• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

SMPS ispravljači za napajanje KV uređaja

Autor 9A5CZI, 13. Studeni 2018, 10:56:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5CZI

Zanimaju me iskustva sa SMPS ispravljačima za napajanje kratkovalnih uređaja. Tu prvenstveno mislim na cjenovni rang do cca. 1000kn.

Trenutno koristim za napajanje stanice klasični Kenwood PS-430. On radi dobro, ali mi je na knap što se tiče izlazne struje. Njegov maksimum je 20A, a moja stanica na gornjim bandovima vuče do 23A, tako da moram smanjivati izlaznu snagu Tx-a.
Na tržištu su danas uglavnom SMPS ispravljači. U HR se konkretno može kupiti Hoxin za 700kn. Vrijedi li to kupiti ili šprica po prijemu?

Evo i link: https://www.mar-elektronika.hr/product_details.php?id=868

73 de Zrinko

9A7BCP

Ovaj ti je 20 stalno a 30 na pik . Ja imam takav samo sa analognim instrumentom sve OK ali bučan mu je onaj ventilator koji stalno vrti  . Ja sam kliknio nekidan za 9$ neki mali na Ebayu 12 V 10 amp. https://vod.ebay.com/vod/FetchOrderDetails?itemid=391135490809&transid=863960997026&qu=1&ul_noapp=true . Ja bi ovog , pali ventilator na termostat pa je dosta tiši. https://www.ebay.com/itm/QJE-PS30SWIII-Switching-Power-Supply-PSU-Ham-CB-Radio-Maas-sps-30/132540912089?hash=item1edc0dd1d9:g:VhMAAOSwOgdY0Tpx:rk:32:pf:0 . Pozz

9A2TE

Pozdrav
Ja koristim vec nekoliko godina sa Ebaya jeftini 30A (navodno) 360w PS od 18-25 dolara ima regulaciju napona od 11 do 14-15 V
https://www.ebay.com/itm/AC-110-220V-DC-12V-30A-360W-Switching-Power-Supply-Converter-for-LED-Flexab-C2J6/283025557093?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649
Radi korektno na TS690S i digitalija pod punom snagom (cca80-100W)
tako da ja imam s time dobra iskustva
jedina zamjerka brzo postane bucan ventilator za hladjenje istog
ali i on se moze relativno povoljno nabaviti za 10tak dolara desetak komada pa se lako zamjeni
je i cekanje da stigne cca 30-60 il vise dana ovisi o ne znam cemu
73 Stjepan

9A7DI

Pozdrav.
I ja sam uzeo sa Ebay-a za oko 30 dolara 480 W, nikakvih problema, 30 A ni ne osjeti, dalje nisam imao čime opteretiti,  nikakvih smetnji, jedino je bio bučan ventilator koji je neprestano radio pa sam ga povezao u seriju sa bimetalnim prekidačem kojeg sam pričvrstio  na hladnjak ispravljača i tako ga ušutkao dok je ispravljač hladan.
Uzeo sam ovaj bimetalni prekidač :

https://www.ebay.com/itm/173010632251?hlpht=true&ops=true&viphx=1&_trkparms=clkid%3D8131038945174531870&_qi=RTM1763577

Ivan, 9A7DI
73

9A5CZI

Stjepane, jesi li kupio baš ovaj ispravljač s linka? Znaš kako je kod Kineza... različiti proizvodi u istoj kutiji...

Ivane, imaš li možda negdje link na ovaj ispravljač kojeg si kupio?

Zanimljive su mi ove ebay varijante. Pogotovo ako vama rade dobro već duže vrijeme. Ja bih još na izlaz stavio jednostavnu tiristorsku zaštitu od prenapona. Za svaki slučaj  ;D

9A2TE

Citat: 9A5CZI  u 13. Studeni 2018, 15:57:00

Stjepane, jesi li kupio baš ovaj ispravljač s linka? Znaš kako je kod Kineza... različiti proizvodi u istoj kutiji...

