna prava i zanimljiva tema.
Meni se osobno najviše svidio post od 9A2JK i to ovaj dio:

"Ukratko: 300 DXCC nije lako napraviti, ali je moguće i lakše nego ikad.

Udulje: Prije 40 – 50 godina svjetska radioamaterska populacija bila je bar tri puta brojčano manja
nego danas. Putovati po svijetu bilo je puno, puno teže nego danas. Ekspedicija je bilo puno, puno
manje nego danas. Drugim riječima, bilo je puno manje aktivnosti sa rijetko naseljenih DXCC entiteta,
a na nenaseljene entitete bilo je jako teško putovati. Informacija o ekspedicijama nije bilo kao danas.
Nije bilo interneta i DX vijesti kao ni DX Clustera. I, konačno kad sam napravio neku rijetku DX
ekspediciju, na QSL-ku se čekalo godinu do dvije. Istina, karta je mogla ići i direktno, što je trajalo
nekoliko mjeseci i koštalo je dosta novaca (kao i danas).

Zašto ovo pišem?
Zato jer nikad nije bilo lakše napraviti i potvrditi 300 DXCC entiteta!

Kako?
Informirajte se. Postoji dovoljan broj besplatnih DX biltena.
Proučavajte propagacije i pokušajte raditi kad su propagacije najbolje.
Razmotrite kako u vašem ograničenom okruženju poboljšati antenski sustav
i kako smanjiti smetnje, EMI, u vašoj kući/stanu.

Kao prilog tvrdnji da je 300 DXCC lakše napraviti nego ikad, u prilogu je malo slikovnog
''dokaznog materijala''. Sve veze su rađene u periodu od kada postoji FT8, znači nešto
malo više od tri godine."


Ovo je tako jednostavno, jasno i apsolutno točno napisano, da ja Martinu mogu samo čestitati.
Ali buni me jedna stvar, napisao si da je prije 40-50 godina u svijetu brojčano bilo tri puta manje radioamatera.
Gledam populaciju u 9A, na raznim Hamfestima i na fotkama iz klubova. To su sve amateri +50 godišnjaci.
Kakva je situacija u svijetu? Ima li negdje tih podataka o prosjeku godina? Ili je to utrostručenje i tamo dovelo te tada prije 40-50 godina mlade u situaciju u kojoj smo sada mi?
Ja sam položio 1984. sa 12 godina. I eto i mene već pred 5 banki :(Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A6NDZ - 20. Listopad 2020, 11:08:48
Evo jedan moj prijedlog za kriterij jednog slova :) Nema veze koliko DXCC-a imamo odrađeno nego imati u logu održano minimalno 25000 veza (svejedno europa ili svijet). Ako uzmemo u obzir da se radi FT8 i veza u idealnim uvjetima traje 90 sekundi onda je to prema mojoj računici 37500 sati predaje, odnosno 1562 dana, odnosno 4 i pol godine neprekidne predaje.  ;D ;D ;D ;D Valjda sam dobro izračunao  ;D Pa valjda taj koji ima toliko veza zaslužuje biti nagrađen hehe
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2EY - 20. Listopad 2020, 12:25:15
Zoki! Matematika?
73 de 9A2EY
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A6NDZ - 20. Listopad 2020, 15:15:26
Uvijek sam imao 2 ;D ;D ;D ;D ;D ;D Ja i mat dva različita pojma ali shvaćate šta sam htio reći. Sad se sam sebi smijem dok sam ponovo računao. Uglavnom 25000 veza i više u logu i eto jednog slova  ;D ;D ;D ;D
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A7PJT - 20. Listopad 2020, 16:43:13
.  . . . .uglavnom 25000 veza i više u logu i eto jednog slova  ;D ;D ;D ;D

A a  bili se tu racunale i ... DUPE veze  :P ?

73 PJT
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A4QV - 20. Listopad 2020, 18:45:06
Evo jedan moj prijedlog za kriterij jednog slova :) Nema veze koliko DXCC-a imamo odrađeno nego imati u logu održano minimalno 25000 veza (svejedno europa ili svijet). Ako uzmemo u obzir da se radi FT8 i veza u idealnim uvjetima traje 90 sekundi onda je to prema mojoj računici 37500 sati predaje, odnosno 1562 dana, odnosno 4 i pol godine neprekidne predaje.  ;D ;D ;D ;D Valjda sam dobro izračunao  ;D Pa valjda taj koji ima toliko veza zaslužuje biti nagrađen hehe

Lako za matematiku, meni je tu više problem logike....
Šta sa onim koji odradi 25000 kroz konteste.... To također ide u log, to su također veze... Dakle, 25000 qso malo ozbiljniji kontester natuče u godinu dana.
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A6WW - 20. Listopad 2020, 19:21:52
Ajd stanimo malo na loptu ...

Kome 1-slovčani znak uopće treba?

To može skratiti vrijeme trajanja qso u ssb ili cw takmičenju.
Radi se o milisekundama po vezi, koje mogu pomoći samo onima koji ulaze za konkurenciju  za vrhunski top plasman.

Koliko takvih vlasnika 9a-jedno-slovo znakova ima?

Sve ostalo su znakovi za, da ne velim što... blago rečeno ukras? Ajd, da su ih platili, neka im...

Sva ostala matematika je nepotrebna. Ako je netko i dobio jednoslovni znak (čak i onaj koji je bio prije u upotrebi, npr. vlasnik umro), uvedimo i kriterij da ga može i isto tako izgubiti ukioliko ne ispunjava  određene kriterije.

Naravno ne osporavam da netko na temelju minulih zasluga može takav znak dobiti doživotno za svoj doprinos radioamaterizmu.

73 Zvonko


Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2Z - 21. Listopad 2020, 00:31:22
Ajd stanimo malo na loptu ...

Kome 1-slovčani znak uopće treba?

To može skratiti vrijeme trajanja qso u ssb ili cw takmičenju.
Radi se o milisekundama po vezi, koje mogu pomoći samo onima koji ulaze za konkurenciju  za vrhunski top plasman.

