• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

9A pozivne oznake - regulativa

Autor 9A8A, 07. Srpanj 2015, 18:56:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3MR

Interesantno, nema ni mene ni moga kluba na pretraživaču HAKOMA..a imam obje dozvole u ruci. Kad stavim u pretraživanje samo "9A" dobijem 285 rezultata (radioamaterskih dozvola) i po tom popisu zadnja dozvola je izdata 2012. godine !?
Donekle su oni iz HAKOM-a u pravu, pretraživač na stranici radi dobro i točno, samo izgleda da im je baza podataka...khm.

Recimo...klupska dozvola sa famoznom 9A1BRC oznakom:

9A2JK

Citat: 9A3GLD  u 03. Studeni 2015, 09:57:43
Iz Hakoma su upravo odgovorili suprotno:

Poštovani,
odgovorili smo na Vaše pitanje postavljeno na stranicama HAKOM-a.

Poštovani,
Provjerili smo pristup našoj bazi podataka i utvrdili da je pretraga izdanih dozvola točna i dostupna.
S poštovanjem,
HAKOM.

''Ne bi se štel mešati'', ali zašto je tebi Davore, 9A3GLD, HAKOM poslao odgovor? Naravno
zato jer si ti to pitao.  ::) Ali, tvoj se znak uredno nalazi u HAKOM-ovoj Pretrazi izdanih dozvola.
Moram priznati da sam malo zbunjen.  ???

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3GLD

Poštovanje Martine,
ne spadam u one koji zabadaju nos u valjanost tuđih dozvola, niti me to zabavlja niti imam vremena za to.
Kao relativno mladi radioamater (po stažu) ponekad odem u Hakomovu bazu pogledati po pozivnoj oznaci ime i prezime osoba s kojima razgovaram ili čiju komunikaciju slušam. Primijetio sam da pretraga ponekad ne daje rezultate, a kad je 9A1AA ovdje na forumu napisao da je Hakomova baza neispravna, uputio sam im mail upravo s takvim pitanjem (ljudi možda uopće nisu svjesni da im nešto nije u redu s bazom).
Odgvorili su mi kao što sam napisao - da im je pretraga baze izdanih dozvola točna.
Možda bi bilo zgodno da im javite nekoliko primjera važećih dozvola koje se ne mogu pronaći u bazi, kako bi uvidjeli grešku i ispravili je.
Srdačno, Davor (9A3GLD)

9A6AA

Citat: 9a3mr  u 03. Studeni 2015, 18:58:58
Interesantno, nema ni mene ni moga kluba na pretraživaču HAKOMA....

Broj dozvole   Vlasnik/naziv nositelja   Pozivna oznaka   Vrsta dozvole   Period valjanosti   MMSI   Naziv plovila/registracija
ARC-00184/2013   ROLANDO MILIN   9A3MR   ARC   1.10.2013. -  30.9.2018.      
"DX never sleeps..."

9A2JK

Citat: 9A3GLD  u 03. Studeni 2015, 21:18:26
...
Odgvorili su mi kao što sam napisao - da im je pretraga baze izdanih dozvola točna.
Možda bi bilo zgodno da im javite nekoliko primjera važećih dozvola koje se ne mogu pronaći u bazi, kako bi uvidjeli grešku i ispravili je.
Srdačno, Davor (9A3GLD)

Davore sve 5!
Napisao sam da sam ''malo zbunjen'' jer sam stekao dojam da si bio
pitao HAKOM zato jer tebe nema u bazi.

Ja naravno ne tvrdim ni da je HAKOM-ova baza točna, niti da u njoj
nešto nedostaje. Ali, iz iskustva znam, da različiti preglednici web
stranica prikazuju te web stranice na različiti način. Ako se npr.
nešto lijepo vidi u Microsoft Internet Exploreru to se ponekad ne
vidi u Mozilla Firefox-u ili nekom drugom pregledniku, a ovisi i o
verziji te raznim dodacima za te preglednike. Nisam informatičar,
ali mislim da ne stoji općenita tvrdnja da ''nešto u toj web stranici
nedostaje'', ako smo to probali samo s jednom vrstom preglednika.
Najbolji primjer je HAKOM-ova baza. Netko na svojem računalu ne vidi
podatke o nekoj pozivnoj oznaci, dok drugi to lijepo i jasno vide.

Slažem se Davore da je najbolje uputiti pitanje HAKOM-u ako neke
pozivne oznake nema u bazi. To je puno bolje, nego nekoga etiketirati
kako radi bez dozvole.

73
Martin 9A2JK

9A3MR

Stvarno bi trebalo riješiti taj misterij. Zašto netko sa svog računala vidi tuđe dozvole a netko ne? Ima ljudi koji zbog toga noćima ne spavaju i imaju štatigajaznam kakve probleme.

Pozdrav
Rolando 9a3mr

9A2NO

Bok!

Ponukan komentarima o izdanim dozvalama ... ništa.

Koristim Win XP i Mozzila Firefox ( zadnja verzija kuju mi nude sa dodacima ...).
Ne mogu vidjeti ni svoju dozvolu. Uredno produžena prije nekoliko mjeseci,
papir dobio ali na stranici HAKOM-a  ništa. U stvari, ne mogu vidjeti ništa.

