• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Omiš i Trogir su bez analognog repetitora!

Autor 9A7GBF, 01. Studeni 2019, 09:12:06

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7GBF

Poštovani članovi HRS-a,

Otvaram temu za raspravu na temu zašto nema repetitorskog rada u navedemi gradovima (Trogir i Omiš).

Naime, izgleda da HRS ne vidi preko Velebita, pa za turističku sezonu 2020. predlažem VHF EchoLink na Vidovoj gori (najviši vrh otoka na Jadranu, otok Brač).

Također, predlažem R7-alfa, s RX subtonom repetitora (po potrebi 2 RX jagice s 2 direktora prema tim gradovima). Na takav način bi bila proširena turistička ponuda, kao i kontakti s inozemstvom.

Neznam dali je moguče linkovanje tog repetitorai na 0.7 digitalnu mrežu RH.

Zahvaljujem na konstruktivnoj i dobronamjernoj raspravi!

9A7YY

Nije vrag da se nemožeš dobaciti dovde? Trogirani mogu.
Vis, RV46, 145.575, -600, NO subtone , JN83BA

9A4QV

To bi Vis trebao odraditi bez problema....
Koliko se sjećam testiranja ovog ljeta to je i radilo kako treba, samo što nema ni pasa na tom (i ostalim repetitorima).

9A4DC

Nisam bas u tijeku (u stvari jesam al ne talasam) pa bi lipo molio za odgovor onog tko to Sluzbeno zna, A tko uvozi u 9a digitalne 2band vokce i dal mi iz Jn74oc iste mozemo besplatno zamjenit za stare analogne? Mislim,samo pitam.
Vy 73. Dc

9A3EME

Pozdrav Josipe,

Radi (i to dobro)nekoliko repetitora u siroj okolici  St-a.Troškovi za  dobar 2m repetitor su veliki  te ,s obzirom na neaktivnost na postojecim repetitorima mišljenja sam da bi to bilo čisto bacanje novaca ,vremena i opreme u vjetar.Splitski R0 se jako dobro cuje u Tg-u,a za Omis ne znam.
9A3EME

9A7GBF

Cijenjeni radio amateri,

Navodim iskustvo od prije više od 5-10 godina (a isto je i sada s lokacijama repetitora), gdje iz Trogira s Baofengom nisam mogao otvoriti niti Vis, a niti Labišnicu i (čini mi se niti) Zvjezdano selo, ali tu je sada bivša Splitska R0, za koju 9A3EME navodi da je otvara, pa netreba sumnjati u to da ide iz Trogira.

Iz Omiša nisam nikada mogao otvarati niti jedan repetitor, tj: Vis, Labišnicu i Zvjezdano selo, a na drugim lokacijama nije bilo repetitora, osim R0-Split, koji je također bio van dosega.

Budući su repetitori na istim lokacijama, molio bih da netko opovrgne da je netko iz Omiša s vokcem (do5W) otvorio ikoji repetitor.   ::)

9A5CZI

Citat: 9A7GBF  u 02. Studeni 2019, 20:58:27
Navodim iskustvo od prije više od 5-10 godina (a isto je i sada s lokacijama repetitora), gdje iz Trogira s Baofengom nisam mogao otvoriti niti Vis, a niti Labišnicu i (čini mi se niti) Zvjezdano selo, ali tu je sada bivša Splitska R0, za koju 9A3EME navodi da je otvara, pa netreba sumnjati u to da ide iz Trogira.

S kojom antenom si radio na baofengu? Moje iskustvo s baofengom je da ne podnosi imalo bolje antene. Prijem mu se djelomično ili potpuno zaguši. Ja sam imao situaciju da sam otvarao repetitore u sjevernoj HR bez problema, ali niti jednog od njih nisam čuo na baofengu. Drugi su mi rekli da me čuju...

73, Zrinko

9A7GBF

Da, vjerojatno Trogirani mogu otvoriti repetitor na Visu, ali s čime, i kojom snagom?