Koliko takvih vlasnika 9a-jedno-slovo znakova ima?

Sve ostalo su znakovi za, da ne velim što... blago rečeno ukras? Ajd, da su ih platili, neka im...

Sva ostala matematika je nepotrebna. Ako je netko i dobio jednoslovni znak (čak i onaj koji je bio prije u upotrebi, npr. vlasnik umro), uvedimo i kriterij da ga može i isto tako izgubiti ukioliko ne ispunjava  određene kriterije.

Naravno ne osporavam da netko na temelju minulih zasluga može takav znak dobiti doživotno za svoj doprinos radioamaterizmu.

73 Zvonko


Slažem se. Jednoslovni znak pripada isključivo samo natjecateljima, koji rade telegrafijom i ostalim vrstama rada. Ima i onih koji taj znak imaju samo kako ti veliš, za ukras. Njima je to beskorisno pa bi bilo dobro da im se oduzme. Za nekakve zasluge, taj znak ne bi trebalo davati jer za to postoje druge nagrade. Predlažem, da se napravi malo reda oko toga. Ja sam već predložio, da je osnovni kriterij za jednoslovni znak, telegrafija. To se može naučiti tko želi jednoslovni znak, da može učestvovati i u CW natjecanjima.

Stef 9A2Z

++
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2JK - 21. Listopad 2020, 08:42:40
Prisjetimo se kako smo nekad dobivali dvoslovne ''vanity'' znakove.
Možda bi se dalo nešto i ''prepisati'', iz članka 5. nekadašnjeg
''Pravilnika o dodjeljivanju slobodnih pozivnih znakova s dvoslovnim sufiksom'' (pdf u prilogu).

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3WP - 21. Listopad 2020, 17:16:37
Kao što rekoh mene osobno jednoslovčani sufiks ne zanima.

U jednom od ljepših razdoblja mog (radioamaterskog) života
nešto malo sam sudjelovao u natjecanjima i to skoro 100%
sa ekipom matičnog radiokluba, u početku pod oznakom 9A1BIJ.
Ja o tome nisam ni razmišljao no jednog dana se pojavio netko
iz natjecateljske ekipe i veli on: "od danas imamo contest
call 9A1W". I tako smo dalje koristili oznaku 9A1W (JN75ST).
Onda je jednog dana kolega postavio APRS (WX) Internet Gateway
i taj je emitirao oznaku 9A1W (šteta što više nije aktivan).
 
No dobro, dovoljno za kratki (auto)biografski osvrt, hi.
Nešto drugo sam želio napisati.

Ja sam odlučio od 2021. više ne biti član radiokluba,
pa tako ni HRS-a. Dakle, svoje pravo na radioamaterske
aktivnosti ubuduće ću ostvarivati isključivo u okviru
HAKOM regulative i procedure.

Tim slijedom postavljam i pitanje tko će postavljati
pravila o pozivnim oznakama radioamaterima koji će
se odlučiti svoje pravo na radioamaterizam ostvariti
isključivo dakle samo preko HAKOM-a ?

73 Goran, 9A3WP

P.S.
Martine, ovaj Pravilnik (SRH) je sasvim O.K.
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2JK - 21. Listopad 2020, 18:29:56

Tim slijedom postavljam i pitanje tko će postavljati
pravila o pozivnim oznakama radioamaterima koji će
se odlučiti svoje pravo na radioamaterizam ostvariti
isključivo dakle samo preko HAKOM-a ?

I dalje Hrvatski radioamaterski savez.
HAKOM kaže da prijedlog pozivne oznake daje HRS.
HAKOM-a ne zanima tko je čiji član.

 Ili, možda griješim ?
 
73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A4QV - 21. Listopad 2020, 18:59:40

Tim slijedom postavljam i pitanje tko će postavljati
pravila o pozivnim oznakama radioamaterima koji će
se odlučiti svoje pravo na radioamaterizam ostvariti
isključivo dakle samo preko HAKOM-a ?

I dalje Hrvatski radioamaterski savez.
HAKOM kaže da prijedlog pozivne oznake daje HRS.
HAKOM-a ne zanima tko je čiji član.

 Ili, možda griješim ?
 
73
Martin 9A2JK

Znači li to da jednoslovne oznake mogu zatražiti od HRS-a i dobiti svi koji nisu članovi HRS-a?
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2M - 21. Listopad 2020, 20:34:08
Ne.
https://www.hamradio.hr/download/Odluka_clanarina_2020.pdf
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A4QV - 21. Listopad 2020, 20:51:49
Ne.
https://www.hamradio.hr/download/Odluka_clanarina_2020.pdf

Pa kako ćemo sad?
Citat sa stranica HAKOM-a:
"Radiofrekvencijski spektar (RF spektar) prirodno je ograničeno opće dobro čija je djelotvorna uporaba od nacionalnog interesa Republike Hrvatske. HAKOM je sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama, podzakonskim propisima, Statutu, Konvenciji i Radijskim propisima Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) nadležan za poticanje učinkovite uporabe i osiguravanje djelotvornog upravljanja RF spektrom. Cilj djelotvornog upravljanja RF spektrom je omogućavanje nesmetanog rada različitih radiokomunikacijskih službi, vodeći pri tome brigu o zaštiti zdravlja i sigurnosti korisnika te drugih osoba. U sklopu upravljanja RF spektrom HAKOM izrađuje prijedlog tablice namjene RF spektra, izrađuje i donosi planove dodjele RF spektra, izdaje dozvole za uporabu RF spektra, objavljuje podatke o radijskim sučeljima, provodi inspekcijski nadzor tržišta radijske opreme i kao i kontrolu i nadzor RF spektra te štiti korisnike od smetnja."