Zanimljive su mi ove ebay varijante. Pogotovo ako vama rade dobro već duže vrijeme. Ja bih još na izlaz stavio jednostavnu tiristorsku zaštitu od prenapona. Za svaki slučaj  ;D

Ovaj link je zadnja kupnja
Imam dvije TS690S i svaka ima svoj PS od razlicitih kineza
Imam ih 7 komada 30A
2 tjeraju kenwoodice
1 tjera 2m tr9000
3 mi sluze za napajanja prilikom eksperimentiranja i slicno (gradnje!)
do sad svi rade OK  oznake su S-360
i svi od razlicitih sellera
1 sam dobio neispravan i kinez poslao novi
popravio i sad mi je u rezervi
jedan sam kupio 400w i on je jedini u radu otkazao ali za njegovu obranu bila jako velika varijacija ulaznog napona od nevremena
i otisli tranzistori i jos neki elementi
popravio i sad je za rezervu
prilikom crkavanja i gorenja onih jakih FETova nije 220V probilo na izlazu
uredaj koji sam tjerao nije izgorio niti je ostecen

sad samo njih koristim
jednostavni za rad istina ružni al mi se ne da prepravljat u druge kutije
tak kad ne bih bio previse lijen moglo bi se stavit u drugu kutiju
stavit malo kvalitetniji ventilator za hladjenje ugradit voltmetar i ampermetar (ma ih jeftinih digitalnih ili malo skuplji analogni) prekidac 
i bio bi prava stvar od PS

jednostavno za 20 do 25 dolara ne mozes kupit niti pravi trafo 30tak ampera a da ne pricamo ostalo od kondica za filraciju do dioda i tranzistora hladnjaka i ostalog
a stalno moze nesto probit i ode ulazni napon na 12v il moras stavit prenaponsku zastitu
eto nadam se da sam pomogao u razmisljanju o nabavi
skoro sam zaboravio bitna stvar barem za mene
tezna standardnog ispravljace mjeri se u kg i to malo previse ako se stalno selis u portabl il drugu lokaciju kao ja
u odnosu na ispod kg za ovaj s-360
ako ne zao mi je
ali sam stvarno za sad zadovoljan sa radom istih
kako dugo - pa dok ne najdem nesto bolje u cjenovnom rangu
73 Stjepan

9A7DI

Zrinko, koliko vidim prodavač od kojeg sam kupio taj ispravljač ga više ne prodaje.
Ne Ebayu ne nalazim baš takav.Ovaj model ima ventilator odzada.
Na slikama se vidi izgled, a podaci na naljepnici.
Usput, pločica na ispravljaču je Step up pretvarač (13.6V na 19V) za laptop, desno je kontaktor za preklapanje izvora: Ispravljač-Akumulator (solarno punjenje), za napajanje svih uređaja u PPS-u.
Naravno, tiristor za zaštitu je sastavni dio napajanja, imao sam ga i na starom "običnom" ispravljaču.

73
Ivan, 9A7DI

9A3TY

Radio sam s par takvih e-bay ispravljača (uglavnom ih reklamiraju za napajanje video nadzora).
Što se tiče snage i stabilnosti napona rade odlično.
Jedino što sam primjetio su smetnje na nižim bandovima ali se to lako riješi dodavanjem filtera kao i kod agregata s inverterima.
73 de Ivo, 9A3TY

9A5CZI

Hvala vam svima na ovim iskustvima! Meni je bilo jako korisno, a vjerujem i ne samo meni.

Naručio sam ovaj sa Stjepanovog linka. Jako me zanima kako to radi.
Cijena je stvarno odlična i šteta je ne probati  ;D
Pretpostavljam da niti ovi Hoxin ispravljači u svojoj biti nisu ništa kvalitetniji. Samo su u ljepšem kućištu s malo više dodataka...

Istina je da je kod SMPS-ova manja šansa da će pregorijevanje tranzistora dovesti do povećanog napona na izlazu. Tranzistori se nalaze u primarnom krugu transformatora i ako je s galvanskim odvajanjem sve dobro napravljeno, nema šanse da išta prođe prema izlazu ispravljača u slučaju havarije. Kod klasičnih ispravljača s mrežnim trafom i serijskim stabilizatorom pregorijevanje tranzistora direktno dovodi napon s greca na izlaz...

