• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Forum i HRS

Autor 9A2JK, 09. Kolovoz 2015, 09:11:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Citat: 9A3IV  u 08. Kolovoz 2015, 19:54:24
...
Složit ćeš se samnom da mogu imati svoje mišljenje i da ga imam pravo gurati.
...
Apsolutno se slažem!
Do napretka može doći samo ako imamo suprotno mišljenje o istoj stvari!

...
Usput, drugi forumi me ne zanimaju. Zanima me ovaj naš, radioamaterski. Malo nas je i sve nas je manje.
...
Upravo je tu bit svega.
Htio ne htio, moraš priznati da su se vremena promijenila. Sada je ''u glavnoj ulozi'' Internet
(sa tisuće foruma). Ovaj naš forum nije radioamaterizam, nego je forum kao i tisuće drugih,
sa okvirnim pravilima jednakim za sve internetske forume. Glavno pravilo svakog foruma je
moderiranje i moderator koji ima apsolutno pravo zabraniti pisanje svakome tko se ne
pridržava reda.

Uzimajući u obzir naše radioamaterske specifičnosti na forumu (prijavljujemo se sa pozivnim
znakom, dakle nismo anonimni), izmislili smo kaznene bodove u cilju održavanja reda na forumu.

...
Malo nas je i sve nas je manje.
...
Upravo je tu bit svega.
Velike su šanse da se osoba zainteresirana za radioamaterizam, sa radioamaterizmom upozna
prvo preko Interneta i ovakvih foruma. Što misliš što će takva osoba misliti o nama čitajući
''rasprave'' na ovome forumu onakve kakve su bile prije nekih pet ili više godina?

Nepridržavanje reda na forumu je aktivno djelovanje da nas bude još manje!

Nemam ništa protiv izmjene pravila ponašanja na našem forumu. Predlažem da se otvori posebna
tema u kojoj bi se predlagalo što i kako izmijeniti. Pozivam ''šutljivu većinu'' da se uključi u raspravu.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4QV

Citat: 9A2JK  u 09. Kolovoz 2015, 09:11:01
Upravo je tu bit svega.
Velike su šanse da se osoba zainteresirana za radioamaterizam, sa radioamaterizmom upozna
prvo preko Interneta i ovakvih foruma. Što misliš što će takva osoba misliti o nama čitajući
''rasprave'' na ovome forumu onakve kakve su bile prije nekih pet ili više godina?

Martin 9A2JK

Eee da.... upravo preko ovakvih foruma  ;D Baš si našao primjer. Ma šta netko mlad kojeg zanima naš hobi može nać na stranicama HRS-a ?
Ovo su među najlošijim stranicama koje imaju za tematiku radioamaterizam.

Da potkrijepim to primjerima:
Vidimo da je HRS usmjerio svoj rad sa mladima i najviše se novaca gura u ARG. Osobno to smatram pogešnim pristupom, ali ajde, ako je većina za to - neka bude ARG način kako privoliti mlade u naš hobi.
I sada, šta jedan mladi kojeg privlačimo ARG-om može naći na stranicama HRS-a o ARG-u? Skoro pa ništa: nema jedne najobičnije skripte o ARG-u, nema tehničkih gradnji goniometara, lisica, antena. Nema primjera koristenja kompasa, karata, snalazenja u prirodi. Prije svega toga nema osnovnih uputstava o pružanju prve pomoći unesrećenima i sebi. Nema preporuka o ponašanju u prirodi i čuvanju okoline. Ma nema ništa....

Možda bi mladi zainteresirani htio prolistati časopis on line ? Ali samo možda, jer zadnje godište časopisa objavljeno online je ono iz 2011. godine bez obzira što je donesena odluka na skupštini da će se online izdanja u PDF formatu objavljivati godinu za godinu izlaženja.

Vjerovatno će netko reći, pa ajde napravi ti to ! Pa postoje ljudi koje su plaćeni za taj posao već nekoliko godina.... (ali ne rade svoj posao)
Da se nadovežem i na kaznene bodove i tip foruma. Ovaj forum nije isti kao i drugi forumi gdje te baniraju i gotovo. Pravila postoje, međutim takve forume nitko ne financira. Ovdje se troškovi weba i foruma provlače kroz financijske planove i troškove koji se pak naslanjaju na našu članarinu. Ne možeš nekome uskratiti uslugu koju si mu naplatio. Problem je u tome što je model financiranja weba kriv u začetku. Ako je netko nešto platio, a evidentno je, po financijskim planovima, odlukama itd. onda mu tu uslugu moraš i omogućiti.

