• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

SMPS ispravljači za napajanje KV uređaja

Autor 9A5CZI, 13. Studeni 2018, 10:56:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2Z

Ja sam kupio ovaj ispravljač PS-30SWII od Slovaka na Jarunu za 80EU. Mislim da je ispravljač OK i cijena je OK....... ;)
Treba dobro razmisliti na što priključiti radio-uređaj.
+

9A4QI

Svoj zadnji klasični ispravljač 50A sam prodao prije desetak godina.Bio je dimenzija i težine aparata za varenje a koštao me kao poslovična kajgana.Nakon toga mao sam desetak SMPS ispravljača jeftine klase od 25A do 55A i mislim da su isplativa kupnja.Neke od njih sam povremeno čuo na prijemniku kao cvrčke.Ništa strašno.Da bi to primjetio morao sam satima naizmjenično napajati uređaj akumulatorom pa ispravljačem.Jedan od njih je imao i potenciometar za ofset pored onog za regulaciju.S njim sam mogao pomaknuti cvrčke (smetnje) izvan banda.Ova tri koja sad imam nisu tvornički imali minus pol spojen na masu.Kad sam to napravio cvrčci su nestali.Kod punjenja akumulatora,pogona elektromotora (odojak) ili kratkog spoja ponekad proradi zaštita.Izvučem kabel pričekam desetak sekundi i opet uključim.Dobra ideja je novokupljeni ispravljač otvoriti i malo pogledati.Zbog slabe Kineske završne kontrole i štednje zna biti slabo zalemljenih ili pritegnutih komponenti,kao da ste kupili 99% završeni kit.Moja iskustva su samo sa najjeftinijim uređajima.Vrlo zadovoljan.Jeftino,malo,lagano i teško za uništiti.Radi godinama.Doduše za intenzivan rad kod tih jeftikanera dobro je za 100W stanicu kupiti 30-35A ispravljač.Ako ništa drugo tiši je od 20 amperskog a razlika u cijeni je mizerna.73 Nikola 9A4QI

9A5CZI

Citat: 9A3TY  u 15. Studeni 2018, 10:53:50

Mislim da ovo ovisi o konkretnoj shemi. Jer ako je raspon regulacije trimerom kao npr. kod mene od 9.44 V do 14.49 V ne vidim kako bi odspoj klizača doveo do pojave 28 V. 

U ovom slučaju koji navodiš, naravno da ne, ali ovaj problematičan ispravljač koji spominje 9A4WY ima potenciometar za regulaciju napona na prednjoj ploči. Najmanje maštovite izvedbe ispravljača uzimaju povratnu vezu s klizača potenciometra.

Našao sam shemu ovih kineskih ispravljača. Čovjek je bio jako vrijedan i napravio kompletan reverzni inženjering:

http://www.imajeenyus.com/electronics/20151028_smps_variable_voltage/index.shtml

Našao sam na jednom mjestu i podatak da u najjeftinijim izvedbama ovih ispravljača ne ugrađuju niti termo prekidač za ventilator (ventilator stalno uključen), niti komponente kruga za zaštitu od kratkog spoja...

Na istoj stranici sam našao i dio vezano za spajanje potenciometara za povratnu vezu:

http://www.imajeenyus.com/electronics/20160517_potentiometer_feedback/index.shtml

9A5CB

Pozdrav!

Dali je netko stavio ove  ispravljace sa ebay-a  na analizator spektra,

i kako se ponasa DC u praznom hodu a kako pod opterecenjem?

73, 9a5cb, Zvonimir

9A2JK

Citat: 9A5CB  u 17. Studeni 2018, 10:08:31
Pravo pitanje, pogotovo sada kad imamo FT8. Smetnje od uređaja u našoj blizini sve češće postaju
glavna prepreka u ostvarivanju DX veze.

Koja korist ako nas DX čuje sa naših 10 W, ako mi njega ne čujemo zbog smetnji koje si sami stvaramo?

Raport koji šaljemo u FT8 vezi je omjer jačine signala koji primamo i NAŠEG VLASTITOG ŠUMA U NAŠEM
PRIJEMNIKU. Smanjivanjem vlastitog šuma ne samo da poboljšavamo nego omogućujemo prijem slabih
signala.

Jeftini e-bay ispravljači (i ne samo oni) često su izvor smetnji koje kod primanja jakih CW/SSB signala ne
primjećujemo, ali zato do punog izražaja dolaze u FT8 radu.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5CZI

Citat: 9A5CB  u 17. Studeni 2018, 10:08:31

i kako se ponasa DC u praznom hodu a kako pod opterecenjem?

Nemam spektralac, ali ću moći neke stvari izmjeriti pomoću 1GHz osciloskopa s FFT analizom.
Još me kod tih ispravljača zanima kako stoje stvari sa zagrijavanjem. Definitivno treba drugačije riješiti ovaj bučni ventilator.

No, zec je još u šumi, o tome kad uređaj stigne...  Cijena od 120kn uz nešto troška za zaštite, hlađenje i dodatno filtriranje je još uvijek barem tri puta jeftinija od najjeftinijeg ispravljača namjenjenog za ovu našu primjenu.
Isplati se potruditi, pogotovo što su ovdje navedena iskustva uglavnom pozitivna.

9A5CB

Pozdrav!

U prilogu projekt iz magazina Funkamater,

bas za ovu temu.

U prilogu i specifikacija ispravljaca.

Cijena mu je od  800 HRK pa navise, plus dostava, ovisno od dobavljaca.

E sad , dilema,  120 ili 800 kuna?

