• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

9A pozivne oznake - regulativa

Autor 9A8A, 07. Srpanj 2015, 18:56:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

E, kad će doći taj dan kada će HRS uhvatiti korak s modernim tehnologijama pa da bude dostupan popis svih izdanih znakova. Ofkos, s datum izdavanja i rokom trajanja. U skladu s novim Pravilnikom.
Pa dobro, ne mora biti baš od stoljeća sedmog. Proteklih deset godina je OK.

Mnoge bi stvari bile jasnije.

Možda im treba ponuditi softversko rješenje...?
Možda da objave natječaj za to?
Nudimo mjesto na Sovi.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A2JK

Slažem se da reda treba biti, ali čemu toliki žar i želja viriti u tuđe dvorište?
Mislim da bi se dio ove energije mogao puno bolje utrošiti. ;)

Npr. ovdje na forumu napisati kako se ''nešto radi''.
''Nešto radi'' = radioamaterska tema, pa makar to bile i upute kako ishoditi dozvolu
za rad, brzo i jednostavno. Znam iz iskustva, mnogi zapinju na dijagramu zračenja,
izračunu ERP ...

73 (i držite se hladovine)
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A7YY

Citat: 9a4oe  u 22. Srpanj 2015, 09:39:11
Neće biti potrebe,

Fala Damire, čujemo se u c'testu.

LP Branko 9A7YY

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 22. Srpanj 2015, 15:17:29
''Nešto radi'' = radioamaterska tema, pa makar to bile i upute kako ishoditi dozvolu
za rad, brzo i jednostavno. Znam iz iskustva, mnogi zapinju na dijagramu zračenja,
izračunu ERP ...

Eh da. Pisao sam ja isto to. A zar ne bi stručna služba trebala tu pomoći članovima svojih članica?
Kad si zadnji put vidio da su išta korisno napravili za širu radioamatersku zajednicu?
Zar ne bi bilo normalno da su takve korisne informacije sastavni dio hamradio web stranica a ne da ih kopaš u bespućima foruma?
73 de Ivo, 9A3TY

9A1IW

Citat: 9A6AA  u 22. Srpanj 2015, 11:41:51
Možda im treba ponuditi softversko rješenje...?
Možda da objave natječaj za to?
Nudimo mjesto na Sovi.

Za koji iznos?
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A4OE

Razlog nemogućnosti podnošenja zahtjeva putem opcije e-dozvola
Sukladno trenutno vrijedećim propisima, upravna pristojba do 100 kn
se plaća u državnim biljezima, koji se moraju fizički dostaviti uz zahtjev.

Zbog navedenog, trenutno nije moguće podnijeti zahtjev za izdavanje
dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi elektroničkim putem.

Kako otkloniti tu jednu jedinu prepreku, naoko banalnu, upravnu pristojbu u državnim biljezima?
Sad tko bi trebao pokrenuti inicijativu da se iznađe modalitet naknade?

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A1AA

HRS je ukidanje takse već pokrenuo i (prema mojim saznanjima) uspješno riješio  8)
Još samo malo strpljenja  ;)
73, Ivo 9A1AA

9A8A

Citat: 9a4oe  u 23. Srpanj 2015, 09:36:24

Razlog nemogućnosti podnošenja zahtjeva putem opcije e-dozvola
Sukladno trenutno vrijedećim propisima, upravna pristojba do 100 kn
se plaća u državnim biljezima, koji se moraju fizički dostaviti uz zahtjev.

Zbog navedenog, trenutno nije moguće podnijeti zahtjev za izdavanje
dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi elektroničkim putem.

Kako otkloniti tu jednu jedinu prepreku, naoko banalnu, upravnu pristojbu u državnim biljezima?

Sad tko bi trebao pokrenuti inicijativu da se iznađe modalitet naknade?

Jednostavno?
Platiti karticom u proracun RH (tako napisati u aplikaciji, tko nema karticu neka kupi biljege?)  ... ;D ;D

73
Mark

9A4OE

Citat: 9A1AA  u 23. Srpanj 2015, 10:39:48
HRS je ukidanje takse već pokrenuo i (prema mojim saznanjima) uspješno riješio  8)
Još samo malo strpljenja  ;)

???

