Autor Tema: Omiš i Trogir su bez analognog repetitora!  (Posjeta: 4201 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A7GBF

 • Newbie
 • *
 • Postova: 20
Odg: Omiš i Trogir su bez analognog repetitora!
« Odgovori #15 u: 07. Studeni 2019, 14:03:05 »
Dakle, Kako se navodi, postoje lokacije, tzv. mrtve zone, s kojih se nemože raditi na repetitorima, poput Vidove Gore za grad Omiš (i lokalni akvatorij), jer nema sredstava za potpunoj pokrivenosti. No, financije su uvijek dobar alibi za mnoga zlodjela, pa možda i u ovom slučaju.    :-* 

Offline 9A6A

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 274
Odg: Omiš i Trogir su bez analognog repetitora!
« Odgovori #16 u: 07. Studeni 2019, 23:54:30 »
Ne radi se o nikakvim zlodjelima. HRS nema dovoljno  sredstava kojima bi plaćao održavanje D-star reptitora na objektima OIV-a jer na D-star mreži nema nikakve akivnosti. Dijelom zbog preskupe opreme, a dijelom što su to nove komplicirane tehnologije koje stariji amateri teško usvajaju a mladih amatera nema baš puno.
Na Vidovoj gori sam pokušao montirati analogni VHF reptitor ali je zbog prevelikih smetnji skinut jer nije mogao raditi. Preseljen je prvo na Hvar pa je tamo proglašen mojim prvatnim reptitorom pa je skinut i postavljen na Vis. Nakon servisa i promjene kanala sada radi odlično. Još kad bi bilo na njemu aktivnosti bilo bi idelano.
Na žalost u periodu dok sam bio protjeran iz HRS-a ekipa koja je "spašavala" HRS je donijela mnogo nerazumnih odluka koje su financijski naštetile HRS-a.
Kad sam se nakon 12 godina potpunog izbivanja iz HRS vratio i pokušao pomoći našao sam velike probleme i nerzumne ugovore koje je ekipa spasitelja napravila.
Račun za sve što imamo na objektima OIV-a je bio ogroman bez obzira na sve popuste koje smo dobili. Dok se nije ništa plačalo mogli smo imati na objektima i rezervne antene i opremu. Budući da se sad sve plaća bilo je potrebno napraviti veliku reviziju. Zbog toga je poskidano i otkazano sve ono što nam ne treba. D-star koji je bio projekt "spasitelja" a protiv kojeg sam bio od prvog trenutka je na moj prijedlog Izvršnom odboru ugašen. Sad se zbog vrlo jeftinih DMR uređaja jako proširila DMR mreža. Puno radioamatera u Hrvatskoj je prihvatilo taj vid digitalne komunikacije. Ja sam osobno kupio iz Njemačke RadioDDTY za oko 80 Eura. Aktivnostu cijeloj Hrvatskoj je jako prasla i do sada je instalirano desetak DMR repetitora. Zahvaljujući donacijama i uloženom velikom trudu nekoliko radioamatera, sklopljeno je nekoliko DMR reptitora. Jedan takav je sada na Hvaru. Nije nas koštao ništa osim truda onih koji su u tom projektu potrošili svoje vrijeme i uložili svoje znanje. U njega Splićani ulaze većinom sa C4FM sustavom.
Revizijom opreme i ugovora uspjeli smo smanjiti račune koje nam OIV ispostavlja za oko 45%. Još uvijek imamo opreme koja nam nije potrebna na nekim objektima pa ćemo i to riješiti. HRS nikada neće moći osigurati da se iz svake točke u Hrvatskoj može sa 100mW iz ruke ulaziti u neki reptitor. Ali ćemo i dalje sustavno rješavati pokrivenost većeg dijela Hrvatske, a na radiomaterima je da si naprave bolju antenu i da ne očekuju da će sa uređajem od 20 Eura moći raditi kao sa nekim Kenwoodom ili ICOM-om.

73
9A6AOffline 9A7KXP

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 215
Odg: Omiš i Trogir su bez analognog repetitora!
« Odgovori #17 u: 08. Studeni 2019, 15:45:02 »
To bi Vis trebao odraditi bez problema....
Koliko se sjećam testiranja ovog ljeta to je i radilo kako treba, samo što nema ni pasa na tom (i ostalim repetitorima).

Teorija i praksa radio-mobila  su u ovom slučaju točne.

Dobar stari APRS,iako na nižoj lokaciji od repetitora na Visu ima posla,jer uvijek prometa ima.

