Autor Tema: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija  (Posjeta: 7098 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.404
 • Red pršuta, red sira ...
Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« u: 03. Listopad 2020, 14:00:19 »
ali ako br 2 u pozivnom znaku znači neku kvalitetu operatora

Znamenka 2 u pozivnom ne znači ništa a najmanje kvalitetu operatora. Određena količina ih je nasljeđena iz SFRJ (YU) kad je znamenka 2 označavala Hrvatsku. Štos je u tome da HRS još nije počeo izdavati pozivne oznake iz serije 9A2AAA-9A2ZZZ i deklarirao ih je kao "pričuvu" tj. još ne znaju što bi s njima. Valjda smo pri kraju s 9A1??? serijom (17576 znakova za klubove kojih ima manje od 100 ??? s manje od 130 izdanih dozvola).

S obzirom da trenutno imamo 132 izdane dozvole sa 9A2?? zaista treba čuvati 17576 znakova serije 9A2??? u pričuvi. Evo sad će porasti natalitet i doći će do navale mladih stemovaca pa ćemo ih njima podijeliti i mogao bi nam pofaliti taj jedan, greškom izdan.

S obzirom na to koliko se stvari promijenilo kroz desetljeća (nekad je neka znamenka značila jedno a sad znači nešto drugo ili ne znači ništa jer ima izuzetaka od novih pravila) uvjeren sam da se moglo jednostavno "progutati knedlu" i ubuduće malo više pripaziti. Ali, dok god imamo tajnicu s pozivnom oznakom za koju (vjerojatno nikada) nije izdana radio dozvola što se imamo čuditi.

Najbitnije je imati nešto po čemu ćemo se dijeliti? Ili bi nas nešto trebalo spajati? Vanity je nešto poželjno (u radioamaterizmu)? Hmmmm
73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A6WW

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 396
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #1 u: 03. Listopad 2020, 14:18:12 »
Citat:
Predlažem da se ide u izmjenu Pravilnika .Prijedlog se odnosi na dodavanje još jednog zahtjeva, a to je dokaz o znanju telegrafije. Sam jednoslovni znak bi trebao garantirati da je iza njega vrhunski operator. Mislim da vrhunski operator ne može biti bez znanja telegrafije.

Matko, no chance. Sad će ti se javiti hrpa OM koji će reći da se relikt prošlosti. Ili možda i neće, jer ako su pametni onda i sami znaju da to nije moguće. FT8 rules. CW nema veze s ham kategorijom, neka extra klasa za koju bi cw trebao ne postoji...

@9A3TY: jednoslovni sufix nije vavity (o.k., ago ga netko želi kupiti, nemam ništa protiv ako masno plati - to je vanity call). Jednoslovni sufix stvarno koristi u takmičenjima, cw pa i ssb . Za FT8 naravno ne znači ništa. Drugi je problem mentaliteta i sujete 9A amatera koji jednoslovni sufiks smatraju da je stvar prestiža, a ne rade baš previše u takmičenjima.

73 Zvonko
« Zadnja izmjena: 03. Listopad 2020, 14:22:20 od 9A6WW »

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.622
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #2 u: 03. Listopad 2020, 14:42:22 »
OC Željko,

(i uz mobu moderatoru da oprosti malo skretanje sa teme,  jer je u vezi LoTW).
Sve što je Matea potvrdila na prijašnji znak za DXCC diplomu *** neće propasti ***.
Ona ne treba ništa objašnjavati ARRL-u tj. LoTW-u. Jednostavno neka zatraži
LoTW certifikat za novi znak. To se radi tako da iz TQSL iz menija Callsign Certificate 
otvori Request New Callsign Certificate … Otvara se prozor kao na slici u kojem
treba izabrati   My new personal callsign (I have a Callsign Certificate for my former callsign). 
Dalje ide klik na Next, treba popuniti tražene podatke i na kraju klik na Finish šalje 
novi zahtjev u LoTW. Kod upisivanja podataka datum zadnje veze 
(Date of the last QSO you made…) treba ostaviti prazno. 
Treba paziti da se na kraju ne pogriješi kod upisivanja e-mail adrese na koju će doći
novi .tq6 fajl. Taj fajl treba upisati u TQSL na istom fizičkom računalu na kojemu se
radi zahtjev. U TQSL sad će imati dva certifikata.