Stacionarna, mobilna; fiksna antena (usmjerena) i izlazna snaga, veća od 4W, itd,
ali ne i s 4W Baofengom, s originalnom gumi duobander antenom.

Iz Omiša nije išla niti CT-jka s 5W, tj. niti jedan repetitor, pa čak ni s Diamond duobander, mobilnom magnetnom antenom.   ???

9A4QV

Simulacije koje vrtim imaju dosta rezerve (stvarna situacija je bolja nego prikazana) tako da se iz Trogir i Omiša treba otvarati Vis.
Ja sam iz Splita iz ruke otvarao Vis pa prema sumulaciji i toj usporedbi trebaju ići i navedene lokacije.
Naravno, uvijek postoje mikrolokacije sa kojih neće biti moguće otvoriti neki repetitor.

Za korisnike baofenga uvijek postoje lokalni repetitori, kao Splitska nula. Baofeng je za to predviđen.
Baofeng nije predviđen za imalo ozbiljniju komunikaciju.
To da baofeng ne radi sa drugom antenom osim njegove je poznato jer ako se dobro sjećam, secirali smo jednom njegovu gumi antenu i u njoj našli filter!

Još jedna stvar koju treba imati na umu da je tehnologija napredovala u zadnjih 50 godina, tako da jedan amaterski repetitor koji je radio dobro na nekoj lokaciji danas ne može raditi više jer su na toj lokaciji nikli novi izvori EM zračenja sa kojima se naši amaterski repetitori ne mogu nositi. Bez ozbiljne dorade i vanjskih filtera, bandpas-notch dupleksera, i izolatora amaterski repetitori se ne mogu postavljati na lokacije gdje istovremeno postoje radio, TV, GSM, radar, Tetra, Cronect, razna PMR oprema, telemetrija .....

Kao šta je 3EME rekao, sve se to da riješiti samo tko će to platiti?
Čak i profesionalne i komercijalne djelatnosti dobro naprave analizu troškova prije nego postave jedan govorni ili repetitor za telemetriju.

9A3LI

Citat: 9A4QV  u 03. Studeni 2019, 15:33:20

Još jedna stvar koju treba imati na umu da je tehnologija napredovala u zadnjih 50 godina, tako da jedan amaterski repetitor koji je radio dobro na nekoj lokaciji danas ne može raditi više jer su na toj lokaciji nikli novi izvori EM zračenja sa kojima se naši amaterski repetitori ne mogu nositi. Bez ozbiljne dorade i vanjskih filtera, bandpas-notch dupleksera, i izolatora amaterski repetitori se ne mogu postavljati na lokacije gdje istovremeno postoje radio, TV, GSM, radar, Tetra, Cronect, razna PMR oprema, telemetrija .....

Da, da, u dobra stara vremena, veza Križevci-Zadar sa vokcem iz ruke (CT1600) preko Ličke Plješivice, mislim R7, išla je bez problema.
Danas nemoguća misija.
U sve to na brdima ne smijemo zanemariti sve nove izvore gradsko-kućnih izvora smetnji, šumova.
Ukratko, RF zagađenje za radio-amatere je isto kao svjetlosno zagađenje za amatere astronome.