što je po Vama glavna prepreka da se u ovom trenutku ne može podnijeti
zahtjev za izdavanje Dozvole za uporabu RF spektra u amaterskoj službi putem obrasca e-dozvola?
Dali je u planu da se narednom periodu omogući i takva opcija?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A1AA

9A4OE...bit će da je tako kako ti kažeš......t h e  e n d
73, Ivo 9A1AA

9A2JK

Citat: 9a3ty  u 22. Srpanj 2015, 17:41:22
Citat: 9A2JK  u 22. Srpanj 2015, 15:17:29
izračunu ERP ...

Eh da. Pisao sam ja isto to. A zar ne bi stručna služba trebala tu pomoći članovima svojih članica?
Kad si zadnji put vidio da su išta korisno napravili za širu radioamatersku zajednicu?
Zar ne bi bilo normalno da su takve korisne informacije sastavni dio hamradio web stranica a ne da ih kopaš u bespućima foruma?

Ivo, sve 5, ali ne možeš očekivati da će me stručna služba učiti kako crtati dijagram zračenja
moje antene ili računati ERP ili da li SWR metar koji je ugrađen u moj YAESU mjeri SWR prije
automatskog tunera (ugrađenog u uređaj) ili poslije tog tunera itd...

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 23. Srpanj 2015, 17:13:14
Ivo, sve 5, ali ne možeš očekivati da će me stručna služba učiti kako crtati dijagram zračenja
moje antene ili računati ERP ili da li SWR metar koji je ugrađen u moj YAESU mjeri SWR prije
automatskog tunera (ugrađenog u uređaj) ili poslije tog tunera itd...

Martine, nije stvar da te stručna služba uči nešto (iako kad malo bolje razmišliš, zašto ne?) već da ti pomognu.
Zar bi tako teško bilo pripremiti dijagrame zračenja najčešće korištenih antena u RH?
Zar bi tako teško bilo napraviti specifikaciju za web aplikaciju koja bi uz par podataka koje bi ti utipkao ili poklikao izgenerirala sve potrebne dokumente?
Zar je zaista normalno da svi otkrivaju toplu vodu?

Zar je zaista normalno da imamo zaposlena dva djelatnika a članstvo ne vidi skoro pa nikakve rezultate njihovog rada?
Zamisli što bi ti sve mogao napraviti u 176 sati mjesečno !

Ne znam da li sam propustio pročitati negdje da HRS radi na prijedlogu izmjena pravilnika no ako nisam tj. ako nigdje nije bilo objavljeno zar ne bi bilo dobro da je i da se što više ljudi uključi svojim primjedbama i prijedlozima?
Zar ne bi bilo dobro da smo prijedlog dobili na uvid prije nego krene prema HAKOMu tako da se još stigne nešto doraditi? Ne kažem da posao možda nije dobro odrađen ali "čovik i tovar uvik znaju više ...."

73 de Ivo, 9A3TY

9A1AA

Samo da obavijestim sve zainteresirane za tuđe Radioamaterske dozvole da je online lista važećih Dozvola radioamaterskih postaja na web stranici HAKOM-a nepotpuna, odnosno, pretraga iz nekog razloga ne daje točne rezultate.

Sva sreća pa u ovoj državi još uvijek vrijedi papirni original Dozvole (sa žigom i potpisom) bez obzira na kojekakve online liste.
73, Ivo 9A1AA

9A3GLD

Iz Hakoma su upravo odgovorili suprotno:

Poštovani,
odgovorili smo na Vaše pitanje postavljeno na stranicama HAKOM-a.

Poštovani,
Provjerili smo pristup našoj bazi podataka i utvrdili da je pretraga izdanih dozvola točna i dostupna.
S poštovanjem,
HAKOM.

9A1AA

OK, onda je pogriješio onaj koji je pretraživao i pronašao 10-tke stanica bez Dozvole a u roku od 24 sata 80% njih poslalo je urednu kopiju Dozvole.
Što se mene tiče tu je sve jasno. Dozvala se MORA imati i svatko neka vodi računa o svojoj Dozvoli a odgovorni u klubovima neka vode računa o klupskoj Dozvoli i sve PET.
73, Ivo 9A1AA