Pristup na LoTW web stranicu za Mateu se ništa ne mijenja. Ona i dalje može 
koristiti stari znak kao Username i isti password. U DXCC Award Account-u će 
imati dva znaka, ali nakon kad dođu potvrde za novi znak (najmanje jedna 
potvrđena veza) onda sve veze može spojiti u novi znak. To znači da sve 
potvrde sa starim znakom vrijede kao potvrđeno sa novim znakom.

Kasnije će moći promijeniti i username za LoTW, ali za to će vjerojatno (nisam 100%
siguran) trebati kontaktirati ARRL.

Ako treba bilo kakva pomoć za LoTW samo se javi.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A4QV

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.719
  • http://www.qsl.net/9a4qv
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #3 u: 04. Listopad 2020, 19:54:42 »
Predlažem da se ide u izmjenu Pravilnika .Prijedlog se odnosi na dodavanje još jednog zahtjeva, a to je dokaz o znanju telegrafije. Sam jednoslovni znak bi trebao garantirati da je iza njega vrhunski operator. Mislim da vrhunski operator ne može biti bez znanja telegrafije.Više puta sam čuo na bandu no cw, only ssb.Znam i to da su neki izvrsni ssb operatori, ali to po meni nije dovoljno da dobiju jednoslovnu oznaku.
Ovim prijedlogom nemam namjeru bilo koga omalovažavati , ali ako br 2 u pozivnom znaku znači neku kvalitetu operatora, jednoslovni znak bi trebao to još više naglasiti.
73!
9a3df Željko (Matko)

Željko, ovo što bi ti dodao kao uvjet za jednoslovni znak su Njemci stavili u kulturnu baštinu (telegrafiju).
Dakle, toliko o napretku..
 ;D

https://www.unesco.de/en/morse-telegraphy


Offline 9A2Z

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 283
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #4 u: 05. Listopad 2020, 21:41:15 »
Predlažem da se ide u izmjenu Pravilnika .Prijedlog se odnosi na dodavanje još jednog zahtjeva, a to je dokaz o znanju telegrafije. Sam jednoslovni znak bi trebao garantirati da je iza njega vrhunski operator. Mislim da vrhunski operator ne može biti bez znanja telegrafije.Više puta sam čuo na bandu no cw, only ssb.Znam i to da su neki izvrsni ssb operatori, ali to po meni nije dovoljno da dobiju jednoslovnu oznaku.
Ovim prijedlogom nemam namjeru bilo koga omalovažavati , ali ako br 2 u pozivnom znaku znači neku kvalitetu operatora, jednoslovni znak bi trebao to još više naglasiti.
73!
9a3df Željko (Matko)

Slažem se sa tobom Željko. Za vrhunskog operatora, znanje telegrafije i to da prima barem 150 znakova u minuti je bitno. On je tada osposobljen (sposoban) radio amater, koji može bez problema učestvovati u svim natjecanjima. Naravno, da bi samo takvi radio amateri trebali imati jednoslovni pozivni znak. Znanje telegrafije nije za ismijavanje. U natjecanjima telegrafijom još uvijek učestvuje na tisuće radio amatera. Početni P razred je zapravo selekcija za nove radio amatere, koji se većinom zadrže na UKV frekvencijama, lokalnog karaktera bez interesa za napredovanjem. Većina, kada se takvog rada "zasiti" (vrijeđanja, međusobne svađe) prestaje sa radom. Manji dio pokušava radom na KV i trudi se da položi A razred. I sada, postoje dobro razrađeni programi za samo učenje telegrafije. Volja čini čuda i nauči se telegrafija. Intezivnim treniranjem u primanju telegrafije, nakon nekog vremena može se učestvovati u raznim natjecanjima telegrafijom. Tu je konačno VRHUNSKA kvaliteta radio amatera da dobije jednoslovni pozivni znak. SSB, FT8 i ostale digitalne radio veze mislim da nije dovoljno za jednoslovni pozivni znak.
Matei podrška u daljnjem radu. Napravljena je velika greška.

