• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

D-STAR repetitori - lokacije, instalacija

Autor 9A4QV, 26. Listopad 2016, 22:10:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3EJJ

Što je sa d-star repetitorima, skinuti su trajno ili ?????

9A5CAN

U kratko, jesu (s OIV lokacija). Neslužbena informacija je da će biti postavljeni ako se nađu lokacije (recimo da to klubovi preuzmu na sebe). Pa tko voli nek izvoli, mada je moje osobno mišljenje da je to definitivno promašena investicija. Budimo realni, DMR uređaji su puno povoljniji, dostupniji i jednostaviji za korištenje nego D-Star.

9A4CD

Ne znam jesu li svi D-Star repetitori ugašeni/skinuti ali činjenica je da niti jedan nije Online. Za info, u Zagrebu radi D-Star 9A0DZG na 70cm.
Tehnologija koju je Japanski JARL razvio kasnih 1990'tih još uvijek ima primjenu u mnogim zemljama kao i među glavnim proizvođačima RA uređaja kao što su
Icom i Kenwood. Yaesu je tu naravno s C4FM koji je iako najnoviji ipak došao malo prekasno u moru već raznih Digitalnih standarada.
Kod nas se prvenstveno gleda cijena pa je sukladno tome i kvaliteta.
A o mentalnom sklopu neću ni pisati, zato postoji RV60(R6).

73's
Igor
9A4CD

9A5TD

Mislim da je svatko sa dva zrna soli u glavi mogao znati da tehnologija koja pripada samo jednom brandu ne moze proci, osim toga tu se pojavljuju jos i autorska prava, licence za codec i tako redom. PRE skupa oprema koja u pravilu ne nudi nista revolucionarno u odnosu na analogiju. D-star je PRESKUP za HRS na godisnjem nivou pogotovu ako se racuna stvarni broj korisnika .... Osim toga od samog pocetka projekat je TRALJAV, da sada ne ulazim u detalje !!!

9A5CAN

Opće je poznato da skupo ne mora biti nužno i kvalitetno ali dobro. Svatko ima neke svoje želje i mogućnosti. Isto tako se treba staviti u poziciju nekih novih operatora koji nisu financijski podfutrani da bi si mogli priuštiti YSF ili D-Star koji košta 500EUR kad za 500/1000Kn ima sasvim solidan DMR uređaj koji je zamisli kompatibilan sa mototrbo sustavom (niti ti uređaji nisu tako skupi). Automatski dolazi do većeg broja korisnika, koliko znam na D-star mreži kod nas broj korisnika stagnira ili opada ;D Tu se još postavlja pitanje, je li možda neki žele imati privatnu ham mrežu pa forsiraju D-star? U tom slučaju možete razgovarati i preko GSM-a. A što se tiče šestice to je slučaj za sebe i ne treba trošit vrijeme na to.

9A7BCP

Pozz , ma nije to baš tako C4FM je nov 1260 kun u Mediagloba , nema kemijanja , kupi-pali-vozi. AM airband + VHF/UHF FM + C4FM.

9A4CD

Ukratko, činjenice i istraživanje, D-Star nije tehnologija koja pripada samo jednom brendu nego postoje i drugi proizvođači koji nude D-Star uređaje.
D-Star je osim DV integrirao još dva servisa koja su nekada kao i danas vrlo jaka u radioamaterizmu a to su EchoLink i APRS.
Europa je htjela biti nezavisna u digitalnom svijetu zato i postoji EU portal na  http://xreflector.net/ s EU administratorima i serverima.
Odnos D-Star i HRS neću komentirati ali ono što sigurno nedostaje je vizija i misija odnosno strategija razvoja digitalnih modulacija na RA frekvencijama u Hrvatskoj.
Bez obzira na sve, Japancima skidam kapu jer kad nacionalni savez JARL stoji iza nečega onda sam siguran da je to rađeno u najboljoj vjeri iako je to bilo i rađeno prije 20 godina.
Što se tiče digitalnih standarda za radioamatere postoje trenutno samo dva sustava i to su D-STAR i C4FM.
Cijene su kao što je i Saša napisao u rasponu 200-300 EUR.
Slažem se Nikola s tobom što se tiče zatvorene grupe 219 na D-Staru ali to ide na odgovornost Administratoru sustava a ne D-Staru.

73's
Igor
9A4CD

9A7KXP

Citat: 9A5TD  u 08. Listopad 2019, 09:27:23
Mislim da je svatko sa dva zrna soli u glavi mogao znati da tehnologija koja pripada samo jednom brandu ne moze proci, osim toga tu se pojavljuju jos i autorska prava, licence za codec i tako redom. PRE skupa oprema koja u pravilu ne nudi nista revolucionarno u odnosu na analogiju. D-star je PRESKUP za HRS na godisnjem nivou pogotovu ako se racuna stvarni broj korisnika .... Osim toga od samog pocetka projekat je TRALJAV, da sada ne ulazim u detalje !!!

