Greške se događaju nažalost ali treba se raditi na tome da se više nikada ne ponove. Da svaki dan imamo 1000 izdanih prijedloga pozivnih oznaka onda bi greška bila opravdana ovako mislim da nije. Što se našeg pravilnika tiče i vaših prijedloga, nikako se ne slažem da za 1 slovo treba znati telegrafiju. Telegrafija je umjetnost u radioamaterizmu i svatko tko je zna skidam mu kapu ali isto tako sve ostale vrste rada su poprilično teške i potrebno je mnogo, mnogo rada da bi se došlo do jednog slova. Ako uzmemo primjer FT8 za koji se tvrdi da je najlakši način, neka bilo tko pokuša napraviti više od 300dxcc samo s takvom vrstom rada, taj će se morati nasijediti za računalom da će dobiti hemoroide sigurno. Nove tehnologije se trebaju podržavati od strane starih iskusnih radioamatera. Mi mladi uzimajuću primjer sebe (34god), tko nije odrastao uz radio uređaj u kući teško da će uopće raditi bilo koju vrstu rada nakon položenog ispita. Meni su šumovi, krčanje i sve ostale smetnje u uhu od kad sam se rodio jer je cb stanica bila u kući pa se zato i bavim ovim prekrasnim hobijem. Stvari su se nekada i danas drastično promijenile. Polagao sam telegrafiju 2003 godine kada sam položio za P razred (da za P razred sam polagao telegrafiju, 30 znakova u minuti kod pokojnog Kreše 9A5K) u radio klubu Nikola Tesla u Bjelovaru. Jesam li ikada više radio telegrafiju, naravno da nisam niti me uopće zanima ali cijenim svakoga tko ju zna i voli kao što očekujem da netko mene ili nekoga drugog poštuje ako se bavi drugim vrstama radioamaterizma. Učio sam telegrafiju tako što sam u to vrijeme svirao u bendu te bez tastera kucao po klavijaturi (tipkama) dok sam bio doma. Za mnoge stare i mlade radioamatere danas je nedostižno imati preko 300dxcc jer je razlika u broju aktivnih radioamatera u svijetu danas i prije 10-20-30 godina drastična. Aktivnim smatram svakoga čiji se znak čuje u eteru. Mogu ja imati neznam koje slovo ili broj ako moj znak stoji doma na papiru. Onaj tko se ističe u radioamaterizu tako što radi, pomaže da ovaj naš hobi ne izumre, educira mlade-stare, prati nove tehnologije, odnosno svoje vrijeme ulaže da bi radioamaterizam bio koliko toliko aktivan, njemu se ne treba gledati koliko dxcc-a ima ako je svojim radom postigao puno više od mnogih koji imaju 1 ili 2 slova. Osobno imam uvijete za 2 slova, hoću li mijenjati znak, NEĆU iz razloga što svoj znak jednostavno ne mogu ostaviti danas sutra nekom drugom jer je pravilnik jasan, radioamater ne može imati dva pozivna znaka, jedan u trajnom vlasništu i jedan kao nagradu za svoj rad. Previše toga imam vezano za znak koji sada imam da bi ga se odrekao i uzeo novi iako sam spreman plaćati svake godine oba dva znaka. Ekipa koja pravilnik propisuje trebala bi možda i na ovakve slučajeve gledati jer nisam ja sigurno jedini koji svoj znak na žalost ne može vratiti i uzeti neki novi sa jednim ili dva slova. Znam da sam puno napisao i malo skrenuo sa teme, ali volim reći šta mislim malo šire nego što sama tema kaže. Mladoj radioamaterki želim poručiti da sam od 2003 kada sam položio i do danas kada mogu reči da sam iskusan radioamater sa svojih 34 godine života, nažalost naletio na jako puno nelogičnosti i zapreka u svom radu. Ako ima volju za radioamaterizmom neka je ova pogreška ne obeshrabri jer sigurno će kao mladi član našeg prekrasnog hobija naletiti i na puno veće probleme. Naći će se uvijek pojedinaca radioamatera koji jednostavno ne shvaćaju nečiji rad ali neka stisne zube i pokaže da je uvijek jača od svih i ne da se poniziti kao što sam i ja poprilično puta doživio (šta ti balavac znaš....) Ljudi ima svakakvih pa tako radioamatera, a dok stari radioamateri nauče da radioamaterizam nije samo telegrafija i kontesti do onda će sigurno izgubiti živce ali neka gleda samo svoj put i zadovoljstvo u radioamaterizmu. Zašto sam sve ovo napisao: upravo iz razloga što svi trebamo biti ponosni da netko mlad želi raditi i na sve moguće načine kao zajednica radioamatera mu to omogućiti, a ne ovakvim pogreškama u neku ruku tjerati iz našeg društva. Sve što sam napisao, napisao sam iz vlastitog iskustva i želim da primjer kao što je ovaj da sa 12 godina života osoba ima 80dxcc (nema veze kojom vrstom rada) trebamo poticati i ne ponoviti NIKADA ovakvu pogrešku. Svi neka mi oproste i moderatori prebace moj post ili ga obrišu ako smatraju da nema veze s temom iz naslova. 73 de 9A6NDZ
9A6NDZ, Zorane (zvoni mi u glavi, ali nikako se sjetiti, pa sam morao potražiti ime na qrz.com), dobro si napisao.
Ipak, s obzirom na radioamaterski staž i iskustvo, želio bi malo komentirati, a na što su me najviše potakle tvoje
iskrene riječi ''
šta ti balavac znaš…''. Krajnje je vrijeme da konačno i o tome progovorimo, jasno i glasno. Previše
je starih radioamatera koji znaju samo prigovarati na način ''
šta ti balavac znaš…'' ili ''
ako ne znaš telegrafiju,
nisi radioamater''.
Naravno da radioamater ne treba znati telegrafiju, što god ja o tome mislio. Obaveza znanja telegrafije je
prošlo vrijeme, kada su za to postojali opravdani razlozi. Danas tih razloga nema.
Moje mišljenje je da za jednoslovni sufiks ne treba znati telegrafiju, ali treba dokazati druge uspjehe u
radioamaterskoj aktivnosti. Kao u onoj reklami: ''
Neke stvari se ne mogu kupiti novcem, za sve ostalo … …'',
protivnik sam plaćanja pozivnog znaka. Tko želi jednoslovni znak (iz bilo kojih razloga, a i taština je
opravdani razlog), treba to zaslužiti, prvenstveno operaterskim radom. E, sad je tu jedan ''mali'' problem.
Teško je, gotovo nemoguće, postići vrhunske rezultate bez znanja telegrafije.
Oni koji tvrde da je 300 DXCC najlakše napraviti sa FT8, potpuno su u krivu. Ekran i softver za FT8 su
samo proširena upravljačka ploča radio stanice. Za napraviti puno DXCC zemalja sa FT8 treba znati puno
više nego npr. u radu telegrafijom. I, šećer dolazi na kraju, 300 DXCC je najlakše napraviti telegrafijom.
To ne mislim. Ja to znam.
73
Martin 9A2JK