Dakle, model foruma i web hrs-a = nula bodova

QV

9A2NO

Bok!

Rasprava o kaznenim bodovima je bila prije godinu dana, ili tako nešto.... nema odgovora iz HRS-a.

Rasprava o Oglasima na HRS web stranicu je također bila... nema odgovora.

Ovo ispada da je HRS-ova službena stranica ( nije neslužbena jer se objavljuju
povremena izvjašća IO, zapisnici, dokumenti... HRS-a ). ali HRS jednostavni ne reagira ni na jedan komentar u Forumu.

Posvađaj pa vladaj... moto HRS-a. Pokriće za nerad.

73 Dino

9A6R

Dobar dan svima!

U više navrata sam pročitao da je Forum na ovom HRS-om WEB-u NESLUŽBEN!
Pa ako je neslužben što izbaciše neke kolege?I oni plaćaju članarinu Savezu.
Forumi i služe za proćakulat,ništa ozbiljno.Pa pustite ljude da se druže.Inače će nas biti svakim danom sve manje.Pa naravno da će biti sve više te ŠUTLJIVE VEĆINE.
Ko će pisati kad mu staviš mač iznad glave i gledaš gdje će čovjek staviti zarez,točku da ne govorim o većim "prekršajima".Hvala na pozornosti.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2NO

Bok!

Predlažem moderatoru da otvori novu temu s obzirom kuda je otišla rasprava oko
kaznenih bodova.  "Forum i HRS".
Očito da tema "Kazneni bodovi", sama po sebi, nije više glavna tema. Spremanje
problema po tepih je dovela do nezadovoljstva. Jednostrana komunikacija...
Mi se možemo svađati, raspravljati, predlagati... bez koristi.

Mi moramo pitati HAKOM glede nekih nesporazuma umjesto da to HRS odradi
za nas, članove. HRS spava zimskim snom, hibernacija bez naznaka buđenja.

A kome to koristi...??? Status quo... kome?

73 Dino

73 Dino

9A1AA

Dino. Svaki član foruma može otvoriti temu.
Ne treba mu zato moderator.
73, Ivo 9A1AA

9A2NO

Oki doki Ivo.
Ali ti možeš prebaciti postove u novi temu, tebi je najjednostavnija. Zato sam to spomenuo... radio si to i prije...

73 Dino

9A1AA

Prebacio sam nekoliko postova iz teme "Kazneni bodovi" u novu temu.
Nadam se da je naslov teme jasan ;)

PS. Dino i ja otvorili smo gotovo istovremeno ovu novu temu....no ideja je Dinina ;)
73, Ivo 9A1AA

9A2NO

Bok!

Otvorio sa temu s ciljem da na kulturan načun pokušamo nabrojiti probleme članstva
u odnosu sa HRS-om. Predložiti rješenja... pa da vidimo. Uobičajeno "pljuvanje"
nema kosristi. Recito što vas muči, smeta i probajte predložiti rješenje. Pa da vidimo... koliko HRS zanima probleme članova.

73 Dino

9A2JK

Izgleda da nam nije dovoljno vruće, pa onda da još malo ''zagrijemo'' ...  ;)

Citat: 9A6R  u 09. Kolovoz 2015, 11:30:39
U više navrata sam pročitao da je Forum na ovom HRS-om WEB-u NESLUŽBEN!
Pa ako je neslužben što izbaciše neke kolege?I oni plaćaju članarinu Savezu.
Forumi i služe za proćakulat,ništa ozbiljno.

Reny, nije na ''na tvoju adresu''. Ti si samo sažeo ono što još neki zagovaraju.
Dakle, ne slažem se s ovom tvrdnjom.
Za ''proćakulat'' služi CB, Internet servisi (IRC), kafići i sl.

Također se ne slažem s tvrdnjom da plaćanje članarine daje neprikosnoveno pravo pristupu
i pisanju na forumima HRS-a. Ako je tako, onda treba sa ovoga foruma isključiti sve one koji
ne plaćaju članarinu, dakle i strane radioamatere.