Tako da repetitor  mora raditi i u Omišu i u Trogiru.
« Zadnja izmjena: 08. Studeni 2019, 15:47:45 od 9A7KXP »

Offline 9A3DZK

 • Newbie
 • *
 • Postova: 29
Odg: Omiš i Trogir su bez analognog repetitora!
« Odgovori #18 u: 09. Studeni 2019, 11:54:21 »
Po mome misljenju repetitor na Visu dosta dobro radi, ne radi sa svih mikrolokacija, tipa u Trogiru medju zgradama.
Labisnica ne radi dobro u Trogiru jer smeta Vlaska, na Ciovu dobro radi, prema Sibeniku/Vodicama i dalje sve do Zadra na rupe radi, u svim visim planinama Dalmacije radi na vecin visinama, u iznad ploca radi s visine i tako.
Split pokriva s vokcem vecinu vanjskih mikrolokacija, pa i medju zgradama, i iz auta radi dosta dobro bez vanjske
antene za razliku od VHF.
Evo, bas jucer skuzio da ne odgovara, sad probao opet sa 2 stanice, Labisnica trenutno ne radi.
Cudno, ti repetitori se ne kvare. Ili je ispravljac, ili mozda netko slucajno ili namjerno ugasio.

Digitalni repetitor koji je sada na Hvaru bi po meni bilo najbolje stavito na Vidovu goru, iz Hvara rado, ali prilicno lose za rad iz ruke u Splitu i okolici.

Hristo APRS je u povoljnijoj situaciji iz razloga sta nema duplexera koji moze
biti rastelan i slicno, ali u pravu si APRS dobro radi s losijih lokacija, iako ima razlike, kratak paket ce proci prije ili kasnije pogotovo u mobilu, repetitor je neupotrebljiv ako proradi na par sekundi pa ga poslije cujes uz puno suma.

pozz

Offline 9A7GBF

 • Newbie
 • *
 • Postova: 20
Odg: Omiš i Trogir su bez analognog repetitora!
« Odgovori #19 u: 09. Studeni 2019, 14:09:34 »
Da, vidim koji su to Spasioci radili za spašavanje HRS-a (i njihove nebuloze), te je opravdanje ponovno s alibijem financija. Stoga čast pojedincima, za trenutno stanje, kojih treba poradi navednog i nagraditi. Nime, kako se utrnula širokopojasna televizija (s cijelim sistemom energetike, itd), tako se i u medijskom prostoru želi ukinuti i "šrokopojasno radioamaterstvo," kao sistem telematike. No, ovo područje određuje IARU i geopolitika, a "što možeš, kad nemožeš?" Naime, čista je floskula da se sve može kada se hoće, ali u praksi to nije gotvo uvijek tako. Možda jedino EU lobiranje i sl.

Zbog trenutnog stanja geofizike, možda se radio o određenim promjenama u geosistemu [što se dobro vidi na etologiji vertebrata; mutagenezi, etc.], a i počecima primjene kvantne tehnologije, pa bi se moglo dogoditi da treba ponovno graditi piramide (Mikerinovu, i sl.).

Pošto je sve to tako, možemo se zadovoljiti što u Omišu (trenutno) nema analognog repetitorskog rada, već digitalija, a kao 9A3DZK navodi, zbog propagacija (atmosferilija; orogeneza, ...) ni postojeći repetitori s pojedinih lokacija nisu uvijek dostupni, pa se to može shvatiti i kao "viša sila."

 :)

Offline 9A7KXP

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 215
Odg: Omiš i Trogir su bez analognog repetitora!
« Odgovori #20 u: 09. Studeni 2019, 15:44:43 »

 ali u pravu si APRS dobro radi s losijih lokacija, iako ima razlike, kratak paket ce proci prije ili kasnije pogotovo u mobilu, repetitor je neupotrebljiv ako proradi na par sekundi pa ga poslije cujes uz puno suma.

pozz

Istina,koncepcija APRS-a je brzina dekodiranja paketa koji je kratak i vremenski brz što obavlja tnc,dok je repetitor ipak tromiji a ljudsko uho još tromije.


Vokci su  zeznuti,iz mojeg iskustva i jeftini ali i skupi. Vokci čovjeka iznenade i pozitivno i negativno

Mikrolokacija je neosporna činjenica koja postoji .


73 Hristo

Offline 9A7GBF

 • Newbie
 • *
 • Postova: 20
Odg: Omiš i Trogir su bez analognog repetitora!
« Odgovori #21 u: 11. Studeni 2019, 14:52:50 »
Da, Ovim bih zaključio Ovu temu s zaključkom, kako Trogir ima (nekakav) analogni repetitorski rad, dok ga Omiš (bez Vidove Gore, o. Brač) nije niti imao, budući se dotični (po izohorama) nalazi u tzv. mrtvoj zoni, te nije profitabilan za HRS.