• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

9A pozivne oznake - regulativa

Autor 9A8A, 07. Srpanj 2015, 18:56:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1IW

Citat: 9A5K  u 13. Srpanj 2015, 12:59:57
Naravno, stranac ili ne, bez dozvole izdane od HAKOM-a, rad na opsegu nije u skladu sa zakonom, to nije ni bilo upitno.

Lijepo je kad smo jasni i egzaktni. Neka digne ruku onaj koji uočava da prema citiranom tekstu HAKOM ne priznaje CEPT.  ;D
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A5K

Citat: 9A1IW  u 13. Srpanj 2015, 15:33:28
Citat: 9A5K  u 13. Srpanj 2015, 12:59:57
Naravno, stranac ili ne, bez dozvole izdane od HAKOM-a, rad na opsegu nije u skladu sa zakonom, to nije ni bilo upitno.

Lijepo je kad smo jasni i egzaktni. Neka digne ruku onaj koji uočava da prema citiranom tekstu HAKOM ne priznaje CEPT.  ;D

Citirani dio teksta odnosio se na isključivo na pozivne oznake iz serije 9A8xxx izdane strancima.  :o

CEPT je nešto drugo i nije bio predmet rasprave.

9A1IW

Dakle, zakljucak je da ipak budemo egzaktni.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A6AA

"Operators Mate/9A4M, Braco/9A7R, Branko/9A7YY, Jozef/OM3BC, Rastislav/OM3BH, Jozef/OM3GI and Tobor/OM3RM will be active as 9A8RR from Vis Island during the RSGB IOTA Contest ..." (DX Bulletin No. 1223)

Opet HAKOM "kasni": "Rezultati pretrage: Nije pronađena niti jedna dozvola koja odgovara vašem upitu..."

9A8RR: Tibor Ferenc, OM3RM (QRZ.com)
"DX never sleeps..."

9A2NO

Bok!

Opet po tko zna koji puta - stručne službe HRS-a ne rade svoj posao.

Zašto jednostavno na ovim stranicama, iako "nije službena stranica HRS-a",
ne napišu pravila da ih i stranci razumiju. Jedni je člansto u HRS-u, odobren
prijedlog zatražnog pozivnog znaka ali i da bude jasno rečeno -
OVO JE ODOBRNI PRIJEDLOG POZIVNE OZNAKE, ALI ZA DOZVOLU ZA RAD SA TOM POZIVNOM OZNAKOM PODNESITE ZAHTJEV ZA DOZVOLU ZA RAD HAKOM-u. Procedura je vrlo jasna, i ne samo kod nas. CEPT je jedno a posebna pozivna oznaka drugo. Inače, što će nam 9A8xxx za strance.

73 Dino

PS - HRS, HOĆETE LI KONAČNO POČETI NEŠTO RADITI?

9A6AA

Citat: 9A2NO  u 20. Srpanj 2015, 10:17:32
... Procedura je vrlo jasna...

PS - HRS, HOĆETE LI KONAČNO POČETI NEŠTO RADITI?

Procedura je jasna dok stranac ne padne na OiB-u.

Tko kaže da HRS ne radi? Evo, stigle dozvole za: 9A0CW, 9A0CI, 9A0DX, 9A0LH, 9A0QRP.

Baš me zanima kada će i tko koristiti 9A0CI i 9A0LH...
9A0CI su prisvojili od naše IOCA Grupe a 9A0LH od Juratovićeve (9A7K) udruge.
"DX never sleeps..."

9A4OE

Emire, kad bi pokazao dosljednost pisanja i poštivanje propisa RH onda bi uklonio sa liste aktivatora 9A8VI, sve dok ne dokaže suprotno, IOCA nije daleko, ima posebnu težinu jer se radi o programu nacionalnog saveza radioamatera RH koji bi trebao prednjačiti u poštivanju propisa, sugerirati na propuste i kako ih ukloniti.

Nisu problem stranci, ...
sve dok se djecu uči kako se radi sa nelegalnim pozivnim oznakama i hvali sa naslovnice, nema pomoći.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6AA

Pođimo redom.
Tko je taj koji bi trebao provjeravati ima li neka postaja dozvolu ili ne?
Buka je krenula oko 9A8ZRS (Valjda zbog naše sujete i Palagruže. Reče mi jedan naš: šta se imaju Slovenci tamo muvati? Zadnji puta kad su tamo bili (9A8ZRS), tadašnji predsjednik Mesić, u šali im reče: nećete valjda i ovdje povlačiti granicu...).

Dakle, tko treba provjeravati?
Je li netko iz HRS-a proveo kakav postupak provjere ima li narečena postaja valjanu dozvolu ili nije? Bolje rečeno, čija je to zadaća? Danas mi iz HAKOM-a rekoše da postoji dosta velikih praznina između dodjela neke pozivne oznake i konkretnog zahtjeva za dozvolom. Ne samo kod stranaca.

Gledam rezultate Kupa 2015. U jednoj od kategorija, 33% postaja nemaju dozvole. Da ne griješim dušu: nema ih na HAKOM-ovoj bazi izdanih dozvola. U pitanju je nacionalno natjecanje!

Sad mi je žao Slovenaca...

I šta se imamo čuditi strancima? Upadaju u oko zbog prefiksa 9A8 (Uskoro se neće po ničemu razlikovati od naših postaja, pa će njihov rad proći nezapaženo). Ako iz ovlaštenoga mjesta dobiju informaciju da je za njihov rad dostatno uplatiti 800,00 (400,00) kn za znak, a da se potom ne upute kako doći do dozvole - što možemo od njih očekivati? Retoričko pitanje - naravno. Znam, sve piše na webu. Piše i za naše.
"DX never sleeps..."