Ako je ovaj forum za ''ništa ozbiljno'', onda je potpuno normalno za očekivati da ''HRS ne
reagira na ni jedan komentar na Forumu''.

Previše suprotnosti, odlučimo se što želimo.

73
Martin 9A2JK

P.S. Lijepo je vidjeti post potpisan sa punim imenom, pogotovo sada kad mijenjamo
pozivne znakove ''kao čarape''. Naravno, svatko ima pravo ne potpisati post. (I na
drugim forumima uglavnom nitko ne potpisuje postove). Ja poštujem to pravo, ali
svejedno mislim ...  ;)

9A2VX

Pozdrav svima i tebi Martine!
pa baš se ne slažem s ovime:
Citat:Za ''proćakulat'' služi CB, Internet servisi (IRC), kafići i sl.
Volio bih da se na ovom forumu, umjesto prepucavanja dogodi "ćakula" u pravom smislu riječi "ćakule"
Dakle pričice, dogovor, svakodnevne info itd.
Na žalost, forum je sveden na to "tko koga, i kako koga "nateže"".
npr: nitko nije spomenuo KV natjecanje EUDX, možda bi se netko i uključio. Ah da, znam što ćeš reći: Ima negdje kalendar pa tamo potraži. Ali zar to ne bi moglo stajati i ovdje?
Nitko nije spomenuo sporadike danas ujutro. bravo dečki iz Istre koji ste odradili R6! Čujem vas, ali njega ne.
E sad ćeš ti Martine, da je ono forum za... a za UKV postoji drugi, ali zar nije to samo Radioamaterski forum?
I na kraju potpuno se slažem činjenicom da je ovo forum za sve kojima je hobi radioamaterizam i da ne moraju plaćati članarinu HRSu, a da bi bili na forumu. Naravno, dovoljno se registrirati ( primjer S5, YU/YT, E7 itd .... Ali, oni koji se registriraju, ne bi smjeli vrijeđati sve, ili većinu radioamatera svojim destruktivnim stavovima.
Možda i jesam "provokator" kako me nazvao 9a6c, ali moramo biti ipak svjesni da nam glavnu "politiku" kroje naši predstavnici u HRS, kao i naš el prezidente. E sada koliko su oni samostalni i podilaze nekima, o tome ne bih, da ne postanem veliki provokator.
Dovoljno je ono samo "provokator", pa možda se neka ribica ulovi u moju mrežu....
No ipak bih menadžere mijenjao jer u ovim mandatima nisu postigli ništa dobro. Čak i ne objašnjavaju svoj "stav" !

73   Zvone

P.S.Martine ništa osobno. Mi znamo da ti i ja isto mislimo HI!

9A3TY

Što misliš što će takva osoba misliti o nama čitajući

Martine, da li ti to pozivaš da se javno laže umjesto da se govori istinu?
Neka ljudi vide što se tu događa i kakvi smo. Barem će donijeti informiranu odluku da li nam se priključiti ili ne.
Ako im serviraš laži (jer što je npr. službeni HRS-ov info o radioamaterskoj repetitorskoj mreži u RH nego jedna velika laž) i priključe se pa tek onda vide što ih je dočekalo, posljedice će biti samo gore.

Pozivam ''šutljivu većinu'' da se uključi u raspravu.

Možeš ih pozivati do mile volje, kao i ja, ali ako progovore više nisu "šutljivi" a to im se očito ne sviđa.
Oni su se očito kao još neki u prošlosti odlučili da idu "kao guske u maglu". Bitno je da im qslkice i potvrde o prijedlogu pozivne oznake dolaze a za drugo ih apsolutno nije briga.

Kao što reče jedan poznati bloger : "Lošu vlast biraju dobri ljudi koji ostaju kod kuće. Tek kad svi ostanemo kod kuće nešto će se promijeniti".

Iako se sa Borisom često nisam slagao nikako nisam za ovakve drakonske mjere.
Svaka kazna mora biti primjerena prekršaju (ili zločinu). Sve drugo je najobičnija diktatura i totalitarizam.