9A2Z


++
« Zadnja izmjena: 05. Listopad 2020, 21:57:57 od 9A2Z »

Offline 9A6NDZ

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 175
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #5 u: 06. Listopad 2020, 10:18:04 »
Greške se događaju nažalost ali treba se raditi na tome da se više nikada ne ponove. Da svaki dan imamo 1000 izdanih prijedloga pozivnih oznaka onda bi greška bila opravdana ovako mislim da nije. Što se našeg pravilnika tiče i vaših prijedloga, nikako se ne slažem da za 1 slovo treba znati telegrafiju. Telegrafija je umjetnost u radioamaterizmu i svatko tko je zna skidam mu kapu ali isto tako sve ostale vrste rada su poprilično teške i potrebno je mnogo, mnogo rada da bi se došlo do jednog slova. Ako uzmemo primjer FT8 za koji se tvrdi da je najlakši način, neka bilo tko pokuša napraviti više od 300dxcc samo s takvom vrstom rada, taj će se morati nasijediti za računalom da će dobiti hemoroide sigurno. Nove tehnologije se trebaju podržavati od strane starih iskusnih radioamatera. Mi mladi uzimajuću primjer sebe (34god), tko nije odrastao uz radio uređaj u kući teško da će uopće raditi bilo koju vrstu rada nakon položenog ispita. Meni su šumovi, krčanje i sve ostale smetnje u uhu od kad sam se rodio jer je cb stanica bila u kući pa se zato i bavim ovim prekrasnim hobijem. Stvari su se nekada i danas drastično promijenile. Polagao sam telegrafiju 2003 godine kada sam položio za P razred (da za P razred sam polagao telegrafiju, 30 znakova u minuti kod pokojnog Kreše 9A5K) u radio klubu Nikola Tesla u Bjelovaru. Jesam li ikada više radio telegrafiju, naravno da nisam niti me uopće zanima ali cijenim svakoga tko ju zna i voli kao što očekujem da netko mene ili nekoga drugog poštuje ako se bavi drugim vrstama radioamaterizma. Učio sam telegrafiju tako što sam u to vrijeme svirao u bendu te bez tastera kucao po klavijaturi (tipkama) dok sam bio doma. Za mnoge stare i mlade radioamatere danas je nedostižno imati preko 300dxcc jer je razlika u broju aktivnih radioamatera u svijetu danas i prije 10-20-30 godina drastična. Aktivnim smatram svakoga čiji se znak čuje u eteru. Mogu ja imati neznam koje slovo ili broj ako moj znak stoji doma na papiru. Onaj tko se ističe u radioamaterizu tako što radi, pomaže da ovaj naš hobi ne izumre, educira mlade-stare, prati nove tehnologije, odnosno svoje vrijeme ulaže da bi radioamaterizam bio koliko toliko aktivan, njemu se ne treba gledati koliko dxcc-a ima ako je svojim radom postigao puno više od mnogih koji imaju 1 ili 2 slova. Osobno imam uvijete za 2 slova, hoću li mijenjati znak, NEĆU iz razloga što svoj znak jednostavno ne mogu ostaviti danas sutra nekom drugom jer je pravilnik jasan, radioamater ne može imati dva pozivna znaka, jedan u trajnom vlasništu i jedan kao nagradu za svoj rad. Previše toga imam vezano za znak koji sada imam da bi ga se odrekao i uzeo novi iako sam spreman plaćati svake godine oba dva znaka. Ekipa koja pravilnik propisuje trebala bi možda i na ovakve slučajeve gledati jer nisam ja sigurno jedini koji svoj znak na žalost ne može vratiti i uzeti neki novi sa jednim ili dva slova. Znam da sam puno napisao i malo skrenuo sa teme, ali volim reći šta mislim malo šire nego što sama tema kaže. Mladoj radioamaterki želim poručiti da sam od 2003 kada sam položio i do danas kada mogu reči da sam iskusan radioamater sa svojih 34 godine života, nažalost naletio na jako puno nelogičnosti i zapreka u svom radu. Ako ima volju za radioamaterizmom neka je ova pogreška ne obeshrabri jer sigurno će kao mladi član našeg prekrasnog hobija naletiti i na puno veće probleme. Naći će se uvijek pojedinaca radioamatera koji jednostavno ne shvaćaju nečiji rad ali neka stisne zube i pokaže da je uvijek jača od svih i ne da se poniziti kao što sam i ja poprilično puta doživio (šta ti balavac znaš....) Ljudi ima svakakvih pa tako radioamatera, a dok stari radioamateri nauče da radioamaterizam nije samo telegrafija i kontesti do onda će sigurno izgubiti živce ali neka gleda samo svoj put i zadovoljstvo u radioamaterizmu. Zašto sam sve ovo napisao: upravo iz razloga što svi trebamo biti ponosni da netko mlad želi raditi i na sve moguće načine kao zajednica radioamatera mu to omogućiti, a ne ovakvim pogreškama u neku ruku tjerati iz našeg društva. Sve što sam napisao, napisao sam iz vlastitog iskustva i želim da primjer kao što je ovaj da sa 12 godina života osoba ima 80dxcc (nema veze kojom vrstom rada) trebamo poticati i ne ponoviti NIKADA ovakvu pogrešku. Svi neka mi oproste i moderatori prebace moj post ili ga obrišu ako smatraju da nema veze s temom iz naslova. 73 de 9A6NDZ