Je li pristup prirodnom ograničenom općem dobru jednak za sve pod istim uvjetima ili pak nije, što pokazuje odluka HRS-a?
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2M - 21. Listopad 2020, 21:28:59
Mislim da je caka u tome što HRS organizira ispite i dodjeljuje pozivne oznake. Tako da to nema nikakve veze sa ovim citatom iz HAKOM-a.
Jedino mi nije jasno zašto su ostavili mogućnost samo za troslovne sufikse da ih mogu dobiti NE ČLANOVI HRS-a po 300kn?
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3TY - 21. Listopad 2020, 22:29:59
Sve sam čekao kad će još netko primjetiti tu odredbu  ;D
Caka ili ne caka riječ je o još jednoj protupravnoj odredbi i samo je pitanje vremena kad će se netko tko nije član članice HRSa potužiti HAKOMu (kad već nije Nadzorni odbor ustvrdio da to nije u skladu s Ustavom i zakonima).
A ako HAKOM baci pogled koliko HRS naplaćuje komadić papira možda se i predomisle , a onda će nam biti ajme meni (a lijepo vam je (siva) eminencija na sjednici Skupštine rekla - ne čačkajte po pozivnim znakovima).
 ;D
Sve je to samo sitna ljudska zloba. Nisi s nama dakle protiv nas si. A ako si protiv nas e onda moraš ispaštati, ovako ili onako.
Jednoslovni pozivni je samo statusni simbol. Nije li DR6IOTA nekoliko godina za redom bio u prva tri mjesta na IOTA contestu? A tako je dugačak znak za kucanje .... Eh, ionako biti prvi na IOTA natjecanju ne znači ništa HRSu. Tu se cijeni samo QWW, CQWPX,RDXC, IAURU HF  :-X
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3IV - 21. Listopad 2020, 23:09:01
Znam telegrafiju ali se ne takmicim. Nisam bas nesto radioaktivan. Mogu li ja dobiti sufiks po svom izboru od tri slova? Ako treba, platit cu. I, koliko novaca mogu dobiti ako prodam svoj sufiks. IV, neki ivan, ivica mozda bi dobro platio. To je za njega vanity call
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2JK - 22. Listopad 2020, 08:52:12
Počeli smo ''maltiti praznu slamu''.
Tko izdaje prijedlog pozivne oznake lijepo i jednostavno je propisano Pravilnikom o amaterskim radijskim komunikacijama. 
Ako slučajno nekome nije jasno, Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama *** nismo *** propisali mi tj. *** nije *** 
propisao Hrvatski radioamaterski savez. Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama propisao je HAKOM.


Imamo *** PRIVILEGIJU ***, nešto što bi željeli mnogi radioamateri iz drugih država,
jednostavnog izbora znaka. Nekima je baš svejedno koji će znak dobiti, ali je jako
puno onih koji žele mogućnost izbora. Zašto to nije dobro ?  Zašto to treba rušiti ?
Ili je ipak, kao što je netko napisao u pitanju samo ''sitna ljudska zloba'' ?

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A4QV - 22. Listopad 2020, 16:23:38
Mlaćenje prazne slame....
Skretanje sa teme....
Krivo navođenje pravilnika koji nemaju veze sa temom.....

Svatko od nas koji ima IQ veći od broja potrebnih zemalja za DXCC diplomu može vidjeti potpis kolege amatera 9A2JK.
Martine, to je već postalo tako providno isto kao i to da će DR9A biti pobjednik u IARU VHF takmičenju, samo ako se i pojavi.
Tako i ti, samo ako se pojaviš na forumu, znamo u kojem smjeru će ići tvoja prepiska.

Da se "mlatila prazna slama" na vrijeme možda se ne bi trebala platiti onolika odšteta bivšem tajniku.
Tako i u ovom slučaju, zar treba čekati da se netko požali HAKOM-u na nelogičnosti u cjeniku HRS-a i diskriminaciji koja je upravo suprotna pozitivnim Hrvatskim zakonima i ustavu?
Ili je možda bolje to riješiti na vrijeme i ispraviti neke nelogičnosti koje strše iz tog cjenika.

Sitna ljudska zloba  ;D (se koristi kad se nema pravih argumentiranih odgovora na pitanje).
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2JK - 22. Listopad 2020, 18:14:32
@9A4QV – ako me sjećanje ne vara, ti si na ovom forumu sam za sebe tvrdio da nisi član 
Hrvatskog radioamaterskog saveza. Od kud sad najedanput ova silna briga za HRS?
Što to HRS naplaćuje, a nema pravo naplaćivati? Gdje ti vidiš da je prekršen zakon?
Nelogičnost i kršenje zakona i propisa nije isto. Ili možda po tebi ipak je?

Ne pitam te da objasniš svoju tvrdnju da nije argument ono što piše u Pravilniku o
amaterskim radijskim komunikacijama.

73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A4QV - 22. Listopad 2020, 19:09:32
Ja sam predsjednik 9A1IST, Istarskog radioamaterskog kluba, i kao takav brinem se za svoje članove, od kojih su većina članovi HRS-a.
Među njima imamo i strane državljane koji imaju stalno boravište u RH.
Isti je ishodovao 9A pozivnu oznaku pri čijem je ishodovanju bilo nelogičnih zahtjeva od strane HRS-a gdje se korisnik požalio na čudnu praksu koja nije harmonizirana sa ostalim državama unutar EU.
Dakle, briga za članove a i za mene, kako se ono kaže (ne laje pas radi sela...)

A sada odgovor na tvoje pitanje o zakonima:
U zakonu o elektroničkim komunikacijama, članak 82.a točka 5, navodi se: Podrobniji uvjeti dodjele.........propisuju se pravilnikom koje donosi Vijeće agencije.
Nadalje, u navedenom pravilniku, članak 15, točka 1 stoji: Agencija će radioamateru na prijedlog Saveza, u postupku izdavanja dozvole, dodijeliti pozivnu oznaku za rad s amaterskom radijskom postajom. Pozivna oznaka sastoji se od oznake "9A", jedne znamenke i najviše tri slova. Agencija može promijeniti ranije dodijeljenu pozivnu oznaku.