73 de Ivo, 9A3TY

9A2VX

Ajmo ispočetka. Svi smo mi u pravu i nitko ne želi čuti, a kamo li prihvatiti mišljenje drugog.
Možemo to  i ovako.
1. Forum je na žalost na stranici HRS i povezan direktno sa stranicama HRS. Kamo sreće da se to potpuno odvoji.
2. Svi imamo pravo pisanja, ne vrijeđajući druge sudionike.
3. Pravila na forumu je netko napisao i dok se ne promijene, bit će tako. Trebalo bi ih mijenjati
4. Oni koji ne misle i ne čine za boljitak udruge kojoj pripadaju, ne moraju se slagati sa trenutnom politikom HRS, ali bi trebali mijenjati organizaciju kroz oficijelne službe, a ne kroz forum.
5. Naravno da bi se mnogi trebali zapitati što rade u udruzi s kojom se ne slažu, ali i na upravljačkim mjestima, ako ništa ne rade ili štete razvoju udruge.
6. Od mnogih ideja , ovdje navedenih, trebala bi uprava prepoznati točke razvoja, a ne ih u startu "popljuvati" i eliminirati kao nepoželjne, jer je to ideja nekog drugog.
7. Forum treba biti pomoć mladim, ali i starijim amaterima, a ne prepucavanje između pojedinig članova.
8. Dok je forum direktno vezan uz stranice HRS, netko ga mora kontrolirati, ali i službene osobe bi trebale preuzeti odgovornost javljanja na forumu. Stranice također moraju biti ažurne, a ne zastarjele, neažurirane itd. Pogledajte neke slične stranice, pa ćete vidjeti o čemu pričam. Sve se reklamira, slika, objavljuje, crta, daje pomoć drugima pri razumijevanju zadataka itd.
9. KV i UKV menadžeri ( a gdje je menadžment? ) bi trebali svakodnevno biti na forumu i pojašnjavati neke nesporazume i upite, ne vrijeđajući i omalovažavajući ostale korisnike foruma. Oni koji se javljaju, već su odavno zavrijedili doživotnu zabranu pisanja. Zar nemamo neke kulturne ljude u našoj organizaciji, koji će procijeniti ton odgovora službene osobe.?
i na kraju
10. Budite uljuđeni i ne vrijeđate one koji misle drugačije jer nemaju vaš pogled na svijet i radioamaterizam. Pisanjem po forumu ih nećete promijeniti, već samo povećati jaz između vaših i njihovih stavova.

Srdačan pozdrav uz nadu da ćete se bar s nečim složiti... Zvone

9A6R

Ako je neslužben onda ono što mi pišemo nitko iz tog IO i ne čita niti uzima "za ozbiljno".
Pa onda pustite ljude da pišu.Konačno zašto bi se vrijeđali?
Ako DOŽIVOTNO nekog izgnaš sa bilo čega,iz države,Foruma,škole, onda to jo DIKTATURA.Pa ne živimo u Staljinovom SSSR-u ! Bar tako mislim.   Jeste li čuli za riječ POMILOVANJE ??? A DEMOKRACIJA?
Dajte ljudima da dišu.

73,Renny,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2JK

Zvone, naravno da ništa osobno.
Ako imaš drugačije mišljenje od mojega i to mi jasno kažeš (bez ulizivačkog ''da, u pravu si''),
učinio si mi dobro i takove ljude ja smatram pravim prijateljima. Nitko od nas nije
najpametniji i samo argumentiranim suprotstavljanjem različitih razmišljanja možemo doći
do boljitka.

Citat: 9A2VX  u 09. Kolovoz 2015, 14:56:19
... Ah da, znam što ćeš reći: Ima negdje kalendar pa tamo potraži.  ...
Ne, ja ti to sigurno neću to reći. Ja ću ti reći, otvori novu temu s tim pitanjem i iniciraj raspravu.
Nemoj čekati da to netko drugi treba napraviti umjesto tebe.

Po mojem mišljenju na ovom forumu nije najveći problem da li netko nekoga vrijeđa ili ne.
Problem vrijeđanja se lako rješava. Puno veći problem je ne pridržavanje teme rasprave.
To je kao da u kafiću grupa raspravlja o nogometnoj utakmici, a onda se sa susjednog stola
u raspravu pokuša uključiti gost s komentarom što mislite o radu predsjednice države?
Dakle, u raspravu nameće sasvim drugu temu. Čest i prečest slučaj na našem forumu.

73
Martin 9A2JK