Offline 9A3WP

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 249
 • @DK3WP (EMCOMM only)
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #6 u: 06. Listopad 2020, 16:10:59 »
Čini mi se da ova tema ne poziva na glasanje, no skroman doprinos i ja želim dati.

MOJE mišljenje, kao radioamatera koji se u osamdesetima tijekom pohađanja osnovne
i srednje škole nekako sa željom za bavljenjem elektronikom pronašao u aktivnostima
lokalnog radiokluba i položio redom C i D, B, A kategorije, kao i III i II klasu
telegrafije tijekom služenja vojnog roka u JNA, je:

da samo operator A kategorije ako to želi može dobiti dvoslovčanu oznaku (sufiks),
bez obzira na (ne)poznavanje telegrafije (ako želi može dobiti i troslovčanu)

da samo natjecateljske ekipe radioklubova i to samo one koje
su tehnički opremljene za ozbiljnije plasmane, te koje su složene
od ekipe ozbiljnih, već dokazanih operatora - natjecatelja mogu dobiti
jednoslovčanu oznaku (sufiks)

mislim da je to što se svojevremeno krenulo dijeliti jednoslovčane
sufikse operatorima, a ne samo klubovima velika i nepopravljiva pogreška,
no što je tu je, sad je gotovo

ipak, jednoslovčani sufiks za operatore trebalo bi destimulirati
visokim iznosima naknade - uvijek se možete vratiti na dva slova !

73 de Goran, 9A3WP (DK3WP) forever ili zauvijek!


OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.622
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #7 u: 06. Listopad 2020, 19:20:25 »
OC Željko,

(i uz mobu moderatoru da oprosti malo skretanje sa teme,  jer je u vezi LoTW).
Sve što je Matea potvrdila na prijašnji znak za DXCC diplomu *** neće propasti ***.
...
....
Kasnije će moći promijeniti i username za LoTW, ali za to će vjerojatno (nisam 100%
siguran) trebati kontaktirati ARRL.
...
Promjena Username u LoTW ne može biti jednostavnija.
Jednostavno treba otvoriti link:

http://www.arrl.org/username-change

Tu treba samo upisati ime i prezime,
stari pozivni znak (onaj sa kojim se trenutno logira),
novi pozivni znak.