Zato bi jedan test kvalitete  napona na DC strani dobro dosao.

73, 9a5cb,Zvonimir

9A5CZI

Citat: 9A5CB  u 18. Studeni 2018, 17:25:58

U prilogu i specifikacija ispravljaca.

Cijena mu je od  800 HRK pa navise, plus dostava, ovisno od dobavljaca.

E sad , dilema,  120 ili 800 kuna?

Ovo je SMPS za klasu bolji od onog kineskog. Ima implementiran sklop za korekciju faktora snage (PFC), što za izlaznu karakteristiku ispravljača puno ne znači, ali ne "prlja" mrežu i naravno poskupljuje uređaj.
Osim toga, zaštite su napravljene daleko ozbiljnije u odnosu na kineza.

No, 120kn je 120kn, a 800kn je 800kn. Ako je kineza moguće filtrirati da ne proizvodi smetnje u prijemu, uz dodanu zaštitu od prenapona i riješeno hlađenje ja sam za tu jeftiniju varijantu.

Osim toga, gušt je od nečega tako jeftinog dobiti koristan uređaj.

73

9A7BCP

Moj Hoxin TD-14ss30 je previše bučan jer stalno vrti ventilator . Dok je na amper dva mogao bi i zašutit odnosno proradit kad se zagrije . Stavio sam mu veliki ventilator sa starog PC PSU koji je stvarno tih vrti stalno ali sve polako liči ne neku pagodu . Unutra vidim neki  NTC koji je zaljepljen na mali trafo , ne na hladilo i ne gasi ventilator nikad ,možda malo uspori . Zanima me da li bi bilo uredu staviti 40 stupnjeva N-Open termoswitch na aluminijski hladnjak na dnu . Isto bi napravio i sa dva switchera 10 i 15 AMP koje sam naručio na Ebayu . Gledao sam na YT filmić lik je stavio termostat u dupli toroid a ne na hladnjak. Na desetoj minuti je ta scena. Pozz

https://www.youtube.com/watch?v=LNyZnfy3bRE 

9A5CZI

Citat: 9A7BCP  u 27. Studeni 2018, 01:33:59
Moj Hoxin TD-14ss30 je previše bučan jer stalno vrti ventilator . Dok je na amper dva mogao bi i zašutit odnosno proradit kad se zagrije . Stavio sam mu veliki ventilator sa starog PC PSU koji je stvarno tih vrti stalno ali sve polako liči ne neku pagodu . Unutra vidim neki  NTC koji je zaljepljen na mali trafo , ne na hladilo i ne gasi ventilator nikad ,možda malo uspori . Zanima me da li bi bilo uredu staviti 40 stupnjeva N-Open termoswitch na aluminijski hladnjak na dnu . Isto bi napravio i sa dva switchera 10 i 15 AMP koje sam naručio na Ebayu . Gledao sam na YT filmić lik je stavio termostat u dupli toroid a ne na hladnjak. Na desetoj minuti je ta scena. Pozz

https://www.youtube.com/watch?v=LNyZnfy3bRE

Sve ovisi o tome koja se komponenta najviše grije. Često su zbog ušteda magnetske komponente u jefinim SMPS-ovima dimenzionirane "na knap" pa se one zapravo više griju od poluvodiča koji su na hladnjaku. Slično je vjerojatno i s ovom prigušnicom u izlaznom filteru iz filmića. Očito se ona dosta grije pa su u nju stavili termo prekidač.
Još mi nije stigao ispravljač iz Kine, a kad stigne planiram skinuti ventilator i kod malog tereta snimati zagrijevanje termovizijskom kamerom. Zanima me koliko dugo može raditi kod cca. 2A tereta, a da se ne zagrije zanačajno i koje se komponente najviše griju. Nakon toga ću odlučiti gdje staviti termo prekidač.
Inače, termo prekidači 45C su mi stigli  neki dan. Iz Nizozemske, 5 kom. za par dolara... Free shipping...

9A7BCP

Evo mog Hoxina . Na trafu je naljepnica PS30SWIII . Znači u pitanju je generički proizvod koji je u raznim šasijama na tržištu. Na trafu je NTC (crvene strelica) . Znači možda stavit senzor tu jer se možda najviše grije , ili na hladnjak (žuta strelica). Možda mu je ovaj NTC zadnja termička zaštita .Tužno je da ove proizvode uvijek treba malo popravljat. Prijatelj mi je kupio Wimo PSU sa velikim instrumentom. Njegov šuti bez opterećenja. Bilo bi super kad bi do 1,5-2A potrošnje bio bez coolera.

9A5CZI

Da, to je generički ispravljač. Shema je vjerojatno vrlo slična kao i kod onih kineskih SMPS-ova za 120kn.
Našao sam na netu sliku jednog takvog, gotovo identičnog s bimetalnim prekidačem na hladnjaku.
Ako imaš mogućnost posuditi termovizijsku kameru, dobro bi bilo vidjeti gdje je područje najjačeg zagrijavanja ili jednostavno stavi takav prekidač za 40 ili 45 stupnjeva C na hladnjak i probaj.
Evo slike u prilogu.

73

9A7BCP

Yessss , prepoznao sam Wimin PSU . Isti kao moj , mehanički termostat je na mjestu moje žute strelice .Dileme su mi riješene  ,  stavit ću TSWCH N-O . Imam par komada od od 40 stupnjeva , ali nisu ovakvi neko poput kratkog štapića.

9A5CZI

9A7BCP

Hvala , trebat će nam ,ovakvi se generici motaju kod svih. Večeras ću stavit termoprekidač.