U dokumentima HRS-a, Pravilnik o pozivnim oznakama, članak 2. kaže: Prijedlog pozivne oznake u pravilu je troslovna pozivna oznaka u sufiksu.
Dakle, postoji ogromna razlika između najviše tri slova i u pravilu je troslovna oznaka.

Kako dalje slijedi u Pravilniku o pozivnim oznaka, članak 7.: Prijedlog za dodjelu jednoslovne pozivne oznake iz serije 9A1A do 9A0Z (tablica 1.) može podnijeti svaki radio klub udružen u Hrvatski radioamaterski savez ili pojedinac, član HRS-a, uz ispunjavanje uvjeta iz članka 8. ovoga Pravilnika, a koji su propisani za radio amatera A razreda.
Dakle, postoji ogromna razlika između Agencija će radioamateru na prijedlog Saveza i ili pojedinac, član HRS-a. Hakom eksplicite ne navodi da radioamater mora biti član saveza, dok HRS-ov pravilnik to izričito navodi.

Naknade su posebna priča.... 300 kuna za ne članove i strane državljane, a 200 kuna za članove HRS-a.
Pitam se, jesu li pozivni znakovi resurs HRS-a ili Republike Hrvatske?
Zašto postoji segregacija između svih državljana RH prema gore navedenom?

Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2TE - 22. Listopad 2020, 19:32:02
Zao mi je ali ja ne vidim razliku
Platis 200kn i jos 100 clanarina i ispada 300kn

Ili ne znam racunati
73 Stjepan
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3WP - 22. Listopad 2020, 21:19:48
... Imamo *** PRIVILEGIJU ***, nešto što bi željeli mnogi radioamateri iz drugih država,
jednostavnog izbora znaka. Nekima je baš svejedno koji će znak dobiti, ali je jako
puno onih koji žele mogućnost izbora. Zašto to nije dobro ?  Zašto to treba rušiti ?
...

Martine,

tek toliko da se zna, njemačka Bundesnetzagentur mi je po mojoj pismenoj zamolbi,
bez ikakve diskusije, odnosno bez da su bilo što komplicirali izdala pozivnu oznaku DK3WP.
sve što je trebalo poslati je bila zamolba i preslika moje 9A CEPT radiomaterske dozvole
i dokaz da imam prebivalište na adresi u DL.

73 Goran, 9A3WP (DK3WP)

Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3SM - 22. Listopad 2020, 21:27:36
Gorane a papir o poznavanju njemačkog jezika ili može i bez toga ?? hahaha
Mato - 9A3SM
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A2JK - 23. Listopad 2020, 08:58:25
Gorane,

sve odličan, šest!

Kao što i sam znaš, u Hrvatskoj postoji HAKOM. Ukratko, HAKOM je propisao Pravilnik o amaterskim
radijskim komunikacijama, u kojem u članku 12., stavak (2) piše:

(2)Uz zahtjev iz stavka 1. ovog članka radioamater mora dostaviti dokaz o položenom radioamaterskom
ispitu za A ili P razred, potvrdu o prijedlogu pozivne oznake koju izdaje Savez, izvornik prethodno izdane
dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra te, za amaterske radijske postaje kojima jeefektivna
izračena snaga jednaka ili veća od 100 W, podatke sukladno pravilniku iz članka 95. stavka 2. Zakona.   


Potvrdu o prijedlogu pozivne oznake dobiješ od Hrvatskog radioamaterskog saveza u roku *** odmah ***.
Pišem na temelju iskustva starog manje od 30 (trideset) dana.
Naravno treba platiti članski doprinos od 100 kuna.

Dozvolu za rad dobiješ od HAKOM-a u roku manjem od 7 (sedam) dana. Jednostavno
ispuniš formular i priložiš skenirane prateće dokumente i to pošalješ e-mailom. Cijena nula kuna.

I što je sad tu sporno?
Što ne valja i zašto to treba mijenjati?

Gorane, ova dva pitanja, nisu upućena tebi, nego domaćim kritizerima.

Tebe bi pitao je li znaš:
Koliko to isto košta u Njemačkoj?
Koliko košta polaganje radioamaterskog ispita u Njemačkoj?
Gdje se polaže ispit?


73
Martin 9A2JK
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3WP - 23. Listopad 2020, 22:48:21
Znanje njemačkog jezika? Ako već imaš CEPT i netko ti sa znanjem jezika obavi dopisivanje sa agencijom to bi ti prošlo, ali moraš imati prebivalište. To znači da ti treba sponzor ili ćeš si sam zaraditi za stanarinu - a za to trebaš solidno "šprehati" njemački jezik.

U trenutku nemam vremena za prevesti sa njemačkog, no evo link na web stranicu agencije koja obavlja licenciranje:
https://www.bundesnetzagentur.de/DE/Sachgebiete/Telekommunikation/Unternehmen_Institutionen/Frequenzen/SpezielleAnwendungen/Amateurfunk/amateurfunk_node.html

73 Goran, 9A3WP
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3SM - 24. Listopad 2020, 12:24:59
Gorane, samo iz znatiželje sam pitao u šali ..naravno da ne mislim seliti niti tražiti DL znak ( za sada ) .. hahah
Hvala prijatelju na pojašnjenju
Mato - 9A3SM
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A5BWT - 29. Listopad 2020, 23:52:05
Lijepi pozdrav.
Komentirao bih dvije stvari u ovoj temi.

1. Jednoslovni sufiks pozivne oznake
Zasto ne? Zasto bi to nekome smetalo? Jesmo li potrosili sve kombinacije? To je neka nagrada ili trofej.
Ja sam radioamater tek nesto manje od dvije godine. Nije mi strasno zanimljivo skupljati diplome koje si mogu isprintati. Mogu ih postaviti na qrz.com. Ali ne primjecujem ih kod drugih pa tako nemam osjecaj da ce se netko diviti mojima. Jednoslovni znak koji ce Hrvati prepoznati kao nagradu, a lakse cu s njim raditi veze mi se cini kao zanimljiv cilj. Ima vise nacina za ostvariti ga. Ne moram odraditi sve zemlje Europe ili ne znam sto. Zanimljivo je, cilj je, nesto sto ce me drzati u eteru.
Netko kaze samo klubovima i to onima koji imaju opremu za ostvariti dobar rezultat. Zasto bi mojem klubu koji nema puno opreme bilo otezano ostvativati veze? Ne razumijem takvo razmisljanje.
Zasto bi bilo ograniceno na klubove, a ne na pojedince? I jedni i drugi promoviraju 9A u svijetu. "Ja mislim" meni nije dovoljno za raspravu. Treba dodati zasto je to lose ili dobro uz "ja mislim".