Klik na Submit i to je to.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.622
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #8 u: 07. Listopad 2020, 19:08:18 »
Greške se događaju nažalost ali treba se raditi na tome da se više nikada ne ponove. Da svaki dan imamo 1000 izdanih prijedloga pozivnih oznaka onda bi greška bila opravdana ovako mislim da nije. Što se našeg pravilnika tiče i vaših prijedloga, nikako se ne slažem da za 1 slovo treba znati telegrafiju. Telegrafija je umjetnost u radioamaterizmu i svatko tko je zna skidam mu kapu ali isto tako sve ostale vrste rada su poprilično teške i potrebno je mnogo, mnogo rada da bi se došlo do jednog slova. Ako uzmemo primjer FT8 za koji se tvrdi da je najlakši način, neka bilo tko pokuša napraviti više od 300dxcc samo s takvom vrstom rada, taj će se morati nasijediti za računalom da će dobiti hemoroide sigurno. Nove tehnologije se trebaju podržavati od strane starih iskusnih radioamatera. Mi mladi uzimajuću primjer sebe (34god), tko nije odrastao uz radio uređaj u kući teško da će uopće raditi bilo koju vrstu rada nakon položenog ispita. Meni su šumovi, krčanje i sve ostale smetnje u uhu od kad sam se rodio jer je cb stanica bila u kući pa se zato i bavim ovim prekrasnim hobijem. Stvari su se nekada i danas drastično promijenile. Polagao sam telegrafiju 2003 godine kada sam položio za P razred (da za P razred sam polagao telegrafiju, 30 znakova u minuti kod pokojnog Kreše 9A5K) u radio klubu Nikola Tesla u Bjelovaru. Jesam li ikada više radio telegrafiju, naravno da nisam niti me uopće zanima ali cijenim svakoga tko ju zna i voli kao što očekujem da netko mene ili nekoga drugog poštuje ako se bavi drugim vrstama radioamaterizma. Učio sam telegrafiju tako što sam u to vrijeme svirao u bendu te bez tastera kucao po klavijaturi (tipkama) dok sam bio doma. Za mnoge stare i mlade radioamatere danas je nedostižno imati preko 300dxcc jer je razlika u broju aktivnih radioamatera u svijetu danas i prije 10-20-30 godina drastična. Aktivnim smatram svakoga čiji se znak čuje u eteru. Mogu ja imati neznam koje slovo ili broj ako moj znak stoji doma na papiru. Onaj tko se ističe u radioamaterizu tako što radi, pomaže da ovaj naš hobi ne izumre, educira mlade-stare, prati nove tehnologije, odnosno svoje vrijeme ulaže da bi radioamaterizam bio koliko toliko aktivan, njemu se ne treba gledati koliko dxcc-a ima ako je svojim radom postigao puno više od mnogih koji imaju 1 ili 2 slova. Osobno imam uvijete za 2 slova, hoću li mijenjati znak, NEĆU iz razloga što svoj znak jednostavno ne mogu ostaviti danas sutra nekom drugom jer je pravilnik jasan, radioamater ne može imati dva pozivna znaka, jedan u trajnom vlasništu i jedan kao nagradu za svoj rad. Previše toga imam vezano za znak koji sada imam da bi ga se odrekao i uzeo novi iako sam spreman plaćati svake godine oba dva znaka. Ekipa koja pravilnik propisuje trebala bi možda i na ovakve slučajeve gledati jer nisam ja sigurno jedini koji svoj znak na žalost ne može vratiti i uzeti neki novi sa jednim ili dva slova. Znam da sam puno napisao i malo skrenuo sa teme, ali volim reći šta mislim malo šire nego što sama tema kaže. Mladoj radioamaterki želim poručiti da sam od 2003 kada sam položio i do danas kada mogu reči da sam iskusan radioamater sa svojih 34 godine života, nažalost naletio na jako puno nelogičnosti i zapreka u svom radu. Ako ima volju za radioamaterizmom neka je ova pogreška ne obeshrabri jer sigurno će kao mladi član našeg prekrasnog hobija naletiti i na puno veće probleme. Naći će se uvijek pojedinaca radioamatera koji jednostavno ne shvaćaju nečiji rad ali neka stisne zube i pokaže da je uvijek jača od svih i ne da se poniziti kao što sam i ja poprilično puta doživio (šta ti balavac znaš....) Ljudi ima svakakvih pa tako radioamatera, a dok stari radioamateri nauče da radioamaterizam nije samo telegrafija i kontesti do onda će sigurno izgubiti živce ali neka gleda samo svoj put i zadovoljstvo u radioamaterizmu. Zašto sam sve ovo napisao: upravo iz razloga što svi trebamo biti ponosni da netko mlad želi raditi i na sve moguće načine kao zajednica radioamatera mu to omogućiti, a ne ovakvim pogreškama u neku ruku tjerati iz našeg društva. Sve što sam napisao, napisao sam iz vlastitog iskustva i želim da primjer kao što je ovaj da sa 12 godina života osoba ima 80dxcc (nema veze kojom vrstom rada) trebamo poticati i ne ponoviti NIKADA ovakvu pogrešku. Svi neka mi oproste i moderatori prebace moj post ili ga obrišu ako smatraju da nema veze s temom iz naslova. 73 de 9A6NDZ