9A4WY

Samo da se osvrnem na ono pisanje da SMPS ne može povećati izlazni napon... itekako može... pogotovo ovakvi kao na slici... imao slučaj više puta kod tih SMPS-a :(... dolaze pod različitim markama... iznutra i izvana su svi isti... samo natpis je drugi.
Ako povratna veza(nazovimo je flyback) ne štima... konkretno kao kod SMPS-a na slici...može napon itekako porasti a da operator to odmah i ne primijeti. To je naravno pogubno za priključene uređaje koje napaja. Imao sam slučaj da je izlazni napon umjesto 13.8V bio 26V...vlasnik je pravi sretnik jer je odmah pri uključenju primijetio to.
Vrlo je lako dodati sklop sa jakim tiristorom koji će kratko spojiti izlazne stezaljke ispravljača u takvom slučaju... bilo na linearni ili SMPS.  :)
naravno da ne želim obeshrabriti potencijalnog kupca  ;D...samo iznosim iskustvo i želim da se nešto nauči.
Kiko, 9A4WY
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A7DI

Ovakva "kvrga" od tiristora sa zenerkama 12.7V sigurno blokira, kratko spaja izlaz ispravljača na točno 15 V.
Stavljam ga na svaki jači ispravljač.

Ivan, 9A7DI
73

9A5CZI

Citat: 9A4WY  u 14. Studeni 2018, 20:21:55
Samo da se osvrnem na ono pisanje da SMPS ne može povećati izlazni napon... itekako može... pogotovo ovakvi kao na slici... imao slučaj više puta kod tih SMPS-a :(... dolaze pod različitim markama... iznutra i izvana su svi isti... samo natpis je drugi.
Ako povratna veza(nazovimo je flyback) ne štima... konkretno kao kod SMPS-a na slici...može napon itekako porasti a da operator to odmah i ne primijeti. To je naravno pogubno za priključene uređaje koje napaja. Imao sam slučaj da je izlazni napon umjesto 13.8V bio 26V...vlasnik je pravi sretnik jer je odmah pri uključenju primijetio to.
Vrlo je lako dodati sklop sa jakim tiristorom koji će kratko spojiti izlazne stezaljke ispravljača u takvom slučaju... bilo na linearni ili SMPS.  :)
naravno da ne želim obeshrabriti potencijalnog kupca  ;D...samo iznosim iskustvo i želim da se nešto nauči.
Kiko, 9A4WY

Slažem se da je zaštitni sklop sa snažnim tiristorom i osiguračem obavezan kod bilo kojeg ispravljača za napajanje radio uređaja.

Da, kod SMPS-a je jedina situacija kada može doći do povećanog napona (osim VN proboja primar-sekundar) gubitak povratne vaze po naponu. U konkretnom slučaju koji si naveo takvu situaciju može izazvati neispravan i jeftini potenciometar za regulaciju izlaznog napona (gubitak kontakta klizača potenciometra). Zato je meni za ovu primjenu puno draže imati ispravljač sa fiksnim izlaznim naponom bez mogućnosti vanjskog podešavanja.

9A3TY

Citat: 9A5CZI  u 15. Studeni 2018, 09:40:31
U konkretnom slučaju koji si naveo takvu situaciju može izazvati neispravan i jeftini potenciometar za regulaciju izlaznog napona (gubitak kontakta klizača potenciometra). Zato je meni za ovu primjenu puno draže imati ispravljač sa fiksnim izlaznim naponom bez mogućnosti vanjskog podešavanja.

Mislim da ovo ovisi o konkretnoj shemi. Jer ako je raspon regulacije trimerom kao npr. kod mene od 9.44 V do 14.49 V ne vidim kako bi odspoj klizača doveo do pojave 28 V. 

Točno je da je crowbar sklop najjednostavniji dodatni element zaštite ali osobno bih, u poplavi lažnih komponenti, prije ugradnje ipak provjerio da li je aktivna komponenta u stanju izdržati dovoljnu struju da bi osigurač izbacio. Previše je toga na e-bayu i ostalim jeftinim izvorima komponenti deklarirano za veće struje, snage, napone, ... nego li je komponenta u stvarnosti u stanju dati/izdržati.
73 de Ivo, 9A3TY

9A3XV

Pozdrav graditelji,

ja rabim ovo u privitku..

Ivane gdje nađeš ove buse od tiristora? :)

73
Sale, 9A3XV