9A6A

Zbog velikih troškova koje nam OIV naplaćuje na svojim objektima morali smo dosta revidirati reptitorsku mrežu.
Budući da uopće nije bilo aktivnosti na D-star repetitorima, svi su skinuti sa objekata OIV-a.
Ako bude interesa mogu se postaviti u gradovima i na objektima koje ne plaćamo.
Nedavno je skinut i D-star na Vidovoj gori na Braču, jer nas ta lokacija puno košta a nema korisnika.
U posljednje vrijeme naglo je porastao interes za DMR reptitore, pa je u Hrvatskoj u posljednjih par mjeseci instalirano desetak novih DMR reptitora.
Svi DMR reptitori u Hrvatskoj su umreženi u grupi TG 219, pa ako se uđe u jedan izlazi se na svim retitorima u Hrvatskoj na slotu 1.
U Dalmaciji smo eksperimentalno postavili DMR repetitor 9A0DHV na otoku Hvaru na Vidikovcu, objektu za koji ne plaćamo boravak.
Moguće je ući u taj repetitor sa DMR, C4FM i D-star sutavom. Izlazi se na DMR reptitorima u grupi TG219 u cijeloj Hrvatskoj.
Iz mobila sa duobander antenom i RadioDDTY-em sa 5 W bez problema se ulazi iz Splita i Kaštela i vjerojatno i iz Trogira.
Na Labinštici radi UHF repetitor ali nema identifikator, i ne ostaje par sekundi u predaji nakon otpuštanja signala. Ima i podtosnku zaštitu.
Na Biokovu radi R5 koji nema puno korisnika.
U Splitu radi R0.
Na Visu radi RV46.
Na Roti se pokvario reptitor R6 i čeka se popravak i slanje natrag na Pelješac.
Prema tome u Dalmaciji je zadovljavajuća pokrivenost, ali ima malo korisnika.
73
9A6A

9A3TY

Citat: 9A6A  u 04. Studeni 2019, 22:18:06
Prema tome u Dalmaciji je zadovljavajuća pokrivenost, ali ima malo korisnika.

Čisto da ne bude zabune - za tebe je Dalmacija od - do ??
73 de Ivo, 9A3TY

9A4DC

Ajmo jednostavno:
1.Susid Ivo "aj ne talasaj digitalno" (tako ti Lije i Baradica,ak bas moram javno! )
2.Pero (kad god je tribalo sto pomoc znas da smo tu,al da nam zbog qrla najavis dan prije,ok ovo funkcionira) Svi mi u Jn74oc imamo odavna bar po 2-3 (ja osobno svih 5! ) sto 2m,sto 70cm,sto 2 band vokaca (a i ft290r i ft221r isl) al sve to ANALOGNO iz 80ih). Daj nam repetitore i radicemo (r2 celavac,poslije mihovil je onda radio prosjecno 17h dnevno,AL ANALOGNO) !
Neznam dal vama ista jasno AL DMR 2M-70CM VOKAC SKUPLJI OD MOG RIGA (FT817). Osobno cu dat moja 3 ispravna vokca klincima da dobiju call i rade!)
i takvo ti stanje u citavoj Dalmaciji (tako ti Mate iz Racisca koji te dere na racunima oiv. A ja iz Blata,isti otok! ) jel kuzis poantu? Najskuplja oprema u profi smislu je ona koja se ne koristi il nije funkcinalna! A ja neki profi telekomplikator, s profi licencom itua! )
poanta-daj nam 2m/70cm repetitore pa makar nule a ak uredjaji preskupi pokupi furdu u mupu i morhu tipa motorola gm360 puta 2 u retransmisiju i to ce loko radit!
Aj 73 de dc
(ps-moj br moba imate! )

9A4QV

Citat: 9A4DC  u 05. Studeni 2019, 14:54:50
Neznam dal vama ista jasno AL DMR 2M-70CM VOKAC SKUPLJI OD MOG RIGA (FT817).

Evo ja cu ti pomoći, zamijeniti ću ti DMR 2M-70cm VOKAC za tvoj FT817.
Slobodno ostavi poruku u inboxu.

QV

9A4DC

Qv, hahaha.
Jako lukavo,ok,malo smo van teme,al evo ti ponuda iz jn74oc-dobis analognih 10ak 2m i po koji 2band vokac (a mozda i koji ft290),sve ispravno s papirima, za tvoj 24ghz,il nesto manje za 2,3ghz.
A ft817 zaboravi.funkcionalniji je od ts2000 (ak znas kako). A dmr mi stvarno ne triba narednih 28 (dvadesetosam) god (ne da mi se radit qso sam s sobom! )
hehe. Aj 73