Ivo, i ja sam mišljenja da je opremu bolje instalirati nego da skuplja prašinu, ali okolnosti su se sada promijenile. Naime, desilo se ono što se moglo i očekivati, jer je to normalan slijed događaja, da nam OiV naplati svoje usluge, što je sasvom normalno. Još smo dobro i prošli ako su odličili ponuditi nam niže cijene od onih komercijalnih.
I sad dolazi do problema a to je računica, koja ide otprilike ovako, da budem iskren ne znam točan modalitet naplate usluge od strane OiV jer tu postoji nekoliko tipova, da li plaćaš samo po potrošnji el.energije, pa po broju instaliranih komada opreme, pa po broju antena, pa po veličini antene i naravno poziciji antene na stupu. Sve su to stavke koje ti određuju cijenu najma usluge, ovisno o firmi koja nudi uslugu.
Ako uzmeš za primjer jednu lokaciju na kojoj bi instalirao D-star. To ti je jedna antena i repetitor te kontroler. Kako se planira taj d-star spojiti na mrežu, onda ti treba pristup internetu koji opet košta na lokaciji ili postaviti privatni link koji opet košta i naravno to je još jedna antena, radio modem-link i kontroler.
Nadalje, na toj lokaciji vjerovatni postoji i analogni 2m repetitor i vjerovatno 70cm analogni repetitor i tu onda dodas 2 antene i 2 repetitora.
Kad to sve skupa zbrojiš, onda dobiješ 4 instalirana uređaja sa 4 antene na samo jednoj lokaciji.
Do sada to nismo plaćali pa nas nije bilo briga, međutim priča se promijenila.
Postoji li alternativa, naravno da postoji. Na tim se lokacijama može instalirati recimo Yaesu sistem koji je HRS kupio, dva komada, Fusion sistem, koji je i Mark instalirao. Takav jedan repetitor, pokriva sve ovo a i više što je navedeno gore, dakle dualband 2m/70cm analogno digitalni repetitor sa mogućnosti prijenosa data 9k6 automatskim prepoznavanjem vrste rada i most između analogno digitalnih uređaja, te mnogo drugih mogućnosti i to sve sa jednom antenom i jednim repetitorom, dakle 4 puta jeftinije što se tiče najma.
Cijena tog repetitora je stvarno niska (kvaliteta je ito takva

) ali uz dodatne filtere, cirkulatore i duplexere koji su ionako potrebni, taj sustav se da podesiti da radi onako što bi se reklo "by the book".
Bilo bi dobro čuti Markova iskustva, do kuda su oni dogurali sa Fusion repetitorom i kako to radi na kraju svega, koji su problemi a koje prednosti...
Novi predsjednik neće ništa riješiti jer ta osoba nema ni znanja ni mogućnosti išta riješiti. Njegoj najuspješniji period je bio dok je obnašao dužnost UKV menadžera. Nije ništa radio pa nije uspio ništa ni pokvariti, a robot poslužitelji su (bez pogona na svinjetinu i pivčinu) držali taj dio priče. Kad se dokopao pozicije KV menadžera, onda nije imao Krešu (2HM) koji je to sve odrađivao kod UKV natjecanja i drugog Krešu (5K) koji je to odrađivao sa robotom pa je morao malo sam uprijeti i tu je bila najveća pogreška. Nismo mu smjeli dati da radi ništa i sve bi bilo OK.
I sad Mark misli da bi unaprijeđenjem na poziciju precjednika čovjek eksplodirao od ideja i realizacije. Uostalom, čuo sam ga u tom zadnjem natjecanju kao i tvojeg kolegu iz kluba koji se predstavljao na bandu kao natjecateljska policija

Skoro sam pao sa stolice od smjeha kad sam to čuo, nisam mogao vjerovati, ali ipak preslušavanjem snimke bilo je natecateljska komisija.
I sad ta dvojica iz natjecateljske policije, ovaj, komisije, rade natjecanje, dijele pamet, pogotovo ovaj tvoj iz kluba a sami krše pravila. Nisu u stanju vidjeti da je preko 30% qso neispravno tj. neregularno. Najviše me nasmijao tvoj kolega iz kluba, gdje pere određenu postaju kako je potrebno svaki put ponoviti pozivnu oznaku, a to što uopće nisu razmijenili raport, to nikom ništa, samo redni broj i deri.... Zanimljiva mi je bila jedna postaja koja kroz cijeli ssb period nije izmjenila raport, samo je šibala redne brojeve....
A bilo je tu i majstora koji su zauzeli vrhunske pozicije, koji se hvale sa svim skupim mikrofonima koje posjeduju a nemaju 20 kuna za najobičniji sat, da znaju kad je period gotov, pa ih druge stanice moraju na to upozoravati. Ivo taj kontest ti je sprdačina živa, pogotovo kad "natanane" puštaš sdr snimku u slobodno vrijeme

By the way imao si odličan signal, jak i čist, nisi bio širok.
I tako to...
ma ne misliš valjda da će jedini kanditat proći na skupštini, ma nisu ljudi toliko ludi