9A6NDZ, Zorane (zvoni mi u glavi, ali nikako se sjetiti, pa sam morao potražiti ime na qrz.com), dobro si napisao.
Ipak, s obzirom na radioamaterski staž i iskustvo, želio bi malo komentirati, a na što su me najviše potakle tvoje
iskrene riječi ''šta ti balavac znaš…''. Krajnje je vrijeme da konačno i o tome progovorimo, jasno i glasno. Previše
je starih radioamatera koji znaju samo prigovarati na način '' šta ti balavac znaš…'' ili ''ako ne znaš telegrafiju,
nisi radioamater''.

Naravno da radioamater ne treba znati telegrafiju, što god ja o tome mislio. Obaveza znanja telegrafije je
prošlo vrijeme, kada su za to postojali opravdani razlozi. Danas tih razloga nema.

Moje mišljenje je da za jednoslovni sufiks ne treba znati telegrafiju, ali treba dokazati druge uspjehe u
radioamaterskoj aktivnosti. Kao u onoj reklami: ''Neke stvari se ne mogu kupiti novcem, za sve ostalo … …'',
protivnik sam plaćanja pozivnog znaka. Tko želi jednoslovni znak (iz bilo kojih razloga, a i taština je
opravdani razlog), treba to zaslužiti, prvenstveno operaterskim radom. E, sad je tu jedan ''mali'' problem.
Teško je, gotovo nemoguće, postići vrhunske rezultate bez znanja telegrafije.

Oni koji tvrde da je 300 DXCC najlakše napraviti sa FT8, potpuno su u krivu. Ekran i softver za FT8 su
samo proširena upravljačka ploča radio stanice. Za napraviti puno DXCC zemalja sa FT8 treba znati puno
više nego npr. u radu telegrafijom. I, šećer dolazi na kraju, 300 DXCC je najlakše napraviti telegrafijom.
To ne mislim. Ja to znam.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A5WW

 • Newbie
 • *
 • Postova: 36
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #9 u: 14. Listopad 2020, 02:05:45 »
Pozdrav ekipi.Ponukan ovom raspravom nisam odolio da se ne javim.Zokija,9A6NDZ poznajem osobno već godinama.To je po meni pravi prototip radio amatera,eksperimentira sa svim i svačim.Svi koji me znaju reći evo prigovaranja na temu FT8,ja sam stara škola samo CW/SSB.

No da ne skrećem puno sa teme,malo o dodjeli famoznih jednoslovčanih pozivnih znakova.
Koliko ja znam imaju ih većinom stari majstori,kontesteri,no nažalost ima i nezasluženih iznimki.
Sviđao mi se prije kriterij 320 DXCC ili više (ispravite me ako sam u krivu),potvrđenih zemalja na HF.
Ne znam koliko je točno bilo na 6m i 2m,ali se sjećam ,bar za moj kriterij premalo.
Naravno, za jednoslovčani znak obavezno poznavanje telegrafije minimum 120,jer tako se nekad polagalo za A klasu.
Svako dostignuće mora se posebno vrednovati,pa tako i "jedno slovo".
To je samo moje skromno mišljenje.

Sigurno će biti onih koji se neće složiti s mojim mišljenjem,ponavljam jedno slovo je ipak posebno.