9A1AA

HAKOM-ova baza izdanih (važećih) Dozvola nije ispravna i na to sam im skrenuo pozornost.
Naš klub ima valjanu Dozvolu do proljeća 2018-e za pet klupskih pozivnih oznaka a nema nas u bazi.
Dakle, ne bih previše vjerovao toj bazi.
73, Ivo 9A1AA

9A4OE

Citat: 9A1AA  u 20. Srpanj 2015, 14:11:00
HAKOM-ova baza izdanih (važećih) Dozvola nije ispravna i na to sam im skrenuo pozornost.
Naš klub ima valjanu Dozvolu do proljeća 2018-e za pet klupskih pozivnih oznaka a nema nas u bazi.
Dakle, ne bih previše vjerovao toj bazi.
?
RADIO KLUB BELIŠĆE   9A1KDE;9A1CQA;9A1CQF;9A3B;9A1CRR   ARC   18.2.2013. -  17.2.2018.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A1AA

Damire, prije nekoliko dana se pretraživanjem nije moglo pronaći 9A3B.
Drago mi je da je sve OK.
73, Ivo 9A1AA

9A6XX

Bilo bi jako zanimljivo pročitati te dozvole za rad, vidjeti te prijavljene grafove zračenja, prijavljene snage i onda malo vidjeti stanje na terenu.
Što onda znači ta i takva dozvola za rad? Apsolutno ništa. A takvih je 99,9%.

Žuljamo HAKOM, a jedino smo mi ti kojima će se to sve skupa obiti u glavu. Ionako nas je malo, ne stvaramo neke probleme, a sad smo se našli sebi i drugima pametovati. Birokrati će ionako pronaći najlakši put za njih, a ne za nas - jedino ako im se ne odobri još jedno 10 zaposlenih koji će se brinuti samo o radioamaterima - tada će svako smisliti svoju dozvolu :-)

Nego, jesu li oni slovenci platili boravišnu pristojbu i PDV?

73,
Hrle - 9A6XX

9A4QV

Citat: 9A6XX  u 20. Srpanj 2015, 15:20:07

Žuljamo HAKOM, a jedino smo mi ti kojima će se to sve skupa obiti u glavu. Ionako nas je malo, ne stvaramo neke probleme, a sad smo se našli sebi i drugima pametovati. Birokrati će ionako pronaći najlakši put za njih, a ne za nas - jedino ako im se ne odobri još jedno 10 zaposlenih koji će se brinuti samo o radioamaterima - tada će svako smisliti svoju dozvolu :-)

73,
Hrle - 9A6XX

To da će nam se obiti o glavu to je istina, a to da HRS žulja HAKOM to je još veća istina.
Krivac za ovakvo stanje je HRS i onaj tko ga vodi. Ovakva situacija pogoduje najviše HRS-u koji je naplaćivao izdavanje prijedloga pozivne oznake 800kn strancia ili hrvatskim postajama 500 kn. To je samo jedna sramota i način kako HRS harači bez zakonske osnove. Mislim da ne treba spominjati ostale sramote, poklanjanja jednoslovčanih pozivnih po babi & stričevima sistemu kršeći pri tome pravilnike koje je sam HRS donio.

HRS je uvijek lobirao da on ima prste u tome kome i koja pozivna oznaka se dodjeljuje samo radi financijske koristi a ne radi lakšeg ishodovanja dozvole nama radioamaterima. Da je to tako možete se i sami uvjeriti, na stranicama HAKOMA postoji izbornik E-dozvole pod kojim se mogu ishodovati dozvole za Plovila, Radio-difuziju, mikrovalne veze. Ispuni se obrazac, prilože preslike potrebnih dokumenata i dozvola je tu.
Ne moze mi nitko reci da su Radio amaterske oznake po tom pitanju kompliciranije, zahtjevnije, na kraju svega bitnije....
Ali kad bi postojala e-radioamaterska dozvola, pitam se tko bi uopće bio član ovog i ovakvog saveza ??? Kako bi Savez haračio i ubirao sredstva koja se troše na način koji se troše...

A valjda će i toj praksi jednom doći kraj...

QV

9A6AA

Citat: 9a4qv  u 20. Srpanj 2015, 17:15:34
...postoji izbornik E-dozvole pod kojim se mogu ishodovati dozvole za Plovila, Radio-difuziju, mikrovalne veze. Ispuni se obrazac, prilože preslike potrebnih dokumenata i dozvola je tu.
...

Ne samo to.
Danas su mi rekli kada bi se i za nas uvele e-dozvole, ne bi plaćali ni onih 100,00 kn biljega.
"DX never sleeps..."

9A8A

Pozdrav !

Ne shvacam zasto toliko zuci?
Pa, ne treba biti clan HRS-a da se dobije pozivna oznaka?
Tvoja pozivna oznaka prati te do smrti bez obzira placao clanarinu HRS-u ili ne!
QV, ja ne znam sto cekas? Jednostavno vise ne placaj clanarinu i sve OK !
Novi Pravilnik je izglasan prosli tjedan, valjda ce "strucna sluzba" to uskoro ovdje objaviti pa da vise prestanete filozofirati na praznu temu?
I dajte vec jednom shvatite da HRS daje samo prijedlog pozivne oznake i nije nadlezan da provjerava tko je izvadio dozvolu, a tko nije? U prilog svemu tome ide i odluka da se vise automatizmom, kod polaganja ispita, ne dobiva prijedlog pozivne oznake. Nego onaj koji zeli dozvolu mora zatraziti prijedlog pozivne oznake i ima rok da izvadi dozvolu kod HAKOM-a.
Vi jednostavno ne shvacate da te vase komentare citaju i drugi, zato nam je tako kako je ... ???
A Vi ga komplicirate maksimalno ;D

73
Mark