2. Znanje telegrafije kao uvjet bilo cemu
Izvinite na izrazu, ne zelim vrijedjati nikoga, ali ovo je jedna jako velika glupost.
Dozvolite da objasnim.
Ne treba nikome nametati da uci u radioamaterstvu jednu specificnu stvar izmedju stotinu ili tisucu drugih stvari. Kad se nesto namece, covjek gubi volju za tim.
Odviknite se, molim, od nametanja drugima da je telegrafija najvaznija stvar u radioamateratvu. Sad ce se komentirati da nitko nije rekao da je najvaznija stvar. Ako je vama to uz bok odradjenih 300 entiteta onda se cini kao da je vrlo vazna stvar.

Ja cu postaviti alternativne zahtjeve za jednoslovnu oznaku ili polaganje A kategorije koje radioamater mora znati i demonstrirati znanje.
-obavezno znanje rada na ft8
-obavezno znanje rada rtty
-obavezno na pamet znati tablicu rtty kodova
-obavezno na pamet znati prefikse 300 entiteta
-obavezno znati napraviti ssb primopredajnik
-obavezno znanje rada putem satelita
-obavezno znanje rada odbijanjem od mjeseca
-obavezno znanje izrade ununa 1:49
-obavezno obavezno znanje rada putem freeDV
-obavezno znanje rada D-starom i postavke
-obavezni znanje rada DMRom ukljucujuci upis postavki
-obavezno penjanje na antenski stup visine 20 metara
Cini vam se apsurdno? E pa jednako je apsurdno zahtijevati znanje cw-a
To je kao da se ne moze poloziti ispit za voznju automobila bez da znate voziti unicikl. Ne bicikl, nego unicikl.
Kad ste vi polagali za auto, svi su morali znati voziti unicikl i glupo je da se to ukinulo.

Tako vi meni zvucite.

73
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3SM - 30. Listopad 2020, 09:04:06
E moj dečko iz Dubrave ali ti napisa ovdje brdo gluposti i ostade živ.
Treba ti priznati upornost na objašnjavanju neobranjivog i ta tvoja potreba objašnjenja ili pojašnjenja nama koji to ne znamo ..
Za tvoj radio amaterski staž od manje od 2 godine da si pravi radio amater u srcu a ne na papiru ti bi trebao sjediti uz stanicu i raditi bilo šta vrstom rada koju ti poznaješ kad si se toliko okomio na tu famoznu telegrafiju .. ja sam radio amater preko 40 godina i bolesni zaljubljenik u telegrafiju ili CW vrstu rada ali radim i ostalo i uvijek ću reći i stajati iza toga .. davnih godina kad se počelo sa podjelom jednoslovnih znakova iste su dobivali "zaslužni" po ne znam čemu, istinski vrijedni i vrhunski radio amateri da bi se to vremenom razvodnilo pa su ih dobivali i pojedinci koji vjerujem i danas ne znaju da imaju neki pozivni znak .. ovo ti pišem ne da bi omalovažio bilo kojeg imaoca jednoslovnog znaka nego da ti kažem da za rad nije bitno 1 slovo nego ljubav za radio amaterizam i sjedenje uz stanicu .. kvalitetu rada ne otkriva 1 slovo nego osobno umjeće ili znanje radio amatera koji koristi taj znak .. da se malo raspitaš po HR saznao bi koliko imamo radio amatera sa 3 slova i da su vrlo aktivni na KV, rade svakodnevno i ne pomišljaju na 1 slovčani znak .. koliko imamo radio amatera sa 2 slova vrhunskih radio amatera u svjetskim natjecanjima osvajača 1.mjesta u svijetu .. puno .. znači nije bitno slovo nego srce u junaka .. na tvom mjestu bi se borio nešto više naučiti od starijih, iskusnijih pa kroz vrijeme i uradjene veze se čeličiti za jednoslovni znak .. a sad dolazimo na moje drugo srcu važno polje ..DIPLOME .. nemoj omalovažavati i diplome jer nije bitno da li ti nju možeš sebi isprintati nego da li je ti možeš odraditi. Samo printanje je počelo radi pojeftinjenja cijene diploma ali ako ti želiš platiti diplomu 10,15 dolara ili eura i da ti ju menadžer pošalje na kućnu adresu onda i takve postoje .. DA LI SE TI BAVIŠ RADIO AMATERIZMOM RADI SEBE ILI NAS ? TO JE ISTO PITANJE I ZA DIPLOME ..radi ti diplome i postavljaj ih na web radi sebe a onda radi nas koji ćemo to pogledati i onda odlučiti da je radimo ili ne ali to treba ( ako jest ) biti tvoje zadovoljstvo i tebe činiti sretnim i veselim a ne da li to netko gleda ili ne ... ja ih imam preko 400 neprintanih kako ti kazes, puno plaketa i trofeja i svakim danom mi je draža svaka od njih jer sam ih zaradio svojim radom od davne. 1988. godine kad sam počeo kao YT2SM i nakon promjene znaka na 9A3SM samo sam nastavio .. ako te to ikada zainteresira imas me na raspolaganju za diplome da ti objasnim i uvedem te u taj dio radio amaterizma .. možeš me naći na Borongaju ili Pionircu gdje ti je bliže jer si u QRZ.COM napisao samo Dubrava, Zagreb .. mogao bi ti puno toga još napisati ali ovdje završavam .. ja volim CW,DIPLOME, RADIO AMATERIZAM kao život i teško mi je prihvatiti da netko pljuje po onom što volim a najgore je pljuvati po nečemu što ne  znaš. Za početak radio amater svoju adresu upiše u adresar radio amatera tj u QRZ.COM sa potpunim podatcima jer možda netko hoće da ti pošalje direktno kartu na adresu a tamo je nema ( sram ili GDPR ? radio amater se nema čega bojati sa javnom objavom adrese ) i onda sjedi uz stanicu vrti onaj čarobni gumbić za frekvencije i radi, sretan i vesel da si na bandu .. ako ti treba pomoć javi se ali samo za rad a  ne filozofiranje .. na kraju živio moj znak a ne jednoslovni jer 9A3SM je poznat u 9A i u svijetu zato što je svakodnevno na bandu a ne samo zato jer je jednoslovni i vjeruj mi da nije s njime teško raditi niti u CW natjecanjima .. lijepo se kuca .. svima koji ovo čitaju isprika jer je predugačko ali nisam mogao srcem pustiti da se pljuje ili omalovažava ono što volim najviše na svijetu a pogotovo ako ne znaš dovoljno o tome .. tebi Mario sretno na bandu, VY 73 de Mato - 9A3SM
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A6WW - 30. Listopad 2020, 12:19:04
Pozdrav,