Točno u bit.

Mogao se sistem doraditi sa multimode načinom rada i na taj način omogućiti dmr i c4fm,a internet se mogao riješiti linkanjem interneta sa lokacijom radiokluba koji je na tom području aktivan ili pomoću Hamneta.

Citat: 9A7BCP  u 08. Listopad 2019, 16:40:33
Pozz , ma nije to baš tako C4FM je nov 1260 kun u Mediagloba , nema kemijanja , kupi-pali-vozi. AM airband + VHF/UHF FM + C4FM.

Istina.Ja kao korisnik c4fm uređaja dolazim pak u koaliziju sa administratorima lokalnih dmr repetitora jer se ne želi otvoriti c4fm u postavkama.

I taj problem če se uskoro riješiti  s obzirom da postoji Infrastuktura od APRS-a koja se može doradaiti i iskoristiti za razvoj C4FM.

73

9A7BCP

Citat:Istina.Ja kao korisnik c4fm uređaja dolazim pak u koaliziju sa administratorima lokalnih dmr repetitora jer se ne želi otvoriti c4fm u postavkama.

Ali je moguće otvorit i C4FM na postojećim DMR repetitorima ? Mislim uglavnom su se stavljali oni Yaesu jeftini repetitori oni to već imaju u sebi . U ST ima 10-tak  C4FM postaja i jedan imaoc vokca d-star kojeg već dugo oglašava na njuškalu.

9A6NVI

Od prije tjedan dana aktivan je MMDVM repetitor na Hvaru i trenutno je u testnom radu.
Frekvencija je 438.350 -7.6.
DMR smo isprobali na njemu i to radi ok i spojen je u DMR Brandmeister mrežu.
S obzirom na raspravu ovdje maloprije sam se spojio na njega i upalio DSTAR i C4FM modove.
DSTAR i C4FM za sad nisu spojeni mrežno dalje no lokalno bi trebali raditi.
E sad, C4FM ima dva načina rada koju mmdvm zna, normalno i low deviation.
S obzirom da ne posjedujem C4FM stanicu ove opcije nisam nikada mogao isprobati.
Probajte da li prolazite kroz repetitor i bilo bi dobro ovdje javiti feedback.

Što se tiče ostalih mmdvm repetitora c4fm je malo problematičan iz razloga što bi trebao raditi ispravno na mmdvmu samo ako je TX output modema podešen na manje od 50% što prije nisam znao pa sam sve prije štelao iznad 50%.
Za sve takve je onda potrebna fizička intervencija.

Osim Hvara upalio sam sada za test DSTAR i C4FM i na Kalniku pa se može probati.

73
Igor
9A6NVI

9A7BCP

9A3DZK

Hvala, super da radi i c4fm jer koliko znan od sve 3 digitalne modulacije u Splitu nas je najvise na c4fm
Lokacija ocito nije dobro otvorena prema st, probao sam sa Ciova s mobilke i ne ide analogija. Sad sam na Solti poslom iz ruke ne ide.
Probam ovih dana c4fm kad budem u dometu.
9A6NVI, ako moze broj mobitela na PM imam nekoliko pitanja iz prve ruke vezano za MMDVM
hvala, pozz

9A6NVI

Analogija ni ne bi trebala ići, to je samo digitalni repetitor  ;)
Budem upalio "low deviation mode" za C4FM jer mislim da nije dobar ovaj full mode a onda će trebati opet testirati.
Na C4FM stanicama treba koristiti DN mode a možda i u setupu upaliti "Half deviation" ukoliko postoji jer nije na svim C4FM uređajima jednako.
Mob je 0959000162 pa se slobodno javi.

9A7KXP

Pozdrav.

Na svojoj APRS lokaciji na JN85DU34MT okolica Zagreba,asl 200m asl. Aktivirao sam hotspot- most C4FM na DMR grupu 219.Frekvencija 144.8625 Mhz.

Upotrebom wires X tipke moguće je "šetati" po DMR grupama,a tipkom band prebaciti na C4FM grupe.(Ft-2D)

D-Star je aktiviran na DCS 002 R ,

Setting   Value
RPT1 Callsign:   9A7KXP C
RPT2 Callsign:   9A7KXP G
-DUP 0.00 Mhz

DMR ulaz je isključen.

Ako će biti potrebe,aktivirati ću još jedan na svojoj APRS lokaciji u Zagrebu.

Tko može neka isproba.

73 Hristo

9A6NDD

Hristo je legenda i primjer kako treba rješavati stvari u privatnom aražmanu, a ne čekati i moliti da se smiluje Savez, manager ili netko treći... Bilo bi lijepo kada bi Savez podržao ovakve privatne inicijative i barem pomogao oko računa za struju... ali i bez Saveza se može i Hristo je za to primjer!
Svaka čast kolegi na aktivnostima!

73