Da ne zaboravim,9A2JK napraviti 300 DXCC nije najlakše napraviti samo telegrafijom,ima tu i SSB-a,bar kod mene 330DXCC cfm.


Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.404
 • Red pršuta, red sira ...
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #10 u: 14. Listopad 2020, 11:00:32 »
Sviđao mi se prije kriterij 320 DXCC ili više (ispravite me ako sam u krivu),potvrđenih zemalja na HF.
Ne znam koliko je točno bilo na 6m i 2m,ali se sjećam ,bar za moj kriterij premalo.
Naravno, za jednoslovčani znak obavezno poznavanje telegrafije minimum 120,jer tako se nekad polagalo za A klasu.
Svako dostignuće mora se posebno vrednovati,pa tako i "jedno slovo".

Slažem se da se nečiji trud mora vrednovati ali što ako je mogućnost postizanja nekog dostignuća direktno povezana s debljinom nečijeg novčanika?
Može li se sa skromnim antenama i snagom (koje ima velika većina radioamatera u Hrvatskoj) ulaganjem ne znam kakvog truda uopće doći do 300 DXCC ?

Čak je i Ustavni sud RH rekao da kad netko postavi uvjete koji se ne mogu zadovoljiti takva odredba postaje ništavna.
Kako bi netko trebao skupiti 300 DXCC kad ih godinama nema toliko aktivnih?

2019 Overview: This was another difficult year for DXers. As we approach Solar Minimum, radio propagation is poor at best especially on the higher HF bands. Only two of the 20 “Most Wanted Entities” were activated and those operations were by single ops. There were approximately 283 entities activated, five less than in 2018. There were at least a dozen large scale DXpeditions for the Deserving. A major DXpedition to Bouvet I. (3Y0I) failed to land.

A što mislite koliko će ih biti aktivnih do kraja 2020 ?  >:(

S druge strane klubovima su se podijelili jednoslovčani znakovi tek tako, nek ih imaju bez ikakvih kriterija.

S treće strane, što će nekome tko "sudjelujući u međunarodnim KV natjecanjima (CQWW, CQ WPX, RDXC, IARUHFC)  pod  svojom  pozivnom  oznakom,  najmanje  pet  puta  u  posljednjih  pet  godina uvrstio među pet najboljih u Europi (u kategoriji SOAB HP/LP Unassisted/Assisted ili SOSB HP/LP Unassisted/Assisted , sve osim 160m LP." uopće jednoslovčani znak (koji eto olakšava uspjeh u natjecanjima). Pa takvi očito to mogu i bez jednoslovčanog  ;D  ... a većina (zbog ovakvih pravila?) onda samo traži u kojoj kategoriji bi to mogli najlakše postići. A uskoro će i to, zahvaljujući uporabi super contest lokacija, običnim smrtnicima postati nedostižno. Zapitajmo se: da li je to ono što želimo ? Biti prvi "u selu" ? Kod mene doma se djeca već odavno smiju i na moje "bio sam prvi" odmah dodaju "od koliko natjecatelja ukupno"  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A6NDZ

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 175
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #11 u: 14. Listopad 2020, 11:42:44 »
Onaj tko starta raditi danas i da sakupi 300 dxcc na KV-u je usudio bi se reći doslovno nemoguće. Ok postoje i drugi opsezi gdje treba manje ali svejedno je to za ekipu koja radi iz bilo kojeg grada gdje ne smijemo u današnje vrijeme s oproštenjem prdnut, a da inspekcije ne dolaze ili da nas "dobri" susjedi ne prijavljuju da zračimo, isto jako jako teško. Postavljanje antenskih sistema na zgrade pa čak i u vlastitim dvorištima više ne dolaze u obzir već radimo sa komadom drota i mučimo se raditi. Moj primjer: živim uz samu prugu i ne smijem pomisliti staviti toranj od bar 12 metara da na njega stavim antenu. Kakve su propagacije bile prije 20 i više godina? Koliko je smetnji na bandu onda bilo od raznih uređaja koji danas smetaju (punjači, ruteri, led rasvjeta....), koliko je aktivnih radioamatera bilo onda, a koliko danas. Sve se to veže jedno na drugo. Nekada je na nekom mjestu koje se računa kao dxcc bilo 20 aktivnih, a danas je 1 ili 2 i to vjerovatno u dobroj starosnoj dobi i shodno tome aktivan je jednom u mjesec dana (možda). Ne pucam na jedno ili dva slova iz razloga koje sam već naveo ali ima ljudi koji to žele ali jednostavno ne mogu. Većina pozivnih oznaka s jednim slovom u 9A bar koliko je meni poznato su radioamateri koji imaju 20, 30, 40 godina radnog staža i započeli su dxcc sakupljati jako davno kad se to moglo, danas jedino ako se radi negdje drugdje, a ne na KV-u.