Citat:
1. Jednoslovni sufiks pozivne oznake
Zasto ne? Zasto bi to nekome smetalo? Jesmo li potrosili sve kombinacije? To je neka nagrada ili trofej.
Ja sam radioamater tek nesto manje od dvije godine. Nije mi strasno zanimljivo skupljati diplome koje si mogu isprintati. Mogu ih postaviti na qrz.com. Ali ne primjecujem ih kod drugih pa tako nemam osjecaj da ce se netko diviti mojima. Jednoslovni znak koji ce Hrvati prepoznati kao nagradu... (itd)

9A5BWT, ajmo redom:

Jesmo li potrosili sve kombinacije ?

Pa izgleda da smo tu negdje, ako već dijelimo znakove umrlih (ne volim to spominjati u ovom kontekstu sada oko Dušnog dana).

nemam osjecaj da ce se netko diviti mojima. Jednoslovni znak koji ce Hrvati prepoznati kao nagradu...

Jednoslovni znak nije nagrada. Ako ti nagradu u takmičenju u kojem si radio ne cijeniš, to je tvoj problem. Radi onda nešto što je vrijednije.
Uostalom zašto bi nagrada bila jednoslovčani znak koji treba isključivo ssb / cw takmičarima a drugima je nepotreban ? Neka nagrada bude npr. 9A1MARIO call ili slično ... ko kod vanity registracijskih automobilskih oznaka.

Zašto jednoslovčani znak samo takmičarima? Zato jer samo njima stvarno treba. Stvar brzine izgovaranja ili kucanja znaka u ponajboljim svijetskim takmičenjima, pa makar se radi o sekundi ili dijeliću sekunde, odlučuje o vrhunskom plasmanu. To će ti potvrditi svi oni koji u takvim takmičenmjima rade. Za vrhunske uspjehe u DXCC programu dovoljno nagrađuje ARRL (honnor roll, 5bdxcc itd), sve krasne plakete kojih se ne srami niti jedan amater koji ih je osvojio.

Tvoja lista "kontrauvjeta" je bespredmetna, jer ti nitko ništa ne nameće. Ili želiš raditi CW, ili ne. Odluka tvoja i samo tvoja. A ako želiš jednoslovni znak, takmiči se (SSB, ne mora CW), pa kad dođeš do plafona gdje dalje s troslovnim znakom ne možeš, onda zatraži jednoslovni.

Lijep pozdrav
Zvonko

P.S. Bez zamere Mato, lupi koji enter iza rečenice pa da skoči u novi red, malo je teško čitati ovako sve u jednoj liniji.
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A3LI - 30. Listopad 2020, 12:43:47
Zašto jednoslovčani znak samo takmičarima? Zato jer samo njima stvarno treba. Stvar brzine izgovaranja ili kucanja znaka u ponajboljim svijetskim takmičenjima, pa makar se radi o sekundi ili dijeliću sekunde, odlučuje o vrhunskom plasmanu. To će ti potvrditi svi oni koji u takvim takmičenmjima rade.

Nisam takmičar jer me to nimalo ne zanima ali ono što me sad zanima je što jednoslovni znak znači u takmičenjima koja traju 48 sati?
Znam sam sebe nekad iznenaditi pa poslušam ameterske bandove kad je takmičenje i čujem kako se po 10miuta poziva cq test bez odgovora
i tu sad treba jednoslovni znak da se odradi u djeliću sekunde?
Dokaz da jedno slovo ne znači baš puno su rezultati u CQ WPX takmičenjima gdi su pri vrhu znakovi sa 6 i više karatkera.
Ajde dobro, imamo domača takmičenja u periodima 30min, tu bi već mogli nači neki smisao ako bi sudionika bilo preko 200, e sad.......
Mišljenja sam da jednoslovni znak ide samo, nazovimo to tako, zaslužnima a to se postiže višegodišnjim radom u amaterskoj zajednici
a ne samo za sebe, dobrim rezultatima u velikim međunarodnim takmičenjima i domačima, naravno, na HF/VHF/UHF/SHF, konstrukcijama i samogradnji
radio uređaja, dodataka za radio uređaje, dizajniranje i gradnja antena i sve što uz radio-amaterizam ide.
Dakle kad vidiš jednoslovni znak to bi trebao biti status prvo dobrog čovjeka i vrhunskog radio-amatera (ne samo operatora), znači vrh-vrhova
u radio-amaterskom hobiju.
No, to je samo moje mišljenje, možda i potpuno krivo ali nije ni bitno, glavno da ide rasprava !
 :)

Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A6WW - 30. Listopad 2020, 13:28:33
Darko,

Nisam niti ja takmičar na KV već godinama. Nije problem samo u emitiranju, već i drugoj strani, znak treba i primiti i ulogirati, ipak sve ne radi computor. Ovi koji 10min pozivaju CQ (na KV) sigurno nisu u top plasmanu. Takmičari u najvećim svjetskim takmičenjima sigurno od kratkog znaka profitiraju, pa makar se radilo o timovima a ne jednom operatoru, bez obzira da li radili s klubske ili privatne stanice. Ali isto je tako istina da ima puno troslovčanih sufixsa stanica koje "kronično" pobjeđuju u takmičenjima, a njihov znak je već tako poznat da je prepoznatljiv unatoč šumu i QRM (npr neki USA znakovi). Oni su stekli status koji ti spominješ i ne pada im na pamet da mijenjaju znak jer bi postali anonimusi (bar za neko vrijeme)... ali njima isto tako ne pada na pamet da mijenjaju znak  "zbog zasluga" mimo takmičenja...