Očito je negdje problem. Možda bi to "Stručne službe HRS-a" mogle preispitati ...
( a gle mene naivca ... ).

73 Dino

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 04. Studeni 2015, 08:37:20
Nisam informatičar,ali mislim da ne stoji općenita tvrdnja da ''nešto u toj web stranici
nedostaje'', ako smo to probali samo s jednom vrstom preglednika.
Najbolji primjer je HAKOM-ova baza. Netko na svojem računalu ne vidi
podatke o nekoj pozivnoj oznaci, dok drugi to lijepo i jasno vide.

Martine, razlog zašto netko vidi ili ne vidi rezultat pretrage može biti u postavci "Blokiraj skočne (pop-up) prozore".
Naime, većini modernih internet preglednika (browsera) se to podrazumijeva (default vrijednost) pa moraš omogućiti takvu vrstu prikaza. Zašto se dizajner Hakomovih stranica odlučio na takvu inačicu prikaza umjesto da je rabio moderne načine dinamičke promjene već prikazane web stranice je već drugo pitanje. Inače, mislim da nitko ne radi web stranice koje će biti vidljive na svim do sada izdanim inačicama svih internet preglednika već se ograničavaju na najčešće i to zadnjih par inačica.

Za napomenuti je da oni koji imaju blokirane skočne prozore neće moći vidjeti NITI JEDAN rezultat pretrage a ne samo neke.
A ako neke dozvole (pozivne oznake) nema u bazi lijepo se vidi poruka
"Rezultati pretrage
Nije pronađena niti jedna dozvola koja odgovara vašem upitu. Ponovite upit s drugim parametrima.
"

A da bi se stanje u bazi što prije popravilo predlažem da IO HRS-a uvede nagradu za prijavu pozivne oznake koja se koristi u eteru a ne postoji u HAKOMovoj bazi podataka. Naravno, prijava ide putem web stranice na kojoj bi bila lista već prijavljenih oznaka kako bi moglo vrijediti pravilo "tko prvi djevojci, njegova djevojka".

A u poplavi traženja raznoraznih dokumenata poželjno bi bilo uvesti proširenje Općih pravila natjecanja u organizaciji HRSa u kojem bi se tražilo da osim loga natjecatelj dostavi i skeniranu dozvolu.

;D

73 de Ivo, 9A3TY

9A6AA

Citat: 9A2NO  u 04. Studeni 2015, 11:45:46
Bok!

Ponukan komentarima o izdanim dozvalama ... ništa.

Koristim Win XP i Mozzila Firefox ( zadnja verzija kuju mi nude sa dodacima ...).
Ne mogu vidjeti ni svoju dozvolu. Uredno produžena prije nekoliko mjeseci..

Dino,
najčešće su u pitanju dvije stvari:

1. Odgovorio je 9A3TY: pop-up prozori ne smiju biti "disable(d)". Taj skočni prozor katkada zna iskočiti "iza" stranice s koje se pretražuje, pa to treba imati u vidu.
2. Savjetujem da se kod pretraživanja klikne na obje prve dozvole, i AR i ARC. Kod tebe je u pitanju ARC.

http://195.137.173.72/results.aspx?p1=&p2=&p3=AR%2cARC%2c&p4=9a2no&p5=&p6=

Broj dozvole   Vlasnik/naziv nositelja   Pozivna oznaka   Vrsta dozvole   Period valjanosti
ARC-00171/2015   DAVORIN IŠTVANOVIĆ   9A2NO   ARC   26.8.2015. -  25.8.2020.

73
9A6AA
"DX never sleeps..."

9A2JK

Dino, podaci o tvojoj dozvoli se lijepo i uredno vide na HAKOM-ovoj stranici.

Budući da su prije mene drugi već dali prijedloge mogućih rješenja ove
''teške misterije'' ja bi samo dodao da je dobro proučiti što piše na ovom
linku
. Ovaj link je samo za one ''koji zbog toga noćima ne spavaju i imaju
štatigajaznam kakve probleme''  ;)

Svako dobro i, naravno, NHF.

73
Martin 9A2JK

9A2NO

Bok!

Hvala na savjetima. Pop-up odobren i sve radi. Tko bi mislio ...

Malo sam se zapuhao, pretovario kamion orahovog lića i zapalio. Nije dobar
za kompost a i malo podimim susjedima... hi. Nije topic ali ne smeta...

73 Dino

9A1AA

Ipak mi se čini da ne radi dobro pretraživanje po pozivnoj oznaci kada na jednoj Dozvoli ima 5-6 znakova koje koristi jedan klub !?
73, Ivo 9A1AA

9A3XV

Ja jesam za to da svi imaju uredne dozvole, ali nisam baš za to da "čačkamo mečku" po državi ako neko i nema ili mu je istekla dozvola - ima i drugih načina da jedan drugom napakostimo! ;)

(Iako sam sam odgovoran što smo u vrijeme mog članstva u KV povjerenstvu uveli obavezu legalnosti (dozvole) u propozicije domaćih natjecanja).

Konstruktivno bi bilo upozoriti kolegu da radi bez ili da provjeri da li mu je istekla dozvola.

73xv
73 Sale, 9A3XV

9A3BWW

Firefox uputsvo, mozda nekom pomogne :)