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.622
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #12 u: 14. Listopad 2020, 13:53:27 »
Kad govorimo koliko je lako ili teško napraviti 300 DXCC zemalja, miješano ili samo jednom vrstom emisije,
molim lijepo prvo izbacite defetizam. Da nije jednostavno i lako, nije, ali definitivno nije nedostižno. Pogotovo 
nisu nužne velike snage. 100 W je sasvim OK. Kad pak govorimo o opremi s kojom radite, najvažnija je 
antena. U gradu je to problem, ali nije nerješiv (osim u rijetkim izuzecima). Treba se malo potruditi i pogledati 
razne antenske konstrukcije. Ako ne možete postaviti ''velike'' antene, možete koristiti kvalitetni koaksijalni 
kabel. Previše puta sam vidio RG-58, (onaj jeftini, dia 5 mm), na skupom uređaju i čak spojen i na linearno 
pojačalo. I onda se čudimo kako sve slabo radi? Osim samog kabela, vrlo važno je koristiti kvalitetnu 
VF prigušnicu (balun). VF prigušnica je važna i na prijemu i na predaji.

Gornji KV bandovi se otvaraju, a i donji dobro idu za DX rad. Ako želimo napraviti
što više DXCC entiteta, treba raditi sistematski. Informirajte se kada tko radi i kako radi.

Daleke DX-ove i ekspedicije najlakše je napraviti telegrafijom, definitivno NE SSB. Bezbroj puta sam se uvjerio 
da se DX lijepo čuje na CW, ali na SSB nula. To je samo po sebi razumljivo.

U borbi protiv smetnji prvo treba smanjiti na minimum smetnje kod sebe u kući/stanu, 
a za vrstu rada odabrati FT8.

 300 DXCC nije ni izdaleka nedostižno. Nemoguće je napraviti samo ako smo u startu defetisti i 
ne poduzimamo ništa u tom smjeru.
 
 I na kraju, ni ovaj virus neće biti vječno, ponovno će početi DX ekspedicije.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A3SM

 • Master
 • ******
 • Postova: 514
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #13 u: 15. Listopad 2020, 08:16:31 »
Za nestrpljive je 300 DXCC nemoguće napraviti ..to je istina jer ako misliš za godinu ili 2 dana napraviti 300 zemalja onda si se grdfo prevario ..
Imamo DXCC sa stanovnicima ( i radio amaterima medju njima )  i nenaseljene otoke na koje netko treba doći pa je to ponekad razlog sporog napredovanja u radu ..

Ako je 270 ili 280 naseljenih DXCC ostatak je nenaseljeni i treba čekati ekspediciju .. radio amaterizam je hobi za uživanje, opuštanje i nije za BRZACE i nestrpljive ..

Uz jutarnju kavu, kišu vani, preslušavanje banda i napraviti poneku vezu pa tko to može platiti .. hahaha

Pozdrav svima uz vruću jutarnju kavu i naravno kišu vani ..

Mato - 9A3SM

Offline 9A6NDZ

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 175
Odg: Pozivne oznake....kriteriji...telegrafija
« Odgovori #14 u: 15. Listopad 2020, 08:41:13 »
Ok možda sam ja u krivu ali bojim se da nisam. Svatko ima pravo na mišljenje i dobro je da smo pokrenuli razne diskusije na forumu :) 73 ekipa