Ako je jednoslovni sufix statusni simbol na način kao što ti postavljaš, onda sigurno postojeći kriteriji kod nisu u redu. Ne opirem se apriori ni tom pristupu... mi Hrvati volimo taštinu.

73 Zvonko
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A5BWT - 30. Listopad 2020, 16:29:37
E moj dečko iz Dubrave ali ti napisa ovdje brdo gluposti i ostade živ.
Treba ti priznati upornost na objašnjavanju neobranjivog i ta tvoja potreba objašnjenja ili pojašnjenja nama koji to ne znamo ..
Zašto je potrebno nešto braniti i odakle dolazi napad?

Za tvoj radio amaterski staž od manje od 2 godine da si pravi radio amater u srcu a ne na papiru ti bi trebao sjediti uz stanicu i raditi bilo šta vrstom rada koju ti poznaješ kad si se toliko okomio na tu famoznu telegrafiju ..
Nisam se ja okomio na telegrafiju. Prilažem sliku svoga tipkala. Znam znakove, ali ne stignem vježbati. Bio sam i na CWops tečaju. Nisam se ja okomio na telegrafiju nego nisi pročitao što sam napisao.

ja sam radio amater preko 40 godina i bolesni zaljubljenik u telegrafiju ili CW vrstu rada ali radim i ostalo i uvijek ću reći i stajati iza toga .. davnih godina kad se počelo sa podjelom jednoslovnih znakova iste su dobivali "zaslužni" po ne znam čemu, istinski vrijedni i vrhunski radio amateri da bi se to vremenom razvodnilo pa su ih dobivali i pojedinci koji vjerujem i danas ne znaju da imaju neki pozivni znak .. ovo ti pišem ne da bi omalovažio bilo kojeg imaoca jednoslovnog znaka nego da ti kažem da za rad nije bitno 1 slovo nego ljubav za radio amaterizam i sjedenje uz stanicu .. kvalitetu rada ne otkriva 1 slovo nego osobno umjeće ili znanje radio amatera koji koristi taj znak .. da se malo raspitaš po HR saznao bi koliko imamo radio amatera sa 3 slova i da su vrlo aktivni na KV, rade svakodnevno i ne pomišljaju na 1 slovčani znak .. koliko imamo radio amatera sa 2 slova vrhunskih radio amatera u svjetskim natjecanjima osvajača 1.mjesta u svijetu .. puno .. znači nije bitno slovo nego srce u junaka ..
Zašto bih se raspitivao koliko je koji radioamater radio i koliko slova ima u znaku? To je izgleda tebi važnije nego meni.

na tvom mjestu bi se borio nešto više naučiti od starijih, iskusnijih pa kroz vrijeme i uradjene veze se čeličiti za jednoslovni znak .. a sad dolazimo na moje drugo srcu važno polje ..DIPLOME .. nemoj omalovažavati i diplome jer nije bitno da li ti nju možeš sebi isprintati nego da li je ti možeš odraditi. Samo printanje je počelo radi pojeftinjenja cijene diploma ali ako ti želiš platiti diplomu 10,15 dolara ili eura i da ti ju menadžer pošalje na kućnu adresu onda i takve postoje .. DA LI SE TI BAVIŠ RADIO AMATERIZMOM RADI SEBE ILI NAS ? TO JE ISTO PITANJE I ZA DIPLOME ..radi ti diplome i postavljaj ih na web radi sebe a onda radi nas koji ćemo to pogledati i onda odlučiti da je radimo ili ne ali to treba ( ako jest ) biti tvoje zadovoljstvo i tebe činiti sretnim i veselim a ne da li to netko gleda ili ne ... ja ih imam preko 400 neprintanih kako ti kazes, puno plaketa i trofeja i svakim danom mi je draža svaka od njih jer sam ih zaradio svojim radom od davne. 1988. godine kad sam počeo kao YT2SM i nakon promjene znaka na 9A3SM samo sam nastavio .. ako te to ikada zainteresira imas me na raspolaganju za diplome da ti objasnim i uvedem te u taj dio radio amaterizma .. možeš me naći na Borongaju ili Pionircu gdje ti je bliže jer si u QRZ.COM napisao samo Dubrava, Zagreb .. mogao bi ti puno toga još napisati ali ovdje završavam ..
Hvala na savjetu. Ja učim. Da si ti nam mjestu bio bi ja, a ne ti.
Tko omalovažava diplome? Ja ne omalovažavam ništa. Upravo zato što se bavim radiomaterizmom radi sebe, ne patim na diplome. Jer diplome su za pokazivanje. Ja znam što sam napravio i bez diplome i mene veseli što mene veseli, a tebe što tebe. To je u redu. Tko voli printati diplome neka ih printa, zato i postoje.  Ako su tebi diplome drage, ne moraju biti meni. A smijem se i predomisliti.
Nisam napisao Dubrava, Zagreb. Ne živim u Zagrebu. Davno sam ostavio precizan lokator na QRZ.com.

ja volim CW,DIPLOME, RADIO AMATERIZAM kao život i teško mi je prihvatiti da netko pljuje po onom što volim a najgore je pljuvati po nečemu što ne  znaš. Za početak radio amater svoju adresu upiše u adresar radio amatera tj u QRZ.COM sa potpunim podatcima jer možda netko hoće da ti pošalje direktno kartu na adresu a tamo je nema ( sram ili GDPR ? radio amater se nema čega bojati sa javnom objavom adrese ) i onda sjedi uz stanicu vrti onaj čarobni gumbić za frekvencije i radi, sretan i vesel da si na bandu .. ako ti treba pomoć javi se ali samo za rad a  ne filozofiranje .. na kraju živio moj znak a ne jednoslovni jer 9A3SM je poznat u 9A i u svijetu zato što je svakodnevno na bandu a ne samo zato jer je jednoslovni i vjeruj mi da nije s njime teško raditi niti u CW natjecanjima .. lijepo se kuca .. svima koji ovo čitaju isprika jer je predugačko ali nisam mogao srcem pustiti da se pljuje ili omalovažava ono što volim najviše na svijetu a pogotovo ako ne znaš dovoljno o tome .. tebi Mario sretno na bandu, VY 73 de Mato - 9A3SM
Mislim svašta. Zašto bih ja mario što ti ne znaš moju adresu? QSL kartu može bilo tko poslati putem biroa, zar moram dati još neke opcije?
Vrtim ja svoje gumbiće. Ja filozofiram? Jedina stvar kojoj sam prigovorio je da netko diže CW u nebo i postavlja neke uvjete što bi morao radioamater znati. I napisao sam da je to apsurdno kao i bilo koje drugo izistiranje. Potražit ću pomoć negdje drugdje.

Nitko nije ništa omalovažavao. Ne znam što ti nije jasno. Ljudi postanu nervozni kad im diraš svetinju.
Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A5BWT - 30. Listopad 2020, 16:38:34
Pozdrav,

Citat:
1. Jednoslovni sufiks pozivne oznake
Zasto ne? Zasto bi to nekome smetalo? Jesmo li potrosili sve kombinacije? To je neka nagrada ili trofej.
Ja sam radioamater tek nesto manje od dvije godine. Nije mi strasno zanimljivo skupljati diplome koje si mogu isprintati. Mogu ih postaviti na qrz.com. Ali ne primjecujem ih kod drugih pa tako nemam osjecaj da ce se netko diviti mojima. Jednoslovni znak koji ce Hrvati prepoznati kao nagradu... (itd)

9A5BWT, ajmo redom:

Jesmo li potrosili sve kombinacije ?

Pa izgleda da smo tu negdje, ako već dijelimo znakove umrlih (ne volim to spominjati u ovom kontekstu sada oko Dušnog dana).

nemam osjecaj da ce se netko diviti mojima. Jednoslovni znak koji ce Hrvati prepoznati kao nagradu...

Jednoslovni znak nije nagrada. Ako ti nagradu u takmičenju u kojem si radio ne cijeniš, to je tvoj problem. Radi onda nešto što je vrijednije.
Uostalom zašto bi nagrada bila jednoslovčani znak koji treba isključivo ssb / cw takmičarima a drugima je nepotreban ? Neka nagrada bude npr. 9A1MARIO call ili slično ... ko kod vanity registracijskih automobilskih oznaka.

Zašto jednoslovčani znak samo takmičarima? Zato jer samo njima stvarno treba. Stvar brzine izgovaranja ili kucanja znaka u ponajboljim svijetskim takmičenjima, pa makar se radi o sekundi ili dijeliću sekunde, odlučuje o vrhunskom plasmanu. To će ti potvrditi svi oni koji u takvim takmičenmjima rade. Za vrhunske uspjehe u DXCC programu dovoljno nagrađuje ARRL (honnor roll, 5bdxcc itd), sve krasne plakete kojih se ne srami niti jedan amater koji ih je osvojio.

Tvoja lista "kontrauvjeta" je bespredmetna, jer ti nitko ništa ne nameće. Ili želiš raditi CW, ili ne. Odluka tvoja i samo tvoja. A ako želiš jednoslovni znak, takmiči se (SSB, ne mora CW), pa kad dođeš do plafona gdje dalje s troslovnim znakom ne možeš, onda zatraži jednoslovni.

Pozivna oznaka možda de iure nije nagrada, ali de facto jest jer je jedini uvjet broj i vrsta veza. Možda ne bi trebalo tako biti, ne znam.
Opet što ja cijenim ili ne cijenim. To je moj problem? Ne, to nije ni moj ni ničiji problem i to uopće nije problem. Zašto ti vidiš neki problem? Zašto spominješ sram? Nitko se ne srami svojih diploma? PA DOBRO. Tko kaže da se trebaju sramiti. Moram li ja patiti za diplomama?
Daj svoj prijedlog za znakove taštine HRS-u i HAKOM-u.
Nisam znao da smo ih skoro potrošili. Ne vidim ništa sporno u recikliranju znakova. Zar to nemaju svi?

Moja lista je glupa. Apsurdna je. Ali nije bespredmenta. Predmet je ukazati da CW nije nešto što se nekome treba nametati. Postoje toliki načini rada, a nekome je u glavi da nisi radioamater ako ne radiš CW. Nitko ne zna sve i ne bi nikoga trebalo prozivati da je slabiji ili lošiji, ako ne zna jedan aspekt radioamaterizma ili ako ga ne zanima.

Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A5BWT - 30. Listopad 2020, 16:47:24
Zaboravio sam postati sliku, pa uživajte. To je prva stvar koju sam kupio nakon uređaja i antene. Ali treba raditi na tome svaki dan.

Naslov: Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
Autor: 9A5BWT - 01. Studeni 2020, 10:08:27

Jesmo li potrosili sve kombinacije ?

Pa izgleda da smo tu negdje, ako već dijelimo znakove umrlih (ne volim to spominjati u ovom kontekstu sada oko Dušnog dana).

Moram te ispraviti tu. Provjerio sam. 60% jednoslovnih mogućih znakova je slobodno. 160 od 260.
Dakle, to nije blizu. Hajde da dok iznosimo neke argumente baratamo